design at homeRajan bhatt of bezel designs & communications (P) ltd designed a fashionable abode for aclient in Gurgaon. T...
The client, a businessman in his early 50s, wantedthe house of his dreams for himself and hisfamily—his wife and two sons....
A deck next to the kitchenoffers a quiet corner for thefamily, while refreshmentscan be served from the kitchenthrough the...
parking space for three cars, space for housing a generator,water features, and utility areas.The contemporary and clean l...
sandstone floor. A tall, almost ceremonial door of seasonedBurma teak opens right into the formal seating space. A simpley...
This semi-open deck next to the kitchen, offers a quietcorner for the family to sit out while the beverages andeatables ca...
the boys’ bedrooms. Each of these suites has its own terraceor balcony. The toilet of each suite is monochromatic andminim...
effective in maintaining thermal control.Rainwater management and harvesting have beencarefully tackled. Besides making pr...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Residence - Featured in Design Today - Anniversary Issue 2012

1,003 views
842 views

Published on

Über Cool

Rajan Bhatt of Bezel Designs & Communications (P) Ltd. designed a fashionable abode for a
client in Gurgaon. The house exudes luxury and has all the facilities of a modern hotel, with the warmth of a home; flamboyant yet subtle, with well-defined public and private spaces...

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,003
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
9
Actions
Shares
0
Downloads
6
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Residence - Featured in Design Today - Anniversary Issue 2012

  1. 1. design at homeRajan bhatt of bezel designs & communications (P) ltd designed a fashionable abode for aclient in Gurgaon. The house exudes luxury and has all the facilities of a modern hotel, with the warmthof a home; flamboyant yet subtle, with well-defined public and private spacesÜber coolÜber cool
  2. 2. The client, a businessman in his early 50s, wantedthe house of his dreams for himself and hisfamily—his wife and two sons. Apart from thebasic functional needs he had two requirements—afull-fledged home theatre and a standalone placefor worship and meditation. Since the architect had workedwith the client and his sons before, he was given a free handto do the house.The stylish 8,000sq ft bungalow stands on an odd-shaped, five-cornered plot but utilises all the cornerseffectively. The USP of the house is that although itsfunctional aspects have been given priority, all the designfeatures have been seamlessly integrated within. The architectwas involved right from the stage of plot selection to thebuilding and designing of the interior spaces including thefurniture and lighting, and this explains the cohesiveness ofthe entire structure.The house has four levels–basement, ground, first andthe second—connected by an internal staircase. The designsensibility can be seen right away as one enters the maingate,whereinthemandatorysitesetbacksandthechallenging,awkward shape of the five-cornered plot have been creativelyutilised to incorporate landscaped greens, a driveway withd es i g n at h o m e
  3. 3. A deck next to the kitchenoffers a quiet corner for thefamily, while refreshmentscan be served from the kitchenthrough the service windowd es i g n at h o m e
  4. 4. parking space for three cars, space for housing a generator,water features, and utility areas.The contemporary and clean lines of the structure’sexterior are what make it particularly striking. The primarilywhite exteriors with a dash of rough yellow Jaisalmer stone,the steel pergolas tying the front and the side, and the 35’ talland 6’ wide slate cladded feature wall add to its elegance.The blank southwest facade has been adorned withsteel in a wave-like pattern and Teflon-coated fabricinstallation art, to prevent direct sunlight from falling ontothe building and to keep it cool in summer months. As perthe design requirement for a standalone place of worship, asteel-and-glass pyramid has been created to worship andmeditate, and is aligned perfectly with the entrance.The regular entrance door welcomes one into theentrance foyer. This space has a business-like yet warmatmosphere with dull green rattan furniture and, rusty orangecushions, placed above a striped ochre, mirror-polishedThe basement has a salon like bar, a high-tech home theatre with colour-changing LEDlighting, plush recliners and a workspacedesigntodayNovember 201200d es i g n at h o m e
  5. 5. sandstone floor. A tall, almost ceremonial door of seasonedBurma teak opens right into the formal seating space. A simpleyet effective design detail has been used to establish a visualconnect of the entrance foyer with the outdoors— mirror imagewater bodies with fountains separated by a large glass enclosure.This space is all elegance, with large white panel marble flooringand almost stark furniture in white suede with walnut trims.Two floral chairs with mustard suede petals right next to thewater feature and inverted onion dome lights above make aninteresting corner composition.The kitchen is large enough to accommodate a well-articulated cooking space and a separate nook for the washingarea. The beige countertop and Burma teak shutters give it afunctional yet warm feel. The large windows bring in thenatural light and make it look spacious.The dining area is cheerful and happy flanked by thebrightly lit yellow staircase well on one side and the semi-open deck on the other, making it a space of contentment.The master bedroom and the boys’bedrooms on the upper floor each havetheir own terrace or balconydesigntodayNovember 201200d es i g n at h o m e
  6. 6. This semi-open deck next to the kitchen, offers a quietcorner for the family to sit out while the beverages andeatables can be served directly from the kitchen through theservice window.Another demand from the client, a full-fledged hometheatre-cum-entertainment zone, has been incorporated inthe basement. The architect has transformed a dreary, darkbasement into a high-tech haven with a fashionable salon-like bar, an acoustically treated home theatre with professionallevel AV system, controlled colour-changing LED lightingand top-of-the-line recliners and a library cum workspace.The internal staircase is an important feature of thehouse. It is a complete RCC structure where each step is anindependent, suspended entity, tapering towards the sidesand jutting out of a RCC sheer wall that continues from thebasement till the topmost floor, cutting out the harshsouthwest sun. As one moves through the upper floors, oneencounters the personal spaces—the master bedroom andEach toilet is minimalistic andmonochromatic. They are finished in slate,marble or Jaisalmer stonedesigntodayNovember 201200d es i g n at h o m e
  7. 7. the boys’ bedrooms. Each of these suites has its own terraceor balcony. The toilet of each suite is monochromatic andminimalistic. Each toilet is finished in a single type of stone—slate, marble or Jaisalmer—with high-quality stainless CPfittings and contrasting white ceramicware. Large mirrorswith LED lights embedded in them add to their dimension.A lot of thought has gone into making this buildingclimatically conscious, if not downright ‘green’. The wet areasof the house are located on the southwest wall, and this actsas a thermal buffer for the rest of the house. The sloping rooffinished with slate tiles provides a greater volume to the topfloor rooms, thus allowing a false ceiling which also helps inthermal insulation. Windows used are white UPVC withdouble-glazing to keep out the noise, and are extremelydesigntodayNovember 201200d es i g n at h o m e
  8. 8. effective in maintaining thermal control.Rainwater management and harvesting have beencarefully tackled. Besides making provision for harvesting thewater in the open landscaped areas, the metal gutters on theedge of the sloping roof ensure that all the rainwater from theroof and terrace levels reaches the harvesting pit. LED lightshave been used in the entire building both for the outdoorsand indoors to keep the power consumption at its lowest.Says Rajan, “Besides the awkward shape of the plot,the other challenge was to integrate the rich finishingmaterial pallete—12 kinds of natural stone, stainless steel,glass, Teflon-coated outdoor fabric, painted mild steelperforated sheets, an interesting dash of pine wood in theexteriors; seasoned Burma teak for all the furniture anddoors; satin and textured finishes of paints in both outdoorand indoors—harmoniously.”The stylish 8,000sq ftbungalow with four levelsstands on an odd-shaped, five-cornered plot but utilises allthe corners effectivelydesigntodayNovember 201200d es i g n at h o m ePhotographs: Bharat Aggarwal; Text: mrinmoyee r paul

×