The scottish borders abbeys

223 views
140 views

Published on

Informatie over de abbeys (abdijen) die te vinden zijn in de Scottish Borders

Published in: Travel
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
223
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

The scottish borders abbeys

 1. 1. The Scottish Borders De moeite waard abbeys & kloosters
 2. 2. Melrose Abbey
 3. 3. Gebouwd in 1136, op verzoek van David 1 van Schotland. In 1296 viel Edward I van Engeland Schotland binnen. In de daarop volgende eeuwen ondervond de abdij veel hinder door de oorlog. De abt zwoer aanvankelijk trouw aan de Engelsen, maar de abdij werd desondanks in 1322 door het leger van Edward II van Engeland geplunderd. Robert I van Schotland hielp bij de wederopbouw. Rond 1385 werd het klooster opnieuw verwoest door Engelse troepen. Hierna startte de bouw van het huidige klooster. Richard II van Engeland droeg bij aan de bouwkosten. De bouw duurde voort tot in de 16e eeuw. en was vermoedelijk nog niet geheel compleet, toen het klooster in 1544 opnieuw door Engelse troepen werd geplunderd en in brand gestoken. De overgebleven monniken kregen geen toestemming voor heropbouw. In deze abbey liggen vele schotse koningen begraven. O.A. Alexander II en het hart van Robert 1 (Robert de Bruce).
 4. 4. Dryburgh Abbey
 5. 5. De abbey is gebouwd in 1150 door Premonstratensian canons. Zij waren uitgenodigd door Hugh de Moreville, de minister van Scotland en Lord van Lauderdale, hyzelf was net als hen afkomstig uit Engeland. De abbey was niet zo grandieus als Melrose en Jedburgh en werd ook dan ook niet zo vaak belegerd. De meest bekende keer was in 1322, toen het terugtrekkende leger van Edward II de kerkbellen hoorden en besloten het maar in de brand te steken. De protestantse reformatie maakte effectief een einde aan de orde en in 1584 leefden er nog maar 2 broeders. De 3 meest beroemde mensen die hier begraven liggen zijn: • Sir Walter Scott • David Erskine, 11e graaf van Buchan • Veld-Maarschalk Earl Haig
 6. 6. JeDburgh Abbey een ruine van de Augustijnse Abbey uit 1138.
 7. 7. Origineel gebouwd als Priory in 1138 door Koning David 1, de abbey ligt op de zuidbank van Jedburgh. Men wilde de Engelsen laten zien dat zij niet bang waren om groots bouwen, zo dicht bij de Engelse grens. Dit bleek, door de eeuwen heen, teveel verleiding voor de Engelsen. Dit was echter niet de enige reden om de priory hier te vestigen. Hier was in 830 de kerk gebouwd van bischop Ecqred van Lindisfarne. De schrijn nu te bezichtigen in het bezoekers centrum dateert zelfs van voor die tijd. evenals de de uitzonderlijke Ivoren “Jedburgh Comb”, die naar verluidt behoorde aan de Bischop van Durham. Het werd gevonden in een greppel by het lichaam van zijn vermoedelijke moordenaar. Andere hoogtepunten zijn: * Het unieke romanesque 12e eeuwse hoogkoor en transept * De beuk: 800 jaar oud, maar nog steeds de kracht om te imponeren * West front: magnifiek laat 12e eeuwse Gothische architectuur. * De Kruisgang: maar exceptioneel compleet, met herinstelde kluistertuin.
 8. 8. Kelso abbey
 9. 9. Gesticht in 1128, toen Prince David (later koning David 1 van Schotland) het land schonk aan de Tyronensian Cistercian monniken. Dit land werd gezien als een meer geschikte locatie dan de eerdere Abbey uit 1113 opgezet in Selkirk. Helaas werd het niet ontzien door de Engelsen en in 1545 werd het vernietigd door de graaf van Hertford. Dit was naar alle waarschijnlijkheid de grootste van de Border Abbeys alhoewel er vrijwel niets meer van over is. In 1152 werd de zoon van de koning, Henry, Earl of Northumbria, hier begraven
 10. 10. St.Mary’S & Old PariSh church
 11. 11. De laatste 800 jaar heeft er op deze plaats een kerk gestaan. Het huidige gebouw is gebouwd in 1764 en herbouwd in 1883 na een brand. De toren heeft een bell-cast dak, klok en weerhaan. Binnenin heeft de t-vormige sanctuarie een fijn vatvormig geschapen plafond, een prachtige houten kansel met een decoratieve houten kruis en communie meubelen. De begraafplaats bevat graven uit de 18e en 19e eeuw.

×