Undang-undang siber

12,792 views
12,109 views

Published on

0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
12,792
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
248
Actions
Shares
0
Downloads
173
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Undang-undang siber

  1. 1. OLEH : JULIANA BINTI ABD KADIR
  2. 2. APA ITU UNDANG-UNDANG SIBER ?  Undang-undang siber menerangkan mengenai isu-isu dan undang-undang berkenaan dengan penggunaan teknologi maklumat antara rangkaian.  Antara topik yang berkaitan dengan undang –undang siber adalah hak cipta, privasi, dan kebebasan bersuara.
  3. 3.  Kerajaan Malaysia telah menggubal lima undang- undang siber khusus untuk menghalang aktiviti jenayah siber dari berleluasa di Malaysia. Antaranya :  Akta Komunikasi dan Multimedia 1998  Akta Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia1998  Akta Tandatangan Digital 1997  Akta Jenayah Komputer 1997  Akta Teleperubatan 1997.
  4. 4. UNDANG-UNDANG KERAJAAN ELEKTRONIK  Jabatan Kerajaan akan berfungsi secara atastalian (on-line)  Banyak perkhidmatan dan perhubungan akan dibuat secara elektronik o Semua pertanyaan, permohonan dan pembaharuan lesen dilaksanakan di kiosk atau melalui Internet
  5. 5. SKOP KERAJAAN ELEKTRONIK  Kerajaan dengan Kerajaan atau G2G - seperti pelaksanaan pemantauan projek-projek pembangunan Kerajaan  Kerajaan dengan Perniagaan atau G2B -seperti perolehan Kerajaan secara elektronik  Kerajaan dengan Rakyat atau G2C -seperti pembaharuan pasport, pembaharuan lesen memandu, permohonan jawatan kosong dan pembayaran cukai pendapatan .
  6. 6. CONTOH APLIKASI KERAJAAN ELEKTRONIK  Tempahan Ujian Teori Berkomputer dan Pengeluaran Lesen Memandu (projek eKhidmat)  Semakan Daftar Pemilih Suruhan Jaya Pilihan Raya (projek SPR)  Menghantar Borang Nyata Cukai Pendapatan secara elektronik melalui laman web (e-Filing)  Membekal barangan dan perkhidmatan kepada Kerajaan melalui elektronik (ePerolehan)  Permohonan biasiswa dan pinjaman pelajaran secara online (E-Sila)  Sistem Maklumat Pencen Bersepadu secara online (POWER)
  7. 7. KESIMPULAN  Jenayah siber boleh dilakukan oleh sesiapa sahaja kerana di internet, anda boleh menyamar tanpa identiti khusus. Jadi ,undang-undang siber dan undang-undang kerajaan elektronik amat penting untuk melindungi pengguna biasa dari ancaman penjenayah siber yang amat bijak.
  8. 8. SUMBER RUJUKAN  INTERNET  http://jknpenang.moh.gov.my/v3/uploads/Pengenala n_kepada_Kerajaan_Elektronik.pdf  http://ms.wikipedia.org/wiki/Undang-undang_siber  http://www.iawani.com/5-undang-undang-siber- internet-di-malaysia.html  BUKU NOTA ICT TINGKATAN 4

×