Kepentingan pj

7,111 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
3 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
7,111
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
49
Actions
Shares
0
Downloads
399
Comments
0
Likes
3
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Kepentingan pj

 1. 1. IPG KAMPUS TUANKU BAINUN KEPENTINGAN PENDIDIKAN JASMANINAMA AHLI KUMPULANROZAINI BIN ZULKIFFLEAMIRUL IZZAT BIN ABDULLAHMUHAMMAD RIZAL BIN CHE DINMUHAMMAD FADHLI BIN OTHMANKURSUS : PJM 3110 KURIKULUM & PEDAGOGI PENDIDIKAN JASMANIUNIT : SN / PJ / PI (PISMP SEM 4)
 2. 2. Pembentangan akan menerangkan mengenai: Kepentingan Pendidikan Jasmani dari aspek: -• Pertumbuhan dan perkembangan fizikal. - Perkembangan Mental. - Perkembangan Emosi. - Perkembangan Sosial.
 3. 3. •Pendidikan Jasmani penting bagisemua peringkat umur dan jantinamanusia.•Semua orang harus memahamikepentingan Pendidikan Jasmani yangperlu diamalkan dalam kehidupanharian kita.
 4. 4. KEPENTINGAN PENDIDIKANJASMANI PERTUMBUHAN DAN PERKEMBANGAN PERKEMBANGAN SOSIAL FIZIKAL PERKEMBANG AN PERKEMBANG EMOSI AN MENTAL
 5. 5. PERTUMBUHAN(kuantitatif) PENDIDIKAN JASMANI PERKEMBANGAN (kualitatif)
 6. 6. KEPENTINGAN PENDIDIKAN JASMANI :: Pertumbuhan (kuantitatif)
 7. 7. 1. Pendidikan Jasmani dapat merangsang pertumbuhan fizikal .2. Murid lebih peka kepada kesihatan dan pertumbuhan fizikal diri sendiri.3. Lebih bijak dalam menguruskan pemakanan mereka.4. PJ juga dapat menambah kualiti hidup murid- murid.
 8. 8. KEPENTINGAN PENDIDIKAN JASMANI:: Perkembangan Fizikal (kualitatif)
 9. 9. 1. Membangunkan kemahiran pergerakan asas – Murid dapat menguasai kemahiran pergerakan asas mengikut kemampuan diri mereka.2. Membangunkan dan meningkatkan keupayaan fizikal dan kecergasan – Murid akan lebih cergas dan sihat. Mereka tidak mudah letih dan cedera bila melakukan sesuatu aktiviti. – murid akan lebih aktif berbanding dengan murid lain – Murid akan mempunyai lebihan tenaga
 10. 10. 3. Murid peka terhadap kesihatan badan. –Murid lebih mengambil berat tentang kesihatan badan dan memberi keutamaan untuk meningkatkannya –Berat badan (BMI) murid stabil melalui penjagaan makanan yang seimbang dan senaman yang berterusan4. Memberi peluang untuk mengenali dirinya danmengembangkan bakat atau kemahiran –Murid dapat menunjukkan potensi dan bakat mereka melalui aktiviti sukan –cth: kemahiran permainan olahraga, gimnastik, kemahiran sukan
 11. 11. 5. Murid mempunyai kekuatan Otot dan dayatahan otot yang tinggi- Kekuatan otot adalah keupayaan otot untukmengatasi rintangan bagi menghasilkan daya-Daya tahan otot adalah keupayaan otot untuk melakukan aktiviti fizikal yang berulang-ulang atau berterusan- Ini dapat dikuasai oleh murid melalui latihan dan aktiviti fizikal yang berterusan dalam PJ
 12. 12. 6. Memaksimumkan fungsi fizikal murid. -semua anggota badan diberi keutamaan semasa melakukan aktiviti sukan dan semua anggota badan dilibatkan secara maksimum semasa melakukan aktiviti sukan - Ini akan meningkatkan fleksibiliti anggota badan dimana fleksibiliti membenarkan sendi bergerak dengan licin dengan rintangan yang minimum.
 13. 13. Perkembangan Mental Dalam Pendidikan Jasmani
 14. 14. • Mengembangkan pengetahuan dan keterampilan yang berkaitan dengan aktiviti jasmani dan perkembangan estetika.• Mengembangkan kepercayaan diri dan kemampuan untuk menguasai keterampilan gerak dasar yang akan mendorong melibatkan diri dalam aktiviti jasmani.
 15. 15. • Mengembangkan nilai-nilai peribadi melalui melibatkan diri dalam aktiviti jasmani baik secara kelompok mahupun perseorangan.• Menikmati kesenangan dan keriangan melalui aktiviti jasmani, termasuk permainan olahraga.
 16. 16. Aspek Domain Mental (Kognitif)Menurut Piaget (1969), golongan ini berupayamelakukan perkara-perkara seperti berikut iaitu(i) menyelesaikan masalah konkrit dan abstrak;(ii) mengkaji perasaan dan pemikiran sendiri;(iii) mengaplikasi prinsip-prinsip penyelesaianmasalah;(iv) membentuk hipotesis menyelesaikan masalah;(v) skemata atau struktur mental akan bertambah.
 17. 17.  Menurut Santrock (2007), terdapat beberapa strategi mengajar berdasarkan teori Piaget antaranya:(i) mewujudkan pendekatan konstruktivisme;(ii) memudah cara;(iii) mengambil kira ilmu pengetahuan dan pemikiran;(iv) menggunakan penilaian berterusan;(v) mempromosikan suasana intelek pelajar secara semula jadi;(vi) berkonsepkan penerokaan.
 18. 18.  McPherson, Curtis dan Loy (1989) melaporkan bahawa senaman mempunyai kesan yang penting ke atas perkembangan kognitif. Menurutnya, mereka yang aktif dalam kegiatan jasmani mencatatkan perkembangan sebanyak enam kali ganda berbanding dengan kanak- kanak yang tidak aktif. Kanak-kanak yang aktif dalam sukan juga menunjukkan daya kefahaman yang lebih tinggi berbanding mereka yang tidak aktif.
 19. 19. Kepentingan Pendidikan Jasmani dalam PERKEMBANGAN EMOSIo Ekspresi perasaan naluri yang kuat seperti sayang, gembira, malu, sedih, takut dan sebagainya.o Kehebatan dan kesensitifan perasaan selalunya diluahkan dari dalaman kepada tingkah laku tertentu atau cara kita menyampaikan perasaan.o Perasaan-perasaan yang kuat ini akan mempengaruhi tindak balas luaran sama ada pada perubahan tubuh fizikal terkawal seperti mimik muka dan tidak terkawal seperti badan berpeluh kerana ketakutan.
 20. 20. Kepentingan PJ kepada perkembangan emosi1. Menghilangkan tekanan Aktiviti dalam pj dapat menghilangkan tekanan akibat daripada aktiviti seharian kita. Melakukan aktiviti dapat melupakan sebentar tugasan dan masalah yang dihadapi di dalam kelas. Mengikut Model ekologi Bronfenbrenner, manusia dapat dipengaruhi emosinya berdasarkan beberapa peringkat persekitaran. Mikrosistem adalah lapisan persekitaran dalaman yang merujuk kepada aktiviti dan interaksi yang melibatkan hubungan secara langsung.
 21. 21. 2. MENINGKATKAN KEYAKINAN DIRI Aktiviti yang menjurus kepada tahap kemahiran yang tinggi dapat meningkatkan keyakinan diri seseorang. Keyakinan diri merujuk kepada tahap sejauh mana kita percaya akan kemampuan diri kita. Seseorang yang tampil dengan kesihatan yang baik & bentuk fizikal yang mantap akan lebih berkeyakinan apabila berada di depan khalayak ramai.
 22. 22. 3. PENGARUH MENTAL & FIZIKAL Apabila mental dan fizikal seseorang berada dalam keadaan yang baik, maka emosi juga akan menjadi terkawal. Tubuh yang sihat mempengaruhi mental yang sihat seterusnya menerbitkan emosi yang baik.
 23. 23. 4. PENGARUH SOSIAL Bentuk perhubungan yang baik ketika melakukan aktiviti akan mempengaruhi kawalan emosi kita. Sekiranya persekitaran sosial yang tegang, sudah pasti emosi seseorang tidak akan berada dalam keadaan yang baik.
 24. 24. 5. MEMENUHI KEHENDAK LAHIRIAH Fitrah manusia terutama kanak-kanak suka akan bermain terutama yang berbentuk hiburan & sosial. Oleh itu, melalui pendidikan jasmani dapat memenuhi tuntutan lahiriah manusia ini seterusnya menggalakkan perkembangan emosi yang positif
 25. 25. KEPENTINGAN PJ DARI ASPEK PERKEMBANGAN SOSIAL
 26. 26. DEFINISI SOSIALSosiologi berasal dari bahasa Latin Socius yang berarti kawan, teman sedangkan Logos bererti ilmu pengetahuan.Umumnya sosiologi dikenal sebagai • ilmu pengetahuan tentang masyarakat.Mynard(2008) menyatakan pelajar lelaki dan perempuanadalah berbeza dari aspek sosial.Perkembangan sosial pelajar perempuan dilihat lebih mudahmesra berbanding dengan peljar lelaki yang lebih bersifatbermusuhan(antagonistik)
 27. 27.  Dalam lingkungan usia 5 tahun kanak-kanak mula menjalankan hubungan sosial semasa bermain dalam kumpulan serta saling bercakap antara satu sama lain (Garvey,1990; Howes,1992) Tingkah laku sosial mereka terdiri daripada: i. Meniru ii. Bertanding iii. berkawan iv. Bekerjasama v. Bersimpati.
 28. 28. JENIS CIRI-CIRI Meniru sikap dan tingkah laku individu yang Peniruan disukainya. Cuba melakukan sesuatu yang lebih baikPertandingan atau supaya dapat menang. Senyum, mendekati, bercakap, bermain Berkawan bersama, menunjukkan kemesraan pada kesetiaan kawan. Tingkah laku sosial kanak-kanak ketika bermain.
 29. 29. JENIS CIRI-CIRI Melibatkan diri secara bantu-membantu ke arah pencapaian matlamat bersama dalam aktivitiBekerjasa berkumpulan, dan bermain bersama tanpa ma menggangu atau merebut permainan orang lain. Menunjukkan perasaan kasihan apabila melihat Simpati orang lain dalam keadaan yang menyedihkan. Ingin menarik perhatian supaya diberiPengiktiraf penghormatan oleh rakan sebaya. an sosial Tingkah laku sosial kanak-kanak ketika bermain.
 30. 30. Pendidikan Jasmani adalah suatu medium yangdapat membantu dalam pembangunan socialseperti menolong individu menyesuaikan diridengan keadaan sekeliling dan masyarakat.Dengan kata lain Pendidikan Jasmani berupayamembantu pembangunan sosial individu sertamenolong individu menyesuaikan diri dengankeadaan dan ahli masyarakat.
 31. 31. Sifat kepimpinan yang baik melalui Pendidikan Jasmanimerupakan medium utama untuk mencapai matlamat sosial.Penglibatan dengan aktiviti Pendidikan Jasmani mampu menjaditapak yang kukuh untuk melibatkan diri dalam aktivitikemasyarakatan seperti melakukan kerja berkumpulan, yangboleh diperolehi melalui permainan berpasukan.Situasi ini jika difahami dan diperjelaskan boleh diaplikasikandalam kehidupan seharian.
 32. 32. TERIMA KASIH……….

×