1.4 kesan tmk kepada masyarakat

5,086 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
5,086
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
12
Actions
Shares
0
Downloads
61
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

1.4 kesan tmk kepada masyarakat

 1. 1. KESAN TMK KEPADA MASYARAKAT ( TINGKATAN 4)1.4 Perkembangan Semasadan Masa Depan Di Sediakan Oleh : Murshida binti Muhamed 030914 DPLI UNISZA 2012
 2. 2. 1)PHISHING Sebuah bentuk jenayah internet yang menggunakan :  Email sebagai media penyebarannya  Menggunakan laman sosial sebagai tempat menghantar link ringkas ke laman web Phishing berasal dari kata “Fishing” yang bererti “memancing”. Jadi, Phishing adalah Email yang mengandungi informasi yang menipu (scam) yang memancing penerima untuk melakukan hal merugikan bagi penerima.
 3. 3. SAMBUNG … Phishing adalah cubaan untuk mendapatkan maklumat sensitif pengguna yang dimasukkan ke dalam komputer peribadi tanpa disedari. Contohnya:  Penjahat membuat laman web yang sangat mirip dengan laman web rasmi yang memancing kita untuk login sehingga secara tidak langsung kita telah memberikan informasi tentang username dan password yang kita miliki.  Sebuah email mengatasnamakan sebuah bank yang memberikan link tertentu untuk menspesifikasi akaun.
 4. 4. CARA MENGENALI EMAIL PHISHING  Perlu cermat dan teliti pada setiap email yang masuk.  Sentiasa berjaga-jaga dengan terma free  Jangan sesekali mendedahkan maklumat peribadi atau informasi kewangan selagi tidak pasti permintaan tersebut sah.
 5. 5. TIPS ELAK TERTIPU DENGAN PHISHING Jika menerima email yang diragui, jangan klik link di email untuk mengakses laman web. Sebaliknya terus taip alamat laman web yang ingin dikunjungi dari pelayar internet. Hubungi syarikat untuk mengesahkan jika mereka menghantar email. Jangan sesekali memberi informasi penting kepada sesiapapun.
 6. 6. CONTOH PHISHING
 7. 7. 2)PENGGODAMAN Pencerobohan yang dibuat oleh seseorang individu atau kumpulan yang dipanggil penggodam(hacker) ke atas komputer pelayan di dalam rangkaian tanpa mendapat izin daripada pelayan rangkaian komputer tersebut. Mereka mempunyai daya kemampuan pemikiran diluar batas bagi meneka kata laluan si mangsa dan tidak sesekali pernah berputus asa untuk berbuat demikian Penggodam dibahagikan kepada 2 kategori utama:  White hacker  Black hacker
 8. 8. WHITE HACKER Penggodam yang bertujuan baik. Bukan untuk menjatuhkan atau mengganggu sistem orang lain. Mereka hanya menguji kemahiran pada dirinya sahaja. Cara menghidari;  Sentiasa update password.  Jangan mempercayai laman web yang meminta update password dengan mudah.  Sentiasa update antivirus.
 9. 9. BLACK HACKER Penggodam yang menceroboh tanpa tanggungjawab. Mereka menggodam dengan:  Mengganggu sistem  Merosakkan sistem  Mencuri data tanpa kebenaran. Virus adalah satu alat yang biasa digunakan untuk memecahkan firewall dan code password.
 10. 10. VIRUSTrojan Horse Serangan Salami Dalam masa yang  Pencerobohan yang sama boleh melibatkan kecurian wang dalam jumlah yang kecil. mengakibatkan kerosakan (kecurian  Pengatucaraan yang data, identiti, akaun memprogramkan jumlah sulit). wang dalam setiap urus niaga dibulatkan sehingga Cara ke beberapa titik perpuluhan yang menghindari, elakkan dikehendaki oleh beliau. dari memuat turun program-program  Contoh : RM120.24 yang tidak diketahui di dibulatkan kepada RM120.20 dimana 4 sen mana integritinya telah dipindahkan ke diragui. akaunnya sendiri
 11. 11. LANGKAH - LANGKAH KESELAMATAN1) Biometrik Sistem pengesan ciri-ciri biologi individu yang khusus.  Cap jari  Imbasan retina mata  Tapak tangan Meningkatkan tahap keselamatan dan kualiti sistem penyampaian dan perkhidmatan
 12. 12. P ENGIMBAS RETINA MATA Alat pengimbas mata akan mengambil foto mata yang beresolusi tinggi dan merekodkan data tersebut. Data ini akan ditukarkan kepada algoritma dan dibandingkan dengan karakter dan bentuk anak mata yang telah direkodkan. Sesuai digunakan untuk akses lokasi-lokasi yang bertahap keselamatan yang tinggi. Contohnya, memasuki bilik kebal yang mengandungi bahan-bahan rahsia.
 13. 13. PENGIMBAS CAP JARI Imbasan cap jari individu akan dibandingkan dengan templat cap jari yang disimpan di dalam sistem. Mempunyai tahap ketepatan yang tinggi
 14. 14. PENGIMBAS TELAPAK TANGAN Kaedah ini menumpukan kepada 3 dimensi bentuk tapak tangan merangkumi:  Imej tapak tangan yang terdiri daripada panjang, tebal, struktur tulang, lengkungan dan jarak antara sendi tangan.  Sistem/alat imbasan tangan akan membuat pemadanan antara imej yang dibaca dengan imej yang telah didaftarkan.
 15. 15. 2) PENGESAHANi) Pengenalan Pengguna Menggunakan kombinasi sebarang huruf, nombor atau simbol yang dihafal pengguna. Contohnya nombor pin kad mesin ATM atau kata laluan sistem.ii) Objek Dimiliki Objek yang dimiliki seperti Smart card, security token dan kad pengenalan. Digunakan untuk memasuki sesuatu sistem atau memasuki suatu sistem komputer.
 16. 16. SEKIAN

×