Presentació de Windows 2003 server

155 views

Published on

Presentació de Windows 2003 server.

Més manuals a: http://www.exabyteinformatica.com

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
155
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Presentació de Windows 2003 server

  1. 1. Más manuales en: http://www.exabyteinformatica.com/manuales-y-apuntes-freeware© Roger Casadejús Pérez | http://www.exabyteinformatica.com/tienda/Presentació de Windows 2003 ServerEl servidor de Windows 2003 server va ser una versió dels sistemes operatius de servidorWindows. El que va començar sent Windows NT, ha afrontat una important transició ambWindows 2000 Server i es va convertit en Windows Server 2003, que era un sistema operatiude servidor ple de funcions i molt eficaç.Es tractava dun sistema operatiu de servidor més fiable, senzill dinstal·lar, ràpid i mésescalable. A més a més disposava dun excel·lent servei de directori, era compatible amb lamajoria del maquinari actual, era més senzill dadministrar, oferia opcions de seguretat mésrobustes i oferia un excel·lent sistema dajuda basat en web.Historia de Windows 2003 ServerWindows és el sistema operatiu que comercialitza la companyia Microsoft amb seu a Seattle.Originalment, Microsoft es va anomenar així al novembre de 1976.Microsoft va ingressar al mercat a lagost de 1981 en llançar la versió 1.0 del sistema operatiuMicrosoft DOS (MS-DOS), un sistema operatiu amb una línia de comandaments de 16 bits.La primera versió de Microsoft Windows (Microsoft Windows 1.0) va sortir a la venda alnovembre de 1985. Comptava amb una interfície gràfica de lusuari, inspirada en la interfíciede lusuari dels equips Apple, per aquell llavors. Windows 1.0 no va tenir èxit amb el públic iMicrosoft Windows 2.0, va ser llançada el 9 de desembre de 1987, sense gaire millor sort.Va ser el 22 de maig de 1990 quan Microsoft Windows va esdevenir un èxit, amb la versióWindows 3.0, després va venir la versió Windows 3.1 al 1992 i finalment Microsoft Windowsper a treball en grup, posteriorment anomenada Windows 3.11, la qual incloïa capacitats dexarxa. Windows 3.1 no es pot considerar un sistema operatiu completament individual ja quenomés era una interfície gràfica de lusuari que sexecutava sobre MS-DOS.El 24 dagost de 1995, Microsoft va llançar el sistema operatiu Microsoft Windows 95. AmbWindows 95 Microsoft va voler transferir algunes capacitats de MS-DOS a Windows. Noobstant això, aquesta nova versió es basava massa en el MS-DOS de 16 bits i encara tenia leslimitacions del sistema darxius de FAT16, per la qual cosa no era possible usar noms llargs pera arxius (recordem que els noms d’arxius en FAT16 és limiten a 8 caràcters+3 d’extensió).Després dalgunes revisions minoritàries de Windows 95, anomenades Windows 95A OSR1,Windows 95B OSR2, Windows 95B OSR2.1 i Windows 95C OSR2.5, Microsoft va llançar lasegüent versió de Windows el 25 de juny de 1998: Windows 98. Al principi, Windows 98admetia en forma nativa altres opcions a més de les de MS-DOS, però encara es basava enaquest. A més a més, Windows 98 comptava amb poca gestió de memòria quan sexecutavenmúltiples aplicacions. Això podia ocasionar falles en el sistema.
  2. 2. Más manuales en: http://www.exabyteinformatica.com/manuales-y-apuntes-freeware© Roger Casadejús Pérez | http://www.exabyteinformatica.com/tienda/El 17 de febrer del 2000 va sortir al mercat una segona edició de Windows 98. La vananomenar Windows 98 SE ("Second Edition" (Segona edició)).El 14 de setembre del 2000, Microsoft va llançar Windows ME, també coneguda com WindowsMillenium. Windows Millenium es va basar en gran part en Windows 98 (i per tant, en MS-DOS), encara que va afegir capacitats addicionals de multimèdia i de programari. Així mateix,Windows Millennium incloïa un mecanisme de restauració del sistema per tornar a un estatanterior en cas de fallada del sistema.Al mateix temps que llançava aquestes versions, Microsoft havia estat venent (des de 1992) unsistema operatiu complet de 32 bits (que no es basava en MS-DOS) per a ús professional, enuna època en la qual les empreses utilitzaven principalment sistemes centrals de servidors(PDC). Aquesta versió rebia el nom de Windows NT (Windows New technology). Windows NTno era una nova versió de Windows 95 ni una millora daquest, sinó un sistema operatiutotalment diferent.El 24 de maig de 1993, es va llançar la primera versió de Windows NT. La van denominarWindows NT 3.1. A aquesta li va seguir Windows NT 3.5 al setembre de 1994 i Windows 3.51 aljuny de 1995. Amb Windows NT 4.0, que va sortir a la venda el 24 dagost de 1996, WindowsNT es va tornar un veritable èxit.Al juliol de 1998, Microsoft va llançar Windows NT 4.0 TSE (Terminal Server Emulation). Aquestva ser el primer sistema de Windows que va permetre que els terminals es poguessinconnectar a un servidor, és a dir, usar clients lleugers per obrir una sessió en el servidor.El 17 de febrer de 2000, a la següent versió de NT 4.0 se li va donar el nom de Windows 2000(en lloc de Windows NT 5.0) per ressaltar la unificació dels sistemes "NT" i "Windows 9x".Windows 2000 era un sistema sencer de 32 bits amb característiques de Windows NT, unadministrador de tasques millorat i una compatibilitat total amb perifèrics USB i firewire.Després, al 25 doctubre de 2001, va arribar al mercat Windows XP. Aquesta versió va ser unafusió dels sistemes operatius anteriors.Finalment, el 24 dabril de 2003, Microsoft va llançar un sistema operatiu per a servidors:Windows Server 2003Windows Server 2003 és un sistema operatiu de la família Windows de la marca Microsoft pera servidors que va sortir al mercat lany 2003. Està basat en tecnologia NT i la seva versió delnucli NT és la 5.2.En termes generals, Windows Server 2003 es podria considerar com un Windows XP modificatper a tasques empresarials, no amb menys funcions, sinó que aquestes estan deshabilitadesper defecte per obtenir un millor rendiment i per centrar lús de processador en lescaracterístiques de servidor; per exemple, la interfície gràfica denominada Lluna de WindowsXP ve desactivada pel que només sutilitza la interfície clàssica de Windows.La seva versió del nucli NT és la 5.2.
  3. 3. Más manuales en: http://www.exabyteinformatica.com/manuales-y-apuntes-freeware© Roger Casadejús Pérez | http://www.exabyteinformatica.com/tienda/Característiques de Windows 2003 ServerLes seves característiques més importants són:· Sistema darxius NTFS.· Quotes de disc.· Xifrat i compressió darxius, carpetes i unitats completes.· Permet muntar dispositius demmagatzematge sobre sistemes darxius daltres dispositius alestil de Unix.· Gestió demmagatzematge, backups... inclou gestió jeràrquica de lemmagatzematge,consisteix a utilitzar un algorisme de cache per passar les dades menys usades de discs durs amedis òptics o similars més lents, i tornar-los a bolcar al disc dur quan es necessiten.· Windows Driver Model: Implementació bàsica dels dispositius més utilitzats, daquestamanera els fabricants de dispositius només han de programar certes especificacions del seumaquinari.· Active Directory: Directori dorganització basat en LDAP, permet gestionar de formacentralitzada la seguretat duna xarxa corporativa a nivell local.· Autenticació Kerberos 5.· DNS amb registre dIPs dinàmiques (DHCP).· Polítiques de seguretat (gpedit.msc, etcètera).Diferències principals amb Windows 2000 ServerDurant la instal·lació arrenca amb el mínim de serveis activats per no comprometre laseguretat del sistema.Millores en la gestió de polítiques de seguretatActive Directory ja no utilitza NetBIOS sinó que és necessària la presència dun DNS que suportiService Records (detecció de serveis oferts per una màquina a través dun DNS).VersionsActualment existeixen quatre versions de Windows 2003, de 32 i 64 bits (excepte WebEdition). Les versions són:
  4. 4. Más manuales en: http://www.exabyteinformatica.com/manuales-y-apuntes-freeware© Roger Casadejús Pérez | http://www.exabyteinformatica.com/tienda/· Web Edition Dissenyat per als serveis i lhostalatge web.· Standard Edition: El més versàtil de tots, ofereix un gran nombre de serveis útils per aempreses de qualsevol grandària.· Enterprise Edition: Per a empreses de major grandària que la Standard Edition.· Datacenter Edition Per a empreses que requereixin bases de dades més escalables i unprocessament de transaccions de gran volum.Les diferències entre les versions, explicades en més detall, poden trobar-se en la Web deMicrosoft.Service Pack 1 (SP1)Al 30 de març de 2005, Microsoft llança (Service Pack 1), per a totes les versions de Windows2003. Amb ell, doten al sistema operatiu de les millores incloses en el SP2 de Windows XP, talscom una nova interfície per al tallafocs (encara que en tractar-se dun servidor, el tallafocsestava deshabilitat per defecte), o la correcció de tots els errors apareguts fins avui enWindows Server 2003. El suport de Windows Server 2003 Service Pack 1 va finalitzar el 14dabril de 2009.Service Pack 2 (SP2)Al 12 de març de 2007 es va llançar el Service Pack 2 de Windows Server 2003. Aquest SP2 estàconcebut com una actualització per Windows Server 2003 R2, al seu torn una actualització delServer 2003 original que Microsoft va llançar al desembre de 2005. No obstant això, aquestService Pack sinstal·la tant sobre versions R2 del sistema com sobre la versió original.Entre les novetats que podem trobar en aquest Service Pack 2 destaquem:· Microsoft Management Console (MMC) 3.0, que fa del procés de creació de directives(polítiques) de grups introduït en lanterior service pack, una mica més intuïtiu i gestionable.· Windows Deployment Services en substitució de Remote Installation Services per a larealització dinstal·lacions remotes del sistema (sense haver de fer-ho davant del PC en la quals’havia d’instal·lar ni tenir el DVD del sistema en el lector daquest).· Scalable Networking Pack (SNP) permet escalar les xarxes corporatives (fer-les créixer icontrolar aquest creixement en ladreça que vulguem) per fer front a les creixents demandesdample de banda per part dalgunes aplicacions concretes.· El client de connexió a xarxes sense fils suporta ara autenticació WPA2.· Inclou totes les actualitzacions de seguretat i pegats llançats fins avui.
  5. 5. Más manuales en: http://www.exabyteinformatica.com/manuales-y-apuntes-freeware© Roger Casadejús Pérez | http://www.exabyteinformatica.com/tienda/Aquest Service Pack ja pot descarregar-se per a la seva instal·lació o en format dimatge ISOper gravar en CD o DVD per a les plataformes de 32 i 64 bits. El Suport Tècnic per aquestService Pack finalitzava 12 o 24 mesos més tard, presentat el proper Service Pack, o quanfinalitzi el cicle de vida del producte, el que passi primer.Informació general de Windows 2003Model de desenvolupament: Programari propietari; Shared Source.· Llançament inicial: 24 dabril de 2003.· Última versió estable: 5.2 Service Pack 2 (5.2.3790.3959), 13 de març de 2007; fa 3 anys.· Nucli del sistema operatiu: NT 5.2.· Tipus de nucli: Híbrid.· Plataformes suportades: IA-32, x86-64 i Itanium.· Mètode dactualització: Windows Update.· Llicència: Microsoft CLUF (EULA)· Idiomes: Multilingüe.FuncionalitatsEls serveis que gestiona Windows 2003 són:· Servidor darxius.· Servidor dimpressions.· Servidor daplicacions.· Servidor de correu (SMTP/POP3).· Servidor de terminal (Terminal server).· Servidor de xarxes privades virtuals (VPN) (o accés remot al servidor).· Controlador de dominis (mitjançant Active Directory).· Servidor DNS.· Servidor DHCP.· Servidor de streaming de vídeo.· Servidor WINS.
  6. 6. Más manuales en: http://www.exabyteinformatica.com/manuales-y-apuntes-freeware© Roger Casadejús Pérez | http://www.exabyteinformatica.com/tienda/· Servidor RIS Remote Installation Services (Serveis dinstal·lació remota).· Servidor dimpressió. Tenint ja en compte que per activar el servidor dimpressió en WindowsServer 2003 ha de tenir instal·lat el Windows Server, després d’implementar una xarxa clientservidor i configurar la impressora en els PC’s, ja estarà llest perquè es pugui utilitzar, ja siguidel servidor o duna PC terminal.

×