ANALISIS SWOT LITERASIKOHORT 2 (2011)
ANALISIS SWOT LITERASI KOHORT 2 (2011)             KEKUATAN (S)                        ...
PENJANAAN STRATEGIDENGAN SWOT MATRIKS
PERSEKITARAN        KEKUATAN (S)        KELEMAHAN (W)        PENJANAAN STRATEGImengajari literasi tel...
ANALISIS SWOT
ANALISIS SWOT LITERASI KOHORT 1            KEKUATAN (S)                      KELEMAHAN (W...
DALAMAN                      S1. Guru yang berpengalaman         W1. Tahap kebolehan murid ...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Analisis swot kohort 2

2,285 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
2,285
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
107
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Analisis swot kohort 2

 1. 1. ANALISIS SWOT LITERASIKOHORT 2 (2011)
 2. 2. ANALISIS SWOT LITERASI KOHORT 2 (2011) KEKUATAN (S) KELEMAHAN (W)S1. Semua guru yang mengajari LINUS telah diberi pendedahan W1. Guru mengajar LINUS masih belum mantap dari segitentang LINUS. Pedagogi.S2. Semua guru LINUS juga terdiri daripada guru opsyen Bahasa W2. Bacaan mudah untuk murid LINUS tidak dibekalkan.Melayu. W3. Buku latihan LINUS tidak cukup .S3. Sekolah mempunyai rujukan dan panduan yang lengkap. W4. Murid LINUS terlalu kurang motivasi.S4. Murid LINUS dibekal buku latihan yang menarik. W5. Peralatan mengajar kurang dalam bentuk 3D hanya berkisarS5. Persekitaran kelas yang selesa kerana bilangan murid tidak ramai sekitar 2D.S6. Guru berkebolehan membuat bahan bantu mengajar. W6. Bilangan kelas yang sedikit menyebabkan murid LINUSS8. Guru berkebolehan membuat bahan bantu mengajar. bercampur dengan murid aliran perdana. W7. Masalah kawalan kelas semasa pengajaran dan pembelajaran disebabkan oleh murid LINUS bercampur dengan murid aliran perdana. W8. Saringan LITERASI yang dibuat tidak selaras sukatan yang disediakan dalam modul literasi. PELUANG (O) ANCAMAN (T)O1. PIBG sekolah yang sentiasa memberi sokongan setiap program T1. Ada segelintir penjaga murid LINUS tidak mengambil tahuyang dijalankan oleh pihak sekolah. tentang pembelajaran anak-anak mereka.O2. Sebahagian ibu bapa peka setiap permasalahan yang berkaitan T2. Masih ada murid LINUS yang selalu tidak datang ke sekolah.anak mereka. T3. Segelintir penjaga murid LINUS mempunyai latar belakang yangO3. Ada sebilangan ibu kepada murid LINUS tidak bekerja dapat rendah.memberi bimbingan di rumah. T4. Persekitaran kampung yang tidak memberangsangkan untukO4. Sebilangan murid LINUS tinggal berdekatan dengan sekolah. belajar. T5. Institusi keluarga kucar kacir (penceraian)
 3. 3. PENJANAAN STRATEGIDENGAN SWOT MATRIKS
 4. 4. PERSEKITARAN KEKUATAN (S) KELEMAHAN (W) PENJANAAN STRATEGImengajari literasi telah SWOT mengajar literasi masih belum DALAMAN S1. Semua guru yang DENGAN W1. Guru MATRIKS diberi pendedahan tentang literasi. mantap dari segi Pedagogi. S2. Semua guru literasi juga terdiri daripada W2. Bacaan mudah untuk murid literasi guru opsyen Bahasa Melayu. W3. Buku latihan literasi tidak cukup . S3. Sekolah mempunyai rujukan dan panduan W4. Murid literasi terlalu kurang motivasi. yang lengkap. W5. Peralatan mengajar kurang dalam bentuk S4. Murid literasi dibekal buku latihan yang 3D hanya berkisar sekitar 2D. menarik. W6. Bilangan kelas yang sedikit menyebabkan S5. Persekitaran kelas yang selesa kerana murid literasi bercampur dengan murid aliran bilangan murid tidak ramai perdana. PERSEKITARAN S6. Guru berkebolehan membuat bahan W7. Masalah kawalan kelas semasa pengajaran LUARAN bantu mengajar. dan pembelajaran disebabkan oleh murid S8. Guru berkebolehan membuat bahan literasi bercampur dengan murid aliran bantu mengajar. perdana. W8. Saringan literasi yang dibuat tidak selaras sukatan yang disediakan dalam modul literasi. PELUANG (O) STRATEGI + OPPORTUNITY WEAKNESS + OPPORTUNITYO1. PIBG sekolah yang sentiasa memberisokongan setiap program yang dijalankan ST 1 – S2 + O4 ST 3 – W4 + 02oleh pihak sekolah.O2. Sebahagian ibu bapa peka setiap Mengadakan kelas tambahan/ bimbingan (30 Memberi motivasi kepada penjaga muridpermasalahan yang berkaitan anak minit selepas pengajaran dan pembelajaran 3 literasimereka. kali seminggu)O3. Ada sebilangan ibu kepada muridliterasi tidak bekerja dapat memberibimbingan di rumah.O4. Sebilangan murid literasi tinggalberdekatan dengan sekolah. ANCAMAN (T) STRENGTH + THREAT WEAKNESS + THREATT1. Ada segelintir penjaga murid literasi
 5. 5. ANALISIS SWOT
 6. 6. ANALISIS SWOT LITERASI KOHORT 1 KEKUATAN (S) KELEMAHAN (W)S1. Guru yang berpengalaman W1. Tahap kebolehan murid berbeza iaitu perdana/ LINUS.S2. Guru yang mengajar guru opsyen. W2. Murid LINUS selalu ponteng.S3. Guru- guru mempunyai semangat yang tinggi. W3. Murid bergantung sepenuhnya kepada guru di sekolah.S4. Modul yang dibekalkan mencukupi. W4. Mereka tidak mempunyai asas literasi yang kukuh dan cepatS5. Mempunyai kaunselor yang berpengalaman lupa. PELUANG (O) ANCAMAN (T)O1. Hubungan baik pihak sekolah dan PIBG. T1. Latar belakang keluarga yang kurang baik.O2. Murid tinggal berhampiran sekolah. T2. Kurang kesedaran tentang pendidikan anak-anak.O3. Guru berkemahiran dalam Bahasa Melayu. T3. Soalan yang diuji tidak sepada dengan kemahiran semasa.O4. Sokongan yang baik dari pihak pentadbiran sekolah.
 7. 7. DALAMAN S1. Guru yang berpengalaman W1. Tahap kebolehan murid berbeza iaitu S2. Guru yang mengajar guru opsyen. perdana/ LINUS. S3. Guru- guru mempunyai semangat W2. Murid LINUS selalu ponteng. yang tinggi. W3. Murid bergantung sepenuhnya kepada S4. Modul yang dibekalkan guru di sekolah. mencukupi. W4. Mereka tidak mempunyai asas literasi S5. Mempunyai kaunselor yang yang kukuh dan cepat lupa. PERSEKITARAN berpengalaman LUARAN PELUANG (O) STRATEGI + OPPORTUNITY WEAKNESS + OPPORTUNITYO1. Hubungan baik pihak sekolah dan ST 1 (S3 + O2) ST 3 – W4 + 03PIBG. Memberi ganjaran kepada murid yangO2. Murid tinggal berhampiran sekolah. Mengadakan kelas tambahan/ bimbingan (30 melepasi LINUSO3. Guru berkemahiran dalam Bahasa minit selepas pengajaran dan pembelajaran)Melayu. W2 + 01O4. Sokongan yang baik dari pihak Lawatan ke rumah murid LINUS bersamapentadbiran sekolah PIBG. ANCAMAN (T) STRENGTH + THREAT WEAKNESS + THREATT1. Latar belakang keluarga yang kurang ST 2 – S5 + T1 ST 4 – W3 + T2baik. Perjumpaan antara guru dan penjaga murid Memberi motivasi kepada penjaga tentangT2. Kurang kesedaran tentang pendidikan literasi oleh kaunselor kepentingan pendidikan anak- anak.anak-anak.T3. Soalan yang diuji tidak sepada dengankemahiran semasa.

×