Presentació de Media wiki

200 views

Published on

Presentació de MediaWiki.

Més manuals a: http://www.exabyteinformatica.com

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
200
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Presentació de Media wiki

  1. 1. Más manuales en: http://www.exabyteinformatica.com/manuales-y-apuntes-freeware© Roger Casadejús Pérez | http://www.exabyteinformatica.com/tienda/Presentació de MediaWikiMediaWiki és un dels sistemes gestors de continguts (CMS) més populars que sespecialitzenen wikis; va ser desenvolupat inicialment per Wikipédia, però després va ser fet públic sota lallicència GNU/GPL.El sistema Mediawiki compta amb les eines bàsiques per a la creació de continguts en formacol·laborativa. Suporta múltiples usuaris, diferents nivells daccés i capacitat per gestionardiversos formats dimatge.Va ser traduït a diversos idiomes, compta amb una sintaxis bàsica per a ledició elemental delscontinguts. Suporta plantilles (denominades skins) que permeten donar-li un estil diferent alwiki i tot el contingut generat és XHTML vàlid.Edició dels contingutsTot el contingut és generat a partir de la sintaxis Wiki, una sintaxis senzilla que conté elselements bàsics per a la creació i estilització del contingut.Malgrat que la sintaxis Wiki és senzilla, una de les crítiques al sistema és la falta dun editorWYSIWYG (What You See Is What You Get), que resulta un impediment per a les persones ambmenys coneixements tecnològics.Les pàgines registren tots els canvis que els usuaris han fet, a través del temps, la qual cosapermet comparar diferents versions de la pàgina, o fins i tot desfer canvis indesitjats de tercers(els denominats vandalismes).Els continguts són emmagatzemats amb la codificació UTF-8, amb la qual cosa el suport per amúltiples llenguatges no ha de ser un problema; els títols també són emmagatzemats ambUTF-8 encara que per defecte MediaWiki sempre converteix la primera lletra a majúscula.El suport dimatges permet alinear-les respecte al text, així com crear vistes prèvies dediferents grandàries a partir duna versió pujada de la mateixa. Fins i tot crear galeries demoltes imatges per pàgina. Les imatges també tenen múltiples versions, encara que sempresutilitza la última disponible.Quan sestà editant una pàgina, es pot optar per afegir aquesta a la llista de seguiment perrebre avisos de quan algú més ha modificat aquesta pàgina. MediaWiki pot enviar notificacionsper correu daquests canvis, però cada usuari ha dactivar-ho pel seu compte.
  2. 2. Más manuales en: http://www.exabyteinformatica.com/manuales-y-apuntes-freeware© Roger Casadejús Pérez | http://www.exabyteinformatica.com/tienda/Organització dels contingutsLes pàgines són totes del mateix nivell, és a dir no és possible definir jerarquies pare fill entrepàgines, com en altres CMS. Totes les pàgines tenen una pàgina de discussió perquè qualsevolpugui discutir sobre els continguts daquesta, sense interferir amb els que ja hi han escrit.També és possible la categorització de les pàgines afegint a totes les categories que siguinnecessàries, no és un requisit afegir categories a cada pàgina però sempre és una bonapràctica fer-ho. Les categories al seu torn poden ser categoritzades, creant així jerarquies entrecategories.Totes les pàgines de MediaWiki es troben contingudes dins dels “Noms despai”, la funció delqual és agrupar a totes les pàgines amb propòsits similars. Els noms despai predeterminatssón:· Principal: Tot el contingut real.· Usuari: Pàgines dusuari i perfils.· Projecte: Pàgines relacionades amb el wiki del projecte.· Imatge: Pàgines darxius pujats i les seves descripcions.· MediaWiki: Missatges del sistema.· Plantilla: Espai per a plantilles.· Ajuda: Espai dedicat a pàgines dajuda, com les que podem trobar a Wikipédia.· Categoria: Pàgines de categories.· Especial: Pàgines amb funcions administratives.A més a més, cada espai de noms està relacionat amb un d’addicional dedicat a les pàgines dediscussió de cada pàgina. Quan una pàgina pertany a un espai de noms, porta com a prefix elnom del seu espai (excepte les de lespai principal).És important que conforme es vagin creant els continguts, seviti crear pàgines orfes, pàginesenllaçades i que no existeixen, imatges i categories sense ús; MediaWiki té eines per buscaraquestes pàgines dins de les pàgines especials.Les funcions més avançades dedició de pàgines permeten moure pàgines de nom, protegir isemi protegir edicions no desitjades i l’eliminació de pàgines. Aquestes opcions només estandisponibles per als administradors del wiki.Administració del sistemaMediaWiki és un sistema molt flexible, és per això que les seves eines administratives estandins de lespai de “Pàgines especials” i a primera vista no llueixen molt diferents duna de
  3. 3. Más manuales en: http://www.exabyteinformatica.com/manuales-y-apuntes-freeware© Roger Casadejús Pérez | http://www.exabyteinformatica.com/tienda/continguts, però no poden ser editades o discutides, a causa de que són generades per scriptsespecials o fins i tot per extensions que agreguin les seves pròpies pàgines especials.MediaWiki manca dun panell administratiu que es permeti enfocar en tasques que necessitinmés atenció que d’altres, com en altres sistemes; només existeix un llistat deines: buscantlopció especial (SpecialPages) i podem veure que hi ha dins de cadascuna delles.Dins de les eines que inclou MediaWiki es poden obtenir estadístiques i informació del wiki;condicions de les pàgines, categories i arxius que han estat pujats al wiki; així com el controldusuaris.Tipus dusuaris i control daccésUna de les característiques que destaquen a MediaWiki daltres sistemes, és que permeten alsusuaris anònims editar articles sense ser necessari el registre per fer-ho.MediaWiki va ser pensat per permetre la creació de continguts en forma col·laborativa, peraixò és que manca de moltes característiques del control daccés.La configuració de laccés a lusuari és bàsica, gestionada principalment per l’assignació deprivilegis a grups sencers. Per defecte, en MediaWiki existeixen aquests grups principalsdusuaris:· Anònims : Usuaris no registrats en el sistema wiki.· Usuaris: Usuaris ja registrats.· Administrador (sysop): Usuaris amb privilegis avançats dedició i control del Wiki.· Buròcrates (bureaucrat): Usuaris amb privilegis de promoure usuaris a altres grups dusuari.La Wikipédia en anglès té una gràfica de com es reparteixen els privilegis daccés entre cadagrup diferent. Si es desitja crear nous grups o modificar els ja existents, implica modificarlarxiu de configuració.ExtensionsUn altre dels avantatges de MediaWiki és el suport dextensions, que permet tenir funcionsque no venen dins de Mediawiki o integrar-ho amb altres sistemes.Al principi, les extensions van ser poc compatibles entre una versió i una altra de MediaWiki ishan de fer les correccions a mà. Ara que el programari ha madurat una mica més, aquestsproblemes es redueixen quan la comunitat madura.
  4. 4. Más manuales en: http://www.exabyteinformatica.com/manuales-y-apuntes-freeware© Roger Casadejús Pérez | http://www.exabyteinformatica.com/tienda/En el lloc oficial de MediaWiki han fet una recopilació molt completa de totes les extensionsdisponibles per a aquest sistema, indicant lúltima versió per la qual van ser provades.PersonalitzacióMediaWiki també suporta plantilles, anomenades ”Skins”, per donar-li una altra aparença alnostre Wiki, a més a més cada usuari pot triar entre diverses plantilles disponibles.Existeix una recopilació de plantilles fetes per d’altres usuaris, algunes són modificacions aMonoBook, la plantilla per defecte, unes altres han estat portades daltres CMS, comWordPress.No totes les plantilles són compatibles amb les versions de MediaWiki, és important tenir-hoen compte. Si tens temps pots fer la teva pròpia plantilla basant-te en alguna de les ja existentsi nhi ha prou amb seguir les indicacions del que necessites fer.ConclusionsMediaWiki no és un sistema amigable a lusuari, per a algú no tècnic pot resultar bastantcomplicat; però darrere de ell hi ha un sistema molt robust i complet.MediaWiki et dóna molta llibertat per generar els continguts i de vegades pot resultar unamica frustrant aquest excés de llibertat. Amb lajuda de les extensions, plantilles i creativitatpots crear un solució molt completa.

×