Koplampafstellen

6,874 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
6,874
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
79
Actions
Shares
0
Downloads
34
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Koplampafstellen

 1. 1. KOPLAMPEN AFSTELLEN
 2. 2. Koplamp-afstelapparaat
 3. 3. HOE GA JE TE WERK MET HET KOPLAMP-AFSTELAPPARAAT?
 4. 4. Bij moderne auto`s bevindt zich naast het stuur een verstelknop. Met deze verstelknop kun je een verstelmotor aansturen die de lamp naar boven of beneden verstelt. Dit is in verband met belading soms noodzakelijk. Bij het afstellen van de verlichting moet de knop op nul staan.
 5. 5. Eerst stel je de hoogte van het apparaat in. Dit is de hoogte van de vloer tot het midden van de koplamp gemeten.
 6. 6. Nadat je de hoogte hebt ingesteld, ga je de afstand opmeten: deze moet tussen de 30 tot 70 cm zijn. Je meet vanaf de lens tot het midden van het koplampglas.
 7. 7. Richtspiegel
 8. 8. Draai de richtspiegel zó dat de voorkant van de auto zichtbaar wordt. Draai nu het koplamp-afstelapparaat totdat de lijn in de spiegel gelijk komt met twee gelijke punten op het carrosserie (zie de pijlen in de afbeelding).
 9. 9. Op de lamp of onder de motorkap kun je de lampcorrectie aflezen. Dit heb je nodig om het koplamp-afstelapparaat in te stellen.
 10. 10. De lampcorrectie wordt met de afgebeelde schijf ingesteld. Deze schijf bevindt zich achter op het apparaat. Als je aan deze schijf draait, wordt het binnenpaneel, waar de lichtbundel op geprojecteerd wordt, in hoogte versteld.
 11. 11. Als je de koplampen op dimlicht schakelt, krijg je dit op de binnenplaat in het apparaat te zien. Hiermee kun je controleren of lamp goed afgesteld is.
 12. 12. De lichtbundel moet zo afgesteld worden dat het horizontale vlak niet boven de stippellijn uitkomt en het schuine vlak niet boven de pijl. Hierbij moet je zorgen dat de hoek in de lichtbundel gelijk komt met het kruisje.
 13. 13. Ook kun je op het afstelapparaat de lichtsterkte controleren. - Bij dimlicht kijk je op de onderste balk, - Bij grootlicht kijk je op de bovenste balk. (Op de afbeelding zie je dus dimlicht)
 14. 14. Dit krijg je op de binnenplaat te zien als het grootlicht is ingeschakeld.
 15. 15. De lichtsterkte wordt uitgedrukt in Lux. Een halogeenlamp geeft meer licht dan een gloeilamp.
 16. 16. HET AFSTELLEN VAN DE KOPLAMPUNIT
 17. 17. Als je naar de koplampunit kijkt, zie je aan de bovenkant de afstelschroeven voor de hoogte- en breedteverstelling.
 18. 18. Met deze verstelschroef kun je de lamp naar boven of naar beneden verstellen.
 19. 19. Met deze verstelschroef kun je de lamp naar links of naar rechts verstellen.
 20. 20. MAAK NU DE OPDRACHT VEEL SUCCES

×