Ciències per al món contemporani presentació
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×
 

Ciències per al món contemporani presentació

on

 • 1,354 views

 

Statistics

Views

Total Views
1,354
Views on SlideShare
1,153
Embed Views
201

Actions

Likes
0
Downloads
4
Comments
0

3 Embeds 201

http://cnxarccmc.blogspot.com.es 182
http://www.cnxarccmc.blogspot.com.es 15
http://cnxarccmc.blogspot.com 4

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Microsoft PowerPoint

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Processing…
Post Comment
Edit your comment

Ciències per al món contemporani presentació Ciències per al món contemporani presentació Presentation Transcript

 • Ciències per al món contemporani CMC
 • CLASSES: 1r A: Dimarts 2ª (LAB), Dimecres 7ª (LAB) 1r B: Dilluns 2ª (AULA), Divendres 1ª (LAB)MATERIAL •Llibre. •Quadern: preferible una llibreta a quadres. •Internet: bloc, gmail, youtube, facebook. •Ordinadors biblioteca: esplais.
 • Bloc 0. Continguts generals- Diferència entre les qüestions que poden ser tractadesutilitzant observacions i dades objectives d ’aquelles que no espoden solucionar emprant mètodes de la ciència- Recerca i selecció d ’informació científica a partir de diferentsfonts per tal d’analitzar problemes relacionats amb l’àmbitcientífic i tecnològic d’interès social.-Disposició a reflexionar científicament sobre qüestions decaràcter científic i tecnològic per arribar a prendre decisionsresponsables.-Reconeixement de la contribució del coneixementcientificotecnològic en la comprensió del món, en la millora deles condicions de vida de les persones i dels éssers vius engeneral.-Valoració de les limitacions de la ciència i la tecnologia, del malús que en ocasions es fa de les seves aplicacions.
 • Bloc 1: L ’espècie humana i l ’univers-L’origen de l ’univers: el Big -Bang. La gènesi dels elements.Exploració del sistema solar.-La formació de la Terra i la diferenciació en capes. Històriageològica de les illes Balears. La tectònica global.-L’origen de la vida. Evolució prebiòtica. Origen dels primersorganismes: principals hipòtesis.-Del creacionisme i el fixisme a l ’evolucionisme. Teoria del’evolució: la selecció natural darwiniana i la seva explicaciógenètica actual.-Dels homínids fòssils a Homo sapiens. Els canvis genètics quehan condicionat l ’especificitat humana.
 • Bloc 2: Longevitat i qualitat de vida.- La salut com a resultat de factors genètics, ambientals ipersonals. Hàbits de vida saludables.-Tipus de malalties més freqüents: prevenció, causes itractaments. L’ús racional dels medicaments. Evolució de laresistència als antibiòtics. Transplantaments i solidaritat.-Els condicionaments de la investigació mèdica. Les patents. Lasanitat en els diferents països del món. El sistema sanitari i laseva utilització racional.-La revolució genètica. El genoma humà. L’enginyeria genèticai les seves aplicacions: teràpia gènica i organismes modificatsgenèticament.- La reproducció assistida. La clonació i les seves aplicacions.Les cèl•lules mare.- Noves tècniques de diagnosi i tractament de les malalties.-Investigació científica, recerca aplicada i societat: la bioètica.
 • Bloc 3: Cap a la sostenibilitat del planeta- El problema del creixement il•limitat en un planeta limitat.Principis generals de sostenibilitat econòmica, ecològica isocial.- La petjada ecològica de les illes Balears.- Exhauriment i sobreexplotació dels recursos: aigua; sòl; éssersvius; territori i paisatge; recursos minerals, i fonts d ’energia.- Els impactes: la contaminació; l ’increment dels residus sòlids;la degradació del paisatge; l ’erosió i la desertificació; la pèrduade biodiversitat.- El canvi climàtic: característiques, conseqüències i mesures deprevenció.- Els riscos naturals i induïts. Factors que incrementen elsriscos. Principals riscos a les illes Balears i al món.- El paper de la ciència i la tecnologia en l ’avenç cap a lasostenibilitat.- Els compromisos internacionals i la responsabilitat ciutadana.
 • Bloc 4: Noves necessitats, nous materials- Importància històrica de la descoberta i l’ús dels materials. Elpatrimoni històric i científic, tècnic i industrial de les IllesBalears.-Localització, producció i consum de materials en les diferentszones geogràfiques- Ciència dels materials. Materials naturals i artificials.- Metalls, riscs a causa de la corrosió. Plàstics i problemes dereciclatge i residus. El paper i els perills de la desforestació.-Desenvolupament cientificotecnològic i la societat de consum:esgotament de materials i aparició de noves necessitats.-Resposta de la ciència i la tecnologia. Nous materials: polímers,ceràmiques, aliatges, eco materials. Noves tecnologies: nanotecnologia.-Propietats dels materials: mecàniques, tèrmiques, elèctriques,magnètiques, òptiques, etc.-Anàlisis del cost mediambiental i energètic de l’ús delsmaterials. La problemàtica dels residus a les Illes Balears.
 • Bloc 5: La globalització. De la societat de la informació a la societat del coneixement- Processament, emmagatzematge i intercanvi de lainformació. El pas d’allò analògic a allò digital.- Tractament numèric de la informació, del senyal i de laimatge.- Internet: un món interconnectat.- Compressió i transmissió de la informació en la xarxa.- Control de la privadesa i protecció de dades en la xarxa.- Les vies físiques de transmissió d ’informació: ones, cable,fibra òptica.- Tecnologia de la comunicació: satèl•lits, ADSL, telefoniamòbil, GPS, etc. Repercussions en la vida quotidiana.
 • UNITATS DIDÀCTIQUES:1r Trimestre:Unitat 0: La importància de saber ciència. BLOC 0Unitat 1: El nostre lloc a l’univers. BLOC 1Unitat 2: El nostre planeta: La Terra. BLOC 12n Trimestre:Unitat 3: L’origen de la vida i l’origen de l’ésser humà. BLOC 1Unitat 4: La revolució genètica. BLOC 2Unitat 5: Viure més, viure millor. BLOC 23r TrimestreUnitat 6: Cap a una gestió sostenible del planeta. BLOC 3Unitat 7: Noves necessitats, nous materials. BLOC 4Unitat 8: Un món digital. BLOC 5
 • • CRITERIS DE QUALIFICACIÓ:• Proves escrites . 80%• L’altre 20%: treballs, deures, quadern, actitud i interès.• Qualsevol activitat pot ser sancionada amb un 10% a causa de les faltes d’ortografia o per un retard en el lliurament.• Menys d’un 3,5 no fa mitjana entre exàmens.