Renesansni kostim  nemačka
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×
 

Renesansni kostim nemačka

on

 • 255 views

Kostim XVI veka u Nemačkoj

Kostim XVI veka u Nemačkoj

Statistics

Views

Total Views
255
Views on SlideShare
253
Embed Views
2

Actions

Likes
0
Downloads
4
Comments
0

1 Embed 2

http://www.slideee.com 2

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Microsoft PowerPoint

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Processing…
Post Comment
Edit your comment

  Renesansni kostim  nemačka Renesansni kostim nemačka Presentation Transcript

  • Nemačka
  •  U Nemačkoj se renesansa, odnosno težnja za slobodom, ogleda se naročito u odeći vojnika, landsknehta, koji u prvoj polovini veka postaju nosioci evropske mode. Karakteristika te nošnje je da je prosečena u svim svojim delovima i na najneverovatnije načine. Prosečeni delovi postavljeni su materijalom jake boje, koji je izvučen kroz proreze. U nemačkin zemljama ovu modu su prvo prihvatili studenti, zatim mladi otmeni ljudi, kicoši i, najzad, plemstvo. Ljubav prema šarenilu se ogleda u nošenju i po četiri – pet boja odjednom. Seljaci izrađuju odeću od domaće vune, a vladajući slojevi koriste finu flamansku čoju ili porhet.  U drugoj polovini veka jača uicaj španske mode i odeća postaje tamnija i strožija.
  • Košulja je nabrana oko vrata i popunjava vratni izrez grudnjaka, koji je pripijen uz telo i ukrašen prorezima na grudima. Rukavi grudnjaka su takođe prosečeni, u gornjem delu veoma široki i ukrašeni rolnom na ramenu, a u donjem delu uski. Preko ovog grudnjaka se često nosi još jedan, od kože, sa dugim peševima. Čakšire su bile prosečene i često su imale nogavice različite dužine – jedna noga je bila otkrivena do iznad kolena. Kasnije se čakšire prosecaju na trake, a sve bogatija postava dopire u širokim naborima do iznad članka. Vojnici nose kratak zvonasti ogrtač, a plemići šaube istog oblika, postavljene krznom.
  • Landsknehti
  • Sastoji se od košulje, grudnjaka i suknje. Proseca se pod uticajem landsknehta, ali u manjem obimu. Košulja ima širok ovalni ili četvrtast izrez. Grudnjak se napred šnira tako da se vidi košulja ispod. Ponekad je dekolte grudnjaka zatvoren košuljom ili velikom kragnom od somota i svile. Suknje su široke i bogato nabrane, naročito na zadnjem delu, a u svečanim prilikama imaju dugačak šlep. Ponekad se preko suknje nosi dugačka kecelja. Nosi se veliki ogrtač, zimi postavljen krznom.