Your SlideShare is downloading. ×
0
Màrius Torres
Màrius Torres
Màrius Torres
Màrius Torres
Màrius Torres
Màrius Torres
Màrius Torres
Màrius Torres
Màrius Torres
Màrius Torres
Màrius Torres
Màrius Torres
Màrius Torres
Màrius Torres
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

Màrius Torres

1,041

Published on

Presentació preparada T.Balasch el curs 2010-2011.

Presentació preparada T.Balasch el curs 2010-2011.

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
1,041
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
5
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

 • 1. MÀMÀRIUS TORRESRIUS TORRES 1910-19421910-1942
 • 2. La seva famíliaLa seva família Humbert Torres, el pare. Fou metge iHumbert Torres, el pare. Fou metge i ocupà diversos càrrecs polítics.ocupà diversos càrrecs polítics. Maria Pereña,la mare. Va estudiarMaria Pereña,la mare. Va estudiar magisteri i música.magisteri i música. Víctor i Núria Torres, els seusVíctor i Núria Torres, els seus germans.germans.
 • 3. Màrius i el seu padrí MariàMàrius i el seu padrí Marià  Màrius TorresMàrius Torres passejant per l'hortapassejant per l'horta de Lleida amb el seude Lleida amb el seu padrí Marià Torrespadrí Marià Torres (1915). Anys després(1915). Anys després Màrius feu unaMàrius feu una descripció d'aquestadescripció d'aquesta fotografia en unesfotografia en unes notes autògrafes ambnotes autògrafes amb data 8 d'octubre dedata 8 d'octubre de 19371937
 • 4. Màrius Torres i el seuMàrius Torres i el seu germà Víctor als 9 i 4germà Víctor als 9 i 4 anys respectivament.anys respectivament. 19191919
 • 5. Època d’estudiant i la professió deÈpoca d’estudiant i la professió de metge (1915-1935)metge (1915-1935)  Estudia batxillerat al Liceu Escolar deEstudia batxillerat al Liceu Escolar de Lleida.Lleida.  Es llicencia en Medicina per laEs llicencia en Medicina per la Universitat de Barcelona.Universitat de Barcelona.  Es trasllada a Madrid on es doctora.Es trasllada a Madrid on es doctora.  Retorna a Lleida on exerceixRetorna a Lleida on exerceix d’especialista en malalties internes.d’especialista en malalties internes.
 • 6. La malaltiaLa malaltia  Contreu una infecció gripal.Contreu una infecció gripal.  Desembre de 1935 ingressa alDesembre de 1935 ingressa al sanatori antituberculós de Puigsanatori antituberculós de Puig d’Olena. Només té 25 anys.d’Olena. Només té 25 anys.
 • 7. La vida alLa vida al ssanatorianatori .Juny de 1936 comença la seva amistat amb.Juny de 1936 comença la seva amistat amb Mercè Figueras la “Mahalta” dels seusMercè Figueras la “Mahalta” dels seus poemes.poemes. .Coneixença amb Joan Sales, escriptor que.Coneixença amb Joan Sales, escriptor que més tard serà el seu editor.més tard serà el seu editor. .Quan es troba bé escriu poemes, cartes,.Quan es troba bé escriu poemes, cartes, llegeix, estudia harmonia, passeja…llegeix, estudia harmonia, passeja… .Quan la malaltia no li dóna repòs ha de fer.Quan la malaltia no li dóna repòs ha de fer llit.llit.
 • 8. Màrius i Mercè FiguerasMàrius i Mercè Figueras La “Mahalta” dels seus poemes amb quiLa “Mahalta” dels seus poemes amb qui comparteix lectures, passejos i converses.comparteix lectures, passejos i converses.
 • 9. Les cartes de Màrius TorresLes cartes de Màrius Torres  Mercè FiguerasMercè Figueras  La família TorresLa família Torres  Joan SalesJoan Sales  AmistatsAmistats
 • 10. Últims anys al sanatoriÚltims anys al sanatori  Màrius es preocupa pel seu germàMàrius es preocupa pel seu germà Víctor que ha anat al front.Víctor que ha anat al front.  El 1939 la seva família s’exilia aEl 1939 la seva família s’exilia a FrançaFrança:: ell se sentirà més sol.ell se sentirà més sol.  Per ràdio s’assabenta de l’esclat de laPer ràdio s’assabenta de l’esclat de la segona guerra mundial.segona guerra mundial.  La seva salut cada cop és mésLa seva salut cada cop és més precària.precària.
 • 11. 29 de desembre de 194229 de desembre de 1942 Màrius és al llit.Al seu voltant hi ha sis persones:Màrius és al llit.Al seu voltant hi ha sis persones: dos metges, les dues monges infermeres que endos metges, les dues monges infermeres que en tenen cura, i també la Mercè i la Maria.tenen cura, i també la Mercè i la Maria. Són les dues del migdia d’un dia clar i serSón les dues del migdia d’un dia clar i serèè d’hivern quan Màrius expressa les seves últimesd’hivern quan Màrius expressa les seves últimes paraules: “paraules: “Pobre parePobre pare!”!”
 • 12. En Víctor i la Núria TorresEn Víctor i la Núria Torres 24 d’octubre de 199224 d’octubre de 1992
 • 13. Els temesEls temes La veu del poeta flueix melodiosa i, a partirLa veu del poeta flueix melodiosa i, a partir d’un ritme ens acosta a temes com:d’un ritme ens acosta a temes com:  L’etern cicle de la natura, on vida i mortL’etern cicle de la natura, on vida i mort s’agermanen;s’agermanen;  La solitud dels humans, per benLa solitud dels humans, per ben acompanyats que estiguin;acompanyats que estiguin;  L’amor i l’amistat;L’amor i l’amistat;  Els records i la voluntat de sobreviure comEls records i la voluntat de sobreviure com a membre d’un poble davant lesa membre d’un poble davant les malvestats històriques.malvestats històriques.

×