Risc sísmic i risc d'inundacions

829 views
697 views

Published on

Treball realitzat per Germán Carreño i Ruben García de 1r de batxillerat A.

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
829
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
94
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Risc sísmic i risc d'inundacions

 1. 1. Risc sísmic i dinundacionsGermán Carreño i Rubén García 1ºbatx.A
 2. 2. Risc sísmic- Un mv e t s m , es un moviment fort en un determinat oimn ís icterritori ocasionat per forçes prevenients del interior delplaneta, causades por el xoc de las plaques tectòniques.
 3. 3. Tipus de risc sísmicHi ha nou tipus de risc sísmic:-Perimètric: aquest terratrèmol es originat al interior de las plaques oceànics o continentals-Tectònic: estos terratrèmol que es produeix a partir de una falla tectònica.-Volcànic: aquestos son terratrèmols originats al interior de un volcà per el escap o concentració de energia sortida de las profunditats o conformades en la estructura volcànica-Preliminar: aquestos son previs a terratrèmols de important intensitat-Micro seísmes: aquestos son terratrèmols de poca intensitat desarrollat en les zones amb majorprofunditat de la Litosfera-Rèpliques: aquestos sismes de baixa intensitat son provocats després de grans terratrèmols-Preliminar perimètric: antecedeixen a els terratrèmols perimètrics amb intensitat elevada-Preliminar volcànic: aquestos terratrèmols antecedeixen als volcànics dalta intensitat-Preliminar tectònic: aquest tipus de terratrèmol succeeix previ a un terratrèmol tectònic delevada intensitat.-Maremot: aquestos terratrèmols estan desarrollats en les profunditats del mar, ja sigui dins dalguna falla tectònica submarina o bé, en algú punt variable de la placa submarina
 4. 4. Lloc on més es provoquen:Els països amb més risc sísmics a nivell mundial son Japó, Chile eIndonesia (els tres països en els limits de plaques tectòniques i ambun elevat número de volcans), altres països amb alta sismicitat sonPerú, USA, Méxic, Irán.
 5. 5. Tipus de prevencionsAbans:-NO existeix millor medida preventiva que el assaig previ de les accions a seguirdurant un seisme.-En relació a lestructura de ledifici, revisi, controli i reforci lestat daquelles parts de les edificacionsque primer es poden desprendre, com xemeneies, ràfecs o balcons, així com de les instal · lacionsque puguin trencar.-Ensenyi als seus familiars com tallar el subministrament elèctric, daigua i gas.-Mantingui al dia la vacunació de tots els membres de la seva família.-Assegurin al terra o parets les conduccions i bombes del gas, els objectes de grans dimensions ipes, prestatgeries, etc., I fixi els quadres a la menor altura possible.-Tingueu una especial cura amb la ubicació de productes tòxics o inflamables.Durant:-Mantinguis allunyat de finestres, vidrieres, quadres, xemeneies i objectes que puguin caure.-En cas de perill, protegiu-vos en posició fetal al costat dalgun moble sòlid, com taules, escriptoris ollit.-No utilitzeu ascensors.-Si és a lexterior, manteniu-vos allunyat dels edificis alts, pals denergia elèctrica i altres objectesque li puguin caure a sobre.
 6. 6. Exemples de casos greus de seismes– Chile -22 de mayo de 1960, -5.700 a 10.000- escala de 9,2– Estados Unidos -28 de marzo de 1964, -128- escala de 9,2– Indonesia -26 de diciembre de 2004-229.866- escala de 9,1
 7. 7. Risc dinundacions- És un desbordament daigua com a conseqüència de fortespluges o del trencament (natural o no) dalguna contenció oembassament daigua.Una inundació és un desbordamentduna extensió daigua que submergeix la terra.- La principal causa de les inundacions fluvials solen ser lespluges intenses que es produeixen en funció de lacció dediversos factors meteorològics i naturals.
 8. 8. Tipus de risc dinundacions· A làrea mediterrànea es dóna el fenomen de la gota freda, és un embossamentdaire a molt baixa temperatura en les capes mitjanes i altes de latmosfera que, alxocar amb laire càlid i humit que puja del mar, provoca intenses precipitacions i laposterior inundació.· A lÀsia oriental la principal causa de les crescudes fluvials són les plugestorrencials causades pel monsó, associades moltes vegades amb tifons.· Els huracans són una versió caribenya dels tifons, que assolen temporalment laregió del golf de Mèxic causant inundacions per les onades associades als fortsvents, i per les pluges intenses motivades per la mateixa baixa tèrmica.· Unes pujades brusques de temperatura poden provocar les corresponentscrescudes en els rius degut a la ràpida fusió de les neus; aquest fenomen esprodueix sobretot a la primavera, quan el desglaç és més gran.· Els tsunamis són també una possible causa duna inundació, ja que el tsunamiprovoca una sèrie dones que es tradueixen en onades gegants que poden tenirefectes devastadors en les costes afectades. Aquestes catàstrofes se solen donaren la zona del Pacífic.
 9. 9. Tipus de prevencionsEls sistemes de prevenció es basen en dics, motes, barreresmetàl·liques, embassaments reguladors i millora de la capacitat dedesguàs de les lleres fluvials.També els sistemes dalerta davant de situacions perilloses estan moltdesenvolupats per mitjà de la predicció meteorològica, lobservació delsaforaments fluvials que determinen una alerta hidrològica i els sistemesde detecció de tsunamis.
 10. 10. Mapa dinundacions a Espanya
 11. 11. Exemples dinundacions més greus· 5 de novembre de 1997. Inundacions a Badajoz i Valverde de Leganés. La sobtada crescuda dedos petits afluents del Guadiana va provocar la mort de diverses persones, així com greus iquantioses pèrdues materials i econòmiques.· 1 febrer 1953 als Països Baixos. La gran Inundació dels Països Baixos del 1953, a les provínciesde Zelanda i Holanda Meridional. Una combinació de marea viva amb una severa tempesta delnord-oest va provocar el trencament de nombrosos dics i una gran inundació que va costar la vida amés de 1.835 persones· 1995. Catastròfica inundació del 7 dabril de 1995 a Pergamino, Argentina. El 60% de la ciutat de90.000 habitants al nord de la província de Buenos Aires van patir un meteor de 110 mm per horadurant 3 hores, matant a 3 persones i havent-ne devacuar 13.000.· 26 de desembre de 2004. Tsunami a les costes de loceà Índic. Després dun terratrèmol demagnitud 9,2 en lescala de Richter amb epicentre a loest dIndonèsia es va produir una onada degran alçada que va arrasar les costes de Tailàndia, Indonèsia, Bangla Desh, Sri Lanka, Índia i fins itot països tan llunyans com Somàlia. La xifra de morts sha xifrat en unes 300.000 persones, ambmolts desapareguts.· 17 de octubre de 1940. Inundacions al Rosselló, França. Les pluges torrencials van superar els1000 mm i això va causar una gran allau daigua als rius Aglí, Tet i Tec, de curt recorregut i un fortpendent, que van baixar amb força des dels Pirineus i inundaren la plana rossellonesa. El desastreva causar la mort de 50 persones i les riuades van destruir 43 ponts.

×