Penggunaan video dalam pendidikan

1,746 views
1,606 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,746
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
28
Actions
Shares
0
Downloads
47
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Penggunaan video dalam pendidikan

  1. 1. NAMA : MUHAMMAD SAHRON BIN MAHMAD ZULKEPLINO. MATRIK : PT122161C)Soalan 1 : Maksud Literasi VideoLiterasi video adalah video yang ditonton atau dihasilkan mempunyai makna tersendiri. Antaramakna yang tersirat adalah unsur-unsur pengatahuan dan kemahiran. Literasi videomerangkumi pengetahuan dan kemahiran yang diperlukan untuk "mengambil" atau bermaknamelihat video serta untuk menghasilkan video.Soalan 2 : Konsep teras menonton dan menghasilkan videoa) Menonton-siapa yang cipta mesej-mesej tersebut.-apakah teknik kreatif yang digunakan untuk menarik perhatian saya.-bagaimana orang yang pelbagai memahami mesej ini dengan berbeza.-apakah nilai, gaya hidup, dan pengajaran yang disampaikan.-apakah tujuan mesej tersebut.b) Menghasilkan-apakah yang saya hasilkan atau cipta.-adakah mesej tersebut berkaitan dengan memahami dalam format, kreativiti dan teknologi.-adakah mesej itu berhubung dengan penonton.-adakah saya dengan jelas merangka nilai, gaya hidup dan pandangan dalam mesej saya.-adakah saya telah menyatakan tujuan saya dengan efektif.Soalan 3 : Bagaimana meningkatkan pembelajaran dalam aplikasi video:a) Domain KognitifPelajar boleh melihat rekreasi dramatik peristiwa bersejarah dan rakaman sebenar peristiwayang lebih terkini. Sebagai contoh, guru boleh menggunakan video kepada pelajar tentangkepentingan membaca sesebuah topik.
  2. 2. b) Domain AfektifModel peranan domain afektif dan mesej dramatik pada video boleh mempengaruhi sikap.Sebagai contoh, program dokumentari membawa kesusahan era itu kepada pelajar yang tidakpernah mengenalinya.c) Domain PsikomotorDomain psikomotor video adalah besar untuk menunjukkan proses yang melibatkanpenggunaan kemahiran motor pelajar. Sebagai contoh, guru boleh menggunakan ColonialCooper (video pendidikan pendek) untuk menunjukkan pelajar mengenai bagaimana abad 18tukang membuat setong di Colonial Willamsburg.d) Domain InterpersonalDengan melihat program video bersama-sama, pelbagai kumpulan pelajar boleh membina asaspengalaman yang biasa sebagai pemangkin untuk perbincangan.Soalan 4 : Jenis-jenis video pendidikana) DokumentariApa-apa dokumentari yang cuba untuk menggambarkan cerita sebenar tentang situasi danmanusia.b) PelakonanKesusasteraan klasik adalah sebagai video yang boleh mengembangkan peluang pembelajaranpelajar kerana mereka membanding dan membezakan perbezaan antara teks dan video.c) Video BerceritaCerita boleh dimasukkan ke dalam arahan melalui video seperti kisah percuma video siri Artik.Ini membenarkan pelajar untuk menjadi kreatif semasa membangunkan literasi penulisan visualmereka dan kemahiran penghasilan video.d) Bidang Perjalanan MayaVideo boleh membawa pelajar ke tempat-tempat yang mungkin mereka tidak dapat pergisebaliknya. Pelajar juga boleh mengadakan lawatan maya seperti Piramid Mesir, berjalan di atasTembok Besar China dan lain-lain.
  3. 3. Soalan 5 : Proses memilih dan menilai menggunakan video dalam bilik darjahVideo sesuai dalam semua persekitaran pengajaran dan aktiviti seluruh kelas, kumpulan kecil,dan individu. Guru boleh mendapatkan pelajar hampir di mana sahaja dan memberikankepentingan pelajar ke luar bilik darjah.

×