Implikasi kepelbagaian sosial budaya guru ppp

230 views
204 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
230
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Implikasi kepelbagaian sosial budaya guru ppp

  1. 1. KUMPULAN 1 Lee Kok Zhic Lee Ling Sze Lee Meng Chu
  2. 2. Implikasi Kepelbagaian Sosio-Budaya KurikulumGuru Murid Sekolah Tersirat
  3. 3. IMPLIKASINYA KEPADA GURU Bangsa – mengajar tanpa membezakan bangsa murid Bahasa – penggunaan bahasa yang standard Jantina – merancang aktiviti pembelajaran yang boleh disertai oleh semua murid, tanpa mengira jantina.
  4. 4.  Kelas sosial – mengajar tanpa membezakan kelas sosial murid.Kelas sosial– perbezaan cara hidup / pendapatan di dalam sesuatu bangsa yang sama– terdapat 5 k.s iaitu golongan atasan, pertengahan atasan, pertengahan bawahan, pekerja dan bawah- Mewujudkan pergaulan bebas , dapat berinteraksi sesama
  5. 5.  Kepercayaan – merancang aktiviti pembelajaran yang sesuai dengan semua kepercayaan, nilai dan agama murid ,tidak menyentuh sensitif agama Menolong murid memahami dan membentuk nilai sikap, tingkah laku yang sesuai. Membantu murid memahami kekuatan dan kelemahan diri. Membantu murid dalam memilih kerjaya.
  6. 6.  Menolong murid membentuk konsep kendiri positif Memberitunjuk ajar untuk mengatasi masalah akademik Membiasakan diri datang awal ke bilik darjah
  7. 7.  Menepati masa Mempelbagaikan kaedah pengajaran dan pembelajaran Menghormati murid,bersikap adil Sentiasa meninkatkan diri dalam profesion keguruan.

×