Kepentingandankebaikanmendengar 090328105056-phpapp02
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×
 

Kepentingandankebaikanmendengar 090328105056-phpapp02

on

 • 278 views

 

Statistics

Views

Total Views
278
Views on SlideShare
266
Embed Views
12

Actions

Likes
0
Downloads
13
Comments
0

1 Embed 12

http://ranjenehemalatha.blogspot.com 12

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Microsoft PowerPoint

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Processing…
Post Comment
Edit your comment

Kepentingandankebaikanmendengar 090328105056-phpapp02 Kepentingandankebaikanmendengar 090328105056-phpapp02 Presentation Transcript

 • Pengenalan.. Definisi : Memberikan perhatian kepada setiap perkataan yang kita dengar daripada orang lain. - Mendengar merupakan perkara yang sangat penting dalam komunikasi. - Mendengar merupakan cara berkomunikasi yang kerap digunakan & biasanya diikuti oleh aktiviti membaca, bercakap & menulis.
 • Learning (mempelajari) Relating (hubungkait) Influencing (mempengaruhi) Playing (hiburan) Helping (membantu) Kepentingan Komunikasi (mendengar)
 • Mempelajari (learning) Cth: Pengalaman yang diceritakan oleh kawan yang melawat negara Cuba dapat membantu kita mengenali lebih banyak ttg dirinya & kehidupannya. Membolehkan kita memperolehi maklumat tentang dunia dan diri sendiri. Membantu kita untuk mengelakkan diri daripada masalah dan buat keputusan yang lebih baik.
 • Memberikan perhatian & sokongan semasa mendengar. Diterima oleh masyarakat & populariti meningkat. Hubung kait (relating)
 • Mendengar dapat membantu seseorang mengubah sikap & kelakuan orang lain. Seseorang akan mengikut nasihat sekiranya kita mendengar masalah mereka. Mempengaruhi (influencing)
 • Hiburan (playing) Pelajar mendengar lagu sambil membuat tugasan. Kita mampu mengimbangi dunia perkerjaan & hiburan. Menyeronokkan sekiranya kita berkongsi fikiran & perasaan.
 • Anda sebenarnya membantu orang lain dengan mendengar. Kaunselor mendengar & memberikan nasihat kepada pelajar yang bermasalah. Membantu (helping)
 • MENERIMA Mendengar Attending KEFAHAMAN Mempelajari Menerang Bermaksud MENGINGAT Menimbas kembali Kekal MENAFSIR Mengadili Kritik TINDAK BALAS Menjawab Memberi maklum balas
 • Menerima (Receiving)..  Peringkat pertama bagi proses mendengar ialah menerima.  Proses mendengar bermula dengan menerima mesej yang dihantar oleh penyampai.  Mesej dapat diterima dalam 2 bentuk iaitu : 1. verbal (lisan) : kawalan suara (nada, cara sebutan) 2. non-verbal( bukan lisan) : bahasa badan (mimik muka, kepala, tangan, mata)
 • LANGKAH-LANGKAH TERIMA MESEJ DENGAN LEBIH BERKESAN  Memberi perhatian kepada verbal & non-verbal yang digunakan oleh penyampai.  Elakkan daripada gangguan persekitaran.  Tumpukan perhatian kepada mesej yang ingin disampaikan.  Kekalkan peranan sebagai pendengar & elakkan menyampuk sebelum mesej yang penuh disampaikan.
 • Memahami (Understanding)..  Peringkat yang membolehkan kita belajar memahami apa yang ingin disampaikan oleh pengucap.  Ekspresi muka dan emosi perlu dititikberatkan.
 • CARA-CARA MENINGKATKAN & MEMBAIKI MUTU PEMAHAMAN  Kaitkan maklumat yang baharu dengan apa yang sudah diketahui.  Melihat mesej daripada pandangan pengucap dan jangan buat penilaian awal sebelum memahami mesej itu.  Menanya soalan untuk maklumat tambahan jika jika perlu.  Membina semula maklumat pengucap dalam ayat sendiri.