Kelapa dan 1001 kegunaannya

5,182 views
4,646 views

Published on

1 Comment
3 Likes
Statistics
Notes
 • Baca dulu baru tau..
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
No Downloads
Views
Total views
5,182
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
269
Actions
Shares
0
Downloads
68
Comments
1
Likes
3
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Kelapa dan 1001 kegunaannya

 1. 1.  Pokok kelapa mampu menghasilkan sehingga 75 biji kelapa setahun dengan itu, ia mempunyai nilai ekonomi yang tinggi.Sebatang pokok kelapa mempunyai tempoh ekonomi melebihi 25 tahun. Pokoknya boleh mencapai ketinggian 6 hingga 30 meter bergantung kepada variasi. Pokok kelapa didapati di semua kawasan tropika. Ia hidup subur di kawasan yang berpasir, khusunya berhampiran dengan pantai. Penanaman pokok kelapa yg paling banyak di Malaysia ialah di negeri Perak iaitu di kawasan Bagan Datok. Pokok kelapa merupakan tanaman yang sangat berguna kepada manusia. Keseluruhan pokok kelapa dapat dimanfaatkan kepada pelbagai guna.
 2. 2.  Penyapu. Pencucuk cucur atau sate.
 3. 3. Pembalut makanan.Sarung ketupat.Atap rumah.
 4. 4.  Bahan pembinaan untuk rumah seperti papan, dinding dan lantai Batang yang lembut dinamakan umbut kelapa boleh dibuat sayur. Batang yang keras pulak boleh dijadikan titi.
 5. 5.  Membuat tali , penyapu, pasu dan pengesat kaki. Dijadikan bahan pembakar. Dibuat bahan reput dan kompos dalam pertanian.
 6. 6. • Dijadikan tabung.• Dijadikan bahan hiasan jika digubah dengan baik.• Dijadikan bahan bakar, utk dapur kayu.
 7. 7.  Isi kelapa yang lembut boleh dimakan mentah. Kelapa muda juga dikukus, direbus atau dipanggang sebelum airnya diminum. Isi kelapa tua diproses untuk dijadikan santan dan minyak masak seharian. Isi kelapa boleh digunakan untuk membuat kuih muih.
 8. 8. o Membantu untuk menyejukkan tubuh seseorang dan menormalkan suhu didalam badan.o Menambahkan lagi kandungan air dalam badan dan mengelakkan daripada hidrasi.o Merupakan ejen pengangkut khasiat seperti nutrien dan oksigen ke sel tubuh.o Meningkatkan kadar metabolisme.o Dijadikan sebagai minuman diet kerana khasiatnya juga turut membantu untuk mengurangkan berat badan.o Membantu untuk menyahtoksik dan juga melawan kuman didalam tubuh badan.o Digunakan sebagai rawatan sembelit kerana khasiatnya membantu untuk membersihkan laluan sistem pencernaan seseorang dan mengelakkan daripada tersumbat.o Meningkatkan sistem imunisasi didalam badan dan berguna untuk merawat penyakit seperti selesema, demam, demam campak, buah pinggang dan batu karang.o Mampu untuk mengawal penyakit diabetis.o Menstabilkan PH tubuh seseorang dan juga berkhasiat untuk mengurangkan risiko kanser.o Membantu untuk melancarkan lagi peredaran darah didalam tubuh seseorang.

×