Guru dan cabaran semasa bab 2

3,578 views

Published on

1 Comment
2 Likes
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total views
3,578
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
250
Comments
1
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Guru dan cabaran semasa bab 2

 1. 1. GURU DAN CABARAN SEMASABAB 2 : GURU DAN PERUNDANGAN Di sediakan oleh : Noor Saadah binti Maiden Dayang Munirah binti Awang Hanaf PISMP 8K
 2. 2. AKTA PENDIDIKAN 1996 Merupakan lanjutan dan pembaharuan dari Akta Pelajaran 1961. Bertujuan memantapkan sistem pendidikan kebangsaan sejajar dengan kehendak dan cita-cita Malaysia untuk menjadi pusat kecemerlangan pendidikan yang bermutu tinggi dan bertaraf dunia. Akta ini berpaksi kepada perakuan-perakuan utama Penyata Razak 1956 yang menjadi asas dasar pendidikan kebangsaan. Akta baru ini juga banyak mengekalkan peruntukan yang masih relevan daripada Akta Pelajaran 1961.
 3. 3. TUJUAN PENGGUBALAN AKTA PENDIDIKAN1996 Memperluaskan skop dan memperkenalkan perundangan mengenai pendidikan. Untuk memantapkan lagi sistem pendidikan kebangsaan bagi generasi muda sejajar dengan aspirasi negara menjadikan Malaysia sebagai pusat kecemerlangan pendidikan yang bermutu tinggi. Untuk menggariskan perundangan yang berkaitan dengan bidang pendidikan. Mencakupi perundangan pada tahap prasekolah hingga tahap pendidikan tinggi termasuk kerajaan dan sawasta.
 4. 4.  Memperkukuhkan kedudukan bahasa kebangsaan sebagai bahasa pengantar utama. Penyelarasan semua jenis kurikulum kategori sekolah melalui kurikulum kebangsaan. Menggunakan sistem penilaian dan peperiksaan yang sama. Pendidikan Islam diperluaskan untuk pelajar Islam. Memperluaskan bidang kuasa Menteri Pendidikan. Mempertingkatkan pendidikan teknikal. Memperkukuhan latihan perguruan. Pendidikan swasta yang lebih sistematik. Memperkukuhkan kedudukan bahasa suku kaum.
 5. 5. SISTEM PENDIDIKAN KEBANGSAAN Merangkumi beberapa peringkat pendidikan :  Pendidikan Prasekolah • Program pendidikan bagi murid 4-6 tahun.  Pendidikan rendah  Kursus pengajian bagi peringkat rendah yang dirancang bgi tempoh 6 tahun tetapi boleh ditamatkan dalam tempoh 5-7 tahun.  Pendidikan menengah  Ada 2 bahagian :  Menengah rendah – kursus 3 tahun yangg sesuai bagi seorang murid yang telah tamat pendidikan rendah.  Menegah tinggi – pendidikan yang sesuai dengan kebolehan dan bakat seseorang murid yang telah tamat pendidikan menengah rendah.
 6. 6.  Pendidikan lepas menengah  Pendidikan yang disediakan selepas seseorang itu tamat pendidikan menengah tinggi tetapi tidak termasuk pendidikan tinggi. Pendidikan tinggi  Pendidikan yang disediakan oleh institut pendidikan tinggi untuk diploma dan ijazah.
 7. 7. JENIS SEKOLAH Sekolah Kebangsaan  Bahasa Malaysia digunakan sebagai bahasa pengantar di Sekolah Kebangsaan. Sekolah rendah bantuan kerajaan yang menyediakan pendidikan rendah bagi murid berumur 6 tahun. BI matapelajaran wajib, BC & BI boleh diadakan sekiranya ada permintaab. Sekolah Kluster  Sekolah kluster satu jenama yang diberi kepada sekolah yang dikenal pasti cemerlang dalam klusternya daripada aspek pengurusan sekolah dan kemenjadian murid. Pewujudan sekolah kluster bertujuan melonjakkan kecemerlangan sekolah dalam sistem pendidikan Malaysia dan membangun sekolah yang boleh dicontohi oleh sekolah dalam kluster yang sama dan sekolah lain di luar klusternya. Sekolah Jenis Kebangsaan  Bahasa Cina atau Bahasa Tamil digunakan sebagai bahasa pengantar. Sekolah Jenis Kebangsaan merupakan salah satu jenis sekolah rendah. BI & BM sebagai matapelajaran wajib.
 8. 8.  Sekolah Wawasan  Beberapa sekolah awam berkongsi kemudahan yang sama di dalam sebuah sekolah yang dikenali sebagai Sekolah Wawasan. Penubuhan Sekolah Wawasan adalah untuk menggalakkan interaksi yang lebih rapat antara kaum. Akan tetapi, kebanyakan orang Cina dan orang India membantah Sekolah Wawasan kerana mereka percaya bahawa Sekolah Wawasan akan mengehadkan penggunaan bahasa ibunda di sekolah. Sekolah Agama Islam  Sekolah pondok, madrasah dan sekolah agama Islam lain merupakan bentuk sekolah asal di Malaysia. Sekolah-sekolah sedemikian masih wujud di Malaysia tetapi bukan sebahagian daripada pelajaran kanak-kanak di kawasan bandar. Pelajar di kawasan luar bandar masih belajar di sekolah-sekolah ini. Oleh sebab keputusan pelajaran di sekolah-sekolah ini tidak diterima oleh kebanyakan universiti di Malaysia, kebanyakan pelajar ini perlu melanjutkan pelajaran ke kawasan seperti Pakistan atau Mesir. Sekolah Mubaligh  Terdapat juga sekolah mubaligh Kristian.[2] Sekolah Bestari  Sekolah bestari cuba menerapkan komputer dan teknologi dalam kaedah pembelajaran.
 9. 9.  Sekolah Teknik dan Vokasional  Sekolah Menengah Teknik dan vokasional memberi peluang kepada murid yang mempunyai kecenderungan dalam pendidikan sains dan teknologi untuk memenuhi tenaga kerja dalam bidang industri Negara. Kementerian Pelajaran Malaysia menawarkan program-program yang membolehkan murid berpotensi menjadi separa profesional atau profesional dalam pelbagai bidang teknikal dan kejuruteraan. Sekolah Berasrama Penuh  Sekolah berasrama penuh (SBP) serta Maktab Rendah Sains MARA (MRSM) merupakan sekolah menengah perdana yang dikhaskan untuk pelajar-pelajar yang mendapat keputusan cemerlang dalam UPSR dan PMR. Sekolah yang terdapat dalam Sisem Pendidikan Kebangsaan :  Sekolah kerajaan.  Sekolah bantuan kerajaan.  Sekolah swasta.
 10. 10. PENDIDIKAN KHAS Pendidikan khas adalah perkhidmatan dan kemudahan pendidikan yang disediakan untuk individu berkeperluan khas, atau kurang upaya, yang terdiri daripada mereka yang mengalami kecacatan mental, bermasalah pembelajaran, gangguan emosi dan tingkah laku, gangguan komunikasi(pertuturan dan bahasa), hilang pendengaran, hilang penglihatan atau darjah penglihatan yang rendah, kecacatan fizikal dan golongan pintar cerdas. Tempoh pendidikan tidak boleh kurang daripada tempoh minimum pendidikan rendah dan pendidikan menengah. Kurikulum mematuhi kehendak Kurikulum Kebangsaan setakat yang munasabah.
 11. 11. PENGAJARAN AGAMA ISLAM Sekiranya terdapat 5 orang murid / lebih yang mengganut agama Islam Pengajaran Agama selain Islam :  Sesebuah sekolah boleh melaksanakan pengajaran agama selain Islam tetapi tiada peruntukan daripada kerajaan.  Tiada murid boleh mengikuti pengajaran agama selain agama yang di anutinya kecuali dengan keizinan ibu bapa secara bertulis.
 12. 12. IMPLIKASI AKTA PENDIDIKAN 1996 FPK menjadi landasan akta. Sistem pendidikan dimantapkan meliputi semua peringkat sekolah. Kedudukan bahasa ebangsaan diperkukuh. Kurikulum diselaraskan. Peperiksaan yang sama. Pendidikan Islam diperluas. Pendidikan Prasekolah diperluas dan mutu dipertingkat. Pendidikan teknik dipertingat di SKM. Pendidikan guru diperkukuh. Pendidikan swasta berkembang dan sistematik. PK diberi tumpuan. Mengambil kira kepentingan pendidikan semua kaum
 13. 13. CONTOH SOALAN Dalam SPK, terdapat beberapa jenis sekolah. Jenis yang manakah menerima sumbangan modal daripada kerajaan. Apakah implikasi Akta Pendidikan 1996 ke atas Pendidikan Kebangsaan. Jelaskan maksud sekolah bantuan kerajaan seperti yang termaktub dalam Akta Pendidikan 1996. Jelaskan maksud sekolah wawasan. Jelaskan maksud sekolah bestari dan sekolah kluster. Kepada siapakah perlu meluluskan penubuhan persatuan pandu puteri di sekolah? Pada situasi apakah Bahasa Kebangsaan tidak dugunakan sebagai bahasa pengantar?
 14. 14.  Murid A mendapat keizinan daripada penjaganya mempelajari Agama Islam, murid B, C, D dan E beragama Islam, apakah yang perlu dilakukan oleh GB di sekolah x ? Apakah syarat kemasukan murid-murid pendidikan Khas? Nyatakan kurikulum pendidikan khas?
 15. 15.  1 Malaysia klik, Khamis, 26 Julai 2012 Dasar Pendidikan Kebangsaan. http://pmr.penerangan.gov.my/index.php/componen t/content/article/88-dasar-dasar-negara/242-dasar- pendidikan-kebangsaan.html wikipedia 26 Julai 2012 Pendidikan Malaysia http://ms.wikipedia.org/wiki/Pendidikan_di_Malaysia

×