Isu pulau layang2

665 views
515 views

Published on

Isu Pulau Layang-Layang

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
665
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
26
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Isu pulau layang2

  1. 1.  KUNJUNGAN media baru-baru ke sini bagi menyertai Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Abd. Razak melawat Pulau Layang-layang seperti dijangka mengundang rasa kurang puas hati negara-negara yang menuntut hak ke atas kepulauan itu.  Kementerian luar China dan Taiwan berpendapat lawatan delegasi menteri dan pegawai-pegawai kanan ATM itu tidak sepatutnya berlaku. Seperti China, Taiwan juga menuntut keseluruhan kepulauan di sini yang disifatkannya sebahagian hak mutlak negara itu.
  2. 2. KETIDAKPUASAN HATI NEGARA-NEGARA LAIN KETEGANGAN DALAM HUBUNGAN DIPLOMATIK MENJEJASKAN SUMBER KEPERLUAN AM RAKYAT MASALAH SOSIAL RAKYAT KURANG DIBERI PERHATIAN (PENDIDIKAN)
  3. 3.  Sikap Wisma Putra yang tidak memberikan kerjasama penuh jika ada ahli akademik, penyelidik atau pelajar yang mahu membuat kajian mengenai isu seperti ini atau sebarang isu yang berkait dengan dasar luar. Hal ini sudah tentu sangat dikesali kerana Wisma Putra patut memberikan galakan kepada mereka untuk membuat kajian mengenai dasar luar Malaysia kerana dengan adanya kajian yang dilakukan akan membolehkan input mengenai sesuatu isu yang diperlukan terutama yang berkaitan dengan kepentingan nasional kita.
  4. 4.  Hal ini cukup bertentangan dengan kaedah yang dilaksanakan White House di Amerika Syarikat yang memberikan layanan kepada ahli akademik, khususnya dalam bidang hubungan antarabangsa dan bidang berkaitan dalam menasihati pemimpin Amerika Syarikat berhubung sebarang isu antarabangsa, apatah lagi yang ada kaitan dengan kepentingan nasional.
  5. 5. Menurut Pegawai Pemerintah Terumbu Layang-Layang Leftenan Mohd Khairulislah Ahmad (TLDM), sejak Avillion Layang-Layang Resort dibuka sehinggalah tahun 2006, statistik kehadiran pelancong yang datang melawat pulau tersebut seramai 1,457 orang, kebanyakannya dari Jepun, Perancis, Korea Selatan dan China.
  6. 6. PENINGKATAN STATISTIK PELANCONG ASING MENINGKATKAN EKONOMI / SUMBER PENDAPATAN NEGARA MEMBANTU MENAMPUNG BELANJA / PERUNTUKAN UNTUK PENDIDIKAN NEGARA MERINGANKAN BEBAN RAKYAT YANG MASIH BELAJAR
  7. 7. Dalam beberapa keadaan didapati bahawa jika isu ini tidak ditangani segera akan :  Memberikan kerugian besar kepada negara  Lebih-lebih lagi apabila memperkatakan soal kedaulatan  Keuntungan ekonomi terutama sumber dan sebagainya  Sistem pendidikan negara terjejas

×