Open KM i open CMS

222 views

Published on

Presentació d'Open KM i Open CMS.

Més manuals a: http://www.exabyteinformatica.com

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
222
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Open KM i open CMS

 1. 1. Más manuales en: http://www.exabyteinformatica.com/manuales-y-apuntes-freeware/© Roger Casadejús Pérez | ExatiendaOpen KM i Open CMSIntroduccióAvui dia és de summa importància poder comptar amb una bona metodologia per podermantenir el coneixement amb el qual s’expliquen els col·laboradors dins duna companyia oorganització, per daquesta manera també portar els processos de cada departament dunamanera òptima, ja que així es pot assegurar que el que es requereixi es durà a terme en untemps adequat, i que el que sestà fent va de la mà amb tot lestablert.Per a això, moltes companyies han definit una sèrie de passos o processos que se seguiran, noobstant això moltes vegades això es converteix en un enigma, ja que no saben quin és la millormanera per administrar aquest coneixement amb el qual expliquen els seus treballadors, per laqual cosa moltes vegades fan ús de les diferents eines tecnològiques que es troben al mercat.Dins daquestes eines podem trobar el Open KM o el Open CMS, els quals seran analitzats en elsegüent treball, els quals poden ser utilitzats com un repositori de documents, perquèladministració del coneixement pugui ser més eficient, i així pugui tenir-se una base deconeixements que pugui ser consultada en qualsevol moment, i que pot usar-se per optimitzarels procediments en general.Open KM (Knowledge Management)Open KM és una aplicació web que es basa en la gestió documental, utilitzant estàndards itecnologies Open Source que proporciona capacitats completes de gestió de documents percontrolar versions, metadades, escaneig, comentaris o fòrums. Tot això perquè les personestinguin accés a la informació i puguin gestionar de forma més eficient els recursos humans delorganització. Aquest programari integra en una sola solució, totes les funcionalitats percol·laborar, gestionar i buscar documents; millorant la seva accessibilitat i disminuint elmagatzem dinformació innecessària.· Gestió Documental:Per entendre millor la funcionalitat de Open KM, hem danalitzar el que és la gestiódocumental. Com a definició tenim el següent:Conjunt de normes tècniques i pràctiques usades per administrar el flux de documents de tottipus en una organització, permetre la recuperació dinformació des dells. (Font: Llic. EudisJesús Bell J., Gestió Documental – Open KM)Les empreses tenen diverses oportunitats en utilitzar la Gestió Documental, entre elles:millorar la productivitat i serveis cap als seus clients, optimitzar i organitzar els documents,alleugerir lestructura de costos, permetre agilitat i control sobre les despeses, millora delallotjament de recursos i serveis oferts, a més del monitoratge permanent dèxits i fracassos alhora dimplementar un nou sistema.· Descripció de Open KM:Tots els col·laboradors de les empreses produeixen molts documents, imatges i els guarden, jasigui en format electrònic, en carpetes en el seu ordinador o en correus. No obstant això, quan
 2. 2. Más manuales en: http://www.exabyteinformatica.com/manuales-y-apuntes-freeware/© Roger Casadejús Pérez | Exatiendanecessiten de la informació, han demprar molt temps en la seva cerca. Open KM permet crearun espai per emmagatzemar la informació corporativa per a la creació de coneixement.· Característiques:Recopilar informació:Es pot capturar la informació des de correu electrònic, Microsoft Office, OpenOffice, PDF,AutoCAD. Després la mateixa pot ser visualitzada utilitzant un espai de treball. Als usuaris selspermet explorar i modificar la informació des duna mateixa aplicació. També podran editar lainformació i vincular-la amb algun altre document que s’anomenarà material de suport.· Col·laborar, compartir i treballar junts:Permet als usuaris distribuir la informació de manera eficient per resoldre problemes. Es potcompartir a través de carpetes compartides, fòrums de discussió, anotacions, xats o correuelectrònic.· Convertir el coneixement en acció:Ajuda a lorganització a aprofitar el potencial del coneixement amb només un clic, millorant laproductivitat del personal mitjançant assignació de processos.Inclou eines dadministració dusuaris, control daccessos, nivell de seguretat dels documents,detalls de logs i administració de workflow, entre d’altres.· Beneficis:Estalvi:En tenir diferents llicències: Community i Professional, dóna estabilitat als costos i els fa alhoracompetitius.Integració:En ser una solució integrada i versàtil, ajuda a capturar, organitzar i localitzar tot tipusdinformació.Facilitat dús:No es necessita cap programari addicional per a la seva instal·lació. El mateix suporta iPhone iAndroid. A més està traduït al voltant de 35 idiomes.Seguretat:Els usuaris poden gestionar la informació ja sigui pública o crear carpetes amb propietatsconfigurables. Lantivirus que té integrat garanteix la integritat de les dades emmagatzemades.
 3. 3. Más manuales en: http://www.exabyteinformatica.com/manuales-y-apuntes-freeware/© Roger Casadejús Pérez | ExatiendaProductivitat:Existeix una senzilla configuració de notificacions, processos i rutines de treball, així com laseva revisió. Fomenta lintercanvi dinformació entre usuaris.Innovació: Es fomenta la col·laboració i reutilització de recursos.Optimització:Existeixen eines que avaluen i auditen el comportament dusuaris i grups, així com lús delsdocuments.· Funcionalitat de Open KM:És una aplicació basada en interfície web de codi obert. Permet gestionar documentselectrònics, usuaris, processos a nivell empresarial. El mateix va ser construït en JAVA i potinstal·lar-se en qualsevol sistema operatiu.Aquest programari a causa de les seves característiques, pot utilitzar-se en empreses grans omitjanes. És una eina útil per a la Gestió del Coneixement, proporcionant una aplicació flexiblea menors costos que unes altres que són propietàries.· Funcions Principals:Control de Versions: es guarda un historial del document; actualitzant els usuaris i deixantnotes relacionades al mateix tema.Seguretat: existeixen perfils i autenticacions per gestionar qui pot veure la informació.Gestió de Documents: permet annexar documents de qualsevol extensió i permet extreureaquesta informació.Groupware: es pot treballar en el mateix document varis usuaris a la mateixa vegada.Reconeixement OCR: permet recuperar informació de les imatges i lemmagatzematgedaquesta informació.Motor de cerca: es pot buscar per mitjà de sinònims o paraules, directament a la ubicació deldocument, a partir de metadades, entre d’altres.General: L’usuari pot modificar el compte, existeix registre del que lusuari realitza en la basede dades. Té paperera de reciclatge i pot tenir documents emmagatzemats.
 4. 4. Más manuales en: http://www.exabyteinformatica.com/manuales-y-apuntes-freeware/© Roger Casadejús Pérez | ExatiendaUtilització:Permet emmagatzemar i gestionar documents i continguts que es van generant en unaorganització. Els usuaris podran trobar, usar, compartir i protegir el contingut de la informació.· Per què utilitzar OpenKM?Perquè aquest programari ajuda a donar valor a la informació, creant coneixement i daquestaforma ajudar a la presa de decisions del negoci. Entre els resultats que una organització potobtenir amb lús del mateix, hi ha les següents:Millora de la productivitat en les pràctiques compartides.Eficiència de costos.Millora la relació amb el client.Cicles de vida més ràpids.Escurça el temps del producte al mercat.Millora la presa de decisions.Sabem que la Gestió del Coneixement ajuda a gestionar la intel·ligència col·lectiva del recurshumà i Open KM ajuda al fet que això sigui possible a través del seu sistema, donant alorganització la informació i el coneixement disponible globalment.· Requeriments:Programari:Sistema Operatiu: Unix, Linux, Windows de 2000 dara endavant, Solaris i Mac OS.Java 1.6 o superior.JBoss Application server 1.2 X.Algun sistema darxius de base de dades: Oracle, PostgreSQL, MySQL o MS SQLServer.Maquinari:Això varia segons el nombre dusuaris i configuració del sistema. A continuació es presentaràun aproximat del necessari, no obstant això Open KM recomana que se li contacti per sol·licitarassistència i així establir la configuració de maquinari necessària dacord a les instal·lacions.Requisits mínims per instal·lar OpenKM:Intel Pentium 4256MB RAMRequisits per a petites instal·lacions de Open KM Amb menys de 25 usuaris i una grandària derepositori comprès entre 10-60GB.
 5. 5. Más manuales en: http://www.exabyteinformatica.com/manuales-y-apuntes-freeware/© Roger Casadejús Pérez | ExatiendaConfiguració mínima:1GB RAMDual core 2 ( 1.86 GHz )150-250 GBSATA ( disc dur )Per a un millor rendiment:2GB -4GB RAMRequisits per a instal·lacions mitjanes de Open KM Amb més de 50 usuaris i una grandària derepositori superior a les 150GB.Configuració mínima:2GB RAMQuadcore ( 2.2 GHz )250-500 GB SATA ( disc dur )Per a un millor rendiment:4GB -8GB RAMSCSI hard diskOpen KM en un servidor virtualitzat. Amb menys de 50 usuaris i una grandària de repositoricomprès entre 20-50GB.1GB RAMDueCore 2 (1.86 GHz )80-100 SATA (disc dur).Open CMS (Content Management System)És un sistema de gestió de continguts de codi obert basat en navegador web que ajuda en lagestió darxius, sistemes de gestió dusuaris i permisos integrats.· Descripció:Open CMS és un sistema de gestió de continguts que es basa en fonts obertes en codi Java itecnologia XML. Es basa en gestió dactius, sistemes de gestió dusuari i permisos integrats,publicació de continguts basats en projectes, entre d’altres aspectes.
 6. 6. Más manuales en: http://www.exabyteinformatica.com/manuales-y-apuntes-freeware/© Roger Casadejús Pérez | Exatienda· Característiques:Gestió de Recursos:Les imatges i fitxers es poden gestionar amb galeries per evitar redundància i obtenir recursosde forma senzilla. Es poden accedir per mitjà de “drag and drop” i es poden configurar elspermisos a les mateixes.Sistema de Gestió dUsuaris i Permisos integrat:Garanteix accés controlat i protegit a les diferents àrees i es poden crear àrees privades. Totsels recursos tenen amo i sassocia amb un grup dusuaris amb permisos concrets.Publicació protegida:Els continguts han de ser revisats, aprovats i provats abans de ser publicats. Es poden desferels canvis que no hagin estat publicats.Editor WYSIWYG:Permet ledició utilitzant eines de text populars, no obstant això per a usuaris avançats integraun editor de codi HTML integrat. També permet inserir enllaços i crear taules amb el wizard.Internacionalització:El programari es configura amb UTF-8, suportant caràcters internacionals. No obstant això, espot crear una web en idiomes múltiples.Sistema dajuda online: Per mitjà dun mòdul dajuda, Open CMS dóna la possibilitat dintegrarun context i ajudar als usuaris inexperts.Motor de cerques:Open CMS integra el motor dindexació de Lucene, el qual manté el contingut indexat per auna posterior cerca.· Beneficis:No sinstal·la en el PC: Sinstal·la on està allotjat el lloc web.Compatibilitat: Amb tots els sistemes operatius.Fàcil Gestió: Els usuaris poden publicar articles utilitzant una interfície simple i autònoma.Gratuït: Només els mòduls més avançats requereixen una llicència de Open Source, no obstantaixò la majoria de les funcions són gratuïtes.
 7. 7. Más manuales en: http://www.exabyteinformatica.com/manuales-y-apuntes-freeware/© Roger Casadejús Pérez | ExatiendaEstalvi de temps: Es poden crear llocs a partir de models predefinits.Treball simultani: Permet que diversos col·laboradors treballin al mateix temps en la mateixaplataforma i participant en el contingut editorial relacionat a les activitats de lempresa.· Funcionalitats:El programari està fet per poder suportar integrar-se a entorns de maquinari i programariexistents.Funcions Principals:Basat en navegador: es pot accedir des de qualsevol lloc, bloquejant mòduls mitjançantrestriccions de seguretat.Gestió de recursos: les imatges es gestionen per mitjà de galeries per evitar redundància i quesigui fàcil dusar.Sistema de gestió dusuaris i permís integrat: accés controlat i protegit a les diferents àrees.Tots els recursos tenen un amo i sassocia a un grup dusuaris amb permisos dús específics.Contingut estructurat: semmagatzema informació del mateix tipus, fent ús de formularis.Sistema de plantilles: existeixen pàgines dinàmiques i plantilles per crear dissenys corporatius.Motor de cerques: sutilitza indexació utilitzant Lucene. Es pot crear un índex que guardi lainformació que desitgem de cada recurs estructurat.· Utilització:Open CMS és un sistema de gestió de coneixement, el qual sha anat convertint en una einaindispensable per al desenvolupament de llocs web dempreses. Aquest programari es potutilitzar per administrar dit accés Web sense necessitat de tenir un coneixement tècnicavançat.Aquest programari permet crear pàgines dinàmiques i instal·lar funcions avançades, ja sigui:fòrums, galeries, vídeos, formularis, entre uns altres.Es pot dir fàcilment que un Open CMS és una eina destinada a la comunicació de lempresainterna o externament; ja que una vegada instal·lat, els col·laboradors proposen contingut iinteractuen amb els clients potencials, sent ideal per als professionals que desitgen afegirràpidament continguts de les seves pàgines web.
 8. 8. Más manuales en: http://www.exabyteinformatica.com/manuales-y-apuntes-freeware/© Roger Casadejús Pérez | ExatiendaPermet la gestió integrada dusuaris, gestió de tasques de projecte. Daltra banda existeixindependència entre els continguts i el disseny del portal, presentant els continguts de formadinàmica, dins del context de navegació.· Requeriments:Programari:Sistema Operatiu: Linux64-bit o Windows Server.Servidor Web Apache 2.Servidor dAplicacions TomCat6.Connector MOD_Proxy.Base de dades MySQL 5.X.Maquinari:Workplace Server (Intranet Publicació)Processador multi-core dúltima generació o 2 vCPU mínim.4GB mínim (2GB per core). 8GB recomanat.Discos SATA 100gb mínimConnectivitat 1 gigabit al motor de base de dadesServidor Web / Aplicació (Front-end)Processador multi-core dúltima generació o 2 vCPU mínim.4GB mínim (2GB per core). 8GB recomanat.Discos SATA 100gb mínimConnectivitat 1 gigabit al motor de base de dadesServidors de Base de dades:Processador multi-core dúltima generació o 4 vCPU. Recomanació 1 core per cada 200connexions dusuaris concurrents.8GB mínim. 16GB de memòria recomanat.Discos SATA amb 3MB Cache / 250gb mínim. Recomanació: Discos SAS i controladora ambRAID per maquinari amb Cache.Connectivitat 1 gigabit
 9. 9. Más manuales en: http://www.exabyteinformatica.com/manuales-y-apuntes-freeware/© Roger Casadejús Pérez | ExatiendaInstal·lació Open KM:Per a aquest sistema existeix un Wizard, per la qual cosa lúnica cosa que ha de fer-se és seguirels passos del mateix. En instal·lar-se, lexecutable farà la instal·lació del sistema Open KM, i alseu torn instal·larà la versió de Java requerida pel sistema.Una vegada que sinstal·la el sistema, sobrirà (si vostè així ho tria) un arxiu de text onproporcionarà informació per poder accedir al sistema. Quan fem doble clic, ens apareixeràuna pantalla de comandaments on sexecutarà el procés inicial (com una espècie de log).Per poder accedir a laplicatiu, obrim el cercador de preferència i allí copiem la URL on aquestadisponible el programa (que es veu en larxiu de text que sens obre en finalitzar la instal·lació),seguit de lusuari i password (que també estan en aquest fitxer), i amb aquestes dades podremfer ús daquesta aplicació.Si desitgem desinstal·lar-la, únicament ens anem a la carpeta arrel de la instal·lació i executemlarxiu Unistall que es troba allí.Instal·lació Open CMSPrimer es necessita instal·lar els següents requisits:1) Tomcat versió 6.02) OpenCMS versió 7.5.03) MySQL 5.0Es configura el Tomcat amb el seu degut usuari administrador i una contrasenya per seringressat. Després sha dinstal·lar el MySQL, i igualment configurar el programa amb el seuusuari o contrasenya. Tot això ha de fer-se abans dexecutar linstal·lador del OpenCMS, iigualment quan aquests dos sistemes estiguin instal·lats, hem de aturar els serveis delsmateixos per poder procedir amb la instal·lació del OpenCMS.Ara bé, quan anem a descomprimir larxiu del OpemCMS (que ve comprimit en arxiu .rar), hemde descomprimir-ho en la carpeta del Tomcat, on diu WEB, perquè quan tornem a executarlApache, aquest faci un deploy de la pàgina que funcionarà com a arrel del sistema.Una vegada aixecats els serveis, hem de posar en lURL http://localhost:8080/opencms/setup, idesprés dun moment sexecutarà el “instal·lador” del OpenCMS. Després li posem unacontrasenya al OpenCMS. Quan sol·liciti la Mac Address, no és necessari posar-la, es pot deixaren blanc, a menys que sigui un servidor que solament volem que es dediqui a això.ConclusióEn tota organització és de summa importància poder tenir documentats molts processos, i perquè no, moltes de les tasques que es realitzen en el departament poden ser documentats, peren cas que es doni un canvi en el personal, no es requereixi utilitzar molt temps de lespersones ja experimentades per poder capacitar a la persona nova, i així cada persona tingui lapossibilitat dinstruir-se sense necessitat dacudir de manera constant a les altres persones.La utilització de les diferents eines tecnològiques fa possible aquesta tasca, ja que en el cas deles estudiades en lactual document funcionen com a repositoris de documents on es poden
 10. 10. Más manuales en: http://www.exabyteinformatica.com/manuales-y-apuntes-freeware/© Roger Casadejús Pérez | Exatiendamantenir els processos documentats, i així crear una base amb els coneixements amb els qualssexplica en el departament destudi.És per això que és important no només comptar amb persones que utilitzin de manera òptimael seu coneixement, sinó també poder portar aquest coneixement als altres, i mantenir-ho dinsdel departament de qualsevol manera, com en aquest cas, documentat en un servidor dedocuments.

×