8 budet

596 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
596
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
8
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

8 budet

 1. 1. Åttonde budet: Du skall inte vittna falskt mot din nästa.
 2. 2. Vad betyder det? Svar: Vi skall frukta och älska Gud så att vi inte ljuger om vår nästa, bedrar, baktalar eller sprider ut onda rykten om honom, utan tvärtom försvarar honom och talar gott om honom och tyder allt till det bästa. Luthers lilla katekes
 3. 3. Budet befaller oss att tala sanning i domstol Sanning och lögn är två motkrafter, Gud och djävulen. Vi deltar på den ena sidan, det finns inget neutralt område. Vår arvssynd, gammeladam, vill samarbeta med lögnen. Gamla testamentets domstol var vid stadens port. Sanningen var inte i händerna på vem som helst utan samhället skipade rättvisa. Under den första tiden var det Mose som ensam medlade i tvister, men enligt Jetros råd delades uppgiften på 70 äldste. I Israel fanns ingen militärdomstol. ”Du skall inte i någon rättssak förvanska rätten för den fattige som du har hos dig. Håll dig långt ifrån orätt sak. Du skall inte döda den som är oskyldig och har rätt, ty jag frikänner inte någon som är skyldig. Du skall inte ta mutor, ty mutor förblindar de klarsynta och förvränger de rättfärdigas ord. En främling skall du inte förtrycka. Ni vet själva hur främlingen känner det, eftersom ni har varit främlingar i Egyptens land.” 2 Mos. 23:6-9 ”Du skall inte sprida ett falskt rykte. Du skall inte stödja den ogudaktige genom att bli ett falskt vittne. Du skall inte följa mängden och rätta dig efter den i det onda, så att du vränger rätten när du vittnar i något mål. Du skall inte vara partisk för den fattige i hans rättssak.” 2 Mos. 23:1-3 ”Den som frikänner en brottsling och den som fördömer en rättfärdig är båda styggelser för HERREN” Ords. 17:15
 4. 4. Bevara din nästas rykte och ära ● Var och en har rätt att vara en ”ärbar människa”. ● Att håna och tala illa om andra är att beröva dem deras ära. ● Inför Gud har vi alla förlorat vår ära redan i paradiset. Inför varandra har vi rätt att få uppskattning. ● Misstänksamma saker skall man tolka till den andras fördel. Man skall inte tro ont om andra. ● Man skall tillrättavisa de som baktalar ● Man skall skydda den som blir svartmålad.
 5. 5. Rykten ● Rykten och lögn skär sår som en kniv, de förpestar omgivningen och för med sig splittring och misstro, brödrakärleken upphör. ● Att sprida ett rykte vidare är synd. ● När man talar illa om en person som inte är närvarande eller försätter honom i dålig dager så bryter man mot åttonde budet.
 6. 6. Hur skall man förhålla sig till rykten och falskt vittnesbörd? Ta inte upp en anklagelse mot någon av de äldste, om det inte finns två eller tre vittnen. 1 Tim. 5:19 Sex ting är det som HERREN hatar, ja, sju som han avskyr: stolta ögon, en lögnaktig tunga, händer som utgjuter oskyldigt blod, ett hjärta som smider onda planer, fötter som skyndar till det som är ont, den som främjar lögn genom att vittna falskt och den som vållar trätor mellan bröder. Ords. 6:16-19. Dem som syndar inför alla skall du tillrättavisa inför alla, så att även de andra tar varning. 1 Tim. 5:20 Om din broder har begått en synd, så gå och ställ honom till svars enskilt, mellan fyra ögon. Om han lyssnar på dig, har du vunnit din broder. Men om han inte lyssnar, ta då med dig en eller två andra, för att varje sak må avgöras efter två eller tre vittnens ord. Lyssnar han inte till dem, så säg det till församlingen. Lyssnar han inte heller till församlingen, då skall han vara för dig som en hedning och publikan. Matt. 18:15-17. (Kyrkotukten som baserar sig på denna Kristi kyrkolag har funnits i Finlands evangelisk-lutherska kyrka fram till år 1993. I nuvarande kyrkolag finns inte paragrafen och kyrkotukten är numera minimerad och fungerar inte som ett bibliskt arbetsredskap.)
 7. 7. Att tänka på ● I varje by finns en ”skvallerplats” ● Vit lögn? David spelade galen inför hedningarna. (1 Sam. 21:13). De hebreiska barnmorskorna ljög för farao och rädda människoliv. Gud välsignade dem. (2 Mos. 1:19)
 8. 8. Låt oss be Helige allsmäktige Gud, Fader, Son och Helig Ande. Din är äran i himmelen och på jorden. Du är sanning och kärlek, och du vill sanning i vårt innersta. Låt oss se vår synd när vi kommer inför dig, ty vi har alla brutit emot dig och gjort oss skyldiga till lögn. Ge oss kärlekens glasögon så att vi ser vår nästa iklädd din ära och och att hon är din dyrbara skapelse. Ge oss vilja att skydda andras ära, tala gott och tolka allt till det bästa. Bevara oss från att ha skillnad på personer så att vi inte bara tänker gott om våra vänner. Beskydda oss från viljan att svartmåla andra. Ge oss öppenhet och ärlighet i umgänget med dem som vi är irriterade på. Ta bort all uppstudsighet, misstänksamhet och ryktesspridning eftersom de är djävulens påfund. Låt brödrakärleken växa och skänk oss bättringens sinnelag. Herre. Du dömdes oskyldig, ingen försvarade dig. Ge oss mod att ställa oss på deras sida som här i tiden döms på grund av evangeilum i denna kristendomsfientliga värld. Ge oss bättringens nåd när vi börjar ge utrymme för synden i våra liv. I Jesu namn. Amen.
 9. 9. Den andliga och världsliga överheten bröt mot det åttonde budet i världshistoriens viktigaste rättegång. "Behöver vi några fler vittnen? Ni har hört hädelsen. Vad anser ni?" Alla fann de honom skyldig till döden

×