KASENIAN NU AYA
DI TATAR SUNDA
SENI BELADIRI BENJANG
Aya hiji keistimewaan dina kaulinan banjang,disamping ngagaduhan teknik-teknik kuncian anu maehan, b...
Sepertos urang uninga yen nagara urang anu tercinta ieu jegud kalawan seni budaya wewengkon. Ieu kabuktian
sewang-sewang w...
Dogong nyaeta hiji kaulinan silih nyorong kalawan ngagunakeun halu (kai pakakas penumbuk pare). Ti Dogong
ngembang robah k...
Nanging,margi teu aya anu mingpin pertandingan (wasit) ahirna lawan dikonci dugi henteu iasa mengacungkan
panangan anu har...
Dina pintonan benjang di balarea,jumlah anggota jumplukan pamaen benjang berkisar antawis 20 dugi
25 jalmi anu diwangun ti...
Kesenian Gondang
Kasenian Gondang mang rupa kasenian buhun (kasenian tradisional), anu dipigawe sabeak panen, margi kengin...
Kasenian Gondang manawi carios anu dicarioskeun dina pagelaran kasenian gondang ieu ampir
sami,atawa manawi saleresna eta ...
SEJARAH SINGKAT KASENIAN TARAWANGSA
Dumasar carios anu ditampa ti buku dijudulan ‘Rucatan Budaya Sumedang’ sarta cariosan ...
Sampena di Mataram, kenging hahalang margi bibit pare di jagi kalawan heureut henteu kenging di
candak kajabi ti karajaan ...
Dugi di Rancakalong di sambut balarea kalawan rame margi keberhasilannya meunangkeun bibit pare.
Ti mimiti waktos eta pisa...
b.

Terjalin komunikasi,kalawan paamprokna jajap kulawargi,jabi kitu kaayaanana silaturahmi bade
terjalin deui komunikasi ...
KASENIAN CALUNG
Calung anu jumeneng sarta dipikawanoh balarea ayeuna mangrupa prototipe ti angklung anu cara
nabeuh na ben...
Calung Gogog mangrupa calung anu nu mawi ageung jumlahna ngan dua bumbung anu dihijikeun
duanana dina nada pendek diantara...
KASENIAN TARI MERAK
Tari Merak mangrupa tarian kreasi anyar ti wewengkon Pasundan, Jawa Kulon. Tarian ieu
diciptakeun ku R...
Kalawan dipirig seperangkat pakakas musik gamelan Sunda, pintonan ibing Merak dimulai. Gerakan
lemah gemulai ti sang penar...
HATUR NUHUN 
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Kasenian budaya tatar sunda

572 views
452 views

Published on

jjj

Published in: Real Estate
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
572
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
6
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Kasenian budaya tatar sunda

  1. 1. KASENIAN NU AYA DI TATAR SUNDA
  2. 2. SENI BELADIRI BENJANG Aya hiji keistimewaan dina kaulinan banjang,disamping ngagaduhan teknik-teknik kuncian anu maehan, benjang ngagaduhan teknik anu unik sarta cerdik atawa dina kaayaan nu tangtu iasa oge disebutkeun licik dina perkawis seni beladiri, contona dina teknik mulung nyaeta lamun lawan bade digubragkeun ka handap, mangka sabot posisina di luhur, lawan anu di papah tadi kalawan enggal ngarobah posisina ku cara ngabeulit sampean lawan mancing supados anu ngalabuhkeun ngiring arah anu bade digubragkeun, ku kituna anu ngangkat posisina tibalik robah kaayaan handap sangeus eta langsung anu diangkat tadi nulak lawan na dugi henteu berkutik. Nurutkeun pamadegan lepat saurang sesepuh benjang anu cicing di Desa Cibolerang Cinunuk Bandung, yen jenengan benjang parantos di kenal ku balarea saprak taun 1820, inohong benjang anu kakoncara waktos eta, antawis sanes H. Hayat sarta Wiranta. Saterusna manehna ngeceskeun ngeunaan kawit usul benjang nyaeta ti desa Ciwaru Ujungberung, aya oge anu nyebutkeun ti Cibolerang Cinunuk, tetela kadua wewengkon ieu dugi ayeuna mangrupa tempat ngariungna inohong-inohong benjang, maranehna usaha ngabela supados benjang angger aya sarta langgeng, inohong benjang ayeuna anu aya keneh, antawis sanes Adung, Cegat, Ujang Rukman, Nadi, Emun, sarta aya keneh deui inohong anu lianna anu teu acan sempet di catat.
  3. 3. Sepertos urang uninga yen nagara urang anu tercinta ieu jegud kalawan seni budaya wewengkon. Ieu kabuktian sewang-sewang wewengkon ngabogaan kasenian tersendiri (has), sepertos benjang nyaeta salah sahiji seni budaya tradisional Jawa Kulon, hususna di Kabupaten Bandung sarta tetela di wewengkon lain aya seni budaya tradisional sarupaning benjang, sepertos di wewengkon Aceh disebut Gedou, gedou di wewengkon Tapanuli (Sumut) disebut Marsurangut, di wewengkon Rembang disebut Atol, di wewengkon Jawa Wetan disebut Patol, di wewengkon Banjarmasin disebut Bahempas, di wewengkon Bugis/Sulsel disebut Sirroto, sarta di wewengkon Jawa Kulon disebut Benjang. Benjang mangrupa hiji wangun kaulinan tradisional anu ka golongkeun mang rupi pintonan rahayat. Kaulinan kasebat ngembang (jumeneng) di ancang-ancang Kacamatan Ujungberung, Cibolerang, sarta Cinunuk anu mimiti na kasenian ieu asalna ti pondok pasantren, nyaeta sarupa kasenian tradisional anu bernapaskan kaagamaan (Islam), dihubungkeun kalawan religi, benjang iasa dianggo minangka media atawa pakakas kanggo ngaraketkeun salira kalawan Kholiqnya margi sateuacan pintonan, pamaen benjang sok milampah tatacara kalawan maos do’a - do’a supados dina pintonan benjang kasebat wilujeng teu aya gangguan. Sedengkeun pakakas anu dipake dina benjang diwangun ti Ngapung, Kendang (kendang), Pingprung, Kempring, Kempul, Kecrek, Terompet (Tarompet), sarta dilengkepan deui kalawan bedug sarta mamaos sunda. Ti pondok pasantren, kasenian ieu nyebar ka balarea biasana di balarea diayakeun dina raraga pangemut upacara 40 dinten kalahiran orok, syukuran panen pare, maulid nabi, upacara khitanan, nikahan, sarta hiburan lianna, sarta tiasa deui ngiringkeun unggut kanggo di pintonkeun anu disebut “DOGONG”.
  4. 4. Dogong nyaeta hiji kaulinan silih nyorong kalawan ngagunakeun halu (kai pakakas penumbuk pare). Ti Dogong ngembang robah kaayaan “SEREDAN” anu ngagaduhan hartos kaulinan silih nyedek tanpa pakakas, anu kawon dikaluarkeun ti arena (lapang), saterasna ti Seredan robih barobah kaayaan aben mundur, ieu silih keneh nyedek kanggo nyedek lawan ti dina arena kaulinan tanpa pakakas,memdorong lawan kalawan taraju,henteu diidinan ngagunakeun panangan,margi dina kaulinan ieu palanggaran sering lumangsung utamana lamun pamaen ampir terdesak kajabi arena. Kalawan sering na palanggaran dipigawe mangka kaulinan aben mundur digantikeun ku kaulinan aben munding. Kaulinan benjang saleresna mangrupa hal mekar ti aben munding atawa aben munding anu langkung ngarah ka kaulinan gulat kalawan gerakan menghimpit lawan (piting). Sedengkeun dina aben munding henteu menyerat - menyerat lawan kajabi arena kalah nyorong ku cara dongko (ngorondang) nyedek lawan kalawan sirahna sepertos munding (munding) bertarung. Nanging gerakan aben mundur,atawa aben munding angger barobah kaayaan gaya hiji jalma dina kaulinan benjang. Kaulinan aben munding kalawan ngagunakeun mastaka kanggo nyedek lawan,dirasakeun picilakaeun pisan,ayeuna gaya eta awis dianggo dina pintonan benjang. Peserta kaulinan benjang dugi ayeuna anyar dicoo ku kaum salaki-salaki utamana rumaja (bujangan),nanging haturan jalmi anu umurna lanjutpun meunang kawit ngagaduhan keberanian sarta hobi. Lamun urang membandingkeun hal mekar benjang jaman kapungkur kalawan ayeuna dina prinsipnya teu aya beda anu kitu nyolok,ngan pertandingan benjang jaman kapungkur,lamun pamaen benjang lebet ka lebet arena biasana seneng mintonkeun ibingan kalawan make lawon sarung sambil dipirig musik tradisional anu has,saterusna sanggeus pahareuphareup kalawan satru maranehanana muka lawon sarung sewang-sewang,katut anggoan anu manehna anggo di luhur panggung,anu cangkaruk ngan lancingan pondok wae nandakeun dirina bersih,henteu ngabantun hiji pakakas (sportif). Sanggeus eta,penabuh pakakas-pakakas musik benjang kalawan caos sumanget membunyikeun tabuhannya kalawan wirahma Bamplang (sarupaning padungdung dina wirahma penca silat),mangka sanggeus ngadenge musik dimulailah pertandingan benjang,dina pertandingan ieu margi teu aya wasit manawi wae di antawis pamaen aya anu licik atawa curang ku kituna iasa ngabalukarkeun lawan na cidera. Lamun aya saurang pamaen benjang posisina parantos aya handap pertandingan sakedahna dieureunkeun margi lawan na parantos nyerah.
  5. 5. Nanging,margi teu aya anu mingpin pertandingan (wasit) ahirna lawan dikonci dugi henteu iasa mengacungkan panangan anu hartina lawan na ameng curang,lamun pamaen benjang anu curang eta kauninga ku pihak anu rumaos dirugelkeun bade ngabalukarkeun kaributan (ricuh) utamana ti panongton,nanging lamun pamaen benjang eta tanding kalawan bersih sarta sportif mangka pihak anu kawon bade nampi na sanaos ngalaman cidera,margi kawitna parantos uninga aturan pertandingan benjang lamun lepat saurang ngalaman cidera moal aya tungtutan. Saurang pamaen benjang dinyatakeun kawon sanggeus aya handap dina posisi nangkarak,ningali tawis sepertos eta wasit langsung memberhentikeun pertandingan sarta lawan anu nangkarak tadi dinyatakeun kawon (ayeuna). Pertandingan benjang sepertos jaman kapungkur parantos henteu dipigawe deui,margi ayeuna parantos aya wasit anu mingpin pertandingan,sarta dilaksanakeun di luhur panggung anu nganggo alas sarupaning matras ku kituna henteu kitu ngabahayakeun pamaen benjang (tukang benjang). Sedengkeun ngeunaan teknik sarta teori benjang ti jaman kapungkur dugi ayeuna angger sami henteu robih,teknik sarta teori benjang anu dawam dilaksanakeun ku tukang benjang,antawis sanes : 1. Nyentok (hentak) mastaka 2. Ngabeulit a. Beulit Gigir, b. Beulit Hareup, c. Beulit Bakung, 3. Dobelson 4. Engkel Mati 5. Papah 6. Dengkekan 7. Hapsay(ngagebot),sarta sanes-sanes
  6. 6. Dina pintonan benjang di balarea,jumlah anggota jumplukan pamaen benjang berkisar antawis 20 dugi 25 jalmi anu diwangun ti hiji jalmi pamingpin benjang,9 jalmi penabuh,sarta sesana minangka pamaen. Inti dina grup benjang ieu 15 jalmi anu tediri luhur 9 jalmi penabuh,1 pamingpin,4 pamaen,sarta 1 wasit. Sanaos benjang disebutkeun sepi nanging aya sababaraha jalmi pamaen benjang anu mecakan terjun ka dunya olahraga gulat sarta maranehanana junun barobah kaayaan jawara,di antarana 1. Cegat Hakim, taun 1967 - 1988 kawit Desa Cinunuk 2. Abdul Gani,taun 1969 - 1970 kawit Desa Ciporeat 3. Emun,taun 1974 - 1977 kawit Desa Cinunuk 4. Ii,taun 1978 - 1979 kawit Desa Cinunuk 5. Taufik Ramdani taun 1979 - 1988 kawit Desa Cinunuk 6. Asep Burhanudin taun 2000 kawit Desa Cinunuk 7. Tohidin,taun 2000 kawit Desa Cinunuk kategori anak.
  7. 7. Kesenian Gondang Kasenian Gondang mang rupa kasenian buhun (kasenian tradisional), anu dipigawe sabeak panen, margi kenging pare anu langkung. Oge mangrupa luapan kegembiraan sarta rasa sukur ka Allah SWT. Sanes ngan para nu nyicingan anu panen wae anu galumbira, nanging oge mangrupa hiji kasempetan haturan kaum anom kanggo meunangkeun pasangan. Sedengkeun pakakas-pakakas kasenian Gondang diantarana nyaeta Lisung, Halu, Kecapi, Kendang, Goong, Kohkol sarta Angklung Buncis. mimitina mangrupa hiji penghormatan ka Batari Sri anu jero mitologi Sunda dipercaya minangka Batari Pare. Anu ngalakukeun gondang yaktos wanoja anu dianggap suci atawa parantos henteu menstruasi (menopause). Eta tiheula waktos di Jaman Prabu Siliwangi,” (pikiran-rahayat.com)
  8. 8. Kasenian Gondang manawi carios anu dicarioskeun dina pagelaran kasenian gondang ieu ampir sami,atawa manawi saleresna eta lah carios sabot ber-gondang ria. Carios na,Aya sekelompok putri rumaja haturan ber-gondang ria,anjog anjog sumping lah sekelompok rumaja putra merayu para rumaja putri. Para rumaja putri ieu nampik kalawan teges rayuan si rumaja putra. Dirayu sampe sababaraha kali rayuan,embel embel sarta jangji,di tampik teras. Sanggeus sababaraha kali rayuan,ahirna jadi leler oge. Nanging sanaos kitu,para rumaja putri ieu bade nampi para rumaja putra kalawan sarat-sarat nu tangtu. Janten,aya sarat sarta katangtuan lumangsung nu kitu Esensi ti kasenian ieu : saban tujuan anu palay dihontal kedah diimbangan kalawan niat sarta usaha anu sae,Insyaallah bade dibere keberkahan ku Allah.
  9. 9. SEJARAH SINGKAT KASENIAN TARAWANGSA Dumasar carios anu ditampa ti buku dijudulan ‘Rucatan Budaya Sumedang’ sarta cariosan ti Rama Anang Gunawan minangka lepat saurang inohong balarea adat Rancakalong kawit mimiti Tarawangsa sacara singget minangka katut. Waktos Rancakalong aya handap pamarentahan Mataram,Rahayat Rancakalong kantos ditimpa cilaka nyaeta leungitna butiran pare (Batari Sri) ti dina kulit na. Pare seueur anu henteu janten,kalaupun keur buahan nanging henteu berbiji atawa hapa (dina istilah Sunda). Kajadian ieu diyakini yen balarea tani parantos mopohokeun tata lantip ngamuliakeun pare (Batari Sri). Balarea gelisah sarta panik nyanghareupan perkawis kasebat,maranehanana kebingungan ti manten sarta kamana maranehanana kedah pilari bibit pare. Embah Wisanagara,Embah Jatikusukah,Embah Raksagama,Embah Wirasuta anu mangrupa inohong balarea dina waktos eta ningali lumangsung kalaparan,macem-macem panyakit,oge henteu sakedik anu maot. Selanjutnya para inohong balarea geura-giru ngayakeun musyawarah kanggo nangtukeun keberangkatan ka Mataram kanggo pilari bibit pare margi wartosna di Mataram seueur bibit pare utusan anu angkat ka Mataram dibarung utusan ti Sumedang yaktos Nyai Sumedang.
  10. 10. Sampena di Mataram, kenging hahalang margi bibit pare di jagi kalawan heureut henteu kenging di candak kajabi ti karajaan Mataram sarta sok diincer ku begal (bajo),mangka kanggo ngabantun bibit pare kasebat Embah Jatikusumah nyiptakeun dua buah pakakas musik anu ngagaduhan kadudukan minangka pakakas kanggo ngabantun binih pare ku cara memasukannya ka lebet lombang resonator anu aya dina haturan pengker pakakas kasebat. Pakakas musik kasebat di pasihan jenengan Jentreng sarta Tarawangsa (Ngek-ngek) tiasa ditingali dina gambar handap ieu. Gambar 0.1 Gambar 0.2 Alat Musik Tarawangsa (rebab) Alat Musik Tarawangsa (kecapi)
  11. 11. Dugi di Rancakalong di sambut balarea kalawan rame margi keberhasilannya meunangkeun bibit pare. Ti mimiti waktos eta pisan kasenian Tarawangsa jumeneng sarta ngembang di Rancakalong,dina mimitina Tarawangsa ngan mangrupa kasenian anu boga sipat instrumental tapi saterusna ku balarea Rancakalong dijadikeun minangka seni hormatan ka Batari Sri ku kituna henteu ngan instrumen wae nanging oge aya unsur upacara sarta unsur ibing. Kasenian ieu dipergelarkeun di Saung (bumi alit tempat reureuh di serang) minangka upacara hormatan dina Batari Sri kalawan dipingpin ku Saehu sarta Paibuan. Beuki ngembang na jaman anu mangaruhan pola ngamanah sarta pola kahirupan balarea,mangka kasenian minangka hormatan kasebat henteu deui dipergelarkeun di saung nanging di bumi. Oge sanes ngan dipergelarkeun dina acara syukuran panen pare wae nanging dina mepeling-mepeling anu nyambung kalawan siklus kahirupan jalmi,sepertos : kalahiran, khitanan, pernikahan sarta jeung sajabana. Rama Putu Sutaryadibrata lepat saurang budayawan ti Sumedang anu ayeuna nyekel kalungguhan minangka kasubdin kabudayaan boga pamadegan yen akibat sosial ti kasenian Tarawangsa dina balarea Rancakalong nyaeta minangka katut. a. Ngabogaan peunteun silaturahmi margi kalawan diayakeunana pergelaran Tarawangsa mangka antawis hiji kulawargi kalawan kulawargi anu lianna bade silih patepang ku kituna tali silaturahmi sarta duduluran bade angger terjalin.
  12. 12. b. Terjalin komunikasi,kalawan paamprokna jajap kulawargi,jabi kitu kaayaanana silaturahmi bade terjalin deui komunikasi hiji sami sanes sae sacara individu,jumplukan oge kulawargi. c. Nyerepan informasi,sanggeus terjalin komunikasi selanjutnya bade lumangsung silih informasi sae ngeunaan kahirupan ataupun mata pencaharian. d. Termotivasi,ngaliwatan informasi anu ditampa ti batur bade lumangsung motivasi dina salira kanggo iasa ngiring naon anu haturan barobah kaayaan hiji mayoritas dina lingkungan na contona wae menggah aya jalmi melak jagong, mangka balarea Rancakalong beramai-rame melak jagong, menggah haturan usum melak hui balarea umumna bade melak hui deui. e. Diajar kanggo iasa,dina balarea Rancakalong anu mayoritas nu nyicingan na bermatapencaharian minangka patani biasana kagiatan-kagiatan anu dipigawe dina nyawah atawa kebon,maranehanana kerjakan nyalira ku margi eta balarea Rancakalong bade diajar ku kituna iasa ngagawekeun naon anu kawitna teu acan iasa dipigawe nyalira. f. Didamel luyu iasa,nyaeta,saban jalmi bade didamel luyu kalawan pangabisa anu kagaduh na sepertos sabot ngabantuan ngadegkeun bumi menggah jalmi anu iasa memahat kai mangka damelna oge minangka pemahat kai,kemudin menggah jalmi anu seneng nyokot aren (nyadap) kanggo midamel gula beureum mangka bade didamel minangka tukang nyokot aren moal didamel lamun henteu luyu kalawan keahliannya. g. Nempatkeun salira posisina sok mere mangpaat, sepertos menggah dina acara hajatan saban jalmi sok didamel dina
  13. 13. KASENIAN CALUNG Calung anu jumeneng sarta dipikawanoh balarea ayeuna mangrupa prototipe ti angklung anu cara nabeuh na benten kalawan angklung ,cara nabeuh calung yaktos kalawan neunggeul-neunggeul batang ( wilahan ) ti buku-buku atawa pipah awi anu tersususn nurutkeun titi laras ( tangga Nada ) penta tonik ( da mi na ti la da ) Aya dua wangun calung Sunda yaktos calung rantay sarta calung Jingjing waditra. Calung jingjing dijieun ti bahan awi hideung ( awi hideung) sarta seperangkat calung jingjing anu dipake da;lam pintonan dawam bertangga nada Salendro ( bertangga nada Pelog ) sarta Madenda ( nyorog ) wadrita calung jingjing mangrupa hal mekar ti wangun calung Rantai/calung Gambang, calung dina wangun ieu parantos mangrupa seni pintonan anu boga sipat hiburan. Calung Jingjing asalna ti wangun dasar calung rantay ieu parantos didamel dina opat haturan wangun wadrita anu terpisah, kaopat buah wadrita terpisah ieu meamengkeun ku cara dijinjing ku opat pamaen sarta sewang-sewang nyepeng calung dina kadudukan benten. Wadrita calung diwangun ti 1 Kingking, 2 Panepas, 3 jongong, 4 gogog sedengkeun calung kingking jumlahna limabelas nada/oktaf dala nada anu nu mawi alit ( teringgi ). Calung Panepas jumlahna lima potong kanggo lima nada (1 Oktaf) nadanya mangrupa sambungan nada terendah calung kingking sarta ti lima nada kasebat aya anu anu dibagi dua aya anu digorok ( dihijikeun jongjong sepertos perkawis na panepas)
  14. 14. Calung Gogog mangrupa calung anu nu mawi ageung jumlahna ngan dua bumbung anu dihijikeun duanana dina nada pendek diantara sakabeh calung. Rupi calung anu ayeuna ngembang sarta dipikawanoh nyaeta calung jingjing. Calung anu hal mekar na langkung ngarah dina kecalung dangdut ( caldut) mamaos atawa musik na ditambih drum,gitar,keybord sarta nganggo tata lampu kanggo pintonan na. Di Kabupaten Bandung anu kacatet di Dines Kebudayaahn sarta Parawisata sumebar di Kacamatan atawa di desa-desa kirang langkung 40 group diantarana Marahmay,Oces,Cinde agung,Cahaya Pasundan,Mitra Siliwangi,Calawak Group,Mekar seungit,Gentra Priangan,Dangdiang,sariak layung, jeung sajabana.
  15. 15. KASENIAN TARI MERAK Tari Merak mangrupa tarian kreasi anyar ti wewengkon Pasundan, Jawa Kulon. Tarian ieu diciptakeun ku Raden Tjetjep Somantri,saurang koreografer ibing Sunda dina warsih 1950-an. Dina warsih 1965, tarian ieu balik diwanohkeun kalawan kreasi unggut anyar ku Irawati Urban,saurang wanoja pecinta seni ibing anu asalna ti wewengkon Bandung,Jawa Kulon. Di wewengkon Pasundan, Tari Merak remen oge diulinan sabot ngabageakeun kadatangan tamu cahara dina hiji acara. Dina hiji pesta pernikahan adat Sunda, Tari Merak remen oge barobah kaayaan ibing ngabageakeun kehadiran pengantin pameget anu bade mapan nuju puade. Dina hiji pintonan,ibing Merak umumna dicoo ku saurang atawa sababaraha jalmi penari wanoja. Sabot pintonan,maranehanana make kostum anu caos kelir, sepertos beureum, koneng, sarta hejo. Konon, kelir eta ngagambarkeun jampe kelir ti manuk merak. Kanggo nambahan gambaran metot,maranehanana oge make karembong anu warnana senada kalawan kostum penari. Karembong eta kabeungkeut dina angkeng penari Merak. Sabot dibentangkeun, karembong eta kasampak sepertos sapasang jangjang ti manuk Merak. Henteu kantos lewatkeun, nu nari Merak oge ngagunakeun makuta anu berhiaskan replika mastaka manuk merak.
  16. 16. Kalawan dipirig seperangkat pakakas musik gamelan Sunda, pintonan ibing Merak dimulai. Gerakan lemah gemulai ti sang penari Merak barobah kaayaan tawis has tersendiri ti pintonan ibing Merak. Sakalikali, maranehanana mintonkeun gerakan meujeuhna na seekor manuk anu haturan ngaluncat. Gerakan ibing Merak beuki terkesan mempesona sabot penari Merak ngibing sambil membentang sapasang jangjang anu caos kelir. Ti mimiti dugi pintonan eta rengse,penari Merak meamengkeun unggut anu ngagambarkeun keanggunan,kaendahan sarta kelincahan seekor manuk Merak. Nurutkeun carios na, sakabeh unggut dina pintonan Tari Merak ieu ngagambarkeun seekor merak jalu anu usaha metot manah sang merak betina.
  17. 17. HATUR NUHUN 

×