Barcino

5,398 views

Published on

Un passeig per la Barcelona romana.

Published in: Education
1 Comment
2 Likes
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total views
5,398
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3,760
Actions
Shares
0
Downloads
41
Comments
1
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Barcino

 1. 1. Durant el viatge dels argonautes, al qual s’havia unit Hèracles, una tempestadispersa la flota de Jàson prop de la costa catalana. Com que van aconseguirreagrupar totes les naus excepte la novena, Jàson encarrega llavors a l’heroi larecerca del novè navili. Va trobar el naufragi de la Barca Nona (novena) alcostat duna suau turó (Montjuïc). Als tripulants els va agradar tant el lloc queamb lajuda dHèracles i Hermes van fundar una ciutat amb el nom de laBarca Nona, Barcanona.
 2. 2. Una altra llegenda atorga a Amílcar Barca, pare dAnníbal, lafundació de la ciutat, cap al 230 aC amb el nom de Barkenon,Barcelino o Barcia Nova en relació al seu llinatge. Aquestaetimologia també és referida sovint respecte a Anníbal Barca.Hi ha qui relaciona les dues llegendes amb Hèracles fundador iAmílcar reconstructor.
 3. 3. RESTES NEOLÍTIQUESHABITADA PELS LAIETANIEs té constància de dues poblacions veïnes, Barkeno, situada sobre el montTàber, a la Ciutat Vella i Laie (o Laiesken), ubicada en les faldes del Montjuïc(segles III i II aC), amb certa activitat comercial.POSSIBLE ESTABLIMENT GRECde nom Καλλίπολις ("ciutat bella") encara queno està clara la seva localització.
 4. 4. Des del 218 a.C. Fins al segle I a. C.,la informació és escassa.Conservem, però, dracmes amb lainscripció ibèrica de Barkeno.Després de la Segona GuerraPúnica, els romans van anarconsolidant el control de la nostrapenínsula , començant pel nordest:el 19 a.C., August va considerarpacificats els nostres territoris.
 5. 5. COLONIA: Assentament militar de Veterans de guerrajubilatsIULIA: Fundada en honor de la família Iulia Claudia.AUGUSTA: Creada en temps dOctavi August, primeremperador.FAVENTIA: Amb el favor o consentiment dels déus (?)PATERNA: Ciutat fundada pels descendents dels romansque vivien a Roma, considerats els pares.BARCINO: Nom romanitzat de lantic poble dorigen ibèricassentat a Montjuïc.
 6. 6. Fundada en temps dAugust (15-10 aC), la ColoniaIulia Augusta Faventia Paterna Barcino, mai no vaser una ciutat massa important dins de la provínciade la Tarraconensis i, a més, va haver de competiramb les properes Baetulo (Badalona), Iluro (Mataró)o Egara (Terrassa). En conseqüència, les sevesdimensions eren modestes i la seva poblacióprobablement no superava el miler dhabitants.
 7. 7. PLÀNOLLa primitiva Barcelonaera una típica ciutatromana, acuradamentplanificada i envoltada demuralles, construïdes en el s.I i reforçades en els III, IV iV. Aquestes abastaven unasuperfície de deu hectàreesi tenien forma octogonal.L’alçada màxima era de vuitmetres. Les restes que se’nconserven (hi ha diversostrams visibles) no són elsoriginaris, sinó els dunasegona muralla aixecadaal segle III.Hi havia quatre portes isetanta-sis torres.
 8. 8. Gràcies a la inscripció de la fotografia, que es conserva al MuseudArqueologia de Catalunya, podem saber que aquestes murallesvan ser encarregades per un tal Gaius Celi, fill d’Atisi, duunvirque, a més, va manar construir les torres i les portes.
 9. 9. El Fòrum era una plaça porticada on s’agrupavenels principals edificis públics de la ciutat, com labasílica o la cúria, on es reunia el OrdoDecurionum o senat municipal. També hi havia elmercat, on es venien tots els productes que arribavende qualsevol punt de la mediterrània.
 10. 10. TEMPLEEl temple dominava laciutat, ja que s’elevavasobre un pòdium al quès’accedia per unaescalinata, però a mésa més s’havia aixecaten un punt més alt delpetit turó, conegutcom Mons Taber,sobre el qual es vaconstruir Barcino.Actualment les restes del Temple es localitzen a l’interior del Centre Excursionistade Catalunya, on es conserven quatre columnes, de fust estriat i capitell corinti, partde l’arquitrau i del pòdium.Sabem que era un temple hexàstil i perípter, de trenta-cinc metres de llarg i disseti mig dample, dedicat a lemperador August.
 11. 11. DOMUSLa domus de SantHonorat va ser edificadaal segle IV al costat deldecumanus minor , un delseixos principals de laciutat, a tocar del fòrum.La seva ubicacióprivilegiada, al centreneuràlgic de la vidaciutadana i les sevesnotables dimensionsindiquen que l’habitatgeera propietat d’unpersonatge de l’elit deBarcino.Les diferents estances d’una domus romana es distribuïen al voltant d’un atri, unamena de pati de llums, i d’un peristilum o jardí porticat interior.Hi ha documentades tres botigues o tabernae adossades a la domus que s’obrien alcarrer.
 12. 12. TALLERS I FACTORIESDes del segle II a Barcino hihavia un barri de tallers ifactories dedicats a activitatsartesanes ide transformació,situat prop del cardo maximus,al nord del fòrum, on avui hiha la plaça del Rei.El circuit arqueològic, ambentrada pel Museu d’Històriade Barcelona, permet visitarels vestigis d’algunesd’aquestes instal·lacions, delssegles III i IV:• Bugaderia (fullonica) i tintoreria (tinctoria).• Factoria de salaó i garum (cetaria).• Instal·lació vinícola.
 13. 13. AQÜEDUCTESBarcino comptava amb dosaqüeductes que portaven laiguades de la porta decumana de laciutat a lactual Plaça Nova, undes del riu Besòs i un altre desde Collserola.Laigua es distribuïa a través deconductes i canonades de plom.Mitjançant un pla poc inclinates canalitzava laigua amb lapressió necessària perquèpogués circular.Normalment eren construccionssubterrànies que travessaven lesmuntanyes mitjançant túnels,però quan havien de salvar una vall profunda, es construïa un pont amb arcades.Les aigües residuals eren conduïdes fora de la ciutat per una xarxa de clavegueram.
 14. 14. NECRÒPOLISA la plaça de "laVila de Madrid" esvan descobrir lany1964 algunes de lestombes queformaven part delantiga necròpolisromana de Barcino.Hi ha tombes dediferents tipus,col·locades en duesfileres paral·lelesenmig de les qualspassava un delscamins daccés a laciutat.El tipus de tomba que predomina, és l’anomenat cupa, un bloc de pedralleugerament arrodonit on es reservava lespai per posar una inscripció querecordés el nom del difunt.
 15. 15. IELSTREBALLSCONTINUEN

×