Blanc De Bierges Tate St Ives

291 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
291
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Blanc De Bierges Tate St Ives

  1. 1. LOCATION ARCHITECTCase Study The Tate Gallery St Ives Evans & Shalev The art of inspired space B l a n c d e Bi e r ge s L t d Te l : + 44 (0 ) 1858 410 048 w w w. bla n cdebi erges . co m
  2. 2. LOCATION LANDSCAPE ARCHITECT Case Study The Tate Gallery St Ives The Tate Gallery in St Ives is a unique example of an environment in harmony with location and purpose.Since the late nineteenth century two ‘schools’of art have grown up in west Cornwall,at Newlyn and St Ives. Before Tate St Ivesopened in 1993, there had been no publicgallery dedicated to the distinctive modernart of St Ives. Tate St Ives presents continuingpassion for art in the context of Cornwall. At the heart of the programme of displays and activities is a body of work for which the town of St Ives is internationally known - the modernist art produced by artists associated with the town and its surrounding area from the 1920s onwards. The gallery also presents work by contemporary artists, often responding to the gallery’s displays or to the broader Cornish scene. Award winning architects Evans & Shalev chose Blanc de Bierges hand crafted paving materials for the roof terraces and main entrance concourse and approach stairs at the Tate Gallery St Ives, opened in June 1993 by HRH The Prince of Wales. Bench at Park Guell by Gaudi, Barcelona, Spain
  3. 3. The Gallery occupies a spectacular siteoverlooking Porthmeor Beach, close to thestudios used by many artists who’s work ison display. The Museum is a three storeybuilding, backing directly into the old cliffface and exploiting the dramatic sea viewsoffered by its location.The warm, creamy buff Blanc de Biergesmaterials are almost exactly the colour ofthe sand which makes them ideal for theroof terraces. “It looks as if the beach hasbeen raised into the sky” commented aspokesperson from the Cornwall CountyCouncil – the commissioning body.The architects used a variety of Blanc deBierges setts, slabs, steps and also pooltiles. The smaller elements providing greatflexibility for paving around the many curvesincorporated into the design. B l a n c d e Bi e r ge s L t d Te l : + 44 (0 ) 1858 410 048 w w w. bla n cdebi erges . co m
  4. 4. Blanc de Bierges components used on the Tate Gallery St Ives Scheme Saddlebaks Steps Retaining Walls Spiral Stairways Bespoke Setts & Slabs Copings Pool Tiles Gullies & Kerbs Architectural Masonry Architectural Cladding Street Furniture TM AmphiSystem Tree Grilles Head Office 69 Northampton Road Market Harborough Leicestershire LE16 9HD United Kingdom Tel: +44 (0)1858 410 048 committed to excellence in cast stonework w w w. b l a n c d e b i e r g e s . c o m

×