KAKO ŠTEDIMO
ENERGIJU?

Nedeljko Ivanić 81
Mentor: Jelena Kerekeš
OŠ “Vuk Karadžić” Crvenka
Štedljive sijalice
Utrošak energije za proizvodnju štedljive kompaktne fluo sijalice
je, prema različitim izvorima, od 6 d...
Za proizvodnju štedljive kompakt-fluo sijalice potrebno je: staklo, lim, bakar, kalaj,
živa, olovo, antimon, barijum, arse...
Jačina svetlosti nije baš toliko drastično veća sa fluo sijalicama kako to kažu
proizvođači, jer, iako na kutiji sijalice ...
Jedan od najvećih planetarnih problema današnjice je iscrpljivanje neobnovljivih
izvora energije. Bez mnogo priče, stvar j...
Bez obzira na ne baš dobru situaciju što se tiče energetskih resursa i stanja životne
sredine, još uvek imamo izbor. Taj i...
Jedno od najvažnijih pravila uštede energije je zaustavljanje njenog neplaniranog tj.
slučajnog rasipanja. Dakle, onemoguć...
Cela planeta se suočava sa problemom iscpivosti električne energije. Dovoljno je da
zamislimo i stvorimo naviku da štedimo...
• Tokom zime TA peć, pri racionalnom korišćenju , potroši oko 60% ukupne električne
energije jednog domaćinstva.
• Ne dozv...
KRAJ
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Nedeljko Ivanić - Kako štedimo energiju

121
-1

Published on

Published in: Education
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total Views
121
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Nedeljko Ivanić - Kako štedimo energiju

 1. 1. KAKO ŠTEDIMO ENERGIJU? Nedeljko Ivanić 81 Mentor: Jelena Kerekeš OŠ “Vuk Karadžić” Crvenka
 2. 2. Štedljive sijalice Utrošak energije za proizvodnju štedljive kompaktne fluo sijalice je, prema različitim izvorima, od 6 do 40 puta veći nego za proizvodnju klasične sijalice. Pri tome, uzimajući u obzir masu i zapreminu "štedljivih" kompaktnih fluo sijalica
 3. 3. Za proizvodnju štedljive kompakt-fluo sijalice potrebno je: staklo, lim, bakar, kalaj, živa, olovo, antimon, barijum, arsen, itrijum, jedinjenja fosfora, cink-berilijumsilikat, kadmijum-bromid, jedinjenja vanadijuma, torijum i plastika.
 4. 4. Jačina svetlosti nije baš toliko drastično veća sa fluo sijalicama kako to kažu proizvođači, jer, iako na kutiji sijalice piše da je npr. 11W=60W, u stvarnosti je po rečima autora, 11W kompaktna fluo sijalica 570-610 lm, dok je 60W klasična sijalica 710 lm. Razlika u jačini svetlosti “ekvivalentnih” sijalica je samo 15-20%.
 5. 5. Jedan od najvećih planetarnih problema današnjice je iscrpljivanje neobnovljivih izvora energije. Bez mnogo priče, stvar je moguće shvatiti na jednom sasvim prostom primeru. Recimo, ukoliko potrošimo 1.000 kWh električne energije, to znači da smo potrošili 1,3 tone uglja koji se stvarao milionima godina. Sagorevanje tog istog uglja u atmosferu emituje štetne gasove, stvara veliku količinu pepela i na taj način zagađuje okolinu.
 6. 6. Bez obzira na ne baš dobru situaciju što se tiče energetskih resursa i stanja životne sredine, još uvek imamo izbor. Taj izbor bi svakako trebalo da bude štednja energije i, samim tim, zaštita životne sredine.Tri najvažnija i svima razumljiva razloga za štednju energije jesu: - smanjenje troškova domaćinstva, - ušteda energenata za buduće generacije, - sprečavanje zagađenja prirode.
 7. 7. Jedno od najvažnijih pravila uštede energije je zaustavljanje njenog neplaniranog tj. slučajnog rasipanja. Dakle, onemogućite svaku, makar i najmanju promaju i već ste načinili veliki korak.
 8. 8. Cela planeta se suočava sa problemom iscpivosti električne energije. Dovoljno je da zamislimo i stvorimo naviku da štedimo energiju, pomoću nekoliko jednostavnih i isplativih saveta, dobićemo kvalitetniji način života. Saznajte kako da čuvate energiju u domaćinstvu. Štednjom energije smanjujemo troškove domaćinstva, štedimo energiju za buduće generacije, sprečavamo zagađenje prirode. Dovoljno je da se zamislimo i stvorimo naviku da štedimo energiju pomoću nekoliko jednostavnih i isplativih saveta, da bi smo što kvalitetnije živeli.
 9. 9. • Tokom zime TA peć, pri racionalnom korišćenju , potroši oko 60% ukupne električne energije jednog domaćinstva. • Ne dozvolite da toplota pobegne iz sobe! Kad je hladno, držite vrata i prozore što duže zatvorenim. Proverite da li vratai prozori dovoljno zaptivaju; izolacione trake su jedno od rešenja za očuvanje toplote,koje je jeftino u odnosu na dobitak. • Ne ostavljajte uključene grejalice ako duže vreme nećete biti u toj prostoriji, Osim što rasipate energiju, povećavate šansu da dođe do požara. • Pre spavanja, smanjite temperaturu u termostatu. Zdravije je, a i uštedećete. • Ako nameravate da napustite sobu na duže od tri sata, smanjite temperaturu na termostatu. • Ta peć punite samo noću.
 10. 10. KRAJ
 1. A particular slide catching your eye?

  Clipping is a handy way to collect important slides you want to go back to later.

×