7 budet

404 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
404
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
6
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

7 budet

 1. 1. Sjunde budet: Du skall inte stjäla
 2. 2. Vad betyder det? Svar: Vi skall frukta och älska Gud, så att vi inte tar vår nästas pengar eller ägodelar, eller försöker få dem genom ett oärligt handlande, utan hjälper honom att öka och beskydda hans ägodelar och affärer Luthers lilla katekes
 3. 3. Gud äger allt ● Jord och himmel med allt skapat tillhör Gud. ● Gud ger gåvor till människorna. ● Naturresurser och egendomar är Guds gåvor. ● Att ta en annans egendom är att stjäla från Gud
 4. 4. Stöld av olika slag ● Att ta utan lov. Ensam eller med hjälp av annan. ● Att förstöra eller skada någons arbete eller egendom. ● Att lura och ge falska råd för att få en annans firma att gå omkull. ● Att utnyttja andra människor. Ge för låg lön eller dåliga arbetsförhållanden. ● Ansvarslöshet i hemmet, skolan eller arbetet. ● Att förstöra naturen är att stjäla av barnen.
 5. 5. Andlig stöld ● Att tillåta falsk lära ● Att understöda ett ensidigt Guds Ord. ● Att hindra och försvåra möjligheten att få lyssna till ett helt Guds Ord. ● Guds Ords ”JA” ersätts med dagsaktuella värderingar som i praktiken är mer avgörande än Ordet.
 6. 6. Skydda och hjälpa din nästa ● Allt tillhör Gud. ● Genom att skydda en annans egendom så skyddar man Guds egendom. ● Hjälp din nästa, ge råd för honom när han sköter sitt arbete och sina egendomar. (Abraham och Lot, 1 Mos 13:9). ● Ta inte egendom och arbetskraft från utvecklingsländerna. ● Som samhälle ger vi tillbaka den egendom som tillhör utvecklingsländerna genom att ge biståndshjälp.
 7. 7. Tänk efter... ● ”Den som gapar efter mycket, mistar ofta hela stycket.” ● ”… den som inte vill arbeta inte heller skall äta..” (2 Tess. 3:10) ● Tjuven sover dåligt.
 8. 8. Låt oss be Käre himmelske Fader. Du har get oss materiella gåvor. Hjälp oss att använda dem så att vi med dem tjänar andra. Ge oss en vilja att skydda vår nästas egendom. Välsigna de som är rika materiellt men också de som är andligt rika. Bevara alla från högmod eftersom allt är av dig. Bevara oss från stöld och oärlighet. I vår tid är det så lätt att stjäla utan att någon märker det, ge oss känsliga samveten. Förlåt oss även de synder som vi inte ens själva har lagt märke till. Beskydda din församlings skatter, det dyrbara Guds Ordet och dess predikan, så att ingen kan stjäla det av oss. Ge predikanterna och prästerna en helig fruktan inför Ordet attde fortsätter vittna om ditt Ord och fungerar som församlingens rätta lärare. I Jesu namn. Amen.
 9. 9. Syndaskulden är betald Altartalvlan i Kaukovainio kapell

×