10 g spar update 25

519 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
519
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
65
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

10 g spar update 25

 1. 1. 10G SparLove will keep ustogether Update 25De waarheid
 2. 2. ‘Doe maar. Je kunt het wel.’ Nicole wenkte Dennis naar zich toe.Dennis grijnsde, wetend dat zijn moeder verlangde dat hij naar haartoe kwam waggelen. Ondeugend wilde hij gaan zitten, maar besloottoen om toch naar haar toe te komen.
 3. 3. ‘Goedzo. Ik wist dat je het kon.’ Nicole straalde meer dan honderdprocent. Dennis wist dat hij zijn moeder blij had gemaakt. Bijna dehele avond hadden ze ook al geoefend. Dennis keek zijn moederineens niet begrijpend aan.
 4. 4. Of was het een moeilijk gezicht dat hij trok? Nicole dacht het laatste.Ze zette hem op het potje en aaide hem over zijn bol. De haren opzijn hoofd dwarrelden de lucht in. Na een klein plasje riep Dennis een:‘Klaar.’
 5. 5. Nicole plukte hem van het potje af en leegde ook meteen maar hetpotje. Dennis waggelde naar de slaapkamer van zijn ouders. Daar ginghij liggen op zijn eigen blauwe matrasje. Hij viel al snel in slaap.
 6. 6. Naast het huis kwam een piepende auto schokkend tot stilstand. Erzat een andere chauffeur in dan normaal. Niek schudde zijn hoofd.Hopend dat hij morgen weer zijn vertrouwde chauffeur voor zich zouzien. Hij stapte de auto uit. Kapot van zijn werk.
 7. 7. Zonder verder aandacht te besteden aan iets anders liep hij het huisin. Tessa kroop achter een struik tevoorschijn. Ze wilde absoluut nietdat haar vader op dit moment met haar ging praten. Ze voelde hoe hijmerkte dat ze niet zo lekker in haar vel zat. Behoedzaam liep ze naarde auto op de oprit naast het huis. Sinds kort had Niek hem gekochtmaar nog niet gebruikt.
 8. 8. Ze stapte – zonder erbij na te denken - de auto in. Hij was nietop slot. Verbaasd bekeek Tessa de spulletjes in de auto.Simpel een reiskaart van heel Ventil en een paar flesjes water.Ze had duidelijk verwacht dat haar vader wel meer had dandat. Langzaam klemden haar handen zich vast aan het stuur.Wat had ze graag willen rijden. Maar helaas kon ze dat niet.
 9. 9. Geërgerd aan haar leeftijd liep ze weer de auto uit. Ze ging naast deoprit zitten – kijkend naar de sterrenhemel. Ze kon niet vertellen watze voelde, maar iets zat haar niet lekker. Of was het juist wel fijn? Datgevoel. Ze wist het niet. Het was te onbekend voor haar.
 10. 10. De nacht ging verder. Nicole merkte dat ze dikker begon te worden.Ze wreef over haar bolle buik heen. Ze was nu al hoogzwanger.
 11. 11. De trek die ze kreeg toen ze naar haar buik keek viel haar op.Ze besloot een kommetje eten te nemen. Tessa wou net naarbinnen sluipen toen ze Nicole dromerig een hap eten zagnemen. Haar ogen sloten zich – alsof de havermoutpap haarnaar een andere wereld leidde. Tessa glipte er snel langs.
 12. 12. Nicole had haar niet gezien - at rustig door totdat de zonnestralen hethuis verlichtte. ‘Is het al zo laat?’ Ze stond op en liep met waggelendeeenden stapjes naar haar bed toe.
 13. 13. De uren daarna vlogen snel voorbij. Stef en Rachelle kwamenenthousiast het huis uitlopen. Stef ietwat bezorgd om Nicole. Maar zehad hem beloofd dat alles goed met haar ging en ze nog zeker nietzou bevallen als hij er niet was.
 14. 14. Binnen probeerde Niek voor Dennis te zorgen, maar het bleeklastiger dan hij had gedacht. Dennis wou niet op het potje. Hijschreeuwde steeds naar ‘’mama’’. Niek haalde zijn schoudersop. ‘Dan geef ik je wel wat eten.’ Dennis liet dat wel toe.Gretig stopte hij even later zijn handje in de pap voor zich.
 15. 15. Tessa was ondertussen ongeduldig aan het bellen met Mike.‘Hoe bedoel je dat alle computers in je huis zijn uitgevallen?Heb je het nog kunnen sturen via je mail?’ Haar stem sloegover tot paniek. ‘Straks krijgen we een één!’ Ze wist geencontrole meer te houden over haar eigen stem. Woest hing zeop.
 16. 16. Dennis - die begon te spelen met wat speelgoed - keek op.Tessa schudde geïrriteerd haar hoofd. Nog nooit was ze banggeweest voor school – voor de leraren. Altijd had ze allesnetjes af. Nu ook wel, maar nu had ze het niet uitgeprintgekregen dankzij Mike. Waarom was ze ineens zo bang voorde leraren?
 17. 17. Ze wist het niet. Nog boos op Mike liep ze naar haar kamerom zich om te kleden. Niek hoorde haar gebrom. Stiekem wisthij niet of dit het goede moment was om achter haar aan tegaan. Haar te troosten. Want er zat iets achter. Iets wat zezelf ook niet wist. Maar of hij dat nu moest achterhalen…
 18. 18. Hij besloot van niet. Nicole lag gelukkig onverstoorbaar door teslapen. Ze glimlachte zelfs even. Haar mond ging langzaam een kleinstukje open. ‘Stef.’ fluisterde ze. Haar droom was blijkbaar heerlijk. Zegenoot al wist ze het zelf niet.
 19. 19. Tegen de middag kwam de carpool voor Tessa voor het huis rijden.Tessa liep naar de carpool toe. Ze had geluk gehad op school. Er wasvandaag een vergaderdag, dus konden zij en Mike hun verslagsowieso nog niet inleveren.
 20. 20. De carpool reed weg gevold door een politie auto. Rachelle en Stefstapten eruit, mét promotie. De lach speelde om hun lippen. ‘Het waseen heerlijke dag.’ merkte Stef op. Rachelle knikte.
 21. 21. Nicole wilde op dat moment net haar bed in stappen. Ze was er maareven uit geweest, maar nu alweer helemaal kapot. ‘Zwangerschap putje uit.’ constateerde ze, maar bij haar eerste zwangerschap was hetlang niet zo erg.
 22. 22. Stef merkte het - dat Nicole lag te slapen. Hij nam de taak om Denniste verzorgen tot zich. Hij zette hem op het potje, leerde hem watwoordjes, speelde met hem een spelletje en gaf tenslotte hem zijnflesje meerdere keren.
 23. 23. Tegen de avond sloeg Tessa de carpool voorzichtig dicht. ‘Totmorgen.’ Haar stem klonk zacht. Haar hoofd tolde. Het dansen gingprima. Kleine kinderen voelden zich al meteen veilig bij haar.
 24. 24. Tessa glimlachte licht. Binnen propte Dennis een handje vol pap naarbinnen. ‘Tess!’ Hij lachte zijn tandjes bloot bij de binnenkomst vanTessa. ‘Hallo lieverd.’ grinnikte ze.
 25. 25. Opeens kromp Nicole in de slaapkamer ineen door pijn. ‘Stef!’ wist zeuit te brengen. Meteen was iedereen in rep en roer. Nicole klemdehaar handen om haar buik heen. Ze wist wat er ging gebeuren enkeek daardoor er erg tegenop.
 26. 26. Femke en de kinderen‘Dit is moeilijker dan ik dacht.’ peinsde Mirna. Mark keek haar meteen vertrouwde glimlach aan. Ze waren de enigste die nog bezigwaren met hun huiswerk. ‘Ik help je wel.’ Mirna knikte en schoof zichwat dichter naast Mark.
 27. 27. Binnen de kortste keren was hun huiswerk ook af en konden ze goeden wel hun bed in stappen. Geen van allen snurkte. Daarom was hetmet zijn allen op dezelfde kamer goed uit te houden.
 28. 28. Vroeg in de morgen stond Femke alweer bij het vuur. De soepgeursnoof ze op. ‘Dit gaan ze lekker vinden.’ Haar mond liep bij haarzelf alover.
 29. 29. Het was weekend dus de kinderen hoefden niet naar school. Helaasmoest Femke wel werken tot haar teleurstelling. Met een gerust hartliet ze haar kinderen achter bij de vertrouwde oppas.
 30. 30. Zodra Femke weg was stoof Marijke naar de oppas toe. ‘Euh.’begon ze. ‘Kan je ons voor een paar minuten met rust laten?Ik wil wat belangrijks bespreken.’ De oudere vrouw knikte.Dankbaar stoof Marijke weer terug. Hopend dat ze geenvermoeden had gekregen waarover ze wou praten.
 31. 31. Iedereen stond warrelig bij elkaar totdat Marijke voor hun ging staanen ze riep op harde toon. Marleen rolde met haar ogen. ‘Luister.’Marijkes stem klonk als een echte presentatrice. De rest keek haarverbaasd aan. ‘Ik wil jullie even wat laten doordringen.’ Haar stemwerd zachter.
 32. 32. Ze keek om zich heen. Ze ging zitten in de hoek van de kamer. De restom haar heen. ‘Luister.’ herhaalde ze. ‘Onze moeder is een supermoeder, niet waar?’ Ze wachtte niet op een antwoord.
 33. 33. ‘Hebben jullie er wel eens aan gedacht dat er ook supervaders bestaan?’ De rest keek haar strak aan. Duidelijk begonze de aandacht goed te krijgen. ‘Wij hebben geen eens eenvader. Ik heb mama er nog nooit wat over horen zeggen. Ikdenk daarom dat onze vader een slechte man is.’ Haar stemwerd nu rauw.
 34. 34. Marleen schudde haar hoofd. ‘Misschien, maar ik denk het niet. Weweten niet wat er met onze vader is gebeurd. Helemaal niks.Misschien is dat ook wel beter zo.’ Marlijn die naast haar zat knikte.
 35. 35. Maarten keek rond van links naar echts. Er kwam een ‘’nietes, welles’’discussie. ‘Rustig.’ mompelde hij. Zijn vriendelijke zachte gezichtlieten Marijke en Marleen stoppen met schreeuwen naar elkaar.‘Misschien moeten we het vragen aan mama.’ Zijn ogen keken wegvan de rest.
 36. 36. Hij vond zijn eigen voorstel al meteen belachelijk. Op dat momentkwam Femke – van niets wetend – het huis instappen. Niemandhoorde wat. De deur ging geluidloos open.
 37. 37. Mirna schudde haar hoofd in de kamer. ‘Ze heeft er nooit wat oververteld. Dan moeten we er denk ik ook niet naar vragen.’ ‘Maar wijhebben het recht om het te weten!’ Marijke leek even boos te zijn.‘Ze moet de waarheid vertellen, niet alles achterwege houden.’
 38. 38. Ze stook haar armen over elkaar. Voor de ingang van de kamer stondFemke. Op een geschokte, begrijpende manier en toch ietwat boos tekijken. ‘Ze moesten eens weten.’ zuchtte ze.
 39. 39. Zonder er nog verder bij na te denken stapte ze de kamer in. Allegezichtjes meteen op haar gericht. Marijke bloosde als enige. ‘Komeens hier.’ zei Femke. Ze ging zitten op de grond.
 40. 40. Roxanne - suikerklokje

×