Anđela Jovović - Igraj bezbedno na internetu

375 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
375
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Anđela Jovović - Igraj bezbedno na internetu

 1. 1. AnĎela Jovović VIII
 2. 2. Na Internetu ćeš naći reklame za mnoge proizvode koje možeš da kupiš preko Interneta. Budi oprezan jer možeš da završiš u klopci. Stoga, KLIKNI BEZBEDNO i nikada ne popunjavaj takve obrazce bez roditelja. Igre na Internetu su sjajne, ali dok igraš igrice sa nepoznatim ljudima na Internetu ne treba da otkrivaš svoj identitet.
 3. 3. To važi i za Internet! Uvek na svom računaru uključi zaštitni program. Koristi najnoviju verziju antivirus programa. Posle preuzimanja datoteke uvek snimljenu datoteku prekontroliši antivirus programom i tek onda je otvori.
 4. 4. Nemoj da skidaš igre sa nepoznatih sajtova. Pri uspostavljanju profila, četovanja ili igranja igara uvek čuvaj svoje lične podatke. Lične podatake u online obrascima popunjavaj samo kada možeš 100% da im veruješ. Ukoliko smatraš da si naručio neku sumnjivu uslugu, obavesti roditelje. Svako može da pogreši. Prozorčiće koji iskaču zatvaraj klikom na crveni simbol x u desnom gornjem uglu. Nikad nemoj da klikneš na takav prozor!
 5. 5. Komuniciraj preko kamere samo sa osobama kojima možeš da veruješ Internet bonton opisuje načine prikladnog ponašanja prema drugim osobama na Internetu. Na Internetu se ponašaj odgovorno – nemoj se sakrivati iza monitora
 6. 6. Kada neko šalje ružne poruke, ignorirši ga. Prestani da četuješ sa njim. Nemoj sebe da optužuješ za njegovo loše ponašanje. To nije tvoja greška. O situaciji informiši odraslu osobu kojoj veruješ. Poruke od njih sačuvaj (save) kao dokaz.
 7. 7. Koristi antivirus i antispam softver. Uključi spam-filter za svoju elektronsku poštu. Surfuj na zaštićenom računaru! Ukoliko sumnjaš da je tvoj računar zaražen virusom, kontaktiraj stručnjaka! Otvaraj samo poštu svojih poznanika. Uvek skeniraj antivirus programom priloge iz imejlova pre otvaranja. Imejl adresu nemoj objavljivati na Internetu.
 8. 8. UporeĎuj informacije koje naĎeš na Internetu. Upozori roditelje čim naĎeš sadržaj sajtova za koji smatraš da nije u redu. Zamoli ih da to prijave.
 9. 9. Stvaraj sebi bezbedne profile. Pri četovanju i slanju brzih poruka koristi sajtove za mlade, najbolje one koji imaju nekoga ko nadgleda sadržaj u sobama za četovanje.
 10. 10. Nemoj slati poruke, slike ili drugi materijal koji bi nekome mogao da naškodi. Slike šalji samo osobama kojima veruješ. Nauči kako da odbijaš i blokiraš poruke nepoznatih osoba.
 11. 11. Ignoriši nepoznate ljude, koji hoće da uspostave kontakt sa tobom. Ne prihvataj sastanke sa nepoznatim osobama, iako su to tvoji "drugovi sa Interneta".
 12. 12. O eventualnim sastancima uvek obavesti i roditelje, opreznost se isplati. Ukoliko ništa ne radiš na Internetu, isključi se. Putem veb kamere komuniciraj samo sa osobama koje poznaješ. Čim prestaneš da je koristiš, isključi je.

×