De formule van lorentz

420 views
338 views

Published on

Uitgebreide pitch voor 'De Formule van Lorentz'

Published in: Entertainment & Humor
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
420
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

De formule van lorentz

 1. 1. 1. INLEIDINGElke documentairemaker beseft dat, indien een uniek verhaal plots uit z’n eigenkomt aankloppen, het niet meer dan vanzelfsprekend is om het te aanhoren. Innovember 2010 kreeg ik tijdens een gezellig onderonsje, het meeslepende enemotionele verhaal te horen dat zich afspeelde voor, tijdens en na de opnames vande film “De Balans”. Een film die in 1985 in productie ging… en echter nooit isafgeraakt.Elke documentairemaker beseft dat, indien zo een uniek verhaal daadwerkelijkwaargebeurd is, hij alles op alles zal zetten om deze vertelling aan een publiek tetonen. Een kwartier later belde ik mijn collega Sanne This op om te vertellen dat ikeen project had gevonden om ons in vast te bijten. We waren reeds enige tijdopzoek naar iets dat zowel ons als een publiek zou aanspreken.Wij hopen dan ook dat dit dossier u op dezelfde manier zal bekoren als het verhaalons bekoorde destijds, maar laten we vooral ook eerlijk zijn. U krijgt dit dossieromdat we bij het realiseren van het project nog hulp nodig hebben. Wij zijn reedsbegonnen met de opnames van deze documentaire. Wij maken dit project omdathet ons nauw aan het hart ligt, dus we doen dit buiten de uren van onzeprofessionele activiteiten. Via sponsoring van het materiaal kost deze documentairebijna niets, maar bij de digitalisatie van 8mm rollen zoeken we nog hulp. Dit is echteriets voor een later stadium. Sta ons eerst toe u te laten onderdompelen in ditongelofelijke verhaal.Roland JavornikRegisseur “De Formule van Lorentz”
 2. 2. 2. DE REGISSEURSReeds vanaf een jonge leeftijd bleek Roland Javornik (1982) bezeten te zijn door hetmedium Film. In zijn jeugdjaren was dit te merken aan de talloze films die hij maaktein de huiskamer met een VHS-videocamera. Later uitte zich dit in zijn studie aan deMedia & Design Academy te Genk. Het medium leek hem de meeste geschiktemanier om zijn stem te laten horen en om op te komen voor mensen die het nodighadden.Sanne This (1986) zette haar eerste stappen van het film maken tijdens haar studiesfilm analysis and television production aan de Wylie E. Groves High school in BeverlyHills, Michigan in 2004. Het was voor haar dan ook een logische stap om dieinteresse verder te ontwikkelen aan de Media and Design Academy te Genk na haarterugkeer naar België.De kennismaking tussen Sanne This en Roland Javornik dateert dan ook vanaf heteerste jaar aan de Media & Design academy te Genk waar ze beiden de richtingVideo, Televisie, Film volgden. Deze 4 jaar durende academische Master studiebleek de geschikte fundering te zijn voor hun vriendschap alsook hun kennis.Tijdens deze studie kwam al snel aan het licht dat ze beiden een voorliefde haddenvoor het documentaire genre, omdat ze daarin het sociale engagement vonden datze zo nodig zochten.Sanne This en Roland Javornik studeerden beide Cum Laude af in 2009. Sanne’sMasterproject Lichtpunt , een 19 minuten durende documentaire over de leefwereldvan de blinde Suzanna en haar invalide echtgenoot Omer, werd niet alleen door dejury geprezen maar werd buiten enkele selecties in België ook in Nederland door deVPRO uitgezonden en in Duitsland voor het Flachland festival geselecteerd. Haarbegeleidende thesis ging over empathie en identificatie bij non-fictie personages.Rolands Masterproject For this is my blood, een 30 minuten durende documentaireover de discriminerende regel dat homoseksuele mannen in België geen bloedmogen doneren werd vervolgens zelfs genomineerd voor een Wanatoe award alséén van de beste eindwerken in Limburg. De documentaire werd buiten België ookin New York, Zweden, Duitsland en Estland getoond en de uitzendrechten werdenaangekocht voor België, Nederland en Luxemburg. Zijn begeleidende thesis gingover het gebruik van Joseph Campbell’s Hero’s Journey in documentaires.Sanne This richtte na haar studie haar eigen productiehuis Picture This Productionsop. Ze regisseerde onder andere de videoclip Flirting van de Deense band Laybannalsook enkele films voor de Millenniumdoelstellingen, wachten helpt niet campagne.Verder is ze oa. freelancer voor het regisseren en monteren van programma’s opVijftv en TVL. Op dit moment werkt ze fulltime aan een documentaire voor DR, deDeense nationale zender.Roland Javornik werd na zijn studie gevraagd om de documentaire Two Prides, twoworlds… One Europe? te regisseren. Deze documentaire handelt over devoorbereidingen van enkele jongeren tijdens de organisatie van de Baltische Gay
 3. 3. Pride in het homofobe Estland. Deze documentaire werd geselecteerd alsopeningsfilm van het Ad Hoc: Inconvenient Filmfestival te Litouwen en werdondertussen ook in België en Estland vertoond. Op dit moment is Roland actief alsfreelancer voor zijn eigen productiehuis JAVORNIK waar hij onder andere bezig isaan de regie van een audiovisueel toneelstuk alsook diverse commerciële projecten.
 4. 4. 3. DE FORMULE VAN LORENTZPITCH:Na 26 jaar willen de overlevenden van een nooit afgewerkte film het project eindelijklos te laten. Maar loslaten betekent voor iedereen blijkbaar iets anders.SYNOPSIS:Tussen 1984 en 1985 besloten 3 vrienden (Bernard, Marc en Paul) om al hun geld(meer dan 300.000 Belgische frank), vrije tijd en gezondheid te steken in het makenvan de film “De Balans” naar het boek “De formule van Lorentz” van Dirk De Witte.Deze film zou op humoristische wijze Nihilisme bespreekbaar moeten maken.Nihilisme is een filosofische gedachte over het grote niets, geen loyaliteit, geen doelen zonder enige impuls behalve die impulsen die tot vernietiging leiden. In de film enhet boek komt God nog een laatste keer de aarde bezoeken om te kijken of demensheid het waard is om verder te blijven bestaan.Het draaien van de film heeft op iedereen een diepe indruk nagelaten en weegtzwaarder door dan initieel gedacht. Marc Pelsmaekers, de cameraman, lijkt hetallemaal persoonlijk op te vatten. Tijdens het draaien verandert hij voor de ogen vanzijn vrienden.Als de opnames erop zitten, ging iedereen zijn eigen weg en rekende erop dat Marcde montage tot een goed einde zou brengen. Wat niemand echter kon voorspellenwas dat Marc zou afdwalen in een psychose en zou worden opgenomen in eenpsychiatrie. Het lijkt erop dat het leven een imitatie van de kunst is geworden. AlsMarc, in 1995, tijdens één van zijn vrije momenten toch naar huis mag gaan, slaathet noodlot toe. Marc valt in slaap met een brandende sigaret en sterft een vreselijkedood.Talloze rollen Super 8 filmmateriaal liggen, ongemonteerd, op zijn kameropgestapeld tijdens de brand. Als bij wonder blijven ze onbeschadigd. De rouwendefamilie van Marc blijft echter voet bij stuk houden en weigert het filmmateriaal uithanden te geven. De kamer wordt ingericht als een schrijn ter ere van hun zoonwaardoor niemand ooit ook maar één frame zal zien.2009. De 2 resterende vrienden zijn ondertussen opgegroeid tot 40-ers, elk met huneigen leven. Na 16 jaar moet de familie van Marc het filmmateriaal noodgedwongenvrijgeven, maar in hoeverre zijn ze klaar om het echt los te laten? Het ruwe materiaalkomt na talloze pogingen eindelijk terecht bij de twee resterende filmmakers. Maarzijn de ze bereid om het vervloekte project nog een kans te geven? Hoe verwevenzat Marc in het project en hebben ze het daarom nooit losgelaten? Een zoektochtnaar de waarheid die verscholen zit in een nooit geopende doos met Super 8 films.
 5. 5. 4. S C E N A R I OAkte 1 : -­ Nihilistische setting (1985) : er wordt nagedacht over maatschappelijk relevante onderwerpen door de alternatieve jongeren. Er heerst een ontnuchtering na de flower power periode door de opkomst van harde realiteit. De wereld is plots niet meer zo rooskleurig. Studenten denken na over de toekomst. -­ Paul, Marc en Bernard: We pikken deze 3 voormalige (filosofie) studenten eruit. Korte kennismaking met deze 3 idealisten. -­ We wilden een film maken: Ze wilden een film maken om mensen terug te doen nadenken over de wereld. Eenvoudig, niet decadent. -­ Geld + inzet van 100 mensen: Mobiliseren van meer dan 100 vrijwilligers, kranten gehaald, interviews gedaan, al hun geld en vrije tijd erin gestoken… -­ De film is nooit afgeraakt: Door omstandigheden is deze film nooit afgemaakt. Maar hoe weten we nog niet. We weten alleen dat dit project tot op heden niemand heeft los gelaten. Dat ontdekken we door het vinden van rekwisiten, scenario’s en foto’s die de vrijwilligers allen bewaard hebben.Akte 2:LEIDRAAD: HET HOOFDVERHAAL (LAAG 1) -­ Verhaal van Dirk De Witte: De film is gebaseerd op het boek de Formule van Lorentz. De film zelf heet Balans en gaat over Nihilisme. -­ Bernard en Marc hebben ervaring: Marc heeft een camera vanaf 12 jaar en heeft zich bewezen in Herentals met zijn vorige films. Uiteenlopende thema’s van Docu’s tot films maar het waren films met een donkere realiteit. -­ Making of : Verzameling van Crewleden (Hilde: Scriptgirl, Brigitte: productie, Guy: Geluid, Marina: Rekwisieten) Vertelling van hoe de film tot stand is gekomen, luchtige anekdotes, de acteurs, de setting. -­ IETS MIS MET MARC : Tijdens het opnemen van de restaurant scene merken verschillende crewleden dat er plots iets vreemds met Marc is. -­ Film is nooit afgeraakt: De Super 8 rollen worden wel ontwikkeld maar een afgewerkte versie komt er nooit. -­ Niemand heeft de beelden ooit gezien: Marc isoleert zich om de film af te werken maar takelt mentaal af.SUB PLOT (LAAG 2) -­ Donkere realiteit: Marc heeft een donker kantje. -­ IETS MIS MET MARC:
 6. 6. -­ Bijna zwart: Uit zijn eerdere films kan een paralel getrokken worden naar de symptomen die hij nu vertoond. Er waren blijkbaar al langl tekens aan de wand. Analyse van zijn eerste film(s). -­ Marc in de psychiatrie: Binnen en buiten, geen diagnose, manisch depressief. Claudine: Ex vriendin na de film, leren kennen in de psychiatrie kan hier over praten. -­ Marc sterft: mysterieuze dood, er zijn enkel geruchten. Sterft in zijn zetel en wordt levend verbrand.SUB PLOT (LAAG 3) -­ Relatie ouders: een moederskindje, zijn broer is lieveling van zijn vader, vader vaak afwezig en agressief. -­ Mishandeling: Verbaal en/of fysiekAkte 3: -­ Hoe is Marc nu echt gestorven? -­ Huis verkocht: Huis waar Marc stierf moet leeg, alles moet weg. Wonden worden weer geopend. -­ Pellicule ligt op tafel: De befaamde restaurantscene ligt na 15 jaren nog altijd op de montage tafel! -­ De reunie: De film zal nooit afgewerkt worden maar toch zal iedereen samenkomen als eerbetoon om enkele scenes/of de hele film te zien. Op deze manier kan iedereen eindelijk dit hoofdstuk afsluiten. -­ Vraag aan ieder personage. Hoe denk of wil jij dat deze film eindigt.
 7. 7. 5. A A N P A KDe film zal volledig gedraaid worden met een HD Panasonic AG-AF101 waar wedoor het gebruik van filmlenzen het geheel een dramatische en filmische look geven.Vloeiende travelbewegingen brengen de kijker op een subtiele manier dieper in hetverhaal/de zoektocht.Over het algemeen zal de film een rustige en kalme flow hebben die door enkeleveelzeggende stiltes ondersteund zal worden. Dit is dan ook geen documentaire dieenergiek of snel gemonteerd moet worden. De hoofdpersonages stralen een rust uiten blijken geboren vertellers te zijn die de kijkers moeiteloos zullen meeslepen. Hetverhaal wordt aan mekaar geregen door de quotes van mensen die het dichtsbetrokken waren bij het maken van de film. Deze beelden zullen afgelost wordendoor het originele beeldmateriaal uit “De Balans” alsook foto’s en krantenartikels uitdeze periode.Iedere verteller zal één stukje van de puzzel met zich meedragen. Deze flardenzullen op het einde tot een perfect geheel samenvloeien – met de antwoorden op devragen die in het begin van de vertelling opgeroepen worden. De film zal eenmysterieuze zoektocht worden naar de antwoorden die de personages en de kijkerzullen zoeken. De documentaire bestaat uit meerdere lagen waardoor de kijker zelfparallellen kan trekken tussen het verloop van de film en Marcs tragischeondergang.Tijdens onze research vonden we bovendien materiaal dat de overleden Marc hadgeschreven. Hij bleek zijn gedachten letterlijk neer te schrijven. Dit materiaal zalvervolgens dienen als voice over. Op die manier is Marc geen afwezig personage, enkunnen we hem beter begrijpen.“De Formule van Lorentz” zal geen film worden die een piepjong publiek zalaanspreken. Dat is niet onze bedoeling. De film zal een breed volwassen publiekaanspreken, daar de film op meerdere niveaus het intellect van de kijker wilaanspreken. Uit onze ervaringen op filmfestivals is dit dan ook gefundenes fressenvoor het festivalpubliek dat altijd opzoek is naar een warm menselijk verhaal.Dit klinkt allemaal nogal filosofisch en zwaar, maar bekijk onze teaser en ontdek datdit een visueel interessant verhaal is vol mystiek dat door iedere volwassene kangevolgd worden.
 8. 8. 6. S P O N S O R I N G & S U B S I D I E SOm deze film na 26 jaar eindelijk af te werken is er natuurlijk een budget nodig.Zoals reeds aangegeven tijdens de inleiding zijn we daarom op zoek naar hulp. Degehele kost voor dit project werd geschat op ruim 3.500 Euro.  Van dit bedrag is reeds 800 Euro voldaan door subsidies en sponsoring van onderandere de stad Bree alsook productiehuizen Cinéarte en Medialife. Gesprekken metTe Gek! vzw. zijn lopende. We zijn op dit moment nog opzoek naar het resterendebedrag van 2700 Euro (incl. BTW). Dit bedrag zal grotendeels gaan naar het labo vanColor by Dejonghe voor de digitalisatie van het analoge beeldmateriaal.
 9. 9. 7. P I C T U R E T H I S P R O D U C T I O N SDe financiën van het project verlopen viaPicture This productionsSanne ThisRoterstraat 303960 BREE (België)0032(0)474/56.63.68sannethis@gmail.comBTW: be 0822.499.028Rekeningnummer: 735-0253184-02IBAN: BE32 7350 2531 8402BIC: KREDBEBB

×