07 El Desconsol

1,238 views

Published on

0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
1,238
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
362
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

07 El Desconsol

  1. 1. El Desconsol Josep Llimona Museu Nacional d’Art de Catalunya. Barcelona. (MNAC) Una rèplica es troba al centre de l’estany de davant del Parlament de Catalunya, al parc de la Ciutadella de Barcelona. 1903 Modernisme Josep Llimona (1864 - 1934)
  2. 2. Representació de l’estat de l’ànima de l’artista És el resultat del dolor, la desesperació, la tristesa i la melangia de Josep Llimona, després de la mort de la seva esposa, Mercè Benet, el dia 5 de març de 1901, amb només trenta-cinc anys.
  3. 3. Presentada a la V Exposició Internacional de Belles Arts de Barcelona l’any 1907, el Desconsol obtingué el premi d’honor. El 1917 en fa una altra versió de mida més gran que es va col·locar al parc de la Ciutadella i que actualment s'ha substituït per una còpia, l'original ha passat al MNAC. Joaquim Renart, amb motiu de la mort de l’escultor, al 1934, la descrivia així: «Figura femenina que es vesteix de dolor i s’emmiralla en les aigües quietes, que verdegen entre les fulles, davant del Palau del Parlament de Catalunya. Mirant aquell marbre impecable, harmoniós i sentidíssim, sentiu la besada del dolor planant damunt la bellesa del marbre magnífic»
  4. 4. Llimona vol reflectir l’eternitat de la fugitiva joventut femenina. La model que ha utilitzat envellirà i morirà però el marbre eternitzarà la joventut i la bellesa.
  5. 5. nu femení cap amagat entre els braços i la sinuosa cabellera l’artista n’amaga el rostre per cos suau no caure en allò descriptiu i concret actitud de feblesa i fragilitat mans entrelligades en un clar gest cos inclinat cap d’abatiment endavant agenollada sobre tres graons
  6. 6. Contrast entre textures amb finalitats expressives La suavitat dels perfils ondulats del seu cos i la llisor de la talla de marbre plenament modernista ressalta encara més en relació amb la rectilinitat i asprositat del suport rocós. Auguste Rodin La Danaide El Desconsol mostra la gran 1885 influència de l’artista per part de Auguste Rodin. El Desconsol imita La Danaide de Rodin, datada l’any 1885 i que té igualment el modelat suau, la composició, l’esforç per aconseguir el moviment i la màxima expressió, així com la correctíssima utilització de la llum.
  7. 7. Monument al Dr. Robert Plaça de Tetuàn 1903-1910 va ser erigit per la ciutat a la Plaça La Recompensa Universitat, desmuntat durant la Fris Arc de Triomf 1888 dictadura de Franco i novament erigit a la Plaça Tetuàn l’any 1988. Ramon Berenguer el Gran Plaça de Ramon Berenguer (Via Laietana) 1880
  8. 8. Va fundar juntament amb el seu germà el pintor Joan Llimona el "Centre Artístic de Sant Lluc“ al carrer del Pi. La voluntat que els mogué a fundar el Cercle Artístic de Sant Lluc va ser l'esperit de compromís amb la fe cristiana i un profund amor a la terra pròpia. Aquestes dues vessants ideològiques, lligades al foment de les Belles Arts, configuraren els punts essencials dels estatuts fundacionals de l'Entitat.
  9. 9. Llimona es va manifestar també en altres camps com la imatgeria funerària amb treballs com els panteons del cementiri del Sud-oest de Barcelona i els dels cementiris de Sitges i d’Arenys de Mar. Panteó Massaguer. Cementiri d’Arenys de Mar Panteó Robert Camps 1903. Cementiri de Sitges

×