China

297
-1

Published on

Mijn webwandeling voor Digitale Didactiek

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
297
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

China

  1. 1. China, een mysterieus land(dit spreek je uit als dzjonggwo, het betekent China in het Chinees)Wat komt het eerste in je op als je aan China denkt? Chinees eten, draken, schuineogen, een heel groot land?China is een interessant land, dat in heel veel opzichten anders is dan Nederland. Zoschrijven ze niet met letters, maar met karakters. En hun namen staan preciesandersom dan we zijn gewend. Ze eten geen brood maar rijst en trouwen niet in hetwit maar in het rood.Vroeger was China ook al een interessant land, en ook een beetje mysterieus. Wantheel lang wisten we hier in Europa maar heel weinig van dat grote land aan deandere kant van de wereld. China wilde ook niet veel contact met de rest van dewereld, dat is nu pas een beetje aan het veranderen. Het land bestaat al ongeveer4000 jaar en is daarmee een van de oudste landen ter wereld.China heet eigenlijk ‘de Volksrepubliek China’ en de hoofdstad is Beijing.China ligt in het werelddeel Azië. Er wonen wel 1 miljard mensen. Als je bedenkt dater op de hele wereld 5 miljard mensen wonen, snap je hoeveel Chinezen er wel nietzijn. Het land is ook heel groot, maar toch is het in de steden enorm druk en wonener veel mensen heel dicht op elkaar. Dit is omdat een groot stuk van China nietgeschikt is om te wonen door bergen en woestijnen.
  2. 2. We gaan vandaag een webwandeling doen, een soort speurtocht op het internet! Enhet gaat deze keer over, je raadt het al, China! Jullie gaan verschillende stukjes tekstlezen en een filmpje bekijken en daarna beantwoorden jullie de vragen die erbijhoren. Dus zet je ogen en oren open en doe je best! Succes! Zet de computer aan en start internet op. Ga naar het volgende adres (website): www.spreekbeurten.nu. Klik dan op ‘zoeken op onderwerp’ en tik dan ‘China’. Dan verschijnt er een geel vlakje waarin China staat. Hier moet je op klikken. Hier vind je alle informatie die je moet weten om de eerste vragen te beantwoorden. • Klik als eerste op de kop ‘Het land’. Vraag 1Aan welke drie grote zeeën ligt China?Welke landen zijn de buurlanden van China? Vraag 2Wat deed de regering in China toen ze vonden dat er teveel baby’s werdengeboren? • Klik nu op de kop ‘dagelijks leven’ Vraag 3Hoeveel uur werken de Chinezen per week? En hoeveel vakantieweken hebbenze per jaar?
  3. 3. Wat zijn een paar echt Chinese hobby’s? • Klik nu op de kop ‘Chinese karakters’Chinezen schrijven geen letters, maar karakters. Dit zijn woorden die er voor ons eenbeetje uitzien als tekeningetjes. Er zijn 26 letters, maar veel meer karakters! Elkwoord heeft zijn eigen karakter, daarom is de taal ook heel moeilijk om te leren. Voorelk woord moet je dus een karakter en de uitspraak onthouden, die ook nog eensheel anders is. Vraag 4Uit hoeveel karakters bestaat het Chinees? Vraag 5Hoeveel karakters moet je kennen om een boek te lezen? • We gaan nu naar een andere site. Ga naar deze site: http://www.willemwever.nl/. Typ bij ‘zoek hier je vraag’: waarom eten ze in China met stokjes?’. Dan klik je op zoeken en kies je de eerste vraag uit. Vraag 6En waarom eten de Chinezen nu met stokjes? ( schrijf in je eigen woorden)
  4. 4. • Op dezelfde website typ je nu bij ‘zoek hier je vraag’ ‘Chinese drankenbootfeest’ in. Dan verschijnt er een resultaat, en hier klik je op. Vraag 7Wat eten de mensen tijdens het drakenbootfeest? • Nu gaan we naar de site schooltv.nl/beeldbank. Typ bij ‘zoek een videoclip’ Chinees Nieuwjaar in en klik op het derde filmpje, dit filmpje heet ‘Chinees Nieuwjaar’. Bekijk dit filmpje goed en beantwoord dan de vragen.Chinezen zijn gek op het vieren van Nieuwjaar, met vooral heel veel knallendvuurwerk! Het Chinees Nieuwjaar valt ook niet zoals je gewend bent op 1 januari,maar is elk jaar op een andere datum. Vraag 8Waarom wordt er met Chinees Nieuwjaar vuurwerk afgestoken? Vraag 9Welke dieren spelen een grote rol bij het vieren van het nieuwe jaar?
  5. 5. • Ga naar deze website: http://www.catharinaweb.nl/astrologie/chinese/Chinezen hebben een ander systeem van sterrenbeelden dan je waarschijnlijkgewend bent. In plaats van kijken naar de datum, kijken ze in China naar het jaarwaarin je geboren bent. Ook de namen zijn heel anders. Zo kun je zomaar een Ratzijn, of een Varken, maar tegelijkertijd ook een Leeuw of Schorpioen. Ingewikkeldhe? Voor de volgende vraag kijken we alleen naar je Chinese sterrenbeeld. Vraag 10Link bovenaan zie je een vakje met ‘wat is je Chinese teken?’ Vul hier jegeboortedatum in en kijk welk sterrenbeeld je bent. Hierna kun je links de kop‘jaardieren’ aanklikken. Zoek hier je jaardier op en schrijf hier een paar punten op diejij belangrijk vindt. • Als laatste opdracht, voor als je nog tijd over hebt, teken hier het dier van je sterrenbeeld!
  6. 6. Handleiding:Deze webwandeling is gemaakt voor kinderen van groep 5 t/m 7. De websites diegebruikt worden, zijn overzichtelijk en bijna allemaal gericht op kinderen, zodat devragen niet te lastig te beantwoorden zijn. De wandeling is zelfstandig door deleerlingen te maken, maar ook in groepjes. Het is raadzaam om, voordat de kinderenaan de slag gaan met de webwandeling, te controleren of alle websites nog actiefzijn en er niets geblokkeerd wordt. Anders kunnen de leerlingen de vragen nietbeantwoorden.De antwoorden op de vragen: 1. -de Zuid-Chinese Zee, de Oost-Chinese Zee en de Gele Zee. -Rusland en India 2. Ze voerden de eenkindpolitiek in 3. -De Chinezen werken 50 uur per week en hebben drie weken vakantie -Chinese opera, Mahjong 4. Uit 50.000 karakters 5. Je moet er ongeveer 5000 kennen 6. Chinees eten bestaat uit kleine stukjes. Een mes is daarom niet nodig. Vroeger visten de mensen met twijgjes eten uit de pan, later zijn dit houten stokjes geworden. 7. Rijstballetjes in bamboebladeren 8. Om de geesten weg te jagen 9. Draken 10. Meerdere mogelijkheden

×