Malalties endocrines

1,435 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,435
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
291
Actions
Shares
0
Downloads
12
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Malalties endocrines

 1. 1. MALALTIESENDOCRINES, NUTRICIONALS I METABÒLIQUES Patricia Guasch, Evelyn Torrico i Mariuxi Arias 1er Batx. CMC Grup B
 2. 2. ÍNDEX1.-INTRODUCCIÓ.2.-ANÈMIA. 2.1.-Definició i aspectes fisiològics. 2.2.-Causes i tipus. 2.3.-Símptomes. 2.4.-Diagnosi. 2.5.-Tractament.3.-BULÍMIA. 3.1.-Definició i aspectes fisiològics. 3.2.-Causes i tipus. 3.3.-Símptomes. 3.4.-Diagnosi. 3.5.-Tractament.
 3. 3. 4.-ANORÈXIA. 4.1.-Definició i aspectes fisiològics. 4.2.-Causes i tipus. 4.3.-Símptomes 4.4.-Diagnosi. 4.5.-Tractament.5.-DIABETIS. 5.1.-Definició i aspectes fisiològics. 5.2.-Causes i tipus. 5.3.-Símptomes. 5.4.-Diagnosi. 5.5.-Tractament.6.-FENILCETONÚRIA 6.1.-Definició i aspectes fisiològics. 6.2.-Causes i tipus. 6.3.-Símptomes. 6.4.-Diagnosi. 6.5.-Tractament
 4. 4. 7.-OBESITAT 7.1.-Definició i aspectes fisiològics. 7.2.-Causes i tipus. 7.3.-Símptomes 7.4.-Diagnosi. 7.5.-Tractament.8.-CONCLUSIONS (Mesures preventives)9.-BIBLIOGRAFIA I PÀGINES WEB
 5. 5. 1. IntroduccióEn aquesta presentació parlarem de malalties endocrines,nutricionals i metabòliques.Malalties endocrines: Tot i que les patologies daquest sistemapoden ser moltes, en general aquestes tenen lorigen en unaexcessiva o deficient funció de la glàndula.Malalties nutricionals: Són provocades per ingerir aliments queafecta el nostre sistema o, per contra, pot ser causat per la falta denutrients.Malalties metabòliques: Són totes aquelles que estan relacionadesamb la pertorbació del metabolisme (poden ser hereditàries oadquirides).
 6. 6. 2. ANÈMIA 2.1. Definició i aspectes fisiològicsDef: Lanèmia és una malaltia en la qual lasang té menys glòbuls vermells del normali hi ha manca de ferro al cos. Aspectes fisiológics: -Fatiga o disfunció cardiaca - Sentiment de irritabilitat o mal humor - Sensació de cansanci excessiu. -Tenir son amb freqüència
 7. 7. 2.2. Causes i tipus CAUSES:-Lanèmia apareix quan el nivell dhemoglobina és insuficient. En aquest caslorganisme es debilita. És la causa més freqüent daquesta malaltia.-Alimentació baixa en ferro.Algunes vegades té lloc en dieta daprimament massaestrictes.-Pèrdua de sang. Circumstàncies com les de mestruacions excessives o elsproblemes de les vies digestives (com lúlcera duodenal, les hemorroides, lesmalalties inflamatòries intestinals, etc.)
 8. 8. TIPUS: A més de lanemia produïda per falta de ferro (ferropènica), hi ha moltsaltres tipus.-Aplàstica:Es produeix quan la medul·la òssia genera menys cèl·lules i com aconseqüència, disminueixen els glòbuls vermells. Es tracta amb medicació i, encasos greus, realitzant un transplant de moll dos.-Falciforme: Dorigen hereditari, és més freqüent en persones de raça negra.-Es deu a la presència duna hemoglobina defectuosa. En els casos greus, calfer transfusions.-Hemolítica:Els glòbuls vermells es destrueixen abans dhora, a causa,generalment, a malalties auto-immunes. Es tracta amb medicació-Perniciosa:Està causada per un defecte en labsorció de vitamina B12.Eltractament consisteix a administrar injeccions daquesta vitamina un cop al mes.
 9. 9. 2.3. Símptomes
 10. 10. 2.4. DiagnosiPer a la diagnosi shan destudiar a fons les característiques dels glòbuls vermells, dels reticulòcits,leucocits i plaquetes que circulen en la sang mitjançant un hemograma ocitometria hemàtica,verificant lhematòcrit, i les característiques de les sèries hematopoètiques mitjançant un mielograma.Generalment surten blaus al maluc, també coneguda com peltre.
 11. 11. 2.5. TractamentDepen de la causa / gravetat de lanemia. Si es tracta duna anèmia dorigen nutricional, sintentaràeliminar la causa prenent aliments rics en ferro.Pel que fa als fàrmacs, en 1er lloc, semprenpreparats de ferro per via oral, i queda reservada la via parenteral per a casos determinants.Elstractaments solen ser prolongats i es mantenen de 6 a 8 setmanes, després dhaver normalitzar laxifra de hemoglobina. Per altra banda,, si per exemple lanèmia és lleu i es troba relacionada ambnivells molt baixos de ferro, a continuació, sadministraran els suplements de ferro corresponentspot administrar al mateix temps una major investigació per determinar la causa de la deficiència defero es porta a terme. Si es relaciona amb la pèrdua de sang, a continuació es realitzarà unahospitalització i transfusió de glòbuls vermells,aquest procediment és necessari per alleujar elssímptomes i reemplaçar la sang perduda. La transfusió de sang pot ser necessària en casos demolta pèrdua de sang.
 12. 12. 3. BULÍMIA3.1. Definició i aspectes fisiològicsDef: Trastorn del comportament alimentari, dorigen neuròtic o orgànic,que es manifesta per la ingestió no provocada per la fam de gransquantitats daliments. ASPECTES FISIOLÒGICS -Irritació crònica de la gola i/o pèrdua de les dents provocades per lautoinducció repetida de vòmits. -Dolor muscular i fatiga. -Oscil·lacions de pes (5 o 10 kg amunt o avall en poc temps). -Petites ruptures vasculars sota els ulls. -Inflamació de les paròtides.
 13. 13. 3.2. Causes i tipusCAUSES BIOLÒGIQUES-Desordres hormonals (en letapa de ladolescència).-Predisposició genètica.-Persones amb sobrepès que davant la necessitat de perdre pes, fandietes rigoroses, que porten encara més ansietat.CAUSES PSICOLÒGIQUES-Menyspreu dels altres o dells mateixos.-Depressió i angoixa, necessitat daprovació per part dels seus parells iadults.-Problemes afectius dins el si familiar.CAUSES SOCIALS-Necessitat de pertinença a un grup.-Associen lèxit i la perfecció a la primesa, a causa dels models a seguira través de la publicitat en els mitjans de comunicació.
 14. 14. -Tipus purgatiu: Sutilitza com a conducta compensatòria el vòmit, laxants,diürètics, ènemes, etc per eliminar el més aviat possible laliment de lorganisme.-Tipus no purgatiu: Entre el 6% i el 8% dels casos de bulímia es duen a termealtres conductes compensatòries, com lexercici físic intens, o fer molt dejuni, ésun mètode menys efectiu per contrarestar i desfer-se de les calories.
 15. 15. 3.3. Símptomes-Episodis recurrents datipaments de menjar.-Sensació de pèrdua de lautodomini durant aquests episodis.-Ús regular de laxants o diürètics, dieta estricta o dejuni, o exercici moltenergètic per evitar laugment de pes.-Un mínim de dos episodis d atipaments de menjar a la setmana durantalmenys tres mesos.-Preocupació exagerada per la figura i el pes corporal.-Símptomes de depressió.-Excessiu por a engreixar.-Menjar en secret o el més inadvertit possible.-Manteniment dalmenys un estàndard normal mínim de pes.
 16. 16. 3.4. DiagnosiA. Presència datipaments recurrents.-ingesta daliment en un curt espai de temps en quantitat superior a la quela majoria de les persones ingeririen en les mateixes circumstàncies.-sensació de pèrdua de control sobre la ingesta de laliment.B. Conductes compensatòries inapropiades, de manera repetida, amb lafinalitat de no guanyar pes. (ex: provocació del vòmit; ús excessiu delaxants, diürètics o altres fàrmacs; dejuni, i exercici excessiu).C. Els atipaments i les conductes compensatòries inapropiades tenenlloc, almenys dues vegades a la setmana durant un període de 3 mesos.D. Lautoavaluació està exageradament influïda pel pes i la siluetacorporal.
 17. 17. 3.5. TractamentDacord a la gravetat de la situació, es pot recórrer a un tractamentambulatori o a lhospitalització.Una vegada que la bulímia sha detectat:-Evitar els vòmits.-Normalitzar el funcionament metabòlic del malalt.-Imposar una dieta equilibrada i nous hàbits alimentaris.-Corregir la percepció errònia (del seu propi cos).
 18. 18. 4. L ANORÈXIA  4.1 Definició i aspectes psicològics   Def: L anorèxia paraula d origen grec que significa "sense apetit" és una malaltia caracteritzada principalment per la pèrdua constant del pes, acompanyada de una distorsió de l imatge corporal, aquesta malaltia por tenir conseqüències molt greus en qui la pateix. Aspectes fisiològics a.Distorsió del cos. b.Pràctica d exercici excesiu c.Dietes d.Obsessió amb baixar de pes ràpidament.
 19. 19. 4.2 CAUSES I TIPUS CAUSES:La principal causa d aquesta malaltia es la pressió del estatus de la bellesa, jaque posen com a exemple de la bellesa a dones altes primes, que fa que gentmolt influenciable l caigui en una obsessió de voler canviar el seu aspecte físic.Però el seu origen es fonamentalment en la combinació de factors biològic(canvis físics), psicològics i socials.Els mes habituals són:-L obesitat-L obesitat materna-La mort o malaltia d un familiar-Separació del pares-Fracàs escolar-Traumes
 20. 20. TIPUS D ANORÈXIA -. Anorèxia nerviosa: Es bàsicament la por de pujar de pes. Aquest tipus d anorèxia es pot dividir en dues: -Nerviosa restrictiva: El malat utilitza l dejuni, els laxants , dietes però sensevomitar. -Nerviosa secundaria: En aquest tipus es conseqüència psiquiàtrica,pareguda a la depressió -.Bulimarexia: El malalt pot passar per fases de dejuni o de menjarcompulsivament, però desprès es provoca el vomito.
 21. 21.  4.3 SÍMPTOMES-. Pèrdua de pes excessiu-.Por a engreixar-.Obsessió amb el estatus de bellesa-. Distroció del cos-.Menjar poc o arribar a no menjar res.-.Presentes distintes dificultats, com caries, pèrdua de dents, desgarrament de lestómac , pèrdua del reflex , en dones es habitual que el cicle menstrualdesaparegui.
 22. 22. 4.4 DIAGNOSIA: Rebuig a mantenir el pes per damunt del pes mínimB: Per intens a pujar de pes, per de fer-se obès, donant com a resultat un pesinferior al 85% del pes mínim .C:Alteració en la percepció del pes o la silueta corporals, exageració de laimportància en l autoavaluació o negació del perfil que comporta el baix pescorporal. Això fa que es veuen greixos quan en realitat estan primes.D:En les dones, presencia de amenorrea es a dir desaparició dels ciclesmenstruals.
 23. 23. 4.5 TRACTAMENTHi ha diversos tractaments per a la cura de l anorèxia , les alternativessón: psicoteràpia, teràpia comportamental, teràpia medicamentosa,familiar, etcEls objectius d aquests tractaments és reguralitzar l alimentació delmalalt i tractar que l entorn familiar solucioni les seves disfuncions, jaque el paper de la família és fonamental per a la recuperació
 24. 24. 5.Diabetis5.1. Definició Def: Malaltia crònica que es produeix per la deficiència total o parcial dinsulina, una hormona que controla la concentració de la glucosa a la sang.Aspectes fisiològicsAparició de trastorns dansietatDèficit en el control glucèmicInestabilitat emocional i metabòlicaEpisodes hipoglucèmicsDisfunció psicosocialMalestar i alteracions psicosocials
 25. 25. 5.2. Causes i tipusCAUSES- Factors hereditaris- Hàbits alimentaris- Alteracions pancreàtiques, com inflamacions o intervencions quirúrgiques- Processos infecciosos- Autoimmunes- Estrès- Obesitat, causa predominant en la diabetis tipus II.TIPUS- Diabetis tipus I: El pàncrees deixa de produir totalment la insulina.- Diabetis tipus II: La producció dinsulina del pàncrees pot ser fins i tot majordel normal, i lorganisme desenvolupa resistència a ella.-Diabetis gestacional: Es diagnostica per primera vegada durant lembaràs.Elsfactors de risc per a la diabetis gestacional són lobesitat i els antecedentsfamiliars.
 26. 26. 5.3. Símptomes-Hiperglucèmia: Excés de glucosa a la sang.- Polifàgia: Les cèl·lules en no absorbir els hidrats de carboni, quedendesnodrides i això produeix una gana continua, anomenada "famtissular".- Poliúria: Excés dorina, ja que lorganisme intenta desfer lexcés desucre.- Polidípsia: A causa de la poliúria el cos perd molts líquids. Per aixòapareix una set intensa, consumint-se una gran quantitat daigua.- Astènia: Cansament excessiu. Aquest provocat per la mala utilitzacióde la glucosa en els músculs.- Aprimament- Pruïja: Picor localitzat per lacumulació de glucosa a la pell.
 27. 27. 5.4. Diagnosi Es porta a terme tres proves fonamentals: - Anàlisi de sang - Anàlisi dorina, ambdós per determinar la quantitat de sucre. - Corba de glucèmia: Determina les variacions de la quantitat de sucre en la sang després de la ingestió duna quantitat fixa de sucre.
 28. 28. 5.5. Tractament-Mesures alimentàries correctes.- Exercici físic compensant-lo amb una dieta.- Tractament farmacològic.Encara que en lactualitat, hi ha uns processos experimentals:- Trasplantament de cèl·lules mare embrionàries en el pàncrees malalt.- Trasplantament dillots de Langerhans, de donants morts.- Bomba externa de percussió dinsulina.
 29. 29. 6. FENILCETONÚRIA6.1 Definició i aspectes psicològics DEF: Lafenilcetonúria és una rara afecció en la qual un nadó neix sense la capacitat de descompondre apropiadament un aminoàcid anomenat fenilalaninaASPECTES PSICOLÒGICSa.Produeix transtorns en alguns organsb.Retràs mental irreversiblec.Sufreixen mutacions en l ADN
 30. 30. 6.2 CAUSES I TIPUS CAUSESLa fenilcetonúria és una malaltia hereditària, o sigui que estransfereix de pares a fills .Ambdós pares han de transmetre el gendefectuós perquè el nadó pateixi la malaltia. el que s anomena untret autosòmic recessiu.Els nadons amb fenilcetonúria no tenen un enzim anomenatfenilalalina hidroxilasa, essencial per descompondre un aminoàcidessencial, anomenat fenilalanina, que es troben en aliments ambproteïnes.Sense l enzim, els nivell de fenilalanina i dos substànciesestretament relacionades s acumulen en el cos.Aquestessubstàncies son perjudicials per al sistema nerviós central iocasionen dany cerebral.NO HI HA TIPUS D AQUESTA MALALTIA
 31. 31. 6.3 SÍMPTOMES-. Retard de les habilitats mentals i socials-. Mida del cap considerablement per sota del normal-. Hiperactivitat-.Moviments espasmodics de braços i cames-. Retard mental-.Convulsions-.Erupció cutània-.Tremolors-. Postures inusuals de les mans
 32. 32. 6.4 DIAGNOSILa fenilcetonúria es pot detectar fàcilment amb un simple examen de sang.Lamajoria dels estats dels Estats Units i altres països exigeix una prova de detecció daquesta malaltia per a tots els nadons, la qual generalment es fa amb una punció altaló després del naixement.Si la prova de detecció inicial és positiva, es requereixen exàmens posteriors desang i orina per poder confirmar el diagnòstic.El diagnòstic de la malaltia es fa,pràcticament sempre, amb ajuda de la posivitat dela prova del clour fèrric en l orina.
 33. 33. 6.5 TRACTAMENTEl tractament comprèn una dieta extremadament baixa en fenilalanina,espelcialment quan el nen està creixent . La dieta sha de seguir en formaestricta, la qual cosa requereix la supervisió exhaustiva per part del metge o deldietista certificat i la cooperació dels pares i el nen. Aquells pacients que continuïnamb la dieta fons a la vida adulta tindran millor salut física i mentalLa fenilalanina es troba en quantitats significatives en aliments com la llet, els ousi altres aliments comuns. A més, es troba en el edulcorant artificial Nutrasweet(asparant), raó per la qual qualsevol producte que contingui aspartam sha devitar.
 34. 34. 7.OBESITAT 7.1Definició i aspectes psicològicsDEF:Lobesitat és lexcés de pes donat per laugment del greix corporal.Fins fapoc va adquirir una gran transcendència en els nostres dies per la seva elevadaprevalença tant en els països desenvolupats com els que estan en vies de ser-ho.ASPECTES FISIOLÒGICSa.Imatge corporal distorsionada.b.afartament alimentari.c.ansietat.d.depressió.e.transtornos de la sexualitatat.
 35. 35. 7.2 CAUSES I TIPUS CAUSES:Les causes de lobesitat encara no són del tot clares. No hi harespostes simples. El pujar o perdre pes depèn dun gran nombre de actors.Entre ells es poden esmentar:-deixar de fumar-embaràs-inactivitat-mala dieta-problemes mèdics-remeisTIPUS: Obesitat mòrbida i obesitat infantil.
 36. 36. 7.3 SIMPTOMES -Pressió en els pulmons, provocant dificultat per respirar i ofec, fins i tot amb unesforç mínim.-La dificultat en la espiració pot interferir greument en el somni,provocant laparada monetari de la respiració.-Problemes ortopèdics,(dolor a la zona inferior de lesquena i agreujament delartrosi, especialment en malucs, genolls i turmells.)-Els trastorns cutanis.Es freqüent així mateix la inflor dels peus i els turmells,causada per lacumulació de petites a moderades quantitats de líquid.
 37. 37. 7.4 DIAGNOSI Es realitza utilitzant mètodes simples.Tot pacient sha de mesurar en pes i talla,valorant pel que fa a les taules de la població a la qual pertany.a) I.M.C(índex de massa corporal:Es defineix com el pes en kg dividit per la tallaen metres al quadrat.Un augment del mateix indica augment en la massa grassaI.M.C superiors a 25 parlen de sobrepès i majors a 30, obesitat.b)Plecs cutanis: Es mesuren els diferents plecs que es poden observar quan unapersona té sobrepès y es diagnostica el seu índex de massa corporal.c) Índex cintura/maluc:Defineix la distribucióde lobesitat.Índexs majors a 0,90 en donesi majors a 1 en homes es correlacionenamb major rics cardiovasculars.
 38. 38. 7.5 TRACTAMENT Es pot tractar segons el tipus de obesitat que sigui:Obesitat mòrbida: Per tractar-la es necessari lús de la cirurgia, ja que les dietesno tenen cap tipus defecte. hi ha dues tècniques per reduir-la: restrictives oreseccionistes. Aquesta última és l única forma de que el malalt perdi pes en moltscasos dobesitat mòrbida. Ademés hi ha 3 tècniques quirúrgiques per tracta aquesttipus dobesitat: la gastroplàstia vertical, amb banda gàstrica o el bypass gàstric.Obesitat infantil: Per tractar aquest tipus es recomana una dieta variada y elàsticaacompanyada dexercisi físic.També hi ha que reduir els greixos del menjarindustrial en general que el nin abans menjava en quantitat.
 39. 39. 8. ConclusionsMesures preventives La prevenció en l edat infantil és un factor clau que ha de serespecialment atès entre els professionals de pediatria, ja queun cop instaurats, aquests problemes són especialmentdifícils d afrontar amb èxit.Si no son prevenides a temps les malalties com l obesitatinfantil poden comportar unes greus conseqüències per lindividu, com transports emocionals, alteracions ortopèdiques,trastorns metabòlics, major freqüència de diabetis o unaugment de la freqüència del càncer.
 40. 40. 9. Bibliografia i pàgines webhttp://www.educared.org/global/anavegar6/podium/b/1035/bulimiasintomas.htmhttp://www.aperderpeso.com/causas-de-la-bulimia/http://www.biox.com.mx/articulos/diabetes.htmhttp://saludbio.com/articulo/enfermedades/diabetes-causas-sintomashttp://www.dmedicina.com/enfermedades/digestivas/diabeteshttp://bulimianorexia.galeon.com/criterios.htmhttp://www.taringa.net/posts/salud-bienestar/4031535/fenilcetonuria_-enfermedad-de-origen-congenita--_-ECM.htmlhttp://www.biox.com.mx/articulos/definiendo-obesidad.htmhttp://www.cuidadosalud.com/articles/que-es-la-obesidad/causas-de-la-obesidad

×