El collage

2,211 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
2,211
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
598
Actions
Shares
0
Downloads
28
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

El collage

 1. 1. El collage
 2. 2. El collage (del francès coller= enganxar) és una tècnica artística que consisteix en posar junts diversos elements per crear un únic tot. En el collage pictòric es poden enganxar fotografies, papers, diaris, revistes, postals, segells, objectes, fusta, roba... Amb el collage ja no cal copiar la realitat, es pot enganxar la realitat mateixa. L’habilitat de l’artista passa a segon pla.
 3. 3. Es diu que aquest és el primer collage de la història. Picasso i Braque són els primers artistes que utilitzen aquesta tècnica en les seves etapes cubistes cubisme
 4. 4. Georges Braque Ampolla, diari, pipa i got. 1912
 5. 5. • El cubisme  representa diverses vistes possibles del que veiem.  Geometritza i esquematitza les formes figuratives. • Quant Picasso i Braque comencen a enganxar sobre els seus dibuixos i teles fragments de papers pintats, segells de correu, diaris, fotografies, postals, cartes, paquets de tabac inclús un fons de cadira de reixeta, estan inventant una tècnica • i, sobretot, un concepte que obrirà les portes a una nova manera de construir la imatge e interpretar les formes i canviarà radicalment la trajectòria del art. L’habilitat de l’artista ja no tindrà importància.
 6. 6. Pablo Picasso Juan Gris. Esmorzar 1914
 7. 7. P. Picasso. Sifón, vaso y botella 1912 Juan Gris. Guitarra
 8. 8. Carlo Carra Persecució 1914? futurisme
 9. 9. Els futuristes volien trencar amb tot l’art del passat.  Volien ser “moderns” admirant la civilització industrial i tecnològica. Rebutgen els sentiments. Són misògams, depreciant la dona i el feminisme, per feble i sentimental. Per tant exalten la bellesa de la màquina, la ciutat, la guerra, la violència, l’esport competitiu, les carreres...  Volen sobretot representar el moviment i la velocitat.
 10. 10. C. Carrà F.T. Marinetti
 11. 11. U.Bocceroni Charge de lanciers 1915
 12. 12. Max Ernst Somnis i al·lucinacions dadaisme Francis Picabia
 13. 13. El dadaisme (1916-1923) • Sorgeix al 1916, a Zurich on molts artistes europeus es refugiaven de la I Guerra Mundial. Tristan Tzara va ser un dels pioners que es trobaven en el Cabaret Voltaire. • Context històric: El dadaisme va sorgir durant la I Guerra Mundial (on van perdre la vida milions de persones) i els anys posteriors i en el clima pre-revolucionari de Rússia. (1917) • Es produeix una pèrdua de valors i un rebuig de tot el relacionat amb món anterior.
 14. 14. • Característiques  És un moviment que lluita contra el món burgès, capitalista i racional (món anterior) Busca la provocació a traves de l’atac frontal o la ironia.  Es burla de la concepció de l’art clàssic: crítica a la noció d’autoria tradicional, l’habilitat de l’artista no ha de ser important i menysprea les limitacions dels drets de còpia i modificació de les obres dels altres. És per això que fan servir fotografies, retalls de diaris, il·lustracions de revistes per fer la seva obra. Grosz Duchamps
 15. 15.  Creu en la bellesa del què és aleatori, espontani, caòtic. Exalta la imaginació i l’humor contra la organització i serietat burgesa, l’atzar contra l’ordre. Representació dadà en el Cabaret Voltaire
 16. 16. El collage dadà , a més de ser una recerca estètica i una exploració de nous materials, és sobretot una provocació contra “la originalitat” i “la habilitat” de l’artista en la seva creació artística.
 17. 17. Raoul Hausman el crític d’art 1919 Tatlin a casa 1920 Definició de fotomuntatge
 18. 18. Hanna Höch Retrat de Hauptmann 1912 Fotomuntatge 1930 Feta per una festa
 19. 19. F.Picabia El carnisser de porc 1924-26 George Grosz Recordant l’oncle August
 20. 20. G.Grosz Hans Arp
 21. 21. altres pintors en el segle XX fan servir el collage
 22. 22. Joan Miró
 23. 23. Salvador Dalí
 24. 24. Antoni Tàpies
 25. 25. Manolo Valdés ElenaI Josu Malax Espacios cotidianos actuals
 26. 26. Rafael Canogar Ajuar Riera i Aragó Avió amb hèlix daurada sobre manuscrits.
 27. 27. més idees pel treball

×