Aleksandar Vukčević - Alternativni izvori energije

1,585 views
1,178 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
1,585
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
11
Actions
Shares
0
Downloads
29
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Aleksandar Vukčević - Alternativni izvori energije

  1. 1. Alternativni izvori energije Aleksandar Vukčević Mentor: Valentina Rutović OŠ “Vuk Karadžić” Crvenka
  2. 2. Obnovljivi izvori energije su:
  3. 3. Sunčeva energija Sunce je najveći izvor energije na Zemlji  Od ukupno 3,8 10 na 26 W energije koju Sunce zrači u kosmos,Zemlja primi 1,7 10 na 17 W. Oko 30% primljene energije Zemlja reflektuje nazad u kosmos, oko 47% zadrži kao u toplotu, oko 23% ide na proces kruženja vode u prirodi dok se ostatak „potroši“ na fotosintezu.
  4. 4. Toplotni solarni kolektori   To su uređaji koji sakupljaju sunčevu energiju i pretvaraju je u toplotnu. Postoje tri vrste TSK: Ravna solarni korektori,selektivni solarni korektori,koncentrujuci solarni korektri. Ravni solarni korektori Selektivni solarni korektori Koncentrujući solarni kolektori
  5. 5. Energija vetra  Energija vetra je energija koja potiče od snage vetra. Predstavlja konvencionalan obnovljivi izvor energije, koja se vekovima koristi za dobijanje mehaničke ,a u novije vreme i električne energije.
  6. 6. Vetrenjača  Vetrenjaca je naprava koja pretvara kinetisku energiju u mehanicku energiju.Mehanička energija moze da se koristi direktno - za pumpanje vode,za mlevenje brasna…ili da se pretvara dalje na primer u električnu energiju kao kod većine savremenih vetroelektrana.
  7. 7. Voda   Hidroelektrane ili hidroelektrične centrale su elektrane koje pomocu vodenih turbina pretvaraju potencjalnu energiju vode u kinetičku i mehaničku energiju koja se dalje koristi za obrtanje električnog generatora. Turbina se sastoji uglavnom od jednog provodnog dela koji vodi dalje dovoljno veliku brzinu i preko jednog obrtnog kotaca oduzima energiju od vode.
  8. 8. Biomasa  Biomasa odnosi se na živuću ili donedavno živuću materiju, biljnog ili životinjskog porekla, koja se može koristiti kao gorivo ili za industrisku proizvodnju. Najčešće se koristi direktno u konačnoj potrošnji energije za grianje, kuvanje ili zagrevanje tople vode, ali se može koristiti i za proizvodnju električne energije i toplote, te se odnedavno sve više koristi za proizvodnju biogoriva.
  9. 9. Kraj…

×