Marko Kovačević - Bezbednost dece na internetu
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Like this? Share it with your network

Share
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Be the first to comment
  Be the first to like this
No Downloads

Views

Total Views
494
On Slideshare
494
From Embeds
0
Number of Embeds
0

Actions

Shares
Downloads
0
Comments
0
Likes
0

Embeds 0

No embeds

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
  No notes for slide

Transcript

 • 1. Marko Kovačević VII1
 • 2. Zaštita dece na Internetu podrazumeva fizičku, psihičku i moralnu bezbednost maloletnih lica tokom obavljanja svakodnevnih aktivnosti na Internetu . Cilj je zaštiti decu od neprimerenih sadržaja, negativnih efekata korišćenja Interneta i podići nivo svesti i znanja o tome na koji način virtuelna stvarnost utiče na decu i dokle smeju da se upuštaju u digitalni svet, a da to bude bezbedno i bez posledica.
 • 3.  Zloupotreba Interneta se uglavnom odnosi na veb-sajtove sa štetnom tematikom – poput samoubistava, otmica, nacizma, droge, itd.
 • 4. Nacini zloupotrebe dece na internutu su:  Krađa (informacije o brojevima kreditna kartica kojima maloletnik plaća svoje učešće u nagradnim igrama).  Sugestija (oblik napada sa ciljem da se žrtva navede na samopovređivanje, svesno ili nesvesno).
 • 5.  Vršnjačko nasilje (Vršnjačkim nasiljem putem interneta naziva se podsticanje grupne mržnje, napadi na privatnost, uznemiravanje, praćenje, vređanje, nesavestan pristup štetnim sadržajima i širenje nasilnih i uvredljivih komentara).
 • 6.  1. 2. 3. 4. 5. Šta deca treba da rade: Stvaraj sebi bezbedne profile. Pri četovanju i slanju brzih poruka koristi veb-sajtove za mlade, najbolje one koje imaju nekoga ko nadgleda sadržaj u sobi za četovanje. Nemoj slati poruke, fotografije ili drugi material koji nekome može naškoditi. Ne prihvataj sastanke sa nepoznatim osobama, iako su tvoji drugovi sa Interneta. O eventualnim sastancima uvek obnavesti roditelje, opreznost se isplati.
 • 7.  1. 2. 3. 4. 5. Šta roditelji treba da rade: Instalirajte softver koji štiti bezbednost vašeg kompjutera. Vodite računa o sajtovima koje koriste članovi vaše porodice. Objasnite deci da i u virtuelnom svetu za sve važe ista pravila ponašanja koja važe i u stvarnom. Naučite ih da brižljivo čuvaju svoje šifre. Ograničite vreme koje vaša deca mogu da provode online.
 • 8.   Društvene mreže postale su naši produžeci, više nisu samo sredstvo za skraćivanje dosade i slobodna vremena. O njima razgovaramo čak i kada smo udaljeni od njih. Neki ih koriste za zbližavanje s istomišljenicima i prijateljima , neki za informiranje ili zabavu itd. društvene mreže nisu nužno ni loše ni dobreone su onakve kakvima ih sami napravimo.