• Like
Presentatie optimalisatie van bedrijfsprocessen vanuit juridisch perpectief
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

Presentatie optimalisatie van bedrijfsprocessen vanuit juridisch perpectief

 • 448 views
Published

 

 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Be the first to comment
  Be the first to like this
No Downloads

Views

Total Views
448
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0

Actions

Shares
Downloads
0
Comments
0
Likes
0

Embeds 0

No embeds

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
  No notes for slide

Transcript

 • 1. Optimalisatie van bedrijfsprocessen vanuit juridisch perspectief. Zorg dat je je zaken tevoren goed geregeld hebt. Dat kost minder.
 • 2. Wat is een bedrijf en wat kan ik als advocaat bijdragen aan optimalisering van bedrijfsprocessen?Een bedrijf is een conversatie, die gaat over:1. Leiderschap.2. Team.3. Missie.Binnen de context van de eerste drie gaat het over:4. Cash flow.5. Communicatie.6. Systemen.7. Legal.8. Product of dienst.9. Om te komen tot winst.De conversatie dient ook nadrukkelijk in deze volgorde te worden gevoerdom het optimale resultaat te behalen.
 • 3. In deze presentatie ga ik het uitsluitend hebben over de juridische aspectenvan optimalisatie van bedrijfsprocessen.Ad 1.Bij het vormgeven van leiderschap kunnen juridische aspecten aan de orde komenvanuit de vraag:1. Wie gaan wij als directeur aanstellen.2. Wat zijn de arbeidsrechtelijke aspecten.3. Wel of geen golden parachute.4. Wat is het verschil tussen gewone en statutaire directeuren.
 • 4. Ad 2.Bij het samenstellen van een (directie)team kan het gaan over:1. Fusie van bedrijven.2. Vennootschapsrechtelijke aspecten.3. Management buy out.4. Een directeur groot aandeelhouder, die zijn bedrijf wil overdragen en nog een aantal jaren wil werken middels een managementovereenkomst.5. Bij fusie of overname is het altijd noodzakelijk een juridisch due diligence onderzoek te doen, zodat de kopers weten wat ze kopen en welke risico’s ze lopen.6. In de onderhandelingsfase kan een non disclosure agreement aan de orde zijn en een letter of intent.
 • 5. Ad 4.Bij cash flow kan het gaan om:1. Kredietaanvragen en dus kredietovereenkomsten.2. Beoordelen van jaarstukken.3. Investeerders en ondernemers met elkaar verbinden.4. Beoordelen van ondernemingsplannen.5. Opstellen of beoordelen van financieringsovereenkomsten en constructies.6. Bij bedrijven die privaat geld willen aantrekken via de beurs dient eenbeursemissie opgetuigd te worden.7. Anders kan gezien de voorzichtige markt toegang tot angels of informal investorsuitkomst bieden.
 • 6. Ad 5.Communicatie is voor het opzetten van een bedrijf een conversatie metadvocaten, notarissen en fiscalisten over:1. Rechtsvormen.2. De meest gunstige fiscale constructies.3. Domiciliekeuze, etc. Realiseer je dat het geld verdient wordt in whole sale en niet in retail en dat je derhalve een bedrijfseigenaar of investeerder moet zijn om maximaal van fiscale faciliteiten te kunnen profiteren.Voor het in stand houden en uitbouwen is het een conversatie met allestakeholders. Afhankelijk met wie je praat worden uitdagingen zichtbaar.
 • 7. Ad 6.Systemen is vooral een conversatie over welke systemen heb je nodig om een bedrijfsuccesvol te kunnen runnen. Denk daarbij ook aan de leeftijdsfase van een bedrijf ende grootte.De systemen zijn vooral geënt op welke informatie je nodig hebt. Bijvoorbeeld1. Een management informatiesysteem.2. Een ICT systeem.3. Een beoordelingssysteem voor personeel.4. etc.
 • 8. Ad 7.Bij legal gaat het vooral om:1. Rechtsvormen.2. Fiscale entiteiten.3. Arbeidsrecht, (flexibele) arbeidsovereenkomsten en (collectief)ontslag.4. Bescherming van je intellectuele eigendom, anders gaan je concurrenten geldverdienen met jouw vindingen en op basis van jouw inspanningen.5. Bij beursintroducties om specifieke specialistische kennis.6. Onroerend zaaksrecht inclusief huurrecht bedrijfsruimten voor beslissingenomtrent koop of huur, vaak via de makelaar.7. Contracten in verband met de verkoop van producten of diensten.
 • 9. Ik heb mij vooral toegelegd op: 1. Het adviseren van ondernemers en directies van ondernemingen, bij reorganisatiesen alles dat daarbij komt kijken. 2. Zoals juridische due diligence. 3. Beoordelen contracten. 4. Onderhandelen met de vakbonden. 5. Onderhandelen met de ondernemingsraad.6. Arbeids- en ontslagrecht.7. Insolventie.8. Financieringsvraagstukken.9. Onroerend zaaksrecht.En heb een goed netwerk voor de overige rechtsgebieden om door te verwijzenindien nodig.
 • 10. Wat ik niet doe:1.Vormgeven van rechtsvormen.2. Fiscaliteit.3. Intellectuele eigendom.4. Financiering van ondernemingen.5. Beursemissies.Disclaimer:Aan samenstelling van deze presentatie is de grootst mogelijke zorgvuldigheidbesteed. Er kunnen echter geen rechten aan worden ontleend. Bij vragen belmr. A.Robert Oosthout op: 071-5249316 of 06-26902545, fax naar 071-5249317, of ga naar: www.oosthoutadvocatuur.nl.