NOVEMBER MONTH
GK QUIZ
SOCIAL
•
•
•
•

a)
b)
c)
d)

Who enjoys the
legislative powers
President
Prime minister
Council of Ministers
parliament

• ANS : ...
•
•
•
•

Who was the first
occupant of White
House

a) Washington
b) Abraham Lincoln
c) John Adams
d) None of the above

•...
“ The Boston Tea Party”
took place in

•
•
•
•

a) 1776
b) 1774
c) 1773
d) 1770

• ANS : c) 1773
Two of the great
Mughals wrote their
own memories. They
were
•
•
•
•

a)
b)
c)
d)

Babur and Humayum
Humayum and Jahangir
...
Shivaji built his first fort at
a)
b)
c)
d)

Poona
Purandhar
Gopa
Raigarh

ANS: d) Raigarh
• Who was the first Indian
member of House of Lords
a)
b)
c)
d)

Madhavan Nair
S.P.Sinha
Motilal Nehru
None of these

ANS ...
Gokhale found
a)
b)
c)
d)

Home Rule Movement
theosophical society
Servants of Indian Society
Arya samaj

ANS : c) Servant...
What was the aim of “Swaraj Party”
a) To oppose the extremists
b) To support thr Pacifists
c) To support the Britishers
d)...
SCIENCE
• What is Therapeutics
a)
b)
c)
d)

The science and art of healing
Silk worm Breeding
Study of mind
Study of Viruses

ANS ...
•
•
•
•
•

Medha Patkar is associated with
a) Space Science
b) Atomic Science
c) Plant Breeding
d) Environmental issues

•...
• AIDS is caused by
• a) Bacteria
b) Protozoa
c) Helminth
d) HIV virus

ANS : d) HIV virus
• How many bones are there in a
newly born infant
• a) 300
• b) 230
• c) 206
• d) 280

• ANS : a) 300
• The deficiency of vitamin B1 in
human beings causes
• a) Leucopenia
• b) Diphtheria
• c) Beri – Beri
• d) Poliomyelitis
...
•
•
•
•
•

Who defined the law of gravitation
a) Newton
b) Archimedes
c) Galileo
d) Faraday

• ANS : a) Newton
• Choose the correct
combination
•
•
•
•

a)
b)
c)
d)

Typewriter : C. Parsons
Dynamite : Dunlop
Evolution : Darwin
Aero p...
CURRENT
AFFAIRS
• Which non-Test playing nation appointed
Mahendra Singh Dhoni as its cricket
Ambassador in June 2012?
A Nepal
B Canada
C ...
• Who was chosen as the partner of
Leander Paes in Men’s Doubles
tennis at the London Olympics?
• Somdev Devvarman
• Mahes...
The newly appointed Director General of
Geneva – based International Labour
Organisation is from which country?
 USA
 Cu...
• Who among the following is the
husband of Queen Elizabeth , in
news for completing 60 years of
her rule in june 2012?
• ...
• Who among the following won the
common wealth short story prize
in June 2012?
• Emma Martin
• Andrea Mullaney
• Diana Mc...
• Which of the following was
declared as carcinogenic by the
World Health Organisation in June
2012?
• Methane
• Petrol fu...
• Where was the 13th Indian
International Film Association
awards conferred in June 2012?
• Sydney
• London
• Toronto
• Si...
• MCA 21 is an electronic platform
used for e-filing of?
• Income Tax returns
• Corporate documents
• Passport application...
• The International Union for
conservation of Nature has
marked 2012 as The International
Year of the
• Tiger
• Whale
• Rh...
• sports
• Which sport is played with the
heaviest ball

• ANS: Ten Pin Bowling
• How high is a basket ball hoop from the
ground

• ANS : 10 feet (3.05 meters)
• what’s the name of the white ball in
snooker?

• ANS: cue ball
• How many Olympic games have
been organizes till now?

• ANS :29
• Who was the first person to score
a perfect 10 in Olympicsgymnastics?
IDENTIFY
THE
PERSONALITY
• Who was called a man of
destiny
• Who is Balzac
• Who was Jules Verne
• Who is known as “Little
corporal”
• Who is said to be the second
Vivekananda of India

• ANS : S. RadhaKrishnan
• Who was kamal pasha
• Who is Edward White

• ANS: The First American Astronaut
to floatin space
• Who was Thomas Gregory

• ANS : Youngest person to swim
across the English channel
Famous
sayings
• Everyone thinks of changing the
world, but no one thinks of
changing himself

• Leo Tolstoy
• A person who never made a
mistake never tried anything new.

• Albert Einstein
• First they ignore you, then laugh
at you , then they fight you, then
you win.

• Mahatma Gandhi
• Forgive your enemies, but never
forget their names.

• John F. Kennedy
• The way is not in the sky. The
way is in the heart.

• Buddha
• God has given you one face, and
you make yourself another.

• William Shakespeare
• Character is like a tree and
reputation like a shadow. The
shadow is what we think of it, the
tree is the real thing.

•...
• What we have once enjoyed we
can never lose. All that we love
deeply becomes a part of us.

• Helen Keller.
November month gk quiz
November month gk quiz
November month gk quiz
November month gk quiz
November month gk quiz
November month gk quiz
November month gk quiz
November month gk quiz
November month gk quiz
November month gk quiz
November month gk quiz
November month gk quiz
November month gk quiz
November month gk quiz
November month gk quiz
November month gk quiz
November month gk quiz
November month gk quiz
November month gk quiz
November month gk quiz
November month gk quiz
November month gk quiz
November month gk quiz
November month gk quiz
November month gk quiz
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

November month gk quiz

413

Published on

NOVEMBER GK, SCIENCE, SOCIAL, SPORTS, SPACE, CURRENT AFFAIRS

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
413
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
40
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

November month gk quiz

  1. 1. NOVEMBER MONTH GK QUIZ
  2. 2. SOCIAL
  3. 3. • • • • a) b) c) d) Who enjoys the legislative powers President Prime minister Council of Ministers parliament • ANS : d) parliament
  4. 4. • • • • Who was the first occupant of White House a) Washington b) Abraham Lincoln c) John Adams d) None of the above • ANS : d) parliament
  5. 5. “ The Boston Tea Party” took place in • • • • a) 1776 b) 1774 c) 1773 d) 1770 • ANS : c) 1773
  6. 6. Two of the great Mughals wrote their own memories. They were • • • • a) b) c) d) Babur and Humayum Humayum and Jahangir Babur and Jahangir Jahangir and Shahjahan
  7. 7. Shivaji built his first fort at a) b) c) d) Poona Purandhar Gopa Raigarh ANS: d) Raigarh
  8. 8. • Who was the first Indian member of House of Lords a) b) c) d) Madhavan Nair S.P.Sinha Motilal Nehru None of these ANS :b) S.P.Sinha
  9. 9. Gokhale found a) b) c) d) Home Rule Movement theosophical society Servants of Indian Society Arya samaj ANS : c) Servants of Indian Society
  10. 10. What was the aim of “Swaraj Party” a) To oppose the extremists b) To support thr Pacifists c) To support the Britishers d) To oppose the Britishers in the Parliament and in the Assembly ANS ; d) To oppose the Britishers in the Parliament and in the Assembly
  11. 11. SCIENCE
  12. 12. • What is Therapeutics a) b) c) d) The science and art of healing Silk worm Breeding Study of mind Study of Viruses ANS : a) The science and art of healing
  13. 13. • • • • • Medha Patkar is associated with a) Space Science b) Atomic Science c) Plant Breeding d) Environmental issues • ANS : d) Environmental issues
  14. 14. • AIDS is caused by • a) Bacteria b) Protozoa c) Helminth d) HIV virus ANS : d) HIV virus
  15. 15. • How many bones are there in a newly born infant • a) 300 • b) 230 • c) 206 • d) 280 • ANS : a) 300
  16. 16. • The deficiency of vitamin B1 in human beings causes • a) Leucopenia • b) Diphtheria • c) Beri – Beri • d) Poliomyelitis • ANS : c) Beri – Beri
  17. 17. • • • • • Who defined the law of gravitation a) Newton b) Archimedes c) Galileo d) Faraday • ANS : a) Newton
  18. 18. • Choose the correct combination • • • • a) b) c) d) Typewriter : C. Parsons Dynamite : Dunlop Evolution : Darwin Aero plane : Harvey • ANS : c) Evolution : Darwin
  19. 19. CURRENT AFFAIRS
  20. 20. • Which non-Test playing nation appointed Mahendra Singh Dhoni as its cricket Ambassador in June 2012? A Nepal B Canada C Maldives D singapore E Afghanistan Ans Nepal
  21. 21. • Who was chosen as the partner of Leander Paes in Men’s Doubles tennis at the London Olympics? • Somdev Devvarman • Mahesh Bhupathi • Rohan Bopanna • Vishnu Vardhan • Yuki Bhambri • Ans Vishnu vardhan
  22. 22. The newly appointed Director General of Geneva – based International Labour Organisation is from which country?  USA  Cuba  Italy  India  Britain  Ans Britain 
  23. 23. • Who among the following is the husband of Queen Elizabeth , in news for completing 60 years of her rule in june 2012? • Prince Philip • Prince Edward • Philip Winston • Prince George • Prince Andrew • Ans Prince Philip
  24. 24. • Who among the following won the common wealth short story prize in June 2012? • Emma Martin • Andrea Mullaney • Diana McCaulay • Anushka Jasraj • Ans Emma martin
  25. 25. • Which of the following was declared as carcinogenic by the World Health Organisation in June 2012? • Methane • Petrol fumes • Diesel fumes • Kerosene fumes • Ans Diesel fumes
  26. 26. • Where was the 13th Indian International Film Association awards conferred in June 2012? • Sydney • London • Toronto • Singapore • Ans Singapore
  27. 27. • MCA 21 is an electronic platform used for e-filing of? • Income Tax returns • Corporate documents • Passport application • Land registration documents Ans Corporate documents
  28. 28. • The International Union for conservation of Nature has marked 2012 as The International Year of the • Tiger • Whale • Rhino • Elephant • Rhino
  29. 29. • sports
  30. 30. • Which sport is played with the heaviest ball • ANS: Ten Pin Bowling
  31. 31. • How high is a basket ball hoop from the ground • ANS : 10 feet (3.05 meters)
  32. 32. • what’s the name of the white ball in snooker? • ANS: cue ball
  33. 33. • How many Olympic games have been organizes till now? • ANS :29
  34. 34. • Who was the first person to score a perfect 10 in Olympicsgymnastics?
  35. 35. IDENTIFY THE PERSONALITY
  36. 36. • Who was called a man of destiny
  37. 37. • Who is Balzac
  38. 38. • Who was Jules Verne
  39. 39. • Who is known as “Little corporal”
  40. 40. • Who is said to be the second Vivekananda of India • ANS : S. RadhaKrishnan
  41. 41. • Who was kamal pasha
  42. 42. • Who is Edward White • ANS: The First American Astronaut to floatin space
  43. 43. • Who was Thomas Gregory • ANS : Youngest person to swim across the English channel
  44. 44. Famous sayings
  45. 45. • Everyone thinks of changing the world, but no one thinks of changing himself • Leo Tolstoy
  46. 46. • A person who never made a mistake never tried anything new. • Albert Einstein
  47. 47. • First they ignore you, then laugh at you , then they fight you, then you win. • Mahatma Gandhi
  48. 48. • Forgive your enemies, but never forget their names. • John F. Kennedy
  49. 49. • The way is not in the sky. The way is in the heart. • Buddha
  50. 50. • God has given you one face, and you make yourself another. • William Shakespeare
  51. 51. • Character is like a tree and reputation like a shadow. The shadow is what we think of it, the tree is the real thing. • Abrahim Lincoln
  52. 52. • What we have once enjoyed we can never lose. All that we love deeply becomes a part of us. • Helen Keller.
  1. A particular slide catching your eye?

    Clipping is a handy way to collect important slides you want to go back to later.

×