Delictes contra l'honor i la
intimitat de les persones a
la xarxa
LAW. HONOR & INTIMACY PARTNERSHIPS
1er Semestre Curs 201...
PRESENTACIÓ
. CONCEPTE DELICTE INFORMÁTIC.
. TIPOLOGÍA.
. ESTUDI ESPECIAL DELICTES CONTRA L’HONOR I LA INTIMITAT (I). TIPO...
CONCEPTE DELICTE INFORMÀTIC
Per delicte informàtic entenem aquelles operacions il·lícites
realitzades a través d’Internet ...
TIPOLOGÍA
. Estafes.
. Compres fraudulentes a través de l’obtenció de dades personals.
. Infraccions contra la propietat i...
Estudi especial delictes contra
l’honor i la intimitat (I): Tipologia.
-Ciber-assetjament: entre persones adultes de maner...
Estudi especial delictes contra l’honor i
la intimitat (II): Delinqüent- Víctima.
Característiques principals:
Delinqüent:...
Responsabilitat legal
Normes Jurídiques:
.
.
.
.

Art. 18 CE
Títol X i XI CP
Llei 15/1999, protecció de dades. (Estatal).
...
Mesures de prevenció
A tenir en compte principalment:
. Direcció d‘ e-mail neutre.
. No facilitar cap tipus d’informació p...
CONCLUSIONS
. Augment significatiu en els darrers anys d’aquesta classe de
delictes.
. Qualsevol persona pot ser víctima p...
Preguntes per a la reflexió
. S’haurien d’elaborar lleis amb penes més dures per
aquests tipus de delictes ja que malgrat ...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Presentació del projecte

471 views
419 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
471
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Presentació del projecte

 1. 1. Delictes contra l'honor i la intimitat de les persones a la xarxa LAW. HONOR & INTIMACY PARTNERSHIPS 1er Semestre Curs 2013/14 Ús i aplicació de les TIC. Aula 3 Temàtica del projecte: "L'auge dels delictes a Internet: estudi especial del dret a l'honor i a la intimitat" Grup 8: Esmeralda Raya – Jana Fontanilla – Marc Recasens – Mari Carmen González 1
 2. 2. PRESENTACIÓ . CONCEPTE DELICTE INFORMÁTIC. . TIPOLOGÍA. . ESTUDI ESPECIAL DELICTES CONTRA L’HONOR I LA INTIMITAT (I). TIPOLOGIA. . ESTUDI ESPECIAL DELICTES CONTRA L’HONOR I LA INTIMITAT (II). VÍCTIMA – DELINQÜENT. . RESPONSABILITAT LEGAL. . JURISPRUDÈNCIA. . MESURES DE PREVENCIÓ. . CONSLUSIONS. . PREGUNTES PER AL DEBAT.
 3. 3. CONCEPTE DELICTE INFORMÀTIC Per delicte informàtic entenem aquelles operacions il·lícites realitzades a través d’Internet que tenen com a objectiu d’una banda destruir i danyar ordinadors, mitjans electrònics i xarxes d’Internet i d’altra vulnerar els drets fonamentals de les persones.
 4. 4. TIPOLOGÍA . Estafes. . Compres fraudulentes a través de l’obtenció de dades personals. . Infraccions contra la propietat intel·lectual. . Sabotatges informàtics. . Amenaces, calumnies i/o injuries. . Assetjament. . Pornografia infantil.
 5. 5. Estudi especial delictes contra l’honor i la intimitat (I): Tipologia. -Ciber-assetjament: entre persones adultes de manera anònima o bé perquè l'assetjador coneix prèviament la víctima per haver mantingut una relació sentimental o laboral. Finalitat: causar un dany o treure'n un benefici de la víctima. -Ciber-bullyng: entre menors i adolescents. L'assetjador utilitza les xarxes socials o dispositius mòbils ( sms, "whattsup" ) Finalitat: causar un dany a la víctima provocar les burles dels companys de classe. -Grooming: entre un adult i un menor d'edat. És la manera que tenen d'actuar els pedòfils a la xarxa amb la creació d’un perfil fals. Finalitat d'obtenir una satisfacció sexual mitjançant l'enviament d'imatges eròtiques del/a menor. -Sexting: entre adults i augmentat els casos entre adolescents. Finalitat:l'intercanvi de continguts de caràcter sexual, principalment fotos o vídeos, a través de telèfons mòbils. Particularitat: el contingut ha sigut creat per la pròpia víctima la qual es converteix en tal pel seu desconeixement sobre el fet que les fotos i vídeos dels mòbils poden sortir d'aquests de moltes formes: robatori, confiança innocent de la persona a qui se l'envia, etc...
 6. 6. Estudi especial delictes contra l’honor i la intimitat (II): Delinqüent- Víctima. Característiques principals: Delinqüent: . . . . Personalitat freda i calculadora. Actuació sota anonimat o amb identitat pròpia. Busca treure un benefici. Es mou per gelosia o venjança. Simple gaudi de veure patir. Víctima: . Susceptible qualsevol persona. . Importants trastorns: angoixa, humiliació, etc...
 7. 7. Responsabilitat legal Normes Jurídiques: . . . . Art. 18 CE Títol X i XI CP Llei 15/1999, protecció de dades. (Estatal). Llei 5/2002, Agència Catalana de protecció de dades (autonòmica). Jurisprudència: Ex: Sentència a favor del dret a l'honor Sentencia Audiencia Provincial Granada núm. 144/2006 (Sección 4), de 7 abril http://documentostics.com/component/option,com_docman/task,doc_view/gid,1 255/
 8. 8. Mesures de prevenció A tenir en compte principalment: . Direcció d‘ e-mail neutre. . No facilitar cap tipus d’informació personal. . Utilitzar contrasenyes segures. . No realitzar fotos o vídeos comprometedors. -Entrevista d’un Agent dels Mossos d’Esquadra en la qual informa dels delictes informàtics així com de les mesures de seguretat per prevenirlos: http://www.catradio.cat/audio/275332/Delictes-informatics-i-seguretat-a-laxarxa -On adreçar-se en cas de denúncia: -Brigada de Investigació Tecnològica de la Policia Nacional http://www.policia.es/org_central/judicial/udef/bit_quienes_somos.html - Grup de Delictes Telemàtics de la Guardia Civil. https://www.gdt.guardiacivil.es/webgdt/home_alerta.php.
 9. 9. CONCLUSIONS . Augment significatiu en els darrers anys d’aquesta classe de delictes. . Qualsevol persona pot ser víctima però les dones i els menors ho són principalment. . Molt important és prendre les mesures de prevenció oportunes. . L’avenç imparable del desenvolupament de les noves tecnologies i la navegació a la xarxa provoca l’aparició de nous delictes els quals escapen de la legislació existent. . No tenir por i denunciar.
 10. 10. Preguntes per a la reflexió . S’haurien d’elaborar lleis amb penes més dures per aquests tipus de delictes ja que malgrat les mesures de prevenció i la legislació existent els ciberdelinqüents no disminueixen la seva activitat? . Som realment conscients dels perills de la xarxa? Adoptem les mesures oportunes? . Podem afirmar que els ciberdelictes han substituït les formes tradicionals de delinquir donat l’auge d’aquests en els darrers anys?

×