Kostim u doba Luja XIII

728 views

Published on

Prezentacija učenika IIt, 2013/14.

Published in: Education
0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
728
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
17
Actions
Shares
0
Downloads
9
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Kostim u doba Luja XIII

  1. 1. LUJ XIII (1610-1643) dinastija Burboni Autori: Jana Živković i Marina Živković, IIt 2013/14.
  2. 2.  Luj XIII Pravedni sin Henrija IV i Marije Mediči , je drugi kralj Francuske iz dinastije Burboni a vladao je od 1610— 1643 , u početku sa majkom Marijom Mediči. Kasnije je pravu vlast imao kardinal Rišelje.
  3. 3.  Početak veka, tokom vladavine Anrija IV, je obeležila skromnost i ograničen luksuz. Sa vladavinom Luja XIII (1610 -1643) do izražaja dolaze pune, barokne forme i bogati ukrasi.  Odeća se ukrašava vezom, ukrasnim trakama i gajtanima, biserima i dragim kamenjem.  Francuska moda preuzima dominaciju u Evropi i tragovi te dominacije su još uvek prisutni.  Posebno mesto u modi ovog vremena zauzima čipka.
  4. 4.  Muška moda  Osnovni delovi muške odeće ovog perioda su: košulja, grudnjak i čakšire.  Umesto kolira, nosi se spuštena čipkana (ili obrubljena čipkom) kragna – frez. Slična čipka nosi se i na zarukavljima, formitajući široke, levkaste manžetne. Preko grudnjaka se može nositi kratak kaput visećih rukava, kolet.  Čakšire su lako vatirane i dopiru do iznad kolena. Često su spreda ili sa strane prosečene celom dužinom i zatvaraju se upadljivim nizom dugmadi.  Oko struka se nekad nosi široka svilena ešarpa, vezana pozadi.  Preko odeće se nosi kratak polukružni ogrtač.  Neizostavni dodaci odeći su štap za šetnju i bandelir
  5. 5.  Ženski kostim  Ženski kostim se u prvoj polovini XVII veka oslobaĎa neprirodne utegnutosti i postaje elegantniji i ženstveniji.  Linija struka je podignuta, pa figura dobija bačvasti oblik. Grudnjak ima dubok vratni izrez i ukrašen je čipkom i mašnama  Spreda je obično zakopčan brandenburzima (vrstom širita). Često i ženski grudnjak ima kratke peševe, po ugledu na muški.  Prosečeni rukavi grudnjaka otkrivaju rukave košulje, bogato ukrašene čipkom.  Žene rado nose visok, krut, konusni šešir sa uzanim obodom, ukrašen vrpcama i gajtanima i nojevim perjem ili šešir širokog oboda, nalik muškom
  6. 6.  Muškarci nose dugu kosu, često ukovrdžanu. Ispred uveta, sa leve strane se često nosio jedan ukrašen pramen kose, mustaš, dok je ostatak kose začešljan na desno rame  Žene nose kraću kosu od muškaraca, ukovrdžanu i ravno podšišanu u visini brade. Na čelu su kratko šišane i proreĎene šiške, a na temenu punĎa, često dopunjena umecima.
  7. 7.  Cipele su umereno špicaste, ukrašene rozetom, često bogato izvezene. Potpetice su, kao i kod muškaraca, 4-5 cm. Po lošem vremenu se van kuće mogu nositi natikače (pattens). Žene ne nose čizme.  Karakteristična obuća ovog perioda su čizme. Mogle su biti različitih formi, ali su najčešće visoke, levkaste, sa mamuzama. Cipele se ukrašavaju rozetama. Potpetice su visoke 4-5 cm, a preko obuće se mogu nositi drvene natikače (pattens).
  8. 8.  Omiljeni nakit su minĎuše i ogrlice (biserne pre svih).

×