Zorana Peruničić - Zaštita dece na internetu

351 views
218 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
351
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
7
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Zorana Peruničić - Zaštita dece na internetu

 1. 1. Peruničić Zorana VII-3 ZAŠTITA DECE NA INTERNETU
 2. 2. Cilj je zaštiti decu od neprimerenih sadržaja, negativnih efekata korišćenja Interneta i podići nivo svesti i znanja o tome na koji način virtuelna stvarnost utiče na decu i dokle smeju da se upuštaju u digitalni svet, a da to bude bezbedno i bez posledica.
 3. 3. Cilj je zaštiti decu od neprimerenih sadržaja, negativnih efekata korišćenja Interneta i podići nivo svesti i znanja o tome na koji način virtuelna stvarnost utiče na decu i dokle smeju da se upuštaju u digitalni svet, a da to bude bezbedno i bez posledica.
 4. 4. Zloupotreba Interneta se ne odnosi samo na najčešću asocijaciju koja se javlja u vezi sa ovim terminom pornografiju, već se odnosi i na veb-sajtove sa štetnom tematikom – poput samoubistava, anoreksije, otmica, abortusa, nacizma, droge, itd.
 5. 5. Sajtovi sa „korisnim“ savetima i nekredibilnim tekstovima, takođe su veoma opasni, utoliko više što ne privlače veliku pažnju ali umnogome utiču na maloletnike, što dovodi do posledica koje se kreću u rasponu od fizičkih povreda do bolesti, pa čak i smrti.
 6. 6. Na Internetu postoji nekoliko hiljada organizacija koje se bave nekim od mnogobrojnih načina iskorišćavanja dece. Veliki broj tih organizacija legalno su prijavljena preduzeća, humanitarne ili nevladine organizacije sa pravnim identitetom.
 7. 7. Najčešći oblici zloupotrebe dece na internetu: -Trafiking -Krađa -Blud -Sugestija -Vrsnjacko nasilje
 8. 8. Najbolja zaštita jeste da u svakom momentu znate sta vaše dete radi na Internetu. Postoje softveri koji beleže šta je sve radjeno na računaru, adrese koje su posećivane i sve to snima u odredjene log fajlove sa tekstom koje je vaše dete kucalo (chat programi, dopisivanje, fejsbuk itd) tako da ćete biti u toku šta vaše dete radi.
 9. 9. Pravila za decu: -Stvaraj sebi bezbedne profile. -Pri četovanju i slanju brzih poruka koristi veb-sajtove za mlade, najbolje one koje imaju nekoga ko nadgleda sadržaj u sobi za četovanje. -Nemoj slati poruke, fotografije ili drugi material koji nekome može naškoditi. -Fotografije šalji samo osobama kojima veruješ. -Nauči kako da odbijaš i blokiraš poruke nepoznatih osoba. -Ignoriši nepoznate osobe, koji hoće da uspostave kontakt sa tobom. -Ne prihvataj sastanke sa nepoznatim osobama, iako su tvoji drugovi sa Interneta. -O eventualnim sastancima uvek obavesti roditelje, opreznost se isplati. -Ukoliko ništa ne radiš na Internetu, isključi se. -Putem veb kamere komuniciraj samo sa osobama koje poznaješ. Čim prestaneš da je koritiš,isključi je.
 10. 10. KRAJ

×