Your SlideShare is downloading. ×
Konnektivista óravázlat
Konnektivista óravázlat
Konnektivista óravázlat
Konnektivista óravázlat
Konnektivista óravázlat
Konnektivista óravázlat
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

Konnektivista óravázlat

161

Published on

Published in: Education
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total Views
161
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

  • 1. A projekt: Egy meghatározott eredmény elérése érdekében, adott erőforrásokkal és költségekkel, adott időkeretben végzet tevékenység. nem sorolható a hagyományos szervezeti egységek megszokott tevékenységei közé egyedi szervezeti környezetben megtervezett és végrehajtott lépéssorozat konkrét célt/célokat, meghatározott idő alatt kíván elérni a célok eléréséhez meghatározott erőforrásokat (humán és anyagi) rendel A projektmunka szakaszai 1. projekttervezés 2. projekt-megvalósítás 3. értékelés-zárás 1. A PROJEKTTERVEZÉS Fontos észben tartani, hogy az alábbi tervezési fázisok nem kronológiai rendbe vannak állítva, hiszen vannak olyan tevékenységek, melyeket egy időben, egymással párhuzamosan kell végrehajtani. A humánerőforrás-terv előkészítése például meg is előzheti, de akár követheti is a projekt kommunikációs tervének elkészítését. Ez is bizonyítja, hogy a projekt-tervezés komplex feladat, mely egy párhuzamosan több szálon futó történethez is hasonlítható. 1.1. A projekt céljainak meghatározása (hosszú távú és közbenső célok meghatározása) A célok meghatározásához először is választ kell adnunk a „kik”, „mit”, „miért”, „hogyan” és „milyen költséggel” kérdésekre. A melyek a projekt erőforrásainak (humán erőforrás, anyagi erőforrás és infrastrukturális erőforrás) meghatározásában is fontos szerepet játszik. Projektek általános célja lehet: - fejlesztés, - átalakítás, - megújítás, - új dolog létrehozása 1.2. A projekt hatásának/eredményeinek meghatározása A projekt-célok precíz meghatározását követi a projekt eredményeinek és hatásának definiálása. "Eredményeken" már a projekt alatt vagy közvetlenül utána értékelhető elemeket értjük, míg "hatásnak" a közvetetten jelentkező, a közép-, illetve hosszú távú célok megvalósulásához kapcsolódó elemeket nevezzük. Ez a projekt végső értékelése miatt fontos. Ha mérhető eredményeink és hatásaink vannak, akkor mind a magunk, mind a külvilág számára könnyen tudjuk majd értékelni azokat. A hatások és eredmények definiálásakor fontos, hogy meghatározzuk azon konkrét értékelési és nyomonkövetési szempontokat, melyek alapján az eredményeket mérni fogjuk. Sokat segíthet majd az értékelési folyamatban, ha az ún. mérföldköveket (eseményeket) is megjelöljük, melyeknek biztosan be kell ahhoz következniük, hogy a projekt jó úton haladjon.
  • 2. 1.3. A projekt részletes feladat- és időtervének elkészítése A projekt részletes feladattervén azon lépéssort értjük, melyek a megvalósítás szakaszában szükségesek. Érdemes meghatározni kulcsfeladatokat, és azokat további alfeladatokra bontani. Ez a lista a feladatok megnevezése mellett, azok optimális sorrendjét és idejét is tartalmazza. Az alábbi példában természetesen csak a fő feladatokat soroltuk fel, melyeket még további részekre lehetne bontani. Feladat (Filmkészítés) 1. Témaválasztás: egyéni, csoportos, megrendelés, pályázat stb. 2. Anyaggyűjtés, tájékozódás, információhordozó helyes kiválasztása 3. Előkészítés, finanszírozás, támogatások, pályázatok stb. 4. Szakanyag megírása, szinopsziskészítés (vázlatos kivonat) 5. Jóváhagyás után, forgatókönyv készítés – irodalmi forgatókönyv, technikai forgatókönyv, storyboard, igény esetén előtanulmányfilm, pilot film készítése 6. Elfogadás, részletes költségvetés 7. Helyszínek kiválasztása, terepszemle 8. Stáb összeállítása, gyártásvezetés 9. Nyersanyag (film(celluloid) vagy videó), technika(kamera, lámpa, mikrofon, kameramozgató eszközök, aggregátor stb.), szállítás 10. Forgatások, forgatási napok száma 11. Megtekintés, snittlista 12. Utómunka menete: előzetes szöveg (a forgatókönyv szerint), elővágás, vágás, trükkök, feliratok, grafika, animáció, zene, szövegpontosítás, bemondás, keverés, ellenőrzés, lektorálás 13. Archiválás, kópiák 14. Átadás - átvétel 15. Fizetés, utalás 16. Bemutatás, megjelenítés, forgalmazás Kezdés Befejezés Felelős Végzik Eredmény Megjegyzés
  • 3. Feladat (Filmkészítés) 1. Témaválasztás: egyéni, csoportos, megrendelés, pályázat stb. 2. Anyaggyűjtés, tájékozódás, információhordozó helyes kiválasztása 3. Előkészítés, finanszírozás, támogatások, pályázatok stb. 4. Szakanyag megírása, szinopsziskészítés (vázlatos kivonat) 5. Jóváhagyás után, forgatókönyv készítés – irodalmi forgatókönyv, technikai forgatókönyv, storyboard, igény esetén előtanulmányfilm, pilot film készítése 6. Elfogadás, részletes költségvetés 7. Helyszínek kiválasztása, terepszemle 8. Stáb összeállítása, gyártásvezetés 9. Nyersanyag (film(celluloid) vagy videó), technika(kamera, lámpa, mikrofon, kameramozgató eszközök, aggregátor stb.), szállítás 10. Forgatások, forgatási napok száma 11. Megtekintés, snittlista 12. Utómunka menete: előzetes szöveg (a forgatókönyv szerint), elővágás, vágás, trükkök, feliratok, grafika, animáció, zene, szövegpontosítás, bemondás, keverés, ellenőrzés, lektorálás 13. Archiválás, kópiák 14. Átadás - átvétel 15. Fizetés, utalás 16. Bemutatás, megjelenítés, forgalmazás 1. hét 2. hét 3. hét 4. hét 5. hét 6. hét 7. hét 8. hét …. hét Feladatterv: A tevékenységek ütemezése és időterve, azaz egy áttekinthető munkaterv, az egyes feladatok végrehajtásáért felelősök megjelölésével. A projekt erőforrásainak (munka, tőke, eszközök) hatékony felhasználása és ezek alapján az egyes projektek elemzése. Határozott időtartamú időterv (minden tevékenységhez egyetlen meghatározott időtartamot rendel.) A feladatterv elkészítése után érdemes az egyes feladatok mellé határidőket is rendelni, valamint meghatározni, hogy melyik feladathoz mennyi időre lesz az adott munkatársnak szüksége. Az időterv elkészítésénél érdemes időtartalékot hagyni az egyes feladatok megvalósítására, mert előfordulhat, hogy valamilyen ok miatt a terv végrehajtása időben elcsúszik.
  • 4. I. szakasz (Filmkészítés) 1. Témaválasztás 2. Anyaggyűjtés, tájékozódás, információhordozó helyes kiválasztása 3. Előkészítés, finanszírozás, támogatások, pályázatok stb. 4. Szakanyag megírása, szinopsziskészítés (vázlatos kivonat) II. szakasz (Filmkészítés) 5. Jóváhagyás után, forgatókönyv készítés, igény esetén előtanulmányfilm, pilot film készítése 9.Nyersanyag (film(celluloid) vagy videó), technika(kamera, lámpa, mikrofon, kameramozgató eszközök, aggregátor stb.), szállítás 6.Elfogadás, részletes költségvetés 10.Forgatások, forgatási napok száma III. szakasz (Filmkészítés) 11. Megtekintés, snittlista 7. Helyszínek kiválasztása, terepszemle. 14. Átadás - átvétel 8. Stáb összeállítása, gyártásvezetés 12.Utómunka: előzetes szöveg, elővágás, vágás, trükkök, feliratok, grafika, animáció, zene, szövegpontosítás, bemondás, keverés, ellenőrzés, lektorálás 15. Fizetés, utalás 13.Archiválás, kópiák 16. Bemutatás, megjelenítés, forgalmazás
  • 5. 1.4. A projekt pénzügyi tervének és a pénzmozgások időtervének (cash flow) elkészítése A pénzügyi tervben a projekt megvalósításához szükséges összegeket tüntetjük fel. Fontos, hogy a projekt egészét lássuk, és a költségeket a valóságnak megfelelően becsüljük meg. A pénzügyi tervben is érdemes 10-15%-ot tartalékolni az esetleges előre nem látott kiadásokra. Az egyes kiadásokat és bevételeket időben is ütemezni kell, az esetleges likviditási gondok elkerülése céljából. Fontos: a projekt pénzügyeit egy ember tartsa kézben! Az alábbi kategóriákat csak útmutatásul szántuk, hiszen minden egyes pályázatnál mások lehetnek a ténylegesen felmerülő igények: - Személyi kiadások (bérköltségek, szakértői díjak - itt a különféle járulékokkal és adókkal is kalkulálni kell) - Dologi kiadások (olyan költségek, amelyek a megvalósítás dologi részéhez kapcsolódnak) - Közvetlen költségek (telefon, posta, fax, Internet, E-mail, irodaszerek stb.) - Általános költségek (az intézmény általános fenntartásának arányosított része) - Beruházási költségek (felújítás, átalakítás, bővítés, eszközbeszerzés) 1.5 A projekt humánerőforrás-tervének elkészítése A projekt humánerőforrás-tervének elkészítése nélkülözhetetlen a projekt professzionális megvalósításához. Csak egy ilyen terv elkészítésekor derülnek ki azon alapinformációk, hogy például milyen típusú emberekre lesz szükségünk, akik nélkül projekteket tervezni és megvalósítani lehetetlen. Az emberi erőforrás-terv elkészítésekor határozzuk meg, hogy az elvégzendő feladatok mennyi és milyen munkát igényelnek: a. b. c. d. e. hány főből áll a projekt-team, kinek milyen felelősségei és hatáskörei vannak ki kinek tartozik beszámolási kötelezettséggel kinek milyen konkrét feladatai lesznek, kinek mennyi idő áll rendelkezésre az adott feladatra. 1.6. Kockázatelemzés Mielőtt a projekt megvalósítási szakaszába átlépnénk, érdemes elgondolkozni azon, hogy melyek a projekt lehetséges buktatói, milyen veszélyeztető tényezőkkel kell számolnunk a megvalósítás szakaszában. Elképzelhető például, hogy a projekt célja olyan információk gyűjtése, amelyek nyilvánosságra hozatala egy bizonyos gazdasági csoport érdekeit sérti, és amely az információkat nem bocsátja az intézmény rendelkezésére. Ebben az esetben a projekt megvalósítása komoly nehézségekbe ütközik.
  • 6. 2. A PROJEKT MEGVALÓSÍTÁSA 2.1 A feladattervben meghatározott feladatok végrehajtása és a folyamatkövetés (monitoring) A megvalósítás szakaszában a konkrét projekttől függ, hogy milyen tartalmi feladatokat kell elvégezni. Tartalomtól függetlenül minden projekt megvalósítása esetében betartandók a következők: a. a feladattervben leírtak folyamatos figyelemmel kísérése b. amennyiben bármilyen változás történik (idő, pénz), alkalmazkodni kell a változásokhoz. A projekt megvalósítása során a projektvezető felelőssége, hogy folyamatosan figyelemmel kísérje a projekt alakulását. Időről időre érdemes külön időt szakítani az alábbiakra: a. a feladatok teljesítésének felülvizsgálata (megvalósult-e, tartotta-e a felelős az időtervet) b. a projekt pénzügyi állásának felülvizsgálata. 2.2. A projekt dokumentálása A projekt dokumentálása valójában már a projekttervezés alatt megkezdődik. Ide tartoznak az előkészítés dokumentumai. A projektmunka többi fázisában készülő dokumentumok rendszerezése szintén fontos. Ide tartoznak a következő elemek: a projekt-megvalósítás dokumentumai (levelezés, szerződések, számlák, belső jelentések, időszakos jelentések) a projekt-értékelés dokumentumai (projektzáró jelentések, kérdőívek stb.) 3. A PROJEKT ÉRTÉKELÉSE-ZÁRÁSA 3.1. A projekt értékelése A projekt befejezését követően nagyon fontos, hogy a projektet a megfelelő módon értékeljék. A projekt hosszúságától függően érdemes rendszeres értékelést folytatni, mert így folyamatosan figyelemmel kísérhetjük a projekt megvalósulásának alakulását. A rendszeres értékelések alapját képezik a projektről készített beszámolónak is. Az értékelés két alapvető dologra irányulhat: A projekt mennyiben érte el kitűzött céljait? Mennyire volt professzionális a projekt menedzsmentje? Az értékelés több szempontból is kiemelten fontos: Visszajelzés a projekten dolgozók számára munkájukat illetően. Visszajelzés a program célcsoportjának megelégedettségét illetően. Tanulságok és ajánlások a jövőbeni projektek szempontjából. A támogatóval való kapcsolatépítés és bizalomerősítés szempontjából az értékelések visszajelzést adnak arról, hogy a támogatást a megfelelő módon használták-e fel, illetve, hogy az adott program valóban hasznosnak bizonyult-e. 3.2. A projekt zárása Fontos, hogy projektet, annak értékelését követően a megfelelően elkészített projektdokumentációval együtt zárjuk le, ha lehetőség van rá, az elektronikus anyagokat archiváljuk. A projekt finanszírozóját, annak fő külső-belső részvevőit is érdemes tájékoztatni a projekt befejeződéséről.

×