Aleksandra Rakin - Bezbednost dece na internetu
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×
 

Like this? Share it with your network

Share

Aleksandra Rakin - Bezbednost dece na internetu

on

 • 485 views

 

Statistics

Views

Total Views
485
Views on SlideShare
485
Embed Views
0

Actions

Likes
0
Downloads
6
Comments
0

0 Embeds 0

No embeds

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Microsoft PowerPoint

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Processing…
Post Comment
Edit your comment

Aleksandra Rakin - Bezbednost dece na internetu Presentation Transcript

 • 1. Aleksandra Rakin 71 OŠ“20.oktobar“ Sivac Bezbednost na internetu
 • 2. Facebook je komercijalna internet društvena mreža koju je 2004. godine osnovao Mark Zakerberg, bivši student Harvarda. U svojim počecima, Facebook je bio namenjen samo studentima Harvardskog univerziteta koji su tim putem mogli meĎusobno komunicirati i razmenjivati informacije. Kasnije, mnogi drugi univerziteti, srednje škole i velike kompanije celog sveta priključile su se mreži. Danas ova web stranica ima više od 800 miliona aktivnih korisnika. Facebook je ujedno najpopularnije mesto za objavljivanja fotografija, s više od 14 miliona novih dodanih fotografija dnevno.
 • 3. • Ne želite da svi vide ko su vaši prijatelji na Facebook-u? To je razumljivo, i može lako biti ureĎeno promenom podešavanja privatnosti odabirom opcije „Samo ja“ u odeljku sa pitanjem „Ko može videti listu vaših prijatelja?“
 • 4. Najezda žirafa na Facebook-u iskorišćena je kao tema za razna lažna upozorenja o zagonetki koja ovih dana zabavlja korisnike društvene mreže. Tvrdnje iz upozorenja su besmislice. Ako ste ovih dana zbunjeni time što vaši prijatelji sa Facebook-a jedan za drugim zamenjuju svoje profilne slike slikom žirafe, evo objašnjenja. Reč je o zagonetki koja kruži društvenom mrežom i koja glasi: “Tri sata ujutro, zvono na vratima vas budi. Neočekivani gosti su vaši roditelji koji su došli na doručak. Imate džem od jagoda, med, vino, hleb i sir. Šta ćete prvo otvoriti?”
 • 5. Ako želite da se igrate, odgovor koji smatrate tačnim šaljete u inbox prijatelju koji je zagonetku objavio u statusu. Kazna za netačan odgovor je žirafa na vašoj profilnoj slici koja tu mora ostati naredna tri dana. Sada su u igru ušli oni čije šale nisu tako zabavne šireći lažno upozorenje da je igra sa žirafom opasna i da su slike žirafa koje se postavljaju kao profilne ustvari virus koji krade korisničko ime i lozinku Facebook naloga i omogućava hakerima da pristupe zaraženom računaru.
 • 6. U jednom drugom upozorenju tvrdi se da hakeri iz grupe Anonimusi stoje iza zagonetke i da će oni koji pristanu da učestvuju u igri i zamene svoje slike slikom žirafe zaraziti svoje računare programom koji briše podatke sa hard diskova i prazni bankovne račune korisnika. Čak i vešti hakeri kao što su Anonimusi ne bi mogli da pristupe bankovnim nalozima ili da obrišu podatke sa hard diskova samo zato što neko koristi sliku žirafe kao profilnu sliku svog Facebook naloga.
 • 7. Dakle, igra sa žirafom je potpuno bezopasna. Što ne znači da kada sa interneta preuzimate naizgled bezazlenu sliku ne možete zaraziti svoj računar. Zdrav razum neophodan je i kad razmišljate da li da objavite upozorenje o virusu koje ste videli na Facebook profilu svog prijatelja. Širenje dezinformacija neće pomoći nikome.
 • 8. Pravi problem leži u spam Facebook aplikaciji a ne u virusu. Aplikacija šalje poruke u ime korisnika, tek pošto od korisnika dobije dozvolu za pristup profilu. Aplikacija se lako može ukloniti tako što ćete je pronaći na listi aplikacija koje koristite na stranici My Apps u App Center. Klikom na X , možete ukloniti ovu i sve ostale aplikacije koje vam nisu od koristi.
 • 9. • Ovakve aplikacije koje proriču koliko ćete živeti nisu retkost na Facebooku, ova nije jedina. Pored toga, ima na stotine spam Facebook aplikacija koje će koristiti vaš Facebook profil za objave ali tek pošto im sami date dozvolu. • Neželjene objave aplikacija kao što je ova su čest problem, ali ne zato što su ovakve aplikacije malveri, nego zato što ih korisnici nepažnjom instaliraju. • Ako vam ovakve aplikacije dosaĎuju zloupotrebljavajući profile vaših prijatelja, kontaktirajte prijatelje i objasnite im kako da ih uklone.
 • 10. Kako je aplikacija InstLike prevarila najmanje 100000 korisnika Posle preuzimanja aplikacije od korisnika je traženo da unesu svoja korisnička imena i lozinke, posle čega bi prevareni korisnici dobrovoljno postajali deo velike društvene bot mreže. Posle prijavljivanja korisnika, aplikacija InstLike bi počela da nasumično lajkuje fotografije i zaprepašćuje korisnike. Korisniku se zatim nudila mogućnost kupovine virtuelnog novca da bi povećao broj lajkova i folovera.
 • 11. Upozorenje koje je napisano velikim slovima deluje zastrašujuće. Na kraju teksta upozorenja, oni koji su ga videli dobijaju instrukcije da kopiraju tekst i objave ga na svom profilu. Iako su neke tvrdnje iz upozorenja zaista smislene, jer je ponešto od ovoga korišćeno kao mamac u brojnim prevarama i napadima na korisnike Facebook-a koje smo imali prilike da vidimo ranije, ovoga puta reč je o lažnom upozorenju.
 • 12. • Facebook korisnici treba da budu oprezni kada klikću na linkove, naročito ako oni vode na druge sajtove, kao i da budu oprezni kada je reč o aplikacijama koje instaliraju. • Ipak, širenje panike ovakvim upozorenjima je trošenje svog i vremena drugih ljudi. Zato kad vidite ovakvo ili neko slično upozorenje, najpre pokušajte da proverite istinitost navoda.
 • 13. Pažljivo vozi po internetu!!!