Your SlideShare is downloading. ×
  • Like
  Oral questions
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×

Now you can save presentations on your phone or tablet

Available for both IPhone and Android

Text the download link to your phone

Standard text messaging rates apply

Oral questions

  • 1,736 views
Published

 

Published in Business
  • Full Name Full Name Comment goes here.
    Are you sure you want to
    Your message goes here
    Be the first to comment
No Downloads

Views

Total Views
1,736
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0

Actions

Shares
Downloads
83
Comments
0
Likes
3

Embeds 0

No embeds

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
    No notes for slide

Transcript

  • 1. MPA Oral Questions for Class 1 & 2 ORAL QUESTIONS 1. Damage 1. Action following a collision or sustaining damage of any kind 2. Actions on grounding, methods of refloating, surveys subsequent re- floating. Questions: 1. 1. Vessel aground. What will be your actions? View ans 1. 2. You have a hole in FO tank. What would you do? View ans 1. 3. What parties to be informed in case of aground? View ans 1. 4. At 0200 Hrs, your OOW informed that v/l is aground. What are your immediate and follow-up actions? View ans 1. 5. What actions you will take to refloat the ship? View ans 1. 6. All your measures to refloat the vessel is failed. What will you do? 1. 7. You are able to refloat the vessel. But your rudder/ propeller is damaged. What will you do? 1. 8. While aground, you are approached by two tugs, one LOF and other towage contract. Which one you will choose? Why? 1. 9. Both offering LOF. Which one will you choose? Will you choose both? 1. 10. Rudder/ propeller is lost. What is your action? 1. 11. Collisions with another vessel: action. View ans 1. 12. Hull damage: action, damage control plan. 1. 13. No damage: action. 1. 14. As a result of collision, you have a hole under the water line of No-1 cargo hold. How would you repair it? 1
  • 2. MPA Oral Questions for Class 1 & 2 2. Vessel in Distress 1. Steps to be taken when disabled and in distress. 2. Preservation of passengers and crews in the event of wreck. 3. Abandoning ship: survival procedures. 4. Communication with the shore. Questions: 2. 1. Sequence for sending distress alert. Which one last? Why? 2. 2. Wind force 6/7. Every one inside the lifeboat except winchman. How would you take him? 2. 3. How would you launch/ recover lifeboat in 6/7 wind force? 2. 4. How will you lower lifeboat in heavy weather condition? View ans 2. 5. What are the Master’s obligation in meeting distress situation? 3. Assistance in distress 1. Assisting a ship or aircraft in distress 2. Rescuing passengers and crews of a disabled ship or ditched aircraft. View ans 3. Launching of rescue boat. 4. Circular-9 of 2002. View ans Questions: 3. 1. What actions will you take after received a distress message? view ans 3. 2. How to proceed to rescue? view ans 3. 3. At sea you receive a distress signal 30 miles off. What is your action? View ans 2
  • 3. MPA Oral Questions for Class 1 & 2 3. 4. Distress alert 850miles away: will you proceed? Why? 3. 5. No survivor after going for rescue: actions. View ans 3. 6. 25 survivors floating on a survival craft: how will you rescue them? How it an be expedited? View ans 3. 7. Distress relay on various frequencies, action. 3. 8. A ship in distress requested you to tow her. Are you obliged? 3. 9. If you are not obliged, why is it necessary to enter in log book? 3.10. What are the distress frequencies? View Ans 3.11. Can you relay a distress message? View ans 3.12. How will you rescue a ship in heavy weather? 3.13. How will you rescue survivors scattered in the water? View ans 4. Bad weather 1. Bad weather maneuvers View ans 2. Precautions at anchor and at sea View ans 3. Use of oil View ans 4. MSC-707 5. TRS a. Actions in TRS. View ans b. Master’s obligations in TRS. View ans Questions: 4.1. What is synchronized rolling? What to do when you experience this? View ans 4.2. How would you determine that the ship experiencing synchronized rolling? View ans 3
  • 4. MPA Oral Questions for Class 1 & 2 4.3. What are the following seas and quartering seas? What you would do if you encounter them? View ans 4.4. What is synchronized pitching? How would you determine? What actions will you take? View ans 4.5. Heavy weather to be encountered. What actions will you take? View ans 4.6. Your ETA delayed by 10h, what actions will you take? Under which rule? 4.7. You have received a TRS forecast. What are your actions? View ans 4.8. How will you get position of TRS if your weather fax machine breaks down? View ans 4.9. Despite the evasive actions, ship entered TRS. What is your actions? View ans 4.10. What is surf riding? View ans 4.11. What is broaching to? View ans 4.12. Suddenly wind force 10 or above: actions. View ans 4.13. What is parametric rolling? View ans 4.14. Buys ballot's law: what is it? Describe. View ans 4.15. What do you know about gale warning signals? View ans 4.16. What is backing? View ans 4.17. What is veering? View ans 5. Ship handling 1. Anchoring and working anchors and cables in all circumstances. View ans 2. Approaching rivers and harbors and maneuvering therein. 3. Approaching off-shore loading points under open sea conditions. 4
  • 5. MPA Oral Questions for Class 1 & 2 Questions: 5.1. You are Chief mate. On arrival the port authority informed you that your berthing is delayed. Master drunk. You have to stay 7 days at anchorage. How would you go about it? View ans 5.2. What factors you will consider while choosing a place for anchoring? View ans 5.3. You have to moor in an SBM. How would you go about it? View ans 5.4. Anchoring: open, standing, running. Which one you will prefer? Why? View ans 5.5. What special instruction you give to OOW when the ship is at anchor in running/ standing moor? View ans 5.6. Describe Baltic moor. View ans 5.7. Describe Mediterranean moor. View ans 5.7. Berthing on port side with a strong off-shore wind. View ans 5.8. How would you go alongside on port side? View ans 5.9. What is smelling the ground? View ans 5.10. What is squat? View ans 5.11. What is shallow water? What are the effects? View ans 5.12. What are bow cushion and bank suction effects? View ans 5.13. How to clear a foul hawse? View Ans 6. Towing and being towed 1. Long distance towage. View ans 7. Navigation in the vicinity of ice Questions: 5
  • 6. MPA Oral Questions for Class 1 & 2 7.1. How will you calculate the amount of possible ice accretion on deck? View ans 7.2. What are the cold weather precautions? View ans 7.3. At sea you have sighted ice. What is your action as a master? View ans 7.4. What are the responsibilities of master as per MSA while navigating in the vicinity of ice? View ans 7.5. Before proceeding to ice zone, what will you check as a master? View ans 8. Dry-docking 1. General procedures and precautions to be observed. View ans 2. Distribution of weight. 3. Dry docking with full cargo for inspection of propellers and shafting. View ans 4. Bilge blocks. 5. Leaving a ship waterborne. 6. Putting into a port with damage to ship or cargo: business and technical point of view. 7. Safeguarding of cargo. Questions: 8.1. How would you prepare your ship for dry docking? View ans 8.2. How would you prepare a ship for dry dock before 3 months? View Ans 8.3. What surveys can be done at dry dock? View Ans 8.4. You are in a dry dock. Surveyors are not available to check anchor cables. What would you do? 6
  • 7. MPA Oral Questions for Class 1 & 2 8.5. You have cargo onboard. You need to go to dry dock for repair. What would you do about it? View Ans 8.6. What is critical moment/critical instant? Why is it called critical instant? View ans 8.7. What is critical period? View Ans 8.8. Does a submarine have GM? How is a submarine’s GM affected as water level in dry dock goes down? 8.9. What are the things you will check before refloating in dry dock? View ans 8.10. You are in a dry dock. Dock workers went on strike. What would you do as a master? 8.12. What will happen if a negative GM occurs in Dry dock? View Ans 8.13. What are the chief officers standing instructions in dry dock? View ans 8.14. What plans do you give to dock master? View ans 8.15. What are the contents of a docking plan? View ans 9. Fire prevention 1. Prevention of fire at sea and in port. 2. Methods used and actions to be taken to prevent of spread of fire. 3. Full knowledge of he use of FFA and precautions to be taken. Questions: 9.1. Fire prevention onboard: a. Equipments onboard to minimize fire b. How to minimize risk of fire View ans c. Fire fighting appliances in E/Room d. How to keep FFA operational readiness onboard 7
  • 8. MPA Oral Questions for Class 1 & 2 9.2. Fire in cargo hold in port. What would you do? View ans 9.3. Fire in the galley at sea. What would you do? View ans 9.4. In case of E/R fire, how will you cut off fuel supply? 9.5. What are eight principles for fire protection? View ans 9.6. Fire in cargo hold at sea. What will you do? View ans 9.7. What are the possible sources of fire onboard? View ans 9.8. What do you know about types of fire? View ans 9.9. How do you tackle an Engine Room fire at sea? 10. Training of personnel aboard ships 1. Training of personnel. 2. Crew representation. 3. Routine inspection of living quarters and store rooms. Questions: 10.1. How would you train your crews about enclosed space entry? 10.2. How will you train your junior officers regarding receiving distress message? 10.3. How will you train your junior officers about cargo operations? 11. Compensation and adjustment of compasses Questions: 11.1. How will you make a deviation curve? 11.2. How will you swing the compass? 11.3. How to calculate co-efficients? 8
  • 9. MPA Oral Questions for Class 1 & 2 11.4. How to correct co-efficients B, C and D? 11.5. What are the reasons of A, B, C, D, E? 11.6. Your ship in regular run between Australia and Japan. Which is the best place to adjust magnetic compass? Why? 12. ROR (View all rules) 1. Aground vessel – Action. View ans Questions: 12.1. How will you understand if you are overtaking/crossing a ship? View ans 12.2. Explain rule no 7, 9, 10, 13, 17, 18 & 19. (View ans) 12.3. Draw a diagram and explain actions as per rule 19. View Ans 12.4. What instructions will you give your navigation officer as per passage planning in a TSS? 12.5. How will you navigate inside a narrow channel? View ans 12.6. You are a power driven vessel. You see a fishing vessel crossing you from starboard when you are in TSS. What is your action? View ans 12.7. How would you pass a vessel engaged in mine clearance operation? View ans 12.8. What is difference between underway and making way? View ans 12.9. At what distance from ship’s steam you should be able to see the masthead lights separately? View ans 12.10. What are the dimensions for a ball, cylinder and cone? View ans 12.11. What should be the spacing between two shapes? View ans 12.12. Which will you follow in a TSS? A, B or C? 9
  • 10. MPA Oral Questions for Class 1 & 2 12.13. Write down the distress signals as per ROR. View ans 12.14. At night you see a single light. What ships it may be? View ans 12.15. What are the obligations of a stand on vessel and a give way vessel? View Ans 12.16. Which vessel shall be responsible after one being overtaken by another? View ans 12.17. What is your action in fog: View ans a) A target appears on the radar, port side of your own. View Ans b) A target appears on radar, stbd side of your own. View ans c) When you hear a sound signal from fwd of your vessel. View ans 12.18. What is your action when a vessel is crossing you from your stbd side in a TSS? View ans 12.19. What is your action when you see a seismic survey vessel? View ans 12.20. What are the latest amendments of ROR? View ans 12.21. What are the lights of a vessel constrained by her draft, under way but not making way? View ans 12.22. Sound signal of a vessel aground. View ans 12.23. Sound signals of a power driven vessel. View ans 10
  • 11. MPA Oral Questions for Class 1 & 2 13. Distress and pilot signals, penalties for misuse Questions: 13.1. What are the penalties for misuse of distress signal? Where do you get it? 14. IALA system of buoys (View all buoys) Questions: 14.1. You are approaching Japan. What buoy would you like to see first? View ans 14.2. What is an ODAS buoy? What light does it show? 14.3. Your course is 000º. You see a north cardinal buoy. What is your action? View ans 14.4. Your course is 045º. You see a east cardinal buoy. What is your action? View Ans 14.5. What is the difference between region A and region B? View Ans 14.6. What is special mark? View ans 14.7. What is top mark of an isolated danger? View Ans 14.8. What is a preferred channel buoy? View ans 14.9. What is safe water mark? View ans 14.10. What is new danger mark? View ans 14.11. What is the difference between preferred channel mark and lateral mark? 14.12. What is LANBY? Describe its characteristics. View ans 14.13. What do you know about local and conventional direction of buoys? View ans 14.14. What do you mean by flashing, occulting, isophase? View ans 11
  • 12. MPA Oral Questions for Class 1 & 2 15. Port radio information services. Questions: 15.1. Where will you get information about port of Singapore? 15.2. Where will you get information about navigation in Singapore Strait? 16. Maritime law 1. Registry View ans 2. Article of agreement. View ans 3. Required certificates. View ans 4. De-ratting and de-ratting exemption certificate. View ans 5. Marine circular 6 of 2001 View ans 6. Document & certificates to be carried by Singapore Ships 7. Proceeding to port of refuge. a. Master’s concern. View ans b. Under what circumstances. View ans c. Duties View ans 8. Crew matters: a. Crew complain. View ans b. Drunkenness. c. Disobediency. 9. Re-shipping cargo before dry-docking: who is responsible? 10. Going beyond permitted trading area: actions. 12
  • 13. MPA Oral Questions for Class 1 & 2 11. Flag change a. Actions as a master. b. New AOA required? –Yes. 12. LOF and towage. 13. Oil pollution: Evidence required, defenses, CLC certificates. 14. Salvage & towage. 15. Accident report. 16. Master as an agent of necessity. View ans Questions: 16.1. Your safety equipment certificates will expire very soon. No surveyor available in next port. What would you do? 16.2. What is deratting and deratting exemption certificates? Who issue them? How long is the validity? View ans 16.3. Your ship is still at the shipyard. As a master how can you expedite survey and registry process of the ship? 16.4. Vessel going to load in cold region. Reply within 6Hrs. Able or not? What will you check? 16.5. How will you prove to surveyor that SMS is in operation? 16.6. Which rule empowers the PSC surveyor to survey the ship? 16.7. In any dock, what is master’s major concern? 16.8. What do you mean by ship detained and ship arrested? 16.9. What is P & I club? Give some examples of interests the P & I club looks after. View ans 16.10. C/Off, Ch/Engr reports that a crew does not go to work. What would you do? 16.11. How will you impose fine on crew member? 13
  • 14. MPA Oral Questions for Class 1 & 2 16.12. How can a crew member appeal to director? 16.13. Which regulation in MSA deals with crew discipline? 16.14. As a master, what will you do if a crew member dies at sea? (With respect to wages, properties and legal requirements fore the incident). 16.15. How frequently you will have to inspect accommodation? View ans 16.16. What are entries to be made in official log book? 16.17. Some crew members complained about food quality. What would you do? Despite the corrective actions, crew members are not happy. What would you do? 16.18. Before sailing, one crew did not come back. What would you do? 16.19. You arrived port with damaged cargo due to heavy weather. What is your action as a master? 16.20. What are the formalities/ procedures for arriving place of refuge? View ans 16.21. Your ship aground. After refloat, which surveyor to be present in place of refuge? What will you do with the surveyor’s report? 16.22. As per diver’s report, there is no crack on the hull. Rudder/ propeller all right. But the classification society’s opinion, the rudder may slip off in the sea. Who will take decision for repair in this case? Who will select the repair port & workshop? Who will pay? 16.23. What documents to be kept ready in port for PA & GA? 16.24. What is archipelagic sea lane? 16.25. What is innocent passage? What are your responsibilities while exercising the right of innocent passage? 16.26. One crew did not come back in foreign port: action. 16.27. One crew is seriously ill at sea. What will you do? 17. Actions in various situations 14
  • 15. MPA Oral Questions for Class 1 & 2 Questions: 17.1. Lashing of a heavy lift container parted. What is your action? View ans 17.2. Your vessel suddenly developed a 20º list. What is your action? 17.3. Engine breakdown in a TSS, actions. 17.4. At sea DG container leaking. Crews affected. What would you do? 17.5. What will you do if you see smoke coming out from No2 cargo hold which have class-2 DG cargo inside? 17.6. What is your actions before you approach a fog bank? View ans 17.7. What actions will you take in the event of a gyro failure? How will you turn to next course (say, next course is 110ºT)? 18. Stability 1. Progressive flooding & angle of flooding, relationship. 2. Damage control plan and booklet. View ans 3. Just after sailing, 8° list: action. 4. Angle of loll: correction. 5. Minimum stability criteria a) General cargo View ans b) Grain View ans c) Timber View ans d) Container. View ans 6. Windage area. 7. Bilging, flooding, angle of flooding, vanishing stability, guidance for damage control plan. 8. Damage stability. 15
  • 16. MPA Oral Questions for Class 1 & 2 Questions: 18.1. What are the intact stability criteria for a ship carrying grain in bulk? View ans 18.2 What is the intact stability criteria for container ship? View ans 18.3. What is the stability criteria of a cargo ship? View ans 18.4. Which one creates fore free surface effect, a half filled tank or 80% filled tank? 18.5. How will you use KN and GZ curve? 18.6. How will you calculate GM of a ship? 18.7. What is angle of loll? How would you correct it? 18.8. What is VHM related to grain? How would you calculate? 18.9. What is free surface effect? How do you calculate it? 18.10. How does the ship loss GM due to FSE of tanks? 18.11. How will you correct a large list? 18.12. Vessel proceeds from dock water to sea water. What will happen to her draft and trim? 18.13. How will you do draft survey of a vessel? 18.14. What does length of a vessel mean in stability? 18.15. What is length over all? 18.16. What do you mean by FP and AP? 18.17. What information you can retrieve from a stability booklet? 19. Tanker operations 1. Various instruments. 2. Man entry into enclosed spaces. 16
  • 17. MPA Oral Questions for Class 1 & 2 3. ISGOTT. 4. Use, scale and calibration of gas detectors. Questions: 19.1. Use and calibration of explosimeter. 19.2. Use and calibration of tank scope. 19.3. How will you check the presence of dangerous gases? 19.4. What are your main concern as a chief officer if you have never worked on tanker? 20. Bridge procedures 1. Master’s standing orders: points to consider. View ans 2. Master’s night order. View ans 3. Passage planning. Questions: 20.1. What are the most important thing during taking over a command which you should not forget to ask? 20.2. What is standing order? Is it only for officers or can be for the crews as well? 20.3. As a master, what standing orders you will give to your watch-keeping officers? 20.4. How will you check passage plan before commencement of voyage, as a master? 20.5. What instruction you will give to your navigation officer regarding passage planning? 20.6. What instructions you will include in night order? 21. Various regulations: 17
  • 18. MPA Oral Questions for Class 1 & 2 1. Rules for vessels navigating through Malacca & Singapore strait. View ans 2. Various requirements & definitions: Dead weight, light weight, ton, tonne, Weather deck. Questions: 21.1. How will you know that your marine circulars are updated? View ans 21.2. What is Polar Code? Is it mandatory? 21.3. What do you know about ship's security system? View ans 21.4. What is security level 1, 2, 3? Which one is highest? View ans 21.5. What do you know about marking of ship's IMO number? View ans 21.6. What do you know about ship's security officer? View Ans 21.7. What are the fire safety objectives as per MSA? View ans 22. Shipboard operations 1. IMDG cargo: special requirements and constructions. 2. Fumigation. View ans 3. Grain loading. View ans 4. BC Code. 5. Methods of pest control, fumigation of hold and living spaces, safeguard in applying various materials. Questions: 22.1. How would you load grain in a general cargo ship? 22.2. How would you load grain in Alaska (cold region)? View ans 18
  • 19. MPA Oral Questions for Class 1 & 2 22.3. How would you load grain in a bulk carrier? View ans 22.4. What is heavy lift? How will you load a heavy lift? View ans 22.5. How would you load a heavy lift if the load is exceeding the deck load capacity? View Answer 22.6. Where will you find information regarding lashing heavy lift? 22.7. How to load a heavy lift in dry dock? View answer 22.8. How would you load a heavy lift if the load has exceeded the SWL of cargo gear? 22.8. What is SWL and ‘Breaking Stress’? 22.9. What is ‘Proof Load’? 22.10. What is ‘maximum securing load’? 22.11. What is ‘tipping angle’ and ‘sliding angle’? 22.12. How to test derricks? 22.13. What are the contents of chain register? 22.14. You have to load 10 IMDG containers as C/O. How would you go about it? View ans 22.15. How many volumes are there in IMDG code? 22.16. How would minimize the risk of fire of flammable cargo vapor ? 22.17. How will you inspect a ballast tank? 22.18. How will you inspect a bunker tank? 22.20. What documents will you obtain before loading grain in a bulk carrier? 22.21. How can you load grain without the document of authorization? 22.22. What do you mean by load density? How will you apply it? 22.23. What is factory act? What does it relate to C/O? View ans 19
  • 20. MPA Oral Questions for Class 1 & 2 22.24. How will you lash cargo (code of safe practice for cargo stowage and securing). 22.25. How will you minimize the heeling moment and cargo shifting? 22.26. What do you know about grain code? What are the contents of a grain code? 22.27. What is angle of repose? Which one is more dangerous: big or small? 22.28. What are the contents of a BC code? 22.29. Where will you get information regarding cargo securing of a break bulk cargo? 22.30. How will use IMDG code? 22.31. How will you use MFAG in IMDG code? 22.32. Where will you get information regarding segregation? 22.33. How many classes of dangerous cargoes are there? 22.34. How will you control pests in the ship? 22.35. What is risk assessment? Where do you get it? View ans 22.36. Do a risk assessment for working aloft. 22.37. What do you know about ventilation? 22.38. Outside temperature is 21°C, hold temperature is 30°C, will you ventilate? 22.39. What are the precautions of derrick? 22.40. What are the procedures for cargo securing for break bulk cargoes? Where will you find it? 23. Non categorized questions 23.1. Take over command as a master. View ans 23.2. Take over as a chief officer. View ans 20
  • 21. MPA Oral Questions for Class 1 & 2 23.3. What type of anchor you have in your last ship? What is the difference of that anchor with AC14? View ans 23.4. How would you plan deck maintenance as chief officer? 23.5. How would you test your mooring winch? 23.6. What do you know about types and uses of wires? 23.7. How would you let go anchor from bitter end? How would you secure an anchor buoy? 23.8. What are the main parts of a kenter luggless joining shackle? Sketch and explain use of each part. 23.9. What should you do to take out the lead pallet after you failed to do it by hammering? 23.10. How do you prepare for anchor station? 23.11. How do you retrieve the anchor if it has been released during an emergency? 23.12. How do you hang off the anchor? View Ans 23.13. New third officer joined ship. How will you instruct/guide him on cargo operations as a chief mate? 23.14. How would you condemn a wire? 23.15. What maintenance you will do on anchors and cables? View ans 23.16. How would you take sea bed sample? 23.17. Describe the securing arrangement of an inflatable life raft. 23.18. What do you know about rigid life raft? 23.19. What are the IMO publications regarding cargo? View ans 23.20. How do you test crane? 23.21. How will you go about temporary repairs of a damage as a result of collision? 23.22. How will you calculate maximum list for a heavy load? 21
  • 22. MPA Oral Questions for Class 1 & 2 23.23. What do you know about load diagrams of derricks? 23.24. How will you go about annealing? 23.25. What do you understand by catenary effect of anchor chain? 23.26. What markings you find on an anchor? 23.27. What factors you will consider when passing through various load line zones? 23.28. What items you will check in boat deck about launching crafts? 24. Various conventions: 24.1. STCW-95 1. Chapters no & names. 2. Crew training . 3. Watch keeping. 4. Look out man duty. 5. Rest hours. View ans 6. Call master. View ans Questions: 24.1.1. What are the master’s responsibilities as per STCW-95 with respect to: a. Watchkeeping b. Onboard training c. Drug alcohol policies. 24.1.2. Describe the watchkeeping guidelines under STCW-95. 24.1.3. What are the chapters in STCW-95? 24.1.4. What are the factors effecting the efficiency of a look out? 22
  • 23. MPA Oral Questions for Class 1 & 2 24.1.5. What is fitness for duty as per STCW-95? 24.1.6. What is fatigue? How to avoid it? 24.1.7. What are the chief officer's responsibilities as per STCW-95? View ans 24.2. SOLAS-2002 View SOLAS full version 1. New amendments CH II-2. 2. New amendments CH-V. 3. Thorough knowledge of CH-V. 4. CH-IX. 5. CH-XII. 6. Master’s obligation. 7. Maintenance of LSA/FFA. 8. Amendments of CH-III. QUESTIONS: 24.2.1. Master’s obligation in TRS, heavy weather, ice etc. 24.2.2. What is ‘main vertical zones’? View ans 24.2.3. How many firemen’s outfit to carry on a tanker and a general cargo ship? View ans 24.2.4. How many firemen’s outfit to carry on a tanker 499GT? View ans 24.2.5. Mention the weekly, monthly, quarterly, yearly checks of LSA, FFA. Where will you get them? 24.2.6. What is ‘international shore connection’? What are the dimensions? How many to carry onboard? View ans 24.3. IAMSAR 1. Chapters. 23
  • 24. MPA Oral Questions for Class 1 & 2 2. DSC, SMC, OSC. QUESTIONS: 24.3.1. Describe parallel sweep search, expanding square search, sector search. View ans 24.3.2. How will you execute a Williamson turn? 24.3.3. What is an OSC? What are the duties of OSC. View ans 24.3.4. Can a merchant ship be an OSC? View ans 24.3.5. Contents of SITREP. View ans 24.3.6. Define SMC, RCC. What are their duties? 24.3.7. 24.4. ISM 1. DOC. 2. SMC. 3. Certification. 4. Master’s role in implementation. Questions: 24.4.1. What are DOC and SMC? How long they are valid? What is frequency of audit? 24.4.2. What are chief officer’s responsibilities under ISM? 24.4.3. What are master’s responsibilities under ISM? View ans 24.4.4. As a chief officer, how would you take over ISM documents and responsibilities? 24.4.5. What is FSA? Where do you get it? View Ans 24.4.6. In heavy weather an unknown object is rolling in the hold. Master asked you to carry out an FSA whether to send crew or not. 24
  • 25. MPA Oral Questions for Class 1 & 2 24.4.7. Container lashing parted in heavy weather. Do an FSA whether to send crew or not. View ans 24.4.8. What do you know about ISM? View ans 24.4.9. What is DPA? View ans 24.4.10.What types of mandatory and non mandatory drills are carried on ships? Where do you get it? 24.5. MARPOL 73/78 View MARPOL full version 1. Chapters View ans 2. Special areas View Ans 3. Garbage View ans 4. MSA CH-243 Questions: 24.5.1. What are the MARPOL special areas as per: a) Annex-1. View ans b) Annex-5. View ans c) Annex-6. View ans 24.5.2. At sea, 2/E informed you that he wants to pump out bilge. What would you do? View ans 24.5.3. How would you go about discharging garbage at sea? How will you dispose of various types of garbage overboard? View Ans 24.5.6. What do you know about MARPOL-Annex 6? View ans 24.5.7. How would you discharge oil at sea? View Ans 24.5.8. What do you know about Oil Record Book 1 & 2? How will you make entries in them? View ans 24.5.9. What do you know about garbage record book? How will you make entry? View Ans 25
  • 26. MPA Oral Questions for Class 1 & 2 24.5.10. What is SOPEP? What types of ships must carry SOPEP? What are the contents of SOPEP? View ans 24.5.11.What is cargo record book? View Ans 24.5.12.What is SMPEP? View ans 25. Merchant shipping regulations Questions: 25.1. What are the statutory certificates required for a Singapore registered ship? View Ans 25.2. What is the difference between shipping circular and marine circular? 25.3. Define as per MSA: Net tonnage, Gross tonnage, Tanker. 25.4. What is the difference between Ton and Tonne? View ans 25.5. How will you know that your MSA is up-to-date? 25.6. What are the penalties for the misuse of pyrotechnics? 25.7. What are the testing requirements of steering gears as per MSA? View ans 25.8. What are the requirements of the followings as per MSA: a) Fire pump View ans b) Fire hose View ans c) International shore connection View ans d) Firemen's outfit View ans e) Life buoy View ans 25.9. Definition / requirements: Main vertical zone, A class divisions, Fire extinguishers, Fire control plan, fire drill, Document of compliance 26
  • 27. MPA Oral Questions for Class 1 & 2 Anti exposure suit, Thermal protective aid, Radar transponder. 25.10. What is GRT? 26. Surveys and certification Questions: 26.1. All statutory certificates: Name and contents. Under which conventions? View Ans 26.2. What do you mean by class certificate? View Ans 26.3. What are the roles of classification society? View Ans 26.4. What is condition of class certificate? When is it issued? View ans 26.5. How would you prepare for a loadline survey? Where will you get the checklist? View ans 26.6. How would you prepare for a safety construction survey? View ans 26.7. How would you prepare for a safety equipment survey? View Ans 26.8. How will you prepare your ship for safety radio survey? View ans 26.9. How will you prepare your ship for IOPP survey? View ans 26.10. What is enhanced survey? View ans 26.11. What do you know about harmonized system of survey and certification? View ans 26.12. Draw the plimsoll mark, load line mark and timber load line mark, Starboard side. View Ans 26.13. What is CLC? 26.14. What is SMC? How will you obtain SMC? 26.15. Define deck line. 26.16. Every equipment onboard have an equipment certificate, what do you know about it? 27
  • 28. MPA Oral Questions for Class 1 & 2 26.17. What do you know about IMO? View Ans 26.18. What is port state? View ans 26.19. What is flag state? View ans 26.20. What are the validity, extension period, survey frequencies for various SOLAS certificates? View Ans 26.21. What is enhanced special coating? View Ans 26.22. What is in water survey? View ans 26.23. What marks will you find on anchor? View ans 27. Various equipments Questions: 27.1. What is ECDIS? 27.2. What is DGPS? Explain its principle. 28. Important circulars 28.1. Marine circulars: View all circulars NO.9 OF 2003 (23/5/03): APPOINTMENT OF RECOGNIZED SECURITY ORGANIZATIONS (RSOS) View NO.8 OF 2003 (23/5/03) EARLY IMPLEMENTATION OF THE SPECIAL MEASURES TO ENHANCE MARITIME SECURITY View NO.6 OF 2003 (29/4/03) RADIO RECORDS (SOLAS REG IV/17) View NO.4 OF 2003 (19/3/03) MAINTENANCE,TESTING AND INSPECTIONS OF FIRE-PROTECTION SYSTEMS AND FIRE-FIGHTING SYSTEMS AND APPLIANCES View NO.3 OF 2003 (12/3/03) MARITIME SECURITY - AMENDMENTS TO SOLAS 74 ADOPTED BY THE IMO DIPLOMATIC CONFERENCE ON MARITIME SECURITY HELD IN LONDON IN DECEMBER 2002 View 28
  • 29. MPA Oral Questions for Class 1 & 2 NO.2 OF 2003 (13/2/03) ANNUAL TESTING AND MAINTENANCE SERVICING OF 406 MHZ SATELLITE EPRIBS View NO.21 OF 2002 (26/12/02) THE MERCHANT SHIPPING (SAFETY CONVENTION) (AMENDMENT NO.2) REGULATIONS 2002 View NO.18 OF 2002 (9/9/02) NEW ROUTEING MEASURES OTHER THAN TRAFFIC SEPARATION SCHEMES View NO.16 OF 2002 (4/9/02) MONTHLY INSPECTION OF IMMERSION SUITS AND ANTI-EXPOSURE SUITS View NO.15 OF 2002 (20/8/02) GUIDELINES FOR THE ONBOARD OPERATIONAL USE OF SHIPBORNE AUTOMATIC IDENTIFICATION SYSTEMS (AIS) View NO.12 OF 2002 (30/5/02) PROCEDURE FOR RESPONDING TO DSC (DIGITAL SELECTIVE CALLING) DISTRESS ALERTS BY SHIPS (AMENDMENT) View NO.10 OF 2002 (9/5/02) REVISED CHAPTER V (SAFETY OF NAVIGATION) OF SOLAS 74 View NO.9 OF 2002 (8-05-02) PROCEDURE FOR RESPONDING TO DSC (DIGITAL SELECTIVE CALLING) DISTRESS ALERTS BY SHIPS View NO.5 OF 2002 (1-03-02) ADVICE ON THE DANGERS OF FLOODING OF FORWARD COMPARTMENTS View NO.4 OF 2002 (25-02-02) EMERGENCY ESCAPE BREATHING DEVICES (EEBDS) View NO.2 OF 2001 (4-1-01) REVISED LIST OF CERTIFICATES, DOCUMENTS AND PUBLICATIONS REQUIRED TO BE CARRIED ON BOARD DIFFERENT TYPES OF SINGAPORE SHIPS View NO.7 OF 2000 (9-6-00) MAINTENANCE AND INSPECTION OF FIRE- PROTECTION SYSTEMS AND APPLIANCES View NO.17 OF 1999 (23-9-99) IMPORTANCE OF PASSAGE AND CONTINGENCY PLANNING View NO.12 OF 1999 (5-7-99) GUIDANCE FOR SHIPS TRANSITING ARCHIPELAGIC WATERS View NO.9 OF 1999 (8-6-99) REPORTING OF ACCIDENTS View 29
  • 30. MPA Oral Questions for Class 1 & 2 NO.8 OF 1998 (16-11-98) MANDATORY SHIP REPORTING SYSTEM IN THE STRAITS OF MALACCA AND SINGAPORE – STRAITREP View 28.2. Shipping circulars: View all circulars No.1 of 2003 (16-1-03) LIST OF CURRENT SHIPPING CIRCULARS TO SHIPOWNERS View No.5 of 2002 (20-11-02) AMENDMENT TO THE COLLISION REGULATIONS View No.4 of 2002 (24-10-02) SHIPBOARD MARINE POLLUTION EMERGENCY PLAN (SMPEP) View No.10 of 1999 (7-10-99) PILOT TRANSFER ARRANGEMENTS View No.2 of 1999 (7-1-99) LISTING DUE TO FREE SURFACE MOMENTS View 28.3. IMO Circulars: (View all IMO circulars) MSC/Circ.1061 - 27/1/2003: GUIDANCE FOR THE OPERATIONAL USE OF INTEGRATED BRIDGE SYSTEMS (IBS) View MSC/Circ.1053 - 14/1/2003: EXPLANATORY NOTES TO THE STANDARDS FOR SHIP MANEUVERABILITY View MSC/Circ.1050 - 19/7/2002 : SHIPBOARD PLANS FOR FIRE PROTECTION APPLIANCES, LIFE-SAVING APPLIANCES AND MEANS OF ESCAPE View MSC/Circ.1047 - 19/7/2002 : GUIDELINES FOR MONTHLY SHIPBOARD INSPECTION OF IMMERSION SUITS AND ANTI-EXPOSURE SUITS BY SHIPS’ CREWS View MSC/Circ.1038 - 28/8/2002: GUIDELINES FOR GENERAL RADIO COMMUNICATIONS View 30
  • 31. MPA Oral Questions for Class 1 & 2 MSC/Circ.1027 - 28/8/2002: CARRIAGE OF DANGEROUS GOODS Document of compliance with the special requirements for ships carrying dangerous goods under the provisions of regulation II-2/19 of SOLAS 74, as amended. View MSC/Circ.980/ADD.2 - 20/2/2002: STANDARDIZED LIFE-SAVING APPLIANCE EVALUATION AND TEST REPORT FORMS (continued) View MSC/Circ.980/ADD.1 - 20/2/2002: STANDARDIZED LIFE-SAVING APPLIANCE EVALUATION AND TEST REPORT FORMS (Continued) View MSC/CIRC.980 - 20/2/2002: STANDARDIZED LIFE-SAVING APPLIANCE EVALUATION AND TEST REPORT FORMS View MSC/Circ.1014 - 27/6/2001: Guidance on fatigue mitigation and management View MSC/Circ.995 - 27/6/2001: Advice on the dangers of flooding of forward compartments View MSC/Circ.960 - 26/4/2001 Medical assistance at sea View MSC/Circ.920 - 26/4/2001 : Model loading and stability manual View MSC/Circ.919 - 26/4/2001: Guidelines for damage control plans. View MSC/Circ.893 - 26/4/2001: Navigational warnings concerning operations endangering the safety of navigation. View MSC/Circ.849 - 1/3/2002: 8 June 1998 GUIDELINES FOR THE PERFORMANCE, LOCATION, USE AND CARE OF EMERGENCY ESCAPE BREATHING DEVICES (EEBDs) View 31