Presentació del Programa Municipi Lector

 • 178 views
Uploaded on

 

More in: Education
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Be the first to comment
  Be the first to like this
No Downloads

Views

Total Views
178
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3

Actions

Shares
Downloads
1
Comments
0
Likes
0

Embeds 0

No embeds

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
  No notes for slide

Transcript

 • 1. Municipi Lector o com ajudar els nostres fills a ser lectors Joan Portell Rifà Sant Vicenç dels Horts, 2014 Jo sóc allò que he llegit i allò que estic disposat a llegir. Jaume Cabré
 • 2. Mirem què ens diuen les xifres: - Estudi realitzat a 800 persones: - 400 mestres i professors (amb formació) - 400 alumnes de l’IOC (Institut Obert de Catalunya. Adults en procés d’obtenció de l’ESO) - Enquesta realitzada al llarg del 2010 on s’investiga els factors que poden portar a una persona a ser lector o no.
 • 3. 1 2 3 1 2 3 Mestres i professors Estudiants IOC Et consideres bon lector? SI NO ns/nc Mestres i professors 66% 29% 5% Estudiants IOC 46% 53% 1%
 • 4. T'explicaven contes? Si; 310; 81% No; 75; 19% NS/NC1; 1; 0% T'explicaven contes? IOC NS/NC; 4; 1% Si; 244; 65% No; 130; 34%
 • 5. Hi havia lectures a casa? IOC Si; 240; 76% No; 75; 24% NS/NC; 1; 0% Hi havia lectures a casa? NS/NC; 3; 1% No; 34; 9% Si; 349; 90%
 • 6. Lector literari Lector social
 • 7.  En l’estudi sobre els Hàbits de lectura dels infants y joves de Catalunya, (Consell Català del Llibre Infantil y Juvenil en 2009), una de les conclusions que es va destacar respecte a l’estudi anterior realitzat el 2004-05 fou que: – Existeix una clara millora de la implicació dels pares en la lectura dels seus fills. Destaca el paper de la família en la recomanació i obsequi de llibres (el 73,6% dels nens enquestats van declarar que les seves famílies els recomanen i regalen llibres)
 • 8. Finlàndia, el nostre referent?  Els pares finlandesos creuen que la família és més responsable que l’escola de l’educació dels fills (55%) MELGAREJO, J. (2005): El sistema educativo finlandés: la formación del profesorado deprimaria y secundaria obligatoria. Barcelona, Universitat Ramon Llull/Blanquerna.Tesis doctoral, Director: Francesc Pedró; Tutora: Montserrat Castelló.
 • 9. SUBSISTEMA SOCIOCULTURAL És format por una xarxa d’institucions:  guarderies,  preescolar,  biblioteques,  centres esportius,  centres de formació musical,  corals,  esglésies,  cinemes, teatres, escoles de teatre,  serveis socials, etc.
 • 10. El lector social s’ha d’apropar a la lectura amb: – Estratègies que animin a llegir, a desenvolupar el denominat gust per la lectura. – Estratègies que amplien la lectura, que la vinculen a tot tipus d'experiències. – Provocar al voltant seu oportunitats lectores, situacions en les quals la lectura sigui un complement. – Motivar-lo perquè la lectura sigui un bé de consum cultural a imatge i semblança de la música, el cinema o la roba. – La lectura ha de ser identificadora de grup: jo llegeixo perquè desitjo ser com el tu i ser dels teus.
 • 11. Municipi Lector Programa de motivació a la lectura
 • 12. Què és Municipi Lector?  Una proposta per a la difusió de la lectura a infants i joves de qualsevol municipi. Hi poden estar involucrades entitats de tota mena, ja siguin públiques o privades, familiars o extrafamiliars, etc.
 • 13. Objectius generals  Aconseguir un major nivell de lectura en els nens i nenes del municipi.  Implicar a totes les entitats del municipi, així com a tots els ciutadans, en l’assoliment de l’objectiu anteriorment citat.  Assolir un compromís ferm per part de tota la societat envers la lectura i el desenvolupament de la mateixa.  Formar ciutadans compromesos i responsables.
 • 14. Estructura del programa LECTORS / LECTORES SOCIALS PARES I MARES ESCOLA / IES / CRPBIBLIOTECA ClijCAT Consell Català del Llibre Infantil i juvenil Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ADMINISTRACIÓ LOCAL CONSELL DE LECTURA
 • 15. Què fa la llar/l’escola/l’institut? – Dinamitzar la lectura fora de l’àmbit de l’àrea de llengua (gust per la lectura). – Proposar activitats a l’entorn de la lectura. – Coordinar-se amb la biblioteca a fi i efecte d’optimitzar els recursos de la vila. – Fer la feina coordinadament amb altres entitats com, per exemple:  Lots temàtics  10 minuts de lectura diaris  Visites a la biblioteca  Aniversari lector…
 • 16. Què fa la biblioteca? – Ser el pal de paller pel que fa a la difusió i gestió del fons de la biblioteca (competència informacional) – Servir de punt de consulta. – Ser punt de difusió i dinamització d’assessorament per a pares i mares. – Optimitzar les hores d’obertura de la biblioteca d’acord amb les necessitats. – Ser punt de trobada a tota persona lectora així com a educadors i pares.
 • 17. Què fan els pares i mares? – Prendre un compromís ferm a l’entorn de la lectura. – Formar part i participar activament de xerrades i col·loquis a l’entorn de la importància de la lectura. – Establir moments de lectura a casa. – Participar del servei de préstec de la biblioteca i assistir-hi. – Formar part del Consell de Lectura.
 • 18. I l’administració (Ajuntament i Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya)? – Dotar econòmicament el projecte per a la seva viabilitat. – Es compromet a recolzar el projecte durant un període prou llarg com per veure’n els fruits -5 anys-. – Oferir els mitjans humans i materials de la biblioteca per poder adequar les seves activitats a assolir els objectius marcats en el projecte.
 • 19. Què fa el Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil (ClijCAT: www.clijcat.cat)? – Ofereix els professionals necessaris per a la gestió i dinamització del projecte -1 persona-. – Ofereix les eines per a l’adquisició del fons bàsic de la biblioteca. – Vetlla pel bon funcionament del projecte Municipi Lector. – Proposa i ofereix la possibilitat d’assistència i participació a les activitats del poble a autors, il·lustradors... – Avalua els progressos de l’aplicació del projecte. – Gestiona els fons que el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya dota per aquest programa, que suposa el 40% del cost total. – Difon més enllà de Catalunya (CERLALC) aquest programa de motivació a la lectura.
 • 20. I els nens i nenes lectors/es?  Participen activament en les activitats del Programa.  Disposen d’assessorament i dinamització d’activitats a l’entorn de la lectura, ja sigui a dins o a fora del centre escolar.  Disposen d’una carpeta que serà la seva memòria lectora.
 • 21. El Consell de Lectura  És l’òrgan encarregat del seguiment de Municipi Lector.  És el responsable de gestionar i avaluar les activitats a curt, mitjà i llarg termini, i aplicar els correctius necessaris per assolir els objectius marcats.  Aquest seguiment s’efectua en reunions mensuals en les que hi són presents els representants de totes les entitats que formen part del Municipi Lector.  És format per representants de: – AMPAS – Centres educatius del Municipi – Biblioteca – ClijCAT – Administració municipal – ...
 • 22. Resultats obtinguts:  Evolució de la puntuació mitjana dels centres a l’avaluació de sisè d’educació primària durant el període 2009-2012 (llengua catalana i llengua castellana) i 2010- 2012 (llengua anglesa). Variació de la puntuació mitjana ((any final-anyinicial)/any inicial)*100 Centres del programa Municipi Lector Centres de nivell de complexitat mitjana (B) Conjunt de Catalunya Competència lingüística en llengua catalana +7% +4,4% +4,4% Competència lingüística en llengua castellana +4,9% +3,8% +3,8% Competència lingüística en llengua anglesa +8,4% +5,7% +6,3%
 • 23. Publicitat de llibres infantils i juvenils als carrers de Mollerussa (Lleida)
 • 24. HI ESTEU TOTS CONVIDATS!