Your SlideShare is downloading. ×
Undang-undang siber
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

Undang-undang siber

6,071

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
6,071
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
7
Actions
Shares
0
Downloads
97
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

  • 1. OLEH : JULIANA BINTI ABD KADIR
  • 2. APA ITU UNDANG-UNDANG SIBER ?  Undang-undang siber menerangkan mengenai isu-isu dan undang-undang berkenaan dengan penggunaan teknologi maklumat antara rangkaian.  Antara topik yang berkaitan dengan undang –undang siber adalah hak cipta, privasi, dan kebebasan bersuara.
  • 3.  Kerajaan Malaysia telah menggubal lima undang- undang siber khusus untuk menghalang aktiviti jenayah siber dari berleluasa di Malaysia. Antaranya :  Akta Komunikasi dan Multimedia 1998  Akta Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia1998  Akta Tandatangan Digital 1997  Akta Jenayah Komputer 1997  Akta Teleperubatan 1997.
  • 4. UNDANG-UNDANG KERAJAAN ELEKTRONIK  Jabatan Kerajaan akan berfungsi secara atastalian (on-line)  Banyak perkhidmatan dan perhubungan akan dibuat secara elektronik o Semua pertanyaan, permohonan dan pembaharuan lesen dilaksanakan di kiosk atau melalui Internet
  • 5. SKOP KERAJAAN ELEKTRONIK  Kerajaan dengan Kerajaan atau G2G - seperti pelaksanaan pemantauan projek-projek pembangunan Kerajaan  Kerajaan dengan Perniagaan atau G2B -seperti perolehan Kerajaan secara elektronik  Kerajaan dengan Rakyat atau G2C -seperti pembaharuan pasport, pembaharuan lesen memandu, permohonan jawatan kosong dan pembayaran cukai pendapatan .
  • 6. CONTOH APLIKASI KERAJAAN ELEKTRONIK  Tempahan Ujian Teori Berkomputer dan Pengeluaran Lesen Memandu (projek eKhidmat)  Semakan Daftar Pemilih Suruhan Jaya Pilihan Raya (projek SPR)  Menghantar Borang Nyata Cukai Pendapatan secara elektronik melalui laman web (e-Filing)  Membekal barangan dan perkhidmatan kepada Kerajaan melalui elektronik (ePerolehan)  Permohonan biasiswa dan pinjaman pelajaran secara online (E-Sila)  Sistem Maklumat Pencen Bersepadu secara online (POWER)
  • 7. KESIMPULAN  Jenayah siber boleh dilakukan oleh sesiapa sahaja kerana di internet, anda boleh menyamar tanpa identiti khusus. Jadi ,undang-undang siber dan undang-undang kerajaan elektronik amat penting untuk melindungi pengguna biasa dari ancaman penjenayah siber yang amat bijak.
  • 8. SUMBER RUJUKAN  INTERNET  http://jknpenang.moh.gov.my/v3/uploads/Pengenala n_kepada_Kerajaan_Elektronik.pdf  http://ms.wikipedia.org/wiki/Undang-undang_siber  http://www.iawani.com/5-undang-undang-siber- internet-di-malaysia.html  BUKU NOTA ICT TINGKATAN 4

×