• Share
 • Email
 • Embed
 • Like
 • Save
 • Private Content
Manual instructiuni-nokia-6700-slide-black
 

Manual instructiuni-nokia-6700-slide-black

on

 • 1,068 views

 

Statistics

Views

Total Views
1,068
Views on SlideShare
1,068
Embed Views
0

Actions

Likes
0
Downloads
1
Comments
0

0 Embeds 0

No embeds

Accessibility

Upload Details

Uploaded via as Adobe PDF

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Processing…
Post Comment
Edit your comment

  Manual instructiuni-nokia-6700-slide-black Manual instructiuni-nokia-6700-slide-black Document Transcript

  • Ghid utilizator Nokia 6700 slide Ediţia 2.1
  • 2 CuprinsCuprins Funcții de apelare 17 Apeluri vocale 17 Apeluri video 19Siguranța 4 Setări apel 20Despre aparatul Dvs. 4Servicii de rețea 5 Personalizare 22 Teme 22Găsirea informațiilor de ajutor 6 Profiluri 22Asistență 6Actualizări de programe prin Foto-video 23Internet 6 Realizarea unei fotografii 23Actualizarea software-ului cu ajutorul Mod panoramă 24PC-ului 7 Înregistrarea videoclipurilor 24Ajutorul de pe aparat 7 Galerie 25Pregătirea pentru utilizare 8 Despre Galerie 25Introducerea cartelei SIM și aacumulatorului 8 Contacte 26Introducerea cartelei de memorie 8 Gestionare nume și numere 26Încărcarea acumulatorului 9 Memorarea și editarea numelor șiOprirea și pornirea aparatului 9 numerelor 26Amplasarea antenelor 10 Sunete de apel, imagini și text deSetări de configurare 10 apelare pentru contacte 26Asistent setări 10 Copierea contactelor 27 Păstrarea legăturii cu prieteniiAparatul Dvs. 11 online 27Taste și componente 11Ecranul inițial 12 Scrierea textului 28Profilul deconectat 12 Modul tradițional de introducere aIndicatoarele de pe afișaj 13 textului 28Economizorul de energie 14 Modul de introducere a textului cuMeniu 14 funcția de predicție 28Controlul volumului 14 Modificarea limbii de scriere 29Blocarea tastaturii (protecția Copierea și ștergerea textului 29tastaturii) 15Coduri de acces 15 Mesagerie 29Blocarea la distanță 15 Scrierea și expedierea mesajelor 30Instalări 16 E-mail 31Conectarea la un set compatibil cu Internet 34cască 16Conectarea unui cablu de date USB 16 Browser Web 34Curea de purtat la mână 16 Partajare online 36 Centrul video Nokia 37 © 2010 Nokia. Toate drepturile rezervate.
  • Cuprins 3Căutare 38Gestionarea timpului 39Agendă 39Ceas cu alarmă 40Setările pentru ceas 40Muzica 41Redare muzică 41Radio FM 42Setări 43Setările aplicației 43Siguranța aparatului și a carteleiSIM 43Setări comune accesorii 43Restabilirea setărilor originale 43Gestionarea datelor 44Instalarea sau ștergerea aplicațiilor 44Manager fișiere 46Managerul de aparate 46Conectivitate 48Transferul conținutului de pe altaparat 48Conexiuni la PC 49Bluetooth 49Cablul de date 52Sincronizare 53Sugestii ecologice 53Economisiți energie 53Reciclați 53Economisiți hârtia 54Aflați mai multe 54Informații de siguranță și despreprodus 54Index 59© 2010 Nokia. Toate drepturile rezervate.
  • 4 SiguranțaSiguranța SERVICE CALIFICAT Instalarea și repararea acestuiCitiți aceste instrucțiuni simple. produs este permisă numaiNerespectarea acestor instrucțiuni poate personalului calificat.fi periculoasă sau ilegală. Pentruinformații suplimentare, citiți în ACCESORII ȘI ACUMULATORIîntregime ghidul utilizatorului. Folosiți numai accesoriiPORNIREA TELEFONULUI ÎN CONDIȚII DE omologate și acumulatoriSIGURANȚĂ omologați. Nu conectați între ele produse incompatibile. Nu porniți aparatul dacă folosirea telefoanelor mobile REZISTENȚA LA APĂ este interzisă sau dacă aceasta poate provoca interferențe sau Aparatul Dvs. nu rezistă la apă. pericole. Feriți aparatul de umiditate.SIGURANȚA CIRCULAȚIEI - ÎNAINTE DETOATE Despre aparatul Dvs. Respectați toate legile locale. Aparatul mobil descris în acest ghid este Păstrați-vă întotdeauna omologat pentru a fi utilizat în rețelele mâinile libere în timp ce (E)GSM 850, 900, 1800 și 1900 MHz, conduceți un autovehicul. rețelele UMTS 900, 1900 și 2100 MHz Prima grijă a Dvs. în timp ce HSDPA și rețelele HSUPA. Pentru informații conduceți un autovehicul suplimentare despre rețele, contactați trebuie să fie siguranța furnizorul Dvs. de servicii. circulației. Aparatul Dvs. acceptă mai multe metodeINTERFERENȚE de conectivitate și, la fel ca în cazul calculatoarelor, poate fi expus la virusuri Toate aparatele mobile pot și la alte tipuri dăunătoare de conținut. Fiți intra în interferență, ceea ce le- precauți în cazul mesajelor, solicitărilor de ar putea afecta performanțele. conectare, navigării pe paginile internet și al descărcărilor. Instalați și utilizați numaiOPRIȚI ÎN ZONE CU RESTRICȚII servicii și programe provenite din surse de Respectați toate restricțiile. încredere, cum sunt aplicațiile Symbian Opriți aparatul în avioane, în Signed sau care au trecut testul de apropierea aparatelor verificare Java Verified™, care oferă o medicale sau în apropierea siguranță și o protecție adecvată. Aveți în zonelor cu carburanți, vedere instalarea de aplicații antivirus și a substanțe chimice sau cu altor programe de siguranță pe aparatul pericol de explozie. Dvs. și pe orice calculator conectat. Este posibil ca aparatul Dvs. să aibă preinstalate o serie de marcaje și linkuri către site-uri Internet ale unor terțe părți © 2010 Nokia. Toate drepturile rezervate.
  • Siguranța 5și care vă permit să accesați aceste site- rețelele; este posibil ca anumite funcții săuri. Acestea nu sunt afiliate la Nokia, iar necesite încheierea de acorduri specificeNokia nu le sprijină și nu își asumă cu furnizorul Dvs. de servicii pentru putearăspunderea pentru ele. Dacă accesați utiliza respectivele funcții. Serviciile deastfel de site-uri, luați măsuri de precauție rețea implică transmiterea de date. Cerețiîn ceea ce privește siguranța și conținutul. furnizorului Dvs. de servicii informații referitoare la taxele din rețeaua Dvs. dinAvertizare: țară și când sunteți în roaming, din altePentru a utiliza orice funcție a acestui rețele. Furnizorul Dvs. de servicii vă poateaparat, alta decât ceasul cu alarmă, explica ce tarife se vor aplica. Unele rețeleaparatul trebuie să fie pornit. Nu porniți ar putea avea limitări ce influențeazăaparatul dacă folosirea aparatelor mobile modul în care puteți utiliza unele funcțiipoate provoca interferențe sau pericole. ale acestui aparat și care necesită suport din partea rețelei, cum ar fi suport pentru tehnologii specifice precum protocoaleLa utilizarea acestui aparat, respectați WAP 2.0 (HTTP și SSL) care rulează printoate legile, precum și obiceiurile locale, protocoalele TCP/IP, precum și caractereledreptul la viață privată și alte drepturi specifice unor limbi.legitime ale celorlalte persoane, inclusivdrepturile de autor. Protecția drepturilor Este posibil ca furnizorul Dvs. de servicii săde autor ar putea împiedica copierea, fi solicitat ca anumite funcții alemodificarea sau transferul unor imagini, aparatului Dvs. să fie dezactivate sau să nupiese muzicale sau a altui tip de conținut. fie activate. În acest caz, funcțiile respective nu vor fi prezente în meniulFaceți copii de siguranță sau păstrați aparatului Dvs. Este posibil, de asemenea,înregistrări scrise ale tuturor informațiilor ca aparatul Dvs. să aibă articoleimportante memorate în aparatul Dvs. personalizate, cum ar fi nume de meniuri,Când conectați aparatul la orice alt ordinea acestora și pictogramele.echipament, citiți manualul de utilizare alacestui echipament pentru instrucțiuniledetaliate de siguranță. Nu conectați întreele produse incompatibile.Imaginile din acest ghid pot diferi de celede pe afișajul aparatului Dvs.Pentru alte informații importantereferitoare la aparatul Dvs., consultațighidul utilizatorului.Servicii de rețeaPentru a utiliza aparatul trebuie săbeneficiați de serviciile unui furnizor deservicii de comunicații mobile. Unelefuncții nu sunt disponibile în toate© 2010 Nokia. Toate drepturile rezervate.
  • 6 Găsirea informațiilor de ajutorGăsirea informațiilor de ajutor Cu aplicația Actualizare programe (serviciu de rețea), puteți verifica dacăAsistență sunt disponibile actualizări pentruDacă doriți să aflați mai multe despre programele și aplicațiile apratului Dvs. șiutilizarea produsului sau aveți nelămuriri le puteți decărca pe propriul aparat.în legătură că funcționarea corectă a Descărcarea actualizărilor de programeaparatului, consultați paginile de poate implica transmiterea unor cantitățiasistență de la adresa www.nokia.com/ mari de date (serviciu de rețea).support sau site-ul Web local Nokia,www.nokia.mobi/support (cu un aparat Asigurați-vă că acumulatorul aparatuluimobil), aplicația Ajutor de pe aparat sau are suficientă energie sau conectațighidul utilizatorului. încărcătorul înainte de a începe actualizarea.Dacă aceasta nu rezolvă problema,efectuați una dintre următoarele operații: Avertizare:• Reporniți aparatul: opriți-l și scoateți Dacă instalați o actualizare a unui acumulatorul. După aproximativ un program, aparatul nu poate fi utilizat, nici minut, reintroduceți acumulatorul și chiar pentru a efectua apeluri de urgență, porniți aparatul. decât după terminarea instalării și repornirea aparatului. Înainte de accepta• Restabiliți setările originale din instalarea unei actualizări, efectuați copii fabrică, conform indicațiilor din de siguranță ale datelor. ghidul utilizatorului. Documentele și fișierele vor fi șterse la resetare, de aceea efectuați întâi copii de După actualizarea software-ului siguranță ale datelor. aparatului cu aplicația Actualizare• Actualizați regulat programele programe, este posibil ca instrucțiunile de aparatului pentru performanță funcționare care au legătură cu aplicațiile optimă și pentru a beneficia de actualizate din ghidul utilizatorului și din eventualele caracteristici noi, ajutor să nu fie actualizate. conform instrucțiunilor din ghidul de Selectați Opțiuni și una din următoarele utilizare. opțiuni:Dacă problema rămâne nerezolvată, luați Start actualizare — Preluați actualizărilelegătura cu Nokia pentru a afla ce opțiuni disponibile. Pentru a deselecta anumitede reparații vă stau la dispoziție. Vizitați actualizări pe care nu doriți să lewww.nokia.com/repair. Înainte de a descărcați, selectați actualizările din listă.trimite aparatul la reparat, creațiîntotdeauna copii de siguranță după Actualizare prin PC — Pentru a vădatele de pe acesta. actualiza aparatul cu ajutorul unui calculator. Această opțiune înlocuieșteActualizări de programe prin Internet opțiunea Start actualizare atunci când există actualizări disponibile numai cuSelectați > Setări > Manag. date > ajutorul aplicației PC Nokia SoftwareActual. soft. Updater. © 2010 Nokia. Toate drepturile rezervate.
  • Găsirea informațiilor de ajutor 7Vizualizare detalii — Vizualizați La sfârșitul textului de ajutor, găsițiinformațiile despre o actualizare. legături către subiecte conexe.Vizual. istoric actualizări — Pentru a Dacă selectați un cuvânt subliniat, sevizualiza starea actualizărilor anterioare. afișează o scurtă explicație.Setări — Pentru a modifica setările, cumar fi cele ale punctului de acces implicit Ajutorul utilizează următorii indicatori:utilizat pentru descărcarea actualizărilor. afișează o legătură către unDeclinare răspundere — Pentru a subiect conexvizualiza contractul de licență Nokia. afișează o legătură către aplicația prezentatăActualizarea software-ului cu ajutorulPC-ului În timp ce citiți instrucțiunile, puteți săNokia Software Updater este o aplicație comutați între textul de ajutor și aplicațiaPC, care vă permite să actualizați deschisă în fundal, apăsând și menținândsoftware-ul de pe aparat. Pentru a apăsată tasta meniu sau selectând dinactualiza software-ul de pe aparat, aveți lista de aplicații deschise.nevoie de un PC compatibil, acces Internetcu bandă largă și un cablu de date USBcompatibil, pentru a conecta aparatul laPC.Pentru informații suplimentare și pentrupreluarea aplicației Nokia SoftwareUpdater, accesați www.nokia.com/softwareupdate.Ajutorul de pe aparatAparatul conține instrucțiuni de ajutor înutilizarea aplicațiilor instalate pe aparat.Pentru a deschide texte de ajutor dinmeniul principal,selectați > Ajutor >Ajutor și aplicația pentru care doriți ăcitiți instrucțiunile.Când există o aplicație deschisă, selectațiOpțiuni > Ajutor pentru a accesaaplicația de ajutor pentru ecranul curent.În timp ce citiți instrucțiunile, puteți săschimbați dimensiunea textului de ajutorselectând Opțiuni > Micșorare font sauMărire font.© 2010 Nokia. Toate drepturile rezervate.
  • 8 Pregătirea pentru utilizarePregătirea pentru utilizare 3 Coborâți suportul cartelei SIM (4) și glisați-l înainte pentru a-l bloca (5).Introducerea cartelei SIM și a 4 Introduceți acumulatorul.acumulatorului 5 Pentru a pune la loc capacul spate, îndreptați dispozitivele de blocare de jos către locașurile corespunzătoare (1) și apăsați capacul până când se blochează în poziție (2).1 Pentru a scoate capacul din spate al aparatului, deschideți capacul conectorului micro USB, apăsați butonul de deblocare, apoi ridicați capacul spate.2 Glisați suportul cartelei SIM înapoi pentru a-l debloca (1), ridicați-l (2) și glisați cartela SIM în suport (3). Înainte de a scoate acumulatorul, opriți întotdeauna aparatul și deconectați-l de la încărcător. Introducerea cartelei de memorie Este posibil ca împreună cu aparatul să fi fost furnizată și o cartelă de memorie. Aceasta poate fi introdusă deja. 1 Scoateți capacul spate al aparatului. Asigurați-vă că zona contactelor de pe cartelă este orientată în jos, spre aparat, iar colțul teșit este îndreptat în jos, către suportul de cartelă SIM. © 2010 Nokia. Toate drepturile rezervate.
  • Pregătirea pentru utilizare 92 Introduceți cartela în locaș, cu aparatul dvs. prin intermediul adaptorului contactele în jos (1), apoi apăsați-o de încărcător CA-44. Adaptorul este ușor pentru a o fixa în locaș (2). disponibil ca accesoriu separat.3 Puneți la loc capacul din spate. Încărcarea prin USB Puteți utiliza încărcarea prin USB atunci când nu este disponibilă o priză de perete. Încărcarea prin cablu de date USB dureazăÎncărcarea acumulatorului mai mult. Randamentul încărcării prin USB variază semnificativ. În unele cazuri esteAcumulatorul a fost parțial încărcat în necesară o perioadă lungă de încărcarefabrică. În cazul în care aparatul indică o pentru a putea porni și utiliza aparatul.încărcare insuficientă, efectuațiurmătoarele: De asemenea, încărcarea prin USB vă permite să transferați date prin cablu, în1 Conectați încărcătorul la o priză de timp ce aparatul se încarcă. electricitate.2 Conectați încărcătorul la aparat. 1 Conectați un aparat USB compatibil la propriul aparat, prin intermediul unui cablu de date USB compatibil. În funcție de tipul de aparat utilizat pentru încărcare, este posibil să dureze un timp până când încărcarea începe. 2 Dacă aparatul este pornit, puteți selecta dintre opțiunile disponibile de mod USB de pe ecranul aparatului. Oprirea și pornirea aparatului3 După ce acumulatorul este complet încărcat, scoateți acumulatorul din aparat și apoi din priza de alimentare.Nu este necesar să încărcați acumulatorulo anumită perioadă de timp și putețiutiliza aparatul în timp ce se încarcă. Dacăacumulatorul este complet descărcat, esteposibil să dureze câteva minute până cândindicatorul de încărcare apare pe ecransau se pot efectua apeluri.Indicaţie: Dacă aveți încărcătoare Nokiacompatibile mai vechi, le puteți utiliza cu© 2010 Nokia. Toate drepturile rezervate.
  • 10 Pregătirea pentru utilizareApăsați și mențineți apăsată tasta de utilizată. În caz contrar, puteți utilizapornire pentru a porni sau a opri aparatul. aplicația Asistent setări pentru a configuraApăsați scurt tasta de pornire pentru a setările. Este posibil să primiți setările subînchide un apel sau o aplicație. forma unui mesaj de configurare pe care îl puteți memora pe aparat. Pentru maiDacă aparatul solicită un cod PIN, multe informații privind disponibilitatea,introduceți-l și selectați OK. luați legătura cu furnizorul de servicii sau cu cel mai apropiat distribuitor autorizatDacă aparatul solicită un cod de blocare, Nokia.introduceți-l și selectați OK. Codul deblocare setat din fabrică este 12345. Când primiți un mesaj de configurare și setările nu sunt memorate și activatePentru a seta corect fusul orar, ora și data, automat, se afișează 1 mesaj nou. Pentruselectați țara în care vă aflați, apoi a memora setările, selectați Afișare >introduceți ora și data locale. Opțiuni > Memorare. Este posibil să fie necesar să introduceți codul PIN oferit deAmplasarea antenelor furnizorul de servicii.Este posibil ca aparatul Dvs. să dispună deantene interioare și exterioare. Evitați Asistent setăriatingerea inutilă a zonei antenei în timp Selectați > Setări > Asist. setări.ce aceasta transmite sau recepționeazăsemnale. Contactul cu antenele afectează Utilizați Asistent setări pentru a definicalitatea comunicării, poate provoca setările de conexiune și e-mail. Articolelecreșterea nivelului de consum în timpul disponibile în Asistent setări depind defuncționării și poate reduce durata de caracteristicile aparatului, de cartela SIM,viață a acumulatorului. de furnizorul de servicii și de datele din baza de date a programului Asistent setări. Pentru a porni programul Asistent setări, selectați Start. Pentru a obține cele mai bune rezultate când utilizați asistentul de setări, mențineți cartela SIM în aparat. În cazul în care cartela SIM nu este introdusă, urmațiSetări de configurare instrucțiunile de pe ecran.Înainte de a putea utiliza mesajelemultimedia, e-mail, sincronizarea, Selectați dintre următoarele opțiuni:streamingul și browserul trebuie să aveți Operator — Definiți setările specificesetările de configurare corespunzătoare operatorului, cum ar fi setările MMS,pe aparat. Este posibil ca aparatul să Internet, WAP și de streaming.configureze automat setările pentrubrowser, mesaje multimedia, punctul de Configur. e-mail — Configurați un contacces și streaming în funcție de cartela SIM POP, IMAP sau Mail for Exchange. © 2010 Nokia. Toate drepturile rezervate.
  • Aparatul Dvs. 11Setările disponibile pentru editare pot Aparatul Dvs.varia. Taste și componente 1 Senzor de lumină 2 Tasta de selecție din stânga 3 Tasta pagină inițială 4 Tasta Apelare 5 Taste numerice 6 Tasta Terminare/Pornire 7 Tasta de ștergere C 8 Tasta de selecție din dreapta 9 Tastă Navi™ (tastă de parcurgere) 10 Obiectivul aparatului foto-video secundar 11 Receptor© 2010 Nokia. Toate drepturile rezervate.
  • 12 Aparatul Dvs. Pentru a deschide lista numerelor formate recent, apăsați tasta de apelare. Pentru a utiliza comenzi vocale sau apelarea vocală, apăsați și mențineți apăsată tasta de selecție dreapta. Pentru a schimba profilul, apăsați scurt tasta de pornire și selectați un profil. Pentru a deschide o conexiune Web, apăsați și mențineți apăsată tasta 0. Pentru a activa sau a dezactiva conectivitatea Bluetooth, apăsați și mențineți apăsată tasta *. Pentru a modifica ecranul inițial, selectați > Setări > Setări, General > Personalizare > Mod de așteptare și dintre opțiunile disponibile. Profilul deconectat Pentru a activa rapid profilul Deconectat, apăsați scurt tasta de pornire și selectați Deconectat.12 Buclă a curelușei de purtat la mână Pentru a schimba profilul, apăsați scurt13 Conector AV Nokia (2,5 mm) tasta de pornire și selectați un profil.14 Conector micro USB Atunci când profilul Deconectat este activ,15 Conector pentru încărcător se închid toate conexiunile care utilizează16 Obiectivul aparatului foto-video radiofrecvențe. Cu toate acestea, puteți să principal vă utilizați aparatul fără cartelă SIM și17 Bliț aparat foto-video puteți asculta emisiuni radio sau muzică.18 Microfon Nu uitați să vă opriți aparatul în situațiile19 Difuzor în care utilizarea telefoanelor fără fir este20 Tasta de captare interzisă.Suprafața acestui aparat nu conține Important: În profilul deconectat nunichel. puteți efectua sau primi apeluri și nu puteți folosi nicio funcție care necesităEcranul inițial acoperire în rețeaua mobilă. Este posibilDupă ce ați pornit aparatul și acesta s-a să puteți, totuși, efectua apeluri cătreînregistrat într-o rețea, aparatul afișează numerele de urgență programate înecranul inițial și este gata de utilizare. aparatul Dvs. Pentru a putea efectua © 2010 Nokia. Toate drepturile rezervate.
  • Aparatul Dvs. 13apeluri, trebuie să activați, mai întâi, O alarmă este activă.funcțiile telefonului schimbândprofilurile. Dacă aparatul a fost blocat,introduceți codul de blocare. Ați activat profilul Silențios și aparatul nu va suna la apeluri sauIndicatoarele de pe afișaj mesaje recepționate. Aparatul este utilizat într-o rețea UMTS sau GSM (serviciu de rețea). Este activată conexiunea Bluetooth. Bara din dreptul pictogramei indică puterea semnalului rețelei în locul A fost stabilită o conexiune în care vă aflați. Cu cât bara este mai Bluetooth. Dacă indicatorul este înaltă, cu atât semnalul este mai afișat cu intermitență, aparatul puternic. încearcă să se conecteze la alt aparat. Este activ HSDPA (high-speed downlink packet access) / HSUPA Este disponibilă o conexiune de (high-speed uplink packet access) pachete de date GPRS (serviciu de (serviciu de rețea) în rețeaua UMTS. rețea). indică o conexiune activă, iar indică o conexiune în Aparatul utilizează profilul așteptare. Deconectat și nu este conectat la o rețea celulară. Este disponibilă o conexiune de pachete de date EGPRS (serviciu de Nivelul de încărcare al rețea). indică o conexiune activă, acumulatorului. Cu cât bara este iar indică o conexiune în mai înaltă, cu atât este mai așteptare. puternică încărcătura acumulatorului. Este disponibilă o conexiune de pachete de date UMTS (serviciu de Aveți mesaje necitite în dosarul rețea). indică o conexiune activă, Căsuță intrări din Mesaje. iar indică o conexiune în așteptare. Ați primit un nou mesaj e-mail în căsuța poștală de la distanță. HSDPA/HSUPA este acceptat și disponibil (serviciu de rețea). Există mesaje de trimis în dosarul Pictograma poate să difere în Căsuță de ieșire din Mesaje. funcție de regiune. indică o conexiune activă, iar indică o Aveți apeluri nepreluate. conexiune în așteptare. Tastele aparatului sunt blocate.© 2010 Nokia. Toate drepturile rezervate.
  • 14 Aparatul Dvs. Aparatul este conectat la un Meniu computer cu un cablu de date USB. Apăsați . Prin intermediul meniului puteți accesa Este utilizată cea de-a doua linie funcțiile aparatului. telefonică (serviciu de rețea). Pentru a deschide o aplicație sau un dosar, Toate apelurile sunt redirecționate selectați articolul. la un alt număr. Dacă aveți două linii telefonice, un număr indică linia Dacă modificați ordinea funcțiilor în activă. meniu, acestea pot apărea într-o ordine diferită de cea implicită descrisă în acest ghid al utilizatorului. La aparat este conectat un set cu cască sau un dispozitiv inductiv. Pentru a modifica vizualizarea meniului, selectați Opțiuni > Schimbare ecran La aparat este conectat un set de meniu. mașină fără comenzi manuale. Pentru a închide o aplicație sau un dosar, selectați Opțiuni > Ieșire. La aparat este conectat un telefon text. Pentru a afișa și a comuta între aplicațiile deschise, apăsați și mențineți apăsată tasta de ecran inițial, apoi selectați o Aparatul este în curs de aplicație. sincronizare. Rularea aplicațiilor în fundal creșteDe asemenea, pot fi afișate și alte consumul de energie din acumulator șiindicatoare. reduce durata de viață a acestuia.Economizorul de energie Controlul volumuluiSelectați > Setări > Setări. Pentru a regla volumul când ascultați un fișier audio, parcurgeți în sus sau în jos.Pentru a defini preferințele deeconomizor de ecran, selectați Pentru a regla volumul în timpul unuiGenerale > Personalizare > Afișaj și apel, parcurgeți spre stânga sau spreuna din următoarele opțiuni: dreapta.Durată econ. energ. — Setați durata de Pentru a activa sau a dezactiva difuzorulinactivitate a aparatului după care se în timpul unei convorbiri, selectațiactivează economizorul de energie. Difuzor sau Microrecep..Durată iluminare — Setați durata deinactivitate a aparatului după care seestompează lumina ecranului. © 2010 Nokia. Toate drepturile rezervate.
  • Aparatul Dvs. 15Avertizare: • Codul PIN2 (UPIN2), furnizat cu uneleExpunerea continuă la un volum sonor cartele SIM (USIM), este necesarridicat vă poate afecta auzul. Ascultați pentru accesul la anumite servicii.muzică la un volum sonor moderat și nu • Codurile PUK (UPUK) și PUK2 (UPUK)țineți aparatul la ureche atunci când pot fi furnizate cu cartela SIM (USIM).utilizați difuzorul. Dacă de introduceți greșit codul PIN de trei ori consecutiv, vi se va solicita codul PUK. Dacă nu ați primit codurile,Blocarea tastaturii (protecția luați legătura cu furnizorul de servicii.tastaturii) • Codul de siguranță vă ajută să văPentru a debloca tastatura, deschideți protejați telefonul împotriva utilizăriicapacul glisant sau selectați Deblocare, neautorizate. Puteți crea și schimbaapoi selectați repede OK. codul și puteți seta telefonul să solicite acest cod. Păstrați codul secretSelectați > Setări > Setări și și într-un loc sigur, separat de telefon.General. În cazul în care uitați codul și telefonulPentru a seta aparatul să blocheze este blocat, telefonul va avea nevoietastatura când închideți capacul glisant, de service și este posibil să se apliceselectați Comportament capac > Activ. tarife suplimentare. Pentru informațiiprotecție tastatură. suplimentare, contactați furnizorul Dvs. de servicii.Pentru a seta aparatul să blocheze • Parola de restricționare este necesarăautomat tastatura după o anumită atunci când utilizați serviciul deperioadă de timp, selectați Siguranță > restricționare a apelurilor pentru aTelefon și cartelă SIM > Per. autobloc. restricționa apelurile recepționate șitastatură > Definită de utilizator și efectuate de pe aparat (serviciu deperioada dorită. rețea).Dacă aparatul sau tastatura sunt blocate, Blocarea la distanțăefectuarea de apeluri către număruloficial de urgență programat în aparatul Vă puteți bloca aparatul de la un altDvs. poate fi posibilă. aparat, prin intermediul unui mesaj text. Pentru a permite blocarea de la distanță aCoduri de acces aparatului și pentru a defini mesajul de blocare ce se va utiliza, selectați >Selectați > Setări > Setări. Setări > Setări > General > SiguranțăPentru a defini modul în care aparatul și Telefon și cartelă SIM > Blocareutilizează codurile de acces și setările de telefon de la dist.. După ce introducețisiguranță, selectați General > mesajul, selectați OK. Lungimea maximăSiguranță > Telefon și cartelă SIM și a mesajului este de 20 de caractere.dintre următoarele: Pentru a vă bloc aparatul, expediați un• Codul PIN (UPIN), furnizat împreună mesaj text cu mesajul de blocare, către cu cartela SIM (USIM) ajută la protecția numărul Dvs. de telefon mobil. Pentru a împotriva utilizării neautorizate.© 2010 Nokia. Toate drepturile rezervate.
  • 16 Aparatul Dvs.debloca ulterior aparatul, selectațiDeblocare și introduceți codul de blocare.InstalăriSelectați > Aplicații > Instalări.Puteți găsi aplicații suplimentare și putețiprelua aplicații în acest dosar.Important: Instalați și utilizați numaiaplicații și alte tipuri de programe oferitede surse de încredere, cum ar fi aplicații Pentru a selecta modul implicit decare sunt Symbian Signed sau au fost conexiune USB sau pentru a schimbatestate cu Java Verified™. modul activ, selectați > Setări și Conectare > USB > Mod conectare USB,Conectarea la un set compatibil cu apoi selectați modul dorit.cască Pentru a selecta dacă modul implicit esteNu conectați aparate care emit semnale activat automat, selectați Solicitarede ieșire, deoarece acest fapt poate duce conectare.la defectarea aparatului. Nu conectaținicio sursă de tensiune la conectorul AV Curea de purtat la mânăNokia. Treceți curelușa de purtat la mână șiCând conectați la conectorul AV Nokia strângeți-o.orice aparat sau set cu cască extern, alteledecât cele aprobate de Nokia spre a fiutilizate cu acest aparat, aveți o grijădeosebită la tastele de volum.Conectarea unui cablu de date USBConectați un cablu de date USB compatibilla conectorul USB. © 2010 Nokia. Toate drepturile rezervate.
  • Funcții de apelare 17Funcții de apelare Apelarea rapidă Selectați > Setări > Setări șiApeluri vocale Telefon > Apel > Apelare rapidă.Efectuarea unui apel Apelarea rapidă permite efectuarea unuiPentru a efectua un apel, introduceți apel apăsând și menținând apăsată onumărul de telefon, inclusiv prefixul, și tastă numerică în ecranul inițial.apăsați tasta de apelare. Pentru a activa apelarea rapidă, selectațiIndicaţie: Pentru apeluri internaționale, Activată.adăugați caracterul + care înlocuieștecodul de acces internațional, apoiintroduceți codul țării, prefixul (omiteți Pentru a aloca o tastă numerică unuiprimul 0, dacă este cazul) și numărul de număr de telefon, selectați >telefon. Setări > Ap. rapidă. Derulați până la tasta numerică (2 - 9) dePentru a termina apelul sau a anula pe ecran, apoi selectați Opțiuni >încercarea de apelare, apăsați tasta de Atribuire.terminare. Selectați numărul dorit din lista dePentru a efectua un apel folosind contacte.contactele memorate, deschideți aplicațiaContacte. Introduceți primele litere ale Pentru a șterge un număr de telefonnumelui, derulați până la nume și apăsați atribuit unei taste numerice, parcurgețitasta de apelare. până la tasta de apelare rapidă și selectați Opțiuni > Ștergere.Pentru a efectua un apel folosind jurnalul,apăsați tasta de apelare pentru a vizualiza Pentru a modifica un număr de telefonpână la 20 de numere apelate recent sau atribuit unei taste numerice, parcurgețipe care ați încercat să le apelați. Derulați până la tasta de apelare rapidă și selectațipână la numărul sau numele dorit și Opțiuni > Modificare.apăsați tasta de apelare. Mesageria vocalăPentru a regla volumul unui apel activ,apăsați tasta de derulare stânga sau Selectați > Setări > Căs.poșt.apel.dreapta. Când deschideți aplicația Căsuță vocală pentru prima dată, vi se solicită săPentru a comuta dintr-un apel vocal într- introduceți numărul căsuței vocale.un apel video, selectați Opțiuni >Comutare pe apel video. Aparatul Pentru a apela căsuța vocală, parcurgețitermină apelul vocal și inițiază un apel până la Căsuță poștală vocală și selectațivideo către destinatar. Opțiuni > Apelare căsuță poșt. voc..© 2010 Nokia. Toate drepturile rezervate.
  • 18 Funcții de apelarePentru a apela căsuța poștală din ecranul Conferință pentru a reuni toateinițial, apăsați și mențineți apăsată tasta apelurile într-un apel conferință.1; sau apăsați tasta 1, apoi tasta deapelare. Selectați căsuța poștală pe care Pentru a dezactiva microfonul aparatuluidoriți să o apelați. Dvs. în timpul conferinței, selectați Opțiuni > Dezactivare microfon.Pentru a schimba numărul căsuțeipoștale, selectați-o și Opțiuni > Pentru a retrage un participant din apelulModificare număr. conferință, alegeți-l și selectați Opțiuni > Conferință > Deconectare participant.Apelarea vocală Pentru a discuta în particular cu unEfectuați un apel pronunțând numele participant la apelul conferință, alegeți-lmemorat în lista de contacte. și selectați Opțiuni > Conferință > Privat.Observaţie: Utilizarea indicativelorvocale s-ar putea dovedi dificilă în zonezgomotoase sau în cazul unor apeluri de Răspunsul la un apelurgență, astfel că nu trebuie să vă bazaținumai pe apelarea vocală în toate Pentru a răspunde la un apel, apăsați tastaîmprejurările. de apelare sau deschideți capacul glisant.1 În ecranul de start, apăsați și Pentru a seta aparatul să răspundă la apel mențineți apăsată tasta de selecție.Se atunci când deschideți capacul glisant, emite un sunet scurt și se afișează selectați > Setări > Setări și Vorbiți acum. General > Comportament capac.2 Rostiți numele contactului pe care doriți să-l apelați. Dacă recunoașterea Pentru a respinge un apel, apăsați tasta de vocii s-a efectuat cu succes, se terminare. afișează o listă cu numele corespunzătoare propuse. Telefonul Pentru a dezactiva sunetul de apel în loc redă comanda vocală pentru prima de a prelua apelul, selectați Silențios. potrivire din listă. Dacă aceasta nu este comanda corectă, mergeți la o Dacă aveți un apel activ și caracteristica de altă înregistrare. apel în așteptare (serviciu de rețea) este activată, apăsați tasta de apelare pentru aEfectuarea unui apel conferință răspunde la apelul primit. Primul apel este1 Pentru a efectua un apel conferință, trecut în așteptare. Pentru a termina introduceți numărul de telefon al unui apelul activ, apăsați tasta de terminare. participant și apăsați tasta de apelare.2 Când participantul răspunde, selectați Înregistrări ale apelurilor și datelor Opțiuni > Apel nou. Selectați > Jurnal.3 După ce ați efectuat un apel către toți participanții, selectați Opțiuni > © 2010 Nokia. Toate drepturile rezervate.
  • Funcții de apelare 19Pentru a vizualiza apelurile recente Exped. video în curs sau Exp. aud.&vid.nepreluate, recepționate și efectuate, în curs.selectați Apeluri recente. Pentru a regla volumul unui apel videoIndicaţie: Pentru a vizualiza numerele activ, parcurgeți spre stânga sau dreapta.apelate în ecranul inițial, apăsați tasta deapelare. Pentru a activa din nou difuzorul, selectați Opțiuni > Activare difuzor. Pentru a dezactiva difuzorul și a utilizaPentru a vizualiza durata aproximativă a microreceptorul, selectați Opțiuni >apelurilor primite și efectuate de pe Activare microreceptor.aparat, selectați Durată apel. Pentru a modifica locația imaginilor,Pentru a vizualiza volumul datelor selectați Opțiuni > Comutare imagini.transferate pe parcursul conexiunilor depachete de date, selectați Date ca Pentru a mări imaginea pe ecran, selectațipachet.. Opțiuni > Zoom și parcurgeți în jos sau în sus.Apeluri video Pentru a termina un apel video și a efectua un apel vocal către același destinatar,Efectuarea unui apel video selectați Opțiuni > Comutare pe apel vocal.Pentru a efectua un apel video, introduceținumărul de telefon sau selectațidestinatarul din lista de contacte și Răspunsul la un apel video sauOpțiuni > Apelare > Apel video. La respingerea acestuiainițierea apelului video, aparatul foto- Când primiți un apel video, se afișeazăvideo al aparatului este activat. În cazul în .care aparatul foto-video este deja în uz,expedierea video este dezactivată. Dacă 1 Pentru a răspunde la apelul video,destinatarul apelului nu dorește să vă apăsați tasta de apelare.transmită o imagine video, în locul 2 Pentru a iniția expedierea unuiacesteia va fi afișată o imagine. Pentru a semnal video în direct, selectați Da.defini imaginea care se va expedia de peaparatul Dvs. în locul înregistrării video, În cazul în care nu activați transmisiileselectați > Setări > Setări și video, veți auzi doar vocea apelantului.Telefon > Apel > Imagine în apel Imaginea video este înlocuită de un ecranvideo. gri. Pentru a activa transmisiile video, selectați Opțiuni > Activare > Exped.Pentru a dezactiva expedierea sunetului, video în curs.a înregistrării video sau a sunetului șiînregistrării video, selectați Opțiuni > Pentru a înlocui ecranul gri cu o fotografieDezactivare > Exped. audio în curs, făcută cu aparatul foto-video al aparatului, selectați > Setări și© 2010 Nokia. Toate drepturile rezervate.
  • 20 Funcții de apelareTelefonie > Apel > Imagine în apel Afișare durată apel — Pentru a afișavideo. durata unui apel în timpul convorbirii. Sumar după apel — Pentru a afișa durataDacă nu doriți să răspundeți la un apel unui apel după convorbire.video, apăsați tasta de terminare. Apelare rapidă — Activați formarea rapidăSetări apel Răspuns orice tastă — Activați funcțiaSetări apel de răspuns cu orice tastă.Selectați > Setări > Setări și Linie în uz — Această setare (serviciu deTelefon > Apel. rețea) este disponibilă numai în cazul în care cartela SIM acceptă două numere deSelectați una din următoarele opțiuni: abonat, adică două linii telefonice. Selectați linia pe care doriți să o utilizațiExpediere număr propriu — Pentru a pentru efectuarea apelurilor și expediereaafișa numărul Dvs. de telefon persoanei pe mesajelor text. Puteți răspunde, însă, lacare o apelați. apelurile sosite pe ambele linii, indiferentApel în așteptare — Pentru a seta de linia selectată. În cazul în care selectațiaparatul să vă notifice în legătură cu Linia 2 și nu v-ați abonat la acest serviciuapelurile primite în timpul unei convorbiri de rețea, nu veți putea efectua apeluri.(serviciu de rețea). Dacă este selectată linia 2, indicatorulRespingere apel cu mesaj — Expediați este afișat în ecranul de start.un mesaj text atunci când refuzați un apel, Schimbare linie — Pentru a împiedicaprin care să informați apelantul în selectarea liniei telefonice (serviciu delegătură cu motivul refuzului de a rețea), dacă această opțiune esterăspunde. acceptată de cartela SIM. Pentru a schimbaText mesaj — Scrieți mesajul text această setare, aveți nevoie de codul PIN2.standard care va fi trimis când respingeți Căutare contact — Activați căutareaun apel. contactelor în ecranul inițial.Video propriu în apel. rec. — Pentru apermite sau a respinge transmisia video Redirecționarea apelurilorîn timpul unui apel video de pe propriul Selectați > Setări > Setări șiaparat. Telefon > Redirecțion. apel.Imagine în apel video — Dacă în timpulunui apel video nu se expediază un Pentru a redirecționa apelurile primitesemnal video, selectați imaginea care să către căsuța vocală sau către un alt numărse afișeze în locul semnalului video. de telefon. Pentru detalii, contactațiReapelare automată — Setați aparatul furnizorul de servicii.pentru a face maxim 10 încercări de Selectați tipul de apeluri pe care doriți săapelare a unui număr, după o primă le redirecționați și una dintre următoareleîncercare nereușită. Pentru a opri opțiuni:reapelarea automată, apăsați tasta determinare. Toate apelurile vocale, Toate apelurile de date și video sau Toate apelurile © 2010 Nokia. Toate drepturile rezervate.
  • Funcții de apelare 21fax — Pentru a redirecționa toate redirecționare și selectați Opțiuni >apelurile vocale, de date, video sau fax Dezactivare.primite. Nu veți putea răspunde la apeluri,acestea fiind redirecționate către un altnumăr. Restricționarea apelurilorDacă este ocupat — Pentru a Selectați > Setări > Setări șiredirecționa apelurile primite în timpul Telefon > Restricțion. apel.unui apel în curs. Puteți să restricționați apelurile care pot fiDacă nu răspunde — Pentru a efectuate sau recepționate cu aparatulredirecționa apelurile primite după ce (serviciu de rețea). Pentru a modificatelefonul sună pentru o perioadă de timp setările, trebuie să obțineți parola despecificată. Selectați perioada de timp în restricționare de la furnizorul de servicii.care aparatul va suna înainte de a Restricționarea apelurilor afectează toateredirecționa apelul. tipurile de apeluri.Dacă este în afara zonei de acoperire — Pentru a redirecționa apeluri când Selectați din următoarele configurări deaparatul este oprit sau se află în afara ariei restricționare a apelului vocal:de acoperire a rețelei. Efectuare apeluri — ÎmpiedicațiDacă nu este disponibil — Pentru a efectuarea apelurilor vocale cu aparatulredirecționa apeluri în timpul unui apel în Dvs.curs, dacă nu răspundeți sau dacă aparatul Apeluri intrate — Nu permiteți primireaeste închis sau în afara ariei de acoperire de apeluri.a rețelei. Apeluri internaționale — Pentru a împiedica apelarea în alte țări sau regiuni.Pentru a redirecționa apeluri către căsuțapoștală vocală, selectați un tip de apel, o Apeluri primite prin roaming — Pentruopțiune de redirecționare și Opțiuni > a împiedica recepționarea apelurilor cândActivare > La căsuța poștală vocală. sunteți în afara țării de domiciliu. Apeluri internaționale except. țara dePentru a redirecționa apeluri către un alt domiciliu — Pentru a împiedica apelurinumăr de telefon, selectați un tip de apel, către alte țări sau regiuni și a permiteo opțiune de redirecționare și Opțiuni > apeluri către țara de domiciliu.Activare > La alt număr. Introduceținumărul sau selectați Căutare pentru a Pentru a verifica starea restricționăriiprelua un număr memorat în Contacte. apelurilor vocale, selectați opțunea de restricționare și Opțiuni > VerificarePentru a verifica starea redirecționării stare.curente, parcurgeți până la opțiunea deredirecționare și selectați Opțiuni > Pentru a dezactiva toate restricțiileVerificare stare. vocale, selectați o opțiune de restricționare și Opțiuni > Dezact. toatePentru a întrerupe redirecționarea restricțiile.apelurilor, parcurgeți până la opțiunea de© 2010 Nokia. Toate drepturile rezervate.
  • 22 PersonalizarePentru a schimba parola utilizată pentru Personalizarerestricționarea apelurilor vocale, fax și dedate, selectați Opțiuni > Editare parolă Temerestricț.. Introduceți codul curent, apoi de Modificarea temei afișajuluidouă ori codul nou. Parola de Selectați > Setări > Teme.restricționare trebuie să aibă patru cifre.Pentru detalii, contactați furnizorul de Selectați din următoarele opțiuni:servicii. General — Modificați tema utilizată în toate aplicațiile.Setări de rețea Ecran meniu — Modificați tema utilizată în meniul principal.Selectați > Setări > Setări șiTelefon > Rețea. Mod așteptare — Modificați tema utilizată în ecranul inițial.Pentru a selecta modul de rețea, selectați Imagine fond — Modificați imaginea deMod rețea și Mod dual, UMTS sau GSM. În fundal din ecranul de start.modul dual, aparatul comută automat Imagine apel — Schimbați imagineaîntre rețele. afișată în timpul convorbirilor. Pentru a activa sau a dezactiva efecteleIndicaţie: Selectarea opțiunii UMTS temelor, selectați General > Opțiuni >permite transferul rapid de date, dar Efecte temă.poate crește consumul de energie șireduce durata de viață a acumulatorului. Descărcarea unei temeÎn regiunile din apropierea rețelelor GSMși UMTS, selectarea Mod dual poate duce Selectați > Setări > Teme.la comutarea constantă între cele douărețele, ceea ce crește și consumul de Pentru a descărca o temă, selectațienergie. General > Descărcare teme > Opțiuni > Salt la > Pagină InternetPentru a selecta operatorul, selectați nouă. Introduceți adresa Internet de laSelectare operator și Manuală pentru a care doriți să descărcați tema. După ceselecta dintre rețelele disponibile sau tema a fost descărcată, puteți să oAutomată pentru a configura aparatul să previzualizați sau descărcați.selecteze rețeaua automat. Pentru a previzualiza o temă, selectațiPentru a seta aparatul să indice când este Opțiuni > Previzualizare.utilizat într-o rețea microcelulară (MCN),selectați Afișare info celulă > Activată. Pentru a activa o temă, selectați Opțiuni > Activare. Profiluri Selectați > Setări > Profiluri. © 2010 Nokia. Toate drepturile rezervate.
  • Foto-video 23Puteți modifica și personaliza sunete de Foto-videoapel, tonuri de alertă și alte sunete pentrudiferite evenimente, medii sau grupuri de Aparatul are două aparate foto-videoapelanți. Profilul activ este afișat în partea pentru fotografiere și înregistraresuperioară a afișajului în ecranul inițial. videoclipuri. Un aparat foto-video deTotuși, dacă profilul activ este General, rezoluție mare se află în partea din spateeste afișată numai data curentă. a aparatului și utilizează modul peisaj, iar în partea din față a aparatului se află unPentru a crea un nou profil, selectați aparat foto-video de rezoluție mai mică,Opțiuni > Creare profil și definiți în modul portret. Pentru a activa aparatulsetările. foto-video secundar, când cel principal este activat selectați Opțiuni > Utiliz.Pentru a personaliza un profil, selectați-l cameră secund..și Opțiuni > Personalizare. Realizarea unei fotografiiPentru a schimba un profil, selectați unprofil și Opțiuni > Activare.Profilul La captarea unei imagini, reținețiOffline împiedică pornirea accidentală a următoarele:aparatului, expedierea sau recepționarea • Folosiți-vă ambele mâini pentru a ținemesajelor sau utilizarea conectivității aparatul nemișcat.Bluetooth sau radioului FM; de asemenea,închide toate conexiunile Internet ce ar • Calitatea unei fotografii făcute cuputea fi active în momentul selectării zoom digital este mai slabă decât ceaprofilului. Profilul Offline nu vă împiedică a unei imagini făcute fără acesta.să inițiați o conexiune Bluetooth mai • Aparatul intră în modul detârziu sau să reporniți radioul FM. economisire a bateriei dupăRespectați toate cerințele de siguranță aproximativ un minut de inactivitate.aplicabile la inițierea și utilizarea acestor • Păstrați o distanță de siguranță atuncifuncții. când utilizați blițul. Nu utilizați blițul îndreptat asupra unor persoane sauPentru a seta profilul să fie activ până la o animale aflate aproape de aparat. Nuanumită oră în următoarele 24 de ore, acoperiți blițul când faceți omergeți la profil, selectați Opțiuni > fotografie.Programare și setați ora. La expirareaperioadei, profilul revine la profilul fără 1 Pentru a comuta din modul video întemporizare activ anterior. Când profilul modul imagine, selectați .este temporizat, se afișează în ecranul 2 Pentru a fixa focalizarea pe un obiect,inițial. Profilul Offline nu se poate apăsați tasta de captare până latemporiza. jumătatea cursei (opțiunea nu este disponibilă pentru scenele peisaj sauPentru a șterge un profil pe care l-ați creat, sport). Se afișează un indicator verdeselectați Opțiuni > Ștergere profil. Nu de focalizare fixată. Dacă focalizareaputeți șterge profilurile predefinite. nu a fost fixată, se afișează un indicator galben de focalizare.© 2010 Nokia. Toate drepturile rezervate.
  • 24 Foto-video Eliberați tasta de captare și apăsați-o întoarceți aparatul. Semnul de pauză din nou până la jumătatea cursei. roșu indică faptul că trebuie să stați Imaginea se poate capta și fără nemișcat până se afișează din nou blocarea focalizării. săgeata de culoare verde. Puteți3 Apăsați tasta de captare. Nu mișcați anticipa momentul în care se va aparatul până la memorarea imaginii fotografia următorul cadru: atunci și afișarea imaginii finale pe ecran. când dreptunghiul de culoare roșie se mută în centrul zonei deFotografierea cu aparatul foto-video previzualizare.secundar 3 Pentru a finaliza fotografierea,1 Selectați Opțiuni > Utilizare cameră selectați Stop. Fotografierea secun.. panoramică se oprește automat când2 Pentru a capta o imagine, selectați a fost atinsă lățimea maximă a Fotograf.. Nu mișcați aparatul până fotografiei. Rețineți faptul că este la memorarea imaginii și afișarea posibil să dureze un timp până când imaginii finale pe ecran. aparatul procesează imaginea captată.Apropiați și îndepărtați când captați oimagine Înregistrarea videoclipurilorUtilizați tastele de zoom. 1 Pentru a comuta din modul video în modul imagine, dacă este necesar,Lăsați aparatul foto-video deschis în selectați modul imagine din bara defundal și utilizați alte aplicații instrumente activă.Apăsați tasta de meniu. Pentru a reveni la 2 Pentru a pune înregistrarea video peaparatul foto-video, apăsați și mențineți pauză, selectați Pauză. Pentru aapăsată tasta de captare. continua înregistrarea, selectați Continuare. Dacă treceți înregistrarea în pauză și nu apăsațiMod panoramă nicio tastă în decurs de un minut,Selectați > Foto-video. înregistrarea se oprește. Pentru a apropria sau a depărtaSelectați modul panoramă din bara de imaginea, utilizați tastele de zoom.instrumente. 3 Pentru a opri înregistrarea, apăsați1 Pentru a capta prima imagine în tasta de captare. Videoclipul este panoramă, apăsați tasta de captare. memorat automat în Fotografii.2 Întoarceți ușor aparatul spre dreapta sau stânga, după cum este indicat de săgeți. Se afișează o previzualizare a panoramei și aparatul foto-video realizează fotografii pe măsură ce îl întoarceți. O săgeată de culoare verde indică faptul că puteți să începeți să © 2010 Nokia. Toate drepturile rezervate.
  • Galerie 25Galerie Opțiuni > Mutare și copiere, apoi opțiunea corespunzătoare.Selectați > Galerie.Utilizați Galeria pentru a accesa diferitetipuri de media, cum ar fi imagini șivideoclipuri, melodii, clipuri audio,legături de streaming și prezentări. Toateimaginile și videoclipurile vizualizateprecum și melodiile și clipurile audioredate sunt memorate automat în Galerie.Clipurile audio și melodiile sunt redate înaplicația Music player, iar legăturile destreaming în Centrul video. Imaginile suntvizualizate și videoclipurile sunt redate înaplicația Fotografii.Despre GalerieSelectați > Galerie > Imagini/videouri și una din următoarele opțiuni:Captate — Pentru a vizualiza toateimaginile și videoclipurile captate.Luni — Pentru a vizualiza imaginile șivideoclipurile organizate după luna încare au fost înregistrate.Albume — Vizualizați albumele impliciteși pe cele pe care le-ați creat.Cuvinte cheie — Vizualizați etichetele pecare le-ați creat pentru fiecare articol.Preluări — Pentru a vizualiza articole șivideoclipuri preluate de pe Web saurecepționate ca mesaje multimedia sau e-mail.Part. online — Publicați imaginile peWeb.Fișierele stocate pe cartela de memoriecompatibilă (dacă este introdusă) suntindicate prin .Pentru a copia sau a muta fișierele într-oaltă locație de memorie, selectați un fișier,© 2010 Nokia. Toate drepturile rezervate.
  • 26 ContacteContacte 2 Completați câmpurile dorite și selectați Realizat.Selectați > Contacte. Pentru a edita contacte, selectați unCu aplicația Contacte puteți memora și contact și Opțiuni > Editare.actualiza informații referitoare lacontacte, precum numerele de telefon, Sunete de apel, imagini și text deadresele de domiciliu sau adresele e-mail. apelare pentru contactePuteți adăuga un sunet de apel personal Puteți defini un sunet de apel pentru unsau o imagine miniaturală la o fișă de contact sau un grup și o imagine și un textcontact. De asemenea, puteți crea grupuri de apel pentru un contact. Când contactulde contacte care vă permit să trimiteți respectiv vă apelează, aparatul redămesaje e-mail sau text la mai mulți sunetul de apel selectat și afișează textuldestinatari simultan. sau imaginea de apel (în cazul în care numărul de telefon al apelantului estePentru mai multe informații despre expediat împreună cu apelul și aparatulContacte și contacte SIM, consultați ghidul recunoaște numărul).detaliat al utilizatorului de pe paginile deasistență ale www.nokia.com/support. Pentru a defini un sunet de apel pentru un contact sau un grup de contacte, selectațiGestionare nume și numere contactul sau grupul de contacte și Opțiuni > Sunet de apel și un sunet dePentru a șterge o fișă de contact, selectați apel.fișa și apăsați C. Pentru a defini un text de apelare pentruPentru a șterge simultan mai multe fișe de un contact, selectați contactul șicontact, selectați Opțiuni > Marcare/ Opțiuni > Adăug. text pentru apel.Anul. marcare pentru marcarea fișelor de Introduceți un text de apelare și selectațicontact dorite și apăsați C pentru ștergere. OK.Pentru a expedia informații de contact, Pentru a adăuga o imagine pentru unselectați o fișă, Opțiuni > Exped. carte contact memorat în memoria aparatului,vizită și opțiunea dorită. selectați contactul, Opțiuni > Adăugare imagine și o imagine din Galerie.Pentru a asculta indicativul vocal atribuitcontactului, selectați o fișă de contact și Pentru a șterge sunetul de apel, selectațiOpțiuni > Detalii indicative vocale > Sunet implicit din lista cu sunete de apel.Opțiuni > Redare indicativ vocal. Pentru a vizualiza, modifica sau șterge imaginea unui contact, selectațiMemorarea și editarea numelor și contactul, Opțiuni > Imagine și opțiuneanumerelor dorită.1 Pentru a adăuga un contact nou la lista de contacte, selectați Opțiuni > Contact nou. © 2010 Nokia. Toate drepturile rezervate.
  • Contacte 27Copierea contactelor setările aplicației serviciului de rețea socială de pe aparat, debifați caseta dePrima dată când deschideți lista de selectare Activare.contacte, aparatul vă întreabă dacă dorițisă copiați numele și numerele de telefon Este posibil ca această funcție să nu fiede pe cartela SIM pe aparat. disponibilă în anumite regiuni.Pentru a începe copierea, selectați OK.Dacă nu doriți să copiați contactele de pecartela SIM pe aparat, selectați Anulare.Veți fi întrebat dacă doriți să vizualizațicontactele de pe cartela SIM în directorulde contacte. Pentru a vizualiza contactele,selectați OK. Se deschide lista de contacteși numele stocate pe cartela SIM suntmarcate cu .Păstrarea legăturii cu prietenii onlinePuteți să sincronizați informațiile decontact de pe aparat cu contactele dinserviciile de rețele sociale. Dacă permitețisincronizarea, puteți să vizualizațiinformațiile de profil ale contactelor Dvs.,cum ar fi fotografia sau actualizările destare, în aplicația Contacte de pe aparat.sincronizarea contactelor și preluareaactualizărilor de stare sunt servicii derețea. Este posibil să se aplice taxe detransfer. Dacă serviciul de rețea socială nueste disponibil sau dacă nu funcționeazăcorect, nu veți putea să efectuațisincronizarea și să preluați actualizări destare.Pentru a începe sincronizarea contactelor,accesați setările aplicației de rețea socialăde pe aparat, selectați un punct de accesși stabiliți frecvența sincronizăriiautomate.Pentru a dezactiva conexiunea dintreContacte și serviciul de rețea socială, în© 2010 Nokia. Toate drepturile rezervate.
  • 28 Scrierea textuluiScrierea textului Pentru a introduce un spațiu, apăsați tasta 0. Pentru a separa rândurile, apăsați tastaModul tradițional de introducere a 0 de trei ori.textului indică modul tradițional de Modul de introducere a textului cuintroducere a textului. funcția de predicție și indică scrierea cu majuscule 1 Pentru a activa sau dezactivasau cu litere mici. indică modul de introducerea textului cu funcția descriere a propoziției, adică, prima literă a predicție, apăsați rapid de două oripropoziției este scrisă cu majusculă și tasta #. Acest lucru activează sautoate celelalte litere sunt scrise autmoat dezactivează introducerea textului cucu litere mici. indică modul de funcția de predicție pentru toatescriere a cifrelor. editoarele de pe aparat. indică faptul că introducerea textului cuPentru a scrie text cu tastatura, apăsați o funcția de predicție este activată.tastă numerotată, 2-9, în mod repetat 2 Pentru a scrie cuvântul dorit, apăsațipână la afișarea caracterului dorit. Pentru 2-9. Apăsați fiecare tastă o singurăo tastă numerotată există mai multe dată pentru fiecare literă.caractere disponibile decât cele marcate 3 După ce ați terminat de scris cuvântul,pe aceasta. Dacă următoarea literă este iar acesta este corect, parcurgeți sprealocată aceleiași taste, așteptați afișarea dreapta pentru a-l confirma saucursorului și introduceți litera. apăsați 0 pentru a adăuga un spațiu. Dacă nu obțineți cuvântul corect,Pentru a introduce un număr, apăsați și apăsați * de mai multe ori pentru amențineți apăsată tasta numerică. vizualiza cuvintele care se potrivesc din dicționar.Pentru a comuta între scrierea cumajuscule și scrierea cu litere mici și Dacă după cuvânt se afișeazădiferite moduri, apăsați #. caracterul ?, cuvântul pe care intenționați să-l scrieți nu este înPentru a șterge un caracter, apăsați tasta dicționar. Pentru a adăuga un cuvântclear. Apăsați și mențineți apăsată tasta în dicționar, selectați Scriere,clear pentru a șterge mai multe caractere. introduceți cuvântul (maximum 32 de litere) folosind metoda tradițională aPentru a introduce cele mai frecvente de introducere a textului și selectațisemne de punctuație, apăsați 1 în mod OK. Cuvântul este adăugat înrepetat până la afișarea semnului de dicționar. Dacă memoria dicționaruluipunctuație dorit. este plină, un nou cuvânt va înlocui cel mai vechi cuvânt adăugat în dicționar.Pentru a adăuga caractere speciale, Scrieți prima parte a cuvântului compus;apăsați și mențineți apăsată tasta *. pentru a-l confirma, parcurgeți spre dreapta. Scrieți a doua parte a cuvântului compus. Pentru a finaliza cuvântul © 2010 Nokia. Toate drepturile rezervate.
  • Mesagerie 29compus, apăsați 0 pentru a adăuga un Mesageriespațiu. Selectați > Mesaje.Modificarea limbii de scriereCând scrieți text, puteți să schimbați limba Prin aplicația Mesagerie (serviciu dede scriere. De exemplu, dacă apăsați tasta rețea), puteți expedia și primi mesaje text,6 pentru a selecta un anumit caracter, multimedia, audio și e-mail. Puteți, deschimbarea limbii de scriere vă oferă acce asemenea, recepționa mesaje de serviciila caractere într-o altă ordine. de rețea, mesaje de transmisie celulară și mesaje speciale ce conțin date și putețiDacă scrieți text cu un alfabet ne-latin și expedia mesaje de serviciu.doriți să scrieți cu caractere latine, deexemplu, adrese de e-mail sau Web, este Tipurile de mesaje disponibile poateposibil să fie necesar să schimbați limba varia. Pentru informații suplimentare,de scriere. Pentru a schimba limba de luați legătura cu furnizorul de servicii.scriere, selectați Opțiuni > Opțiuniscriere > Limba de scriere și o limba de Pentru expedierea și recepționareascriere care utilizează caractere latine. mesajelor pot fi necesare următoarele acțiuni:Copierea și ștergerea textului • Introduceți în aparat o cartelă SIM1 Pentru a selecta litere și cuvinte, valabilă și deplasați-vă într-o zonă apăsați și mențineți apăsat # și în acoperită de serviciile rețelei celulare. același timp parcurgeți spre stânga • Verificați dacă rețeaua acceptă sau spre dreapta. Pentru a selecta funcțiile pentru mesaje pe care doriți rânduri de text, apăsați și mențineți să le utilizați și dacă acestea sunt apăsat # și în același timp parcurgeți activate pe cartela Dvs. SIM. în sus sau în jos. • Definiți setările punctului de acces2 Pentru a copia textul, apăsați și Internet din aparat. mențineți apăsat # și în același timp selectați Copiere. • Definiți setările pentru conturile de e- mail din aparat. Pentru a șterge textul selectat, apăsați tasta de ștergere C. • Definiți setările pentru mesaje text din aparat.3 Pentru a lipi textul, parcurgeți până la locul dorit, apăsați și mențineți • Definiți setările pentru mesaje apăsat # și în același timp selectați multimedia din aparat. Inserare. Aparatul poate să recunoască furnizorul cartelei SIM și poate să configureze automat unele dintre setările pentru mesaje. În caz contrar, este posibil să fie necesar să definiți setările manual sau să contactați furnizorul de servicii pentru a configura setările.© 2010 Nokia. Toate drepturile rezervate.
  • 30 MesagerieAspectul unui mesaj imagine poate varia pentru a expedia un mesajîn funcție de aparatul care îl multimedia care include un clip audiorecepționează. sau E-mail pentru a expedia un mesaj e-mail.Numai aparatele care au caracteristici 2 În câmpul Către, apăsați tasta decompatibile pot recepționa și afișa mesaje parcurgere pentru a selectamultimedia. Aspectul unui mesaj poate destinatari sau grupuri din lista devaria în funcție de aparatul care îl Contacte sau pentru a introducerecepționează. numărul de telefon sau adresa e-mail a destinatarului. Pentru a adăuga unScrierea și expedierea mesajelor caracter punct și virgulă (;) care săSelectați > Mesaje. separe destinatarii, apăsați *. Puteți, de asemenea, să copiați și să inserațiImportant: Procedați cu precauție când numărul sau adresa din clipboard.deschideți mesaje. Mesajele pot conțineprograme de virusare sau pot fi 3 În câmpul subiect, introducețidăunătoare în alt mod aparatului sau subiectul mesajului e-mail. Pentru acalculatorului Dvs. schimba câmpurile care sunt vizibile, selectați Opțiuni > Câmpuri titluriÎnainte de a crea un mesaj multimedia sau mesaje.de a scrie un mesaj e-mail, trebuie să vă 4 Scrieți mesajul în câmpul pentruasigurați că dispuneți de setările corecte. mesaje. Pentru a insera un șablon sau o notă, selectați Opțiuni > InserareRețeaua mobilă poate limita mărimea conținut > Inserare text > Șablonmesajelor MMS. Dacă imaginea inserată sau Notă.depășește această limită, s-ar putea caaparatul să o micșoreze pentru a o putea 5 Pentru a adăuga un fișier media la unexpedia prin MMS. mesaj multimedia, selectați Opțiuni > Inserare conținut, tipulVerificați limita de dimensiune a de mesaj sau sursa și fișierul dorit.mesajelor e-mail cu furnizorul de serviciu. Pentru a insera o carte de vizită, unDacă încercați să trimiteți un mesaj de e- cadru, o notă sau un alt fișier la mesaj,mail care depășește limita de dimensiune selectați Opțiuni > Inserarea serverului, mesajul rămâne în dosarul conținut > Inserare alte fișiere.Căsuță ieșire, iar aparatul încercă periodic 6 Pentru a realiza o fotografie sau asă-l trimită. Trimiterea unui mesaj e-mail înregistra un clip video sau audionecesită o conexiune de date. Încercările pentru un mesaj multimedia, selectațipermanente de a expedia mesajul pot Opțiuni > Inserare conținut >crește costurile cu transferurile de date. Inserare imagine > Nou(ă),Aveți posibilitatea să ștergeți un Inserare video clip > Nou sauasemenea mesaj din Căsuță ieșire sau să- Inserare clip audio > Nou(ă).l mutați în dosarul Ciorne. 7 Pentru a adăuga un fișier atașat la un mesaj e-mail, selectați Opțiuni și tipul1 Selectați Mesaj nou > Mesaj pentru a expedia un mesaj text sau fișierului atașat. Fișierele atașate la multimedia (MMS), Mesaj audio mesajele e-mail sunt indicate de . © 2010 Nokia. Toate drepturile rezervate.
  • Mesagerie 318 Pentru a expedia mesajul, selectați 2 Introduceți adresa și parola Dvs. e- Opțiuni > Expediere sau apăsați mail. Dacă asistentul nu poate tasta de apelare. configura automat setările de e-mail, trebuie să selectați tipul contului de e-Observaţie: Pictograma sau textul de mail și să introduceți setările aferenteexpediere a mesajului de pe ecranul contului.aparatului Dvs. nu reprezintă o indicație afaptului că mesajul a fost recepționat de Dacă instalați pe aparat și alți clienți e-către destinatar. mail, setările respective vă sunt furnizate la activarea asistentului e-mail.Aparatul Dvs. acceptă mesaje text caredepășesc spațiul alocat pentru un singur ActiveSyncmesaj. Mesajele mai lungi vor fi expediate Utilizarea sistemului de Mail forsub forma a două sau mai multe mesaje. Exchange este limitată la sincronizareaS-ar putea ca furnizorul Dvs. de servicii să prin radio a informațiilor PIM întrevă taxeze în mod corespunzător. aparatul Nokia și serverul autorizatCaracterele ce folosesc accente, alte Microsoft Exchange.semne, precum și opțiunile unor limbi,ocupă mai mult spațiu, limitând astfel Expedierea unui mesaj e-mailnumărul de caractere ce pot fi expediateprintr-un singur mesaj. Selectați > Mesaje.Este posibil să nu puteți expedia clipuri 1 Selectați căsuța poștală și Opțiuni >video care sunt memorate în format de Creare e-mail.fișier MP4 sau care depășesc dimensiunea 2 Introduceți adresa e-mai lamaximă a rețelei fără fir dintr-un mesaj destinatarului în câmpul Către. Dacămultimedia. adresa e-mail a destinatarului se găsește în Contacte, începeți să tastațiE-mail numele destinatarului și selectați-lConfigurarea contului e-mail din lista de potriviri propuse. DacăCu Asistentul e-mail, puteți configura adăugați mai mulți destinatari,contul e-mail de la companie, cum ar fi separați adresele e-mail prinMicrosoft Outlook sau Mail for Exchange, caractere ;. Utilizați câmpul Cc pentruprecum și propriul cont de e-mail de pe a trimite o copie unui alt destinatarInternet. sau câmpul Bcc pentru a trimite o copie invizibilă destinatarilor. DacăLa configurarea contului e-mail de la nu este vizibil câmpul Bcc, selectațicompanie, este posibil să vă fie solicitat Opțiuni > Mai multe > Afișare Cci.numele serverului asociat adresei Dvs. de 3 În câmpul Subiect, introduceție-mail. Pentru detalii, luați legătura cu subiectul e-mailului.departamentul de informatică al 4 Introduceți mesajul în zona de text.companiei. 5 Selectați Opțiuni și una din1 Pentru a deschide asistentul, în următoarele opțiuni: ecranul de start, selectați Configurare e-mail.© 2010 Nokia. Toate drepturile rezervate.
  • 32 Mesagerie Adăugare fișier atașat — Pentru a Pentru a citi un mesaj de e-mail adăuga un fișier atașat la mesaj. recepționat, selectați căsuța poștală și Prioritate — Pentru a stabili selectați mesajul din listă. prioritatea mesajului. Semnalizator — Pentru a marca Pentru a răspunde expeditorului mesajul în vederea urmăririi mesajului, selectați Opțiuni > Răspuns. ulterioare. Pentru a răspunde expeditorului și tuturor celorlalți destinatari, selectați Opțiuni > Inserare șablon — Pentru a Răspuns la toți. introduce text dintr-un șablon. Adăugare destinatar — Pentru a Pentru a redirecționa mesajul, selectați adăuga destinatarii mesajului din Opțiuni > Retransmitere. Contacte. Opțiuni editare — Pentru a decupa, copia sau insera textul selectat. Descărcarea fișierelor atașate Limba de scriere: — Pentru a Selectați > Mesaje și o căsuță poștală. schimba limba de scriere. Pentru a vedea fișierele atașate mesajului6 Selectați Opțiuni > Expediere. de e-mail recepționat, parcurgeți până la câmpul fișierului atașat și selectațiAdăugarea fișierelor atașate Opțiuni > Acțiuni. Dacă mesajul are unSelectați > Mesaje. fișier atașat, selectați Deschidere pentru a-l deschide. Dacă există mai multe fișierePentru a scrie un mesaj e-mail, selectați atașate mesajului, selectați Afișare listăcăsuța poștală și Opțiuni > Creare e- pentru a vedea ce fișiere au fost preluate.mail. Pentru a descărca fișierul atașat selectatPentru a adăuga un fișier atașat la mesajul sau toate fișierele atașate din listă pee-mail, selectați Opțiuni > Adăugare aparat, selectați Opțiuni > Acțiuni >fișier atașat. Descărcare sau Descărcare toate. Fișiere atașate nu sunt memorate în aparat șiPentru a șterge fișierul atașat ales, sunt șterse la ștergerea mesajului.selectați Opțiuni > Eliminare fișieratașat. Pentru a memora fișierul atașat selectat sau toate fișierele atașate descărcate în aparat, selectați Opțiuni > Acțiuni >Citirea mesajelor e-mail Salvare sau Salvare toate.Selectați > Mesaje. Pentru a deschide fișierul atașat selectat,Important: Procedați cu precauție când descărcat, selectați Opțiuni > Acțiuni >deschideți mesaje. Mesajele pot conține Deschidere.programe de virusare sau pot fidăunătoare în alt mod aparatului saucalculatorului Dvs. © 2010 Nokia. Toate drepturile rezervate.
  • Mesagerie 33Răspunsul la o solicitare de întâlnire Comutarea între dosarele e-mailSelectați > Mesaje și o căsuță poștală. Selectați > Mesaje și o căsuță poștală.Selectați o solicitare de întâlnire Pentru a deschide un alt dosar e-mail saurecepționată, Opțiuni și dintre o altă căsuță poștală, selectați Căsuțăurmătoarele opțiuni: intrare în partea de sus a ecranului.Acceptare — Pentru a accepta solicitarea Selectați dosarul e-mail sau căsuța poștalăde întâlnire. din listă.Refuzare — Pentru a respingețisolicitarea de întâlnire. Deconectarea de la căsuța poștalăRetransmitere — Pentru a redirecționa Selectați > Mesaje și o căsuță poștală.solicitarea de întâlnire către un altdestinatar. Pentru a anula sincronizarea dintre aparatȘtergere din agendă — Pentru a elimina și serverul e-mail și pentru a lucra cuo întâlnire anulată din agendă. aplicația e-mail fără o conexiune fără fir, selectați Opțiuni > Deconectare. În cazulCăutarea mesajelor e-mail în care căsuța poștală nu are opțiuneaSelectați > Mesaje și o căsuță poștală. Deconectare, selectați Opțiuni > Ieșire pentru deconectarea de la căsuța poștală.Pentru a căuta articole în listele dedestinatari, subiecte și în textele Pentru a reporni sincronizarea, selectațimesajelor e-mail din căsuța poștală, Opțiuni > Conectare.selectați Opțiuni > Căutare.Pentru a opri căutarea, selectați Setarea unui răspuns absent de laOpțiuni > Oprire căutare. birou Selectați > Mesaje.Pentru a iniția o nouă căutare, selectațiOpțiuni > Căutare nouă. Pentru a seta un răspuns absent de la birou, dacă este disponibil, selectați căsuța poștală și Opțiuni > Setări >Ștergerea mesajelor e-mail Căsuță poștală > Absent de la birou >Selectați > Mesaje și o căsuță poștală. Activată sau Opțiuni > Setări > Setări căsuță poștală > Absent de la birou >Pentru a șterge mesajul e-mail ales, Activată.selectați Opțiuni > Acțiuni > Ștergere.Mesajul este inclus în dosarul Articole Pentru a introduce textul mesajului deșterse, dacă este disponibil. răspuns, selectați Răsp. Absent de la birou.Pentru a goli dosarul Articole șterse,selectați dosarul și Opțiuni > Golireelem. șterse. Setări generale e-mail Selectați > Mesaje.© 2010 Nokia. Toate drepturile rezervate.
  • 34 InternetSelectați o căsuță poștală, Opțiuni > InternetSetări > Setări globale și una dintreurmătoarele opțiuni: Cu aparatul Dvs. puteți naviga pe InternetAspect listă mesaje — Pentru a selecta și pe rețeaua Intranet a companiei. Dedacă mesajele e-mail din Căsuță intrări asemenea, puteți prelua și instala aplicațiiafișează unul sau două rânduri de text. noi pe aparat.Previz. text corp — Pentru a stabili dacăse previzualizează mesajele când Browser Webparcurgeți lista de mesaje e-mail din Cu ajutorul aplicației browser Web, putețiCăsuță intrări. să vizualizați pe Internet pagini Web HTMLSeparatoare titlu — Selectați Activate în forma originală în care au fostpentru a putea extinde și restrânge lista proiectate. Puteți, de asemenea, săde mesaje de e-mail. parcurgeți pagini Internet create special pentru aparate mobile și să utilizați unDescărcare notificări — Pentru a afișa o limbaj extensibil de marcare hipertextnotificare la descărcarea fișierului atașat (XHTML) sau un limbaj de marcare fără firla e-mail. (WML). Pentru a naviga pe Internet, aveți nevoie de un punct de acces Internet configurat în aparatul Dvs. Navigarea pe Web Selectați > Internet. Comandă rapidă:Pentru a porni browserul, apăsați și mențineți apăsată tasta 0 în ecranul de start. Pentru a naviga pe Internet, în ecranul pentru marcaje selectați un marcaj sau introduceți o adresă de Internet (câmpul se deschide automat), după care selectați Salt la. Este posibil ca unele pagini Web să conțină material, cum ar fi imaginile și sunetele, a căror vizualizare necesită un volum mare de memorie. Dacă memoria aparatului se umple în timpul încărcării unor asemenea pagini Web, imaginile din pagină nu se vor afișa. © 2010 Nokia. Toate drepturile rezervate.
  • Internet 35Pentru a parcurge pagini de Internet cu Fluxuri Web și jurnale Web (blog)imaginile dezactivate în vederea Selectați > Internet.economisirii spațiului de memorie și acreșterii vitezei de încărcare a paginilor, Fluxurile Web sunt fișiere XML pe paginiselectați Opțiuni > Setări > Pagină > Web care sunt utilizate pentru a partaja,Încărcare conținut > Numai text. de exemplu, cele mai recente știri sau bloguri. Este un lucru obișnuit să sePentru a introduce o adresă de Internet, găsească fluxuri Web pe paginile Web,selectați Opțiuni > Salt la > Pagină blog sau wiki.Internet nouă. Aplicația browser detectează automat dacă o pagină Web conține fluxuri.Pentru a reîmprospăta conținutul paginiiWeb, selectați Opțiuni > Opțiuni pagină În cazul în care fluxurile Web suntInternet > Reîncărcare. disponibile, pentru a vă abona la un flux, selectați Opțiuni > Abon. la prel.Pentru a memora ca marcaj pagina Web Internet.curentă, selectați Opțiuni > Opțiunipagină Internet > Memorare ca Pentru a actualiza un flux Web, în ecranulmarcaj. fluxuri Web, selectați un flux și Opțiuni > Opțiuni flux Internet > Actualizare.Pentru a vizualiza instantanee alepaginilor de Internet pe care le-ați vizitat Pentru a defini dacă fluxurile Web suntîn timpul sesiunii curente de navigare, actualizate automat, în ecranul fluxuriselectați Înapoi (disponibil dacă opțiunea Web, selectați Opțiuni > Editare >Listă istoric este activată în setările Editare. Această opțiune nu estebrowserului și pagina curentă de Internet disponibilă dacă sunt marcate unul saunu este prima pagină pe care o vizitați). mai multe fluxuri.Pentru a împiedica sau a permite Golirea arhiveideschiderea automată a mai multorferestre, selectați Opțiuni > Opțiuni Informațiile sau serviciile pe care le-ațipagină Internet > Blocare ferestre accesat sunt memorate în memoria dederul. sau Permit. ferestre derul.. arhivă a aparatului.Pentru a vizualiza harta printr-o comandă Arhiva este o locație de memorie utilizatărapidă, selectați Opțiuni > Com. rapide pentru stocarea temporară a datelor. Dacătastatură. Pentru a edita o comandă ați încercat să accesați sau ați accesatrapidă, selectați Editare. informații confidențiale ce necesită introducerea unor parole, goliți arhiva după fiecare utilizare.Indicaţie: Pentru a minimiza fereastrabrowserului fără a părăsi aplicația sau fărăa întrerupe conexiunea, apăsați o singurădată tasta de terminare.© 2010 Nokia. Toate drepturile rezervate.
  • 36 InternetPentru a goli memoria cache, selectați unui certificat nu oferă, în sine, niciun felOpțiuni > Șterg. date personale > de protecție; managerul de certificateArhivă. trebuie să conțină certificate corecte, autentice sau de încredere, pentru a putea beneficia de siguranță mărită.Întreruperea conexiunii Certificatele au o perioadă de valabilitate limitată. Dacă este afișat mesajulPentru a termina conexiunea și a închide „Certificat expirat” sau „Certificatul nubrowserul, selectați Opțiuni > Ieșire. este încă valabil”, chiar dacă certificatul ar trebui să fie valabil, verificați dacă ora șiPentru a șterge informațiile colectate de data sunt corect setate în aparatul Dvs.serverul de rețea despre diverse paginiWeb vizitate, selectați Opțiuni > Șterg. Înainte de a modifica orice setări aledate personale > Cookies. certificatului, trebuie să vă asigurați că aveți încredere în proprietarul certificatului respectiv și că certificatulSiguranța conexiunii aparține într-adevăr proprietaruluiDacă în timpul conexiunii se afișează specificat.indicatorul de siguranță ( ), transmisiile Partajare onlinede date între aparat și gateway-ul sau Despre aplicația Partajare onlineserverul de Internet sunt criptate. Selectați > Partajare > Part. online.Pictograma de siguranță nu indică faptulcă transmisia de date între poarta de acces Cu Partajare online, aveți posibilitatea săși serverul de conținut (locul unde se află publicați imagini, videoclipuri și clipuristocate datele) este sigură. Asigurarea audio de pe aparat pe servicii de partajaretransmisiei de date între poarta de acces compatibile, cum ar fi albumele șiși serverul de conținut este realizată de blogurile. De asemenea, avețicătre furnizorul de servicii. posibilitatea să vizualizați și să trimiteți comentarii publicărilor din aceste serviciiCertificatele de siguranță pot fi necesare și să preluați conținut pe aparatul Nokiapentru anumite servicii, cum ar fi cele compatibil.bancare. Dacă identitatea serverului nueste autentică sau nu aveți certificatul de Tipurile de conținut acceptate șisiguranță corect pe aparat, veți primi o disponibilitatea serviciului Partajarenotificare. Pentru informații online pot să difere.suplimentare, contactați furnizorul Dvs.de servicii. Abonarea la servicii Selectați > Partajare > Part. online.Important: Chiar dacă utilizareacertificatelor reduce considerabil riscurile Pentru a vă abona la un serviciu deimplicate în conexiunile la distanță și în partajare online, accesați site-ul Web alinstalarea aplicațiilor, aceste certificate furnizorului de servicii și verificați dacătrebuie utilizate corect pentru a putea aparatul Nokia este compatibil cu acelbeneficia de siguranță mărită. Existența serviciu. Creați un cont urmând © 2010 Nokia. Toate drepturile rezervate.
  • Internet 37instrucțiunile de pe site-ul Web. Primiți Pentru a adăuga cuvinte cheie lanumele de utilizator și parola necesare publicare, selectați Cuvinte cheie:.pentru a vă configura aparatul cu acelcont. Pentru a stabili dacă permiteți publicarea informațiilor despre locație conținute în1 Pentru a activa serviciul, deschideți fișier, selectați Locație:. aplicația Partajare online pe aparat, selectați un serviciu și Opțiuni > Pentru a seta nivelul de confidențialitate Activare. al unui fișier, selectați Confid.:. Pentru a permite tuturor persoanelor să vă2 Pentru a permite aparatului să creeze vizualizeze fișierul, selectați Public. o conexiune la rețea. Dacă vi se solicită Pentru a restricționa alte persoane să vă un punct de acces la Internet, selectați vizualizeze fișierele, selectați Privat. Aveți unul din listă. posibilitatea să definiți setarea Implicit3 Conectați-vă cu contul Dvs., conform pe site-ul Web al furnizorului de servicii. instrucțiunilor de pe site-ul Web al furnizorului de servicii. Pentru a trimite publicarea către serviciu, selectați Opțiuni > Încărcare.Serviciile Nokia de la serviciul de partajareonline sunt gratuite. Datele transferateprin rețea pot fi taxate de furnizorul de Centrul video Nokiaservicii. Pentru informații referitoare la Cu Centru video Nokia (serviciu de rețea),disponibilitatea și tarifele serviciilor puteți prelua și reda prin streamingterțelor părți și pentru tarifele videoclipuri de la diferite servicii videotransferurilor e date, luați legătura cu Internet compatibile, prin conexiune defurnizorul de servicii sau cu terța parte. pachete de date. Puteți transfera videoclipuri de pe un PC compatibil peCrearea unei publicări aparat și le puteți viziona în aplicațiaSelectați > Partajare > Part. online. Video Centre.Pentru a publica fișiere multimedia la un Utilizarea punctelor de acces pentruserviciu, selectați un serviciu și Opțiuni > pachete de date pentru preluareaPublicare nouă. Dacă serviciul de videoclipurilor poate implica transferulpartajare oferă canale pentru publicarea unui volum mare de date prin rețeauafișierelor, selectați canalul dorit. furnizorului de servicii. Contactați furnizorul de servicii pentru informațiiPentru a adăuga o imagine, un videoclip referitoare la tarifele aferente transmisieisau un clip audio la publicare, selectați de date.Opțiuni > Inserare. Este posibil ca aparatul să aibă serviciiPentru a adăuga un titlu sau o descriere predefinite.publicării, introduceți textul direct în Furnizorii de servicii pot oferi conținutulcâmpuri, dacă sunt disponibile. gratuit sau conta cost. Verificați tariful prin serviciu sau la furnizorul de servicii.© 2010 Nokia. Toate drepturile rezervate.
  • 38 InternetVizualizarea și preluarea Avertizare:videoclipurilor Expunerea continuă la un volum sonorConectarea la serviciile video ridicat vă poate afecta auzul. Ascultați1 Selectați > Aplicații > Centru muzică la un volum sonor moderat și nu video. țineți aparatul la ureche atunci când2 Pentru a vă conecta la un serviciu utilizați difuzorul. pentru a instala servicii video, selectați Adăugare servicii noi și Selectați Opțiuni și una din următoarele serviciul video dorit din catalogul de opțiuni: servicii. Reluare preluare — Pentru a continua oVizualizarea unui videoclip preluare suspendată sau nereușită Anulare preluare — Pentru a anula oPentru a parcurge conținutul serviciilor preluare.video instalate, selectați Fluxuri video. Previzualizare — Pentru a previzualiza un videoclip. Această opțiune esteConținutul unor servicii video este împărți disponibilă dacă este acceptată deîn categorii. Pentru a răsfoi videoclipurile, serviciu.selectați o categorie. Detalii flux — Pentru a vizualiza informații despre videoclip.Pentru a căuta un videoclipuri în serviciu,selectați Căutare video. Este posibil ca Reîmprospătare listă — Pentru aopțiunea de căutare să nu fie disponibilă reîmprospăta lista de videoclipuri.pentru toate serviciile. Desch. leg. în browser — Pentru a deschide o legătură într-un browser Web.Unele videoclipuri pot fi redate prinstreaming, dar altele trebuie să fie întâi Programarea preluărilorpreluate pe aparat. Pentru a prelua unvideoclip, selectați Opțiuni > Preluare. Pentru a programa preluarea automată aDacă ieșiți din aplicație, preluările videoclipurilor de la un serviciu, selectațicontinuă în fundal. Videoclipurile preluate Opțiuni > Programare preluări.se memorează în Videoclipurile mele. Centrul video preia în fiecare zi în mod automat noile videoclipuri, la ora definită.Pentru a reda prin streaming un videoclipsau pentru a vizualiza un videoclip Pentru a anula preluările programate,preluat, selectați Opțiuni > Redare. selectați Preluare manuală ca metodă dePentru a comanda playerul în timpul preluare.redării videoclipului, utilizați tastele deselectare și tasta de parcurgere. Căutare Selectați > Aplicații > Căutare. Căutarea vă permite să utilizați diferite servicii de căutare pe Internet pentru a © 2010 Nokia. Toate drepturile rezervate.
  • Gestionarea timpului 39găsi și a vă conecta, de exemplu, la servicii Gestionarea timpuluilocale, site-uri Web și imagini. Conținutulși disponibilitatea serviciilor pot să difere. Agendă Despre Agendă Selectați > Agendă. Cu agendă, puteți să creați și să vizualizați evenimentele și întâlnirile programate și comutați între diferitele ecrane ale agendei. În ecranul lunar, înregistrările agendei sunt marcate cu un triunghi. Înregistrările referitoare la aniversări sunt, de asemenea, marcate printr-un semn al exclamării. Înregistrările din ziua selectată sunt afișate într-o listă. Pentru a deschide înregistrările de agendă, selectați un ecran de agendă și adăugați o înregistrare. Ori de câte ori se afișează pictograma , parcurgeți spre dreapta pentru a accesa o listă de operații disponibile. Pentru a închide lista, parcurgeți spre stânga. Crearea înregistrărilor de agendă Selectați > Agendă. Puteți crea următoarele tipuri de înregistrări în agendă: • Înregistrările referitoare la întâlniri vă reamintesc evenimentele care au o dată și o oră specifice. • Solicitările de întâlniri sunt invitații pe care le puteți expedia participanților. Înainte de a putea crea solicitări de întâlnire, trebuie să aveți o căsuță poștală compatibilă instalată pe aparatul Dvs. • Notele se referă la întreaga zi, nu la o anumită oră.© 2010 Nokia. Toate drepturile rezervate.
  • 40 Gestionarea timpului• Înregistrările aniversărilor vă necesar. Când o alarmă este activă, se amintesc de zilele de naștere și datele afișează . speciale. Acestea se referă la o anumită zi, dar nu la o oră specificată Pentru a dezactiva alarma care sună, din zi. Înregistrările de aniversare selectați Stop. Pentru a opri alarma sunt repetate în fiecare an. pentru o anumită perioadă de timp,• Înregistrările cu note de rezolvat vă selectați Amânare. amintesc de o anumită problemă Dacă aparatul este oprit la ora la care scadentă, dar nu de o oră specifică. trebuie să sune alarma, aparatul pornește automat și începe să emită semnalul dePentru a crea o înregistrare de agendă, alarmă.selectați o dată, Opțiuni > Notă nouă șitipul înregistrării. Indicaţie: Pentru a defini perioada dePentru a seta prioritatea înregistrărilor timp după care alarma sună din noureferitoare la întâlniri, selectați atunci când este amânată, selectațiOpțiuni > Prioritate. Opțiuni > Setări > Durată amânare alarmă.Pentru a defini modul de gestionare aînregistrării în timpul sincronizării, Pentru a anula alarma, selectațiselectați Privat pentru a nu permite Opțiuni > Ștergere alarmă.vizualizarea înregistrării, dacă agendaeste disponibilă online, Public pentru a Pentru a modifica ora și data și setărilepermite vizualizarea, sau Nesincronizat tipului de ceas, selectați Opțiuni >pentru a nu copia înregistrarea în Setări.calculatorul Dvs. Setările pentru ceasPentru a expedia înregistrarea către unaparat compatibil, selectați Opțiuni > Selectați Opțiuni > Setări.Expediere. Pentru a modifica ora sau data, selectațiPentru a efectua o solicitare de întâlnire Ora sau Data.pentru o înregistrare referitoare la oîntâlnire, selectați Opțiuni > Adăugare Pentru a schimba ceasul afișat în ecranulparticipanți. inițial, selectați Tip ceas > Analogic sau Digital.Ceas cu alarmă Pentru a permite rețelei de telefonieSelectați > Aplicații > Ceas. mobilă să actualizeze în aparatul Dvs. informațiile privind ora, data și fusul orarPentru a vizualiza alarmele active și (serviciu de rețea), selectați Actualizareinactive, deschideți fila alarme. Pentru a automată oră > Activată.seta o nouă alarmă, selectați Opțiuni >Alarmă nouă. Definiți repetiția, dacă este © 2010 Nokia. Toate drepturile rezervate.
  • Muzica 41Pentru a schimba sunetul de alarmă, Muzicaselectați Sunet alarmă ceas. Puteți asculta melodii și atunci când profilul Deconectat este activat. A se vedea „Profilul deconectat”, pag. 12. Redare muzică Redarea unei melodii Selectați > Aplicații > Music player. Pentru a adăuga toate melodiile disponibile în biblioteca muzicală, selectați Opțiuni > Împrospăt. bibliotecă. Pentru a reda o melodie, selectați categoria dorită și melodia. Pentru a întrerupe redarea, apăsați tasta de parcurgere; pentru reluare, apăsați din nou tasta de parcurgere. Pentru a derula rapid înainte sau înapoi, apăsați și mențineți apăsată tasta de parcurgere la dreapta sau la stânga. Pentru a trece la articolul următor, parcurgeți spre dreapta. Pentru a reveni la începutul articolului, parcurgeți spre stânga. Pentru a sări la articolul anterior, parcurgeți din nou spre stânga în interval de 2 secunde după ce a început o melodie sau un podcast. Pentru a modifica tonalitatea redării muzicii, selectați Opțiuni > Egalizator. Pentru a modifica balansul și imaginea stereo, sau pentru a intensifica basul, selectați Opțiuni > Setări.© 2010 Nokia. Toate drepturile rezervate.
  • 42 MuzicaPentru a reveni la ecranul inițial și a lăsa Memorare post — Memorați postul deplayerul să ruleze în fundal, apăsați scurt radio pe care îl ascultați momentan în listatasta de terminare. posturilor de radio. Posturi — Deschideți lista posturilor memorate.Avertizare:Expunerea continuă la un volum sonor Lista posturilor — Vizionați posturileridicat vă poate afecta auzul. Ascultați posturile disponibile în funcție de locațiemuzică la un volum sonor moderat și nu (serviciu de rețea).țineți aparatul la ureche atunci când Căutare manuală — Modificați manualutilizați difuzorul. frecvența. Activare difuzor — Ascultați radioul în difuzor.Radio FM Redare în fundal — Reveniți la ecranul inițial în timp ce ascultați radio FM înAscultarea aparatului de radio fundal.Selectați > Aplicații > Radio.Calitatea difuziunii radio depinde deacoperirea postului de radio în zonarespectivă.Aveți posibilitatea să efectuați sau săpreluați un apel în timp ce ascultați radio.Sonorul aparatului radio se oprește întimpul unui apel activ.Pentru a începe căutarea posturilor,apăsați tasta de parcurgere spre stângasau spre dreapta și mențineți-o apăsată.Dacă ați memorat posturi radio pe aparat,mergeți la postul memorat următor sauanterior, apăsați scurt tasta de parcurgerespre stânga sau spre dreapta.Pentru a regla volumul, parcurgeți în sussau în jos.Selectați Opțiuni și una din următoareleopțiuni: © 2010 Nokia. Toate drepturile rezervate.
  • Setări 43Setări Pentru a schimba codul de blocare, selectați Telefon și cartelă SIM > Cod deSetările aplicației blocare. Codul de blocare implicit esteSelectați > Setări > Setări și 12345. Introduceți codul curent și apoiAplicații. codul nou de două ori. Noul cod trebuie să aibă lungimea cuprinsă între 4 și 255 deSelectați o aplicație din listă pentru a caractere. Se pot utiliza caractereleconfigura setările acesteia. alfanumerice (litere mari și mici). Aparatul vă informează în cazul în care codul deSiguranța aparatului și a cartelei SIM blocare nu are formatul corespunzător.Selectați > Setări > Setări >General > Siguranță. Setări comune accesorii Selectați > Setări > Setări șiPentru a schimba codul PIN, selectați General > Accesoriu.Telefon și cartelă SIM > Cod PIN. Noulcod trebuie să aibă o lungime cuprinsă Cu majoritatea accesoriilor, puteți efectuaîntre 4 și 8 cifre. Codul PIN vă protejează următoarele:cartela SIM împotriva utilizăriineautorizate și este furnizată de aceasta. Pentru a defini profilul care se activeazăDupă trei coduri PIN greșite introduse când conectați un accesoriu la aparat,consecutiv, codul se blochează și trebuie selectați accesoriul și Profil implicit.să-l deblocați cu ajutorul codului PUKpentru a-l putea utiliza din nou. Pentru a configura aparatul să răspundă automat la apelurile telefonice după 5Pentru a seta blocarea automată a secunde atunci când este atașat untastaturii după o perioadă definită, accesoriu, selectați Răspuns automat >selectați Telefon și cartelă SIM > Per. Activat. Dacă tipul de sunet este setat peautobloc. tastatură. Un bip sau Silențios în meniul profilul selectat, răspunsul automat estePentru a seta o perioadă de expirare după dezactivat.care aparatul se blochează automat și sepoate utiliza numai după introducerea Pentru iluminarea aparatului în timp cecodului de blocare corect, selectați este conectat la un accesoriu, selectațiTelefon și cartelă SIM > Perioadă Lumini > Aprinse.autoblocare. Introduceți durataperioadei de expirare în minute sauselectați Nu există pentru a dezactiva Restabilirea setărilor originalecaracteristica de blocare automată. Atuncicând aparatul este blocat, aveți Pentru a restabili setările originale aleposibilitatea să preluați apelurile primite, aparatului, selectați > Setări >iar apelurile la numerele de urgență Setări și General > Setări orig. telef..oficiale programate în aparat sunt Pentru aceasta, aveți nevoie de codul deposibile. blocare al aparatului. După resetare, este posibil ca deschiderea aparatului să dureze mai mult. Documentele,© 2010 Nokia. Toate drepturile rezervate.
  • 44 Gestionarea datelorinformațiile de contact, înregistrările de Gestionarea dateloragendă și fișierele nu sunt afectate. Instalarea sau ștergerea aplicațiilor Instalarea aplicațiilor Selectați > Setări > Manag. date > Mngr. aplic.. Fișierele de instalare se pot transfera pe aparat de pe un computer compatibil, se pot prelua în timpul navigării sau se pot recepționa într-un mesaj multimedia, ca atașare de e-mail sau prin alte metode de conectare, cum ar fi Bluetooth. Puteți utiliza Nokia Application Installer din Nokia Ovi Suite pentru a instala o aplicație pe aparat. Pictogramele din Manager aplicații indică următoarele: Aplicație SIS sau SISX Aplicație Java™ Important: Instalați și utilizați numai aplicații și alte tipuri de programe oferite de surse de încredere, cum ar fi aplicații care sunt Symbian Signed sau au fost testate cu Java Verified. Înainte de instalare, rețineți următoarele: • Pentru a vizualiza tipul aplicației, numărul versiunii și furnizorul sau producătorul aplicației, selectați Opțiuni > Vizualizare detalii. Pentru a afișa detaliile certificatului de siguranță al aplicației, selectați Detalii: > Certificate: > Vizualizare detalii. • Dacă instalați un fișier care conține o actualizare sau o corecție a unei aplicații existente, puteți doar să restaurați aplicația originală dacă aveți fișierul de instalare original sau © 2010 Nokia. Toate drepturile rezervate.
  • Gestionarea datelor 45 o copie de siguranță completă a Pentru a porni o aplicație instalată, căutați pachetului software eliminat. Pentru aplicația în meniu și selectați-o. a restaura aplicația originală, eliminați aplicația și instalați-o din Pentru a vedea ce pachete software au nou din fișierul de instalare original fost instalate și eliminate (și când), sau din copia de siguranță. selectați Opțiuni > Afișare jurnal. Fișierul JAR este necesar pentru instalarea aplicațiilor Java. Dacă acest Important: Aparatul Dvs. acceptă fișier lipsește, este posibil ca aparatul instalarea unei singure aplicații antivirus. să solicite preluarea acestuia. Dacă nu Instalarea mai multor aplicații cu funcții este definit niciun punct de acces antivirus ar putea afecta performanțele și pentru aplicație, vi se solicită să funcționarea aparatului sau ar putea selectați unul. Când preluați fișierul cauza scoaterea din funcțiune a acestuia. JAR, este posibil să fie necesar să introduceți un nume de utilizator și o După instalarea aplicațiilor pe o cartelă de parolă pentru a accesa serverul. memorie compatibilă, fișierele de Acestea informații se obțin de la instalare (.sis, .sisx) rămân în memoria furnizorul sau de la producătorul aparatului. Fișierele ar putea ocupa un aplicației. spațiu extins în memorie și ar putea să vă împiedice să stocați alte fișiere. Pentru aPentru a instala software sau o aplicație, menține un spațiu liber de memorieefectuați operațiile de mai jos: suficient, utilizați Nokia Ovi Suite pentru a efectua copii de siguranță ale fișierelor de1 Pentru a localiza fișierul de instalare, instalare pe un calculator compatibil, selectați > Setări > Manag. după care utilizați aplicația Manager date > Mngr. aplic.. Alternativă: fișiere pentru a șterge fișierele de căutați fișierele de instalare cu instalare din memoria aparatului. Dacă Manager fișiere sau selectați fișierul .sis este atașat la un mesaj, Mesaje > Căsuță intrare și ștergeți mesajul din căsuța de intrare deschideți mesajul care conține un pentru mesaje. fișier de instalare.2 În Manager aplicații, selectați Ștergerea aplicațiilor și programelor Opțiuni > Instalare. În alte aplicații, Selectați > Setări > Manag. date > selectați fișierul de instalare pentru a Mngr. aplic.. porni instalarea. În timpul instalării, aparatul afișează Mergeți la un pachet software și selectați informații despre desfășurarea Opțiuni > Ștergere. Selectați Da pentru instalării. Dacă instalați o aplicație a confirma. fără semnătură digitală sau fără certificat, aparatul afișează un Dacă ștergeți un program, puteți să-l avertisment. Continuați instalarea reinstalați numai dacă aveți pachetul numai dacă sunteți sigur de originea original cu programul respectiv sau o și de conținutul aplicației. copie de siguranță integrală a pachetului șters. Dacă ștergeți un pachet de© 2010 Nokia. Toate drepturile rezervate.
  • 46 Gestionarea datelorprograme, nu veți mai putea să deschideți Crearea copiilor de siguranță dupădocumentele create cu acele programe. fișiere pe o cartelă de memorie Selectați > Aplicații > Mngr. fișiere.Dacă de pachetul de programe dezinstalatdepinde un alt pachet de programe, este Pentru a crea copii de siguranță aleposibil ca acesta din urmă să nu mai fișierelor pe o cartelă de memorie,funcționeze. Pentru mai multe informații, selectați tipurile de fișiere după care dorițiconsultați documentația pachetului de să creați copii de siguranță, apoiprograme instalat. Opțiuni > Copie sig. mem. telefon. Asigurați-vă că memoria liberă de peManager fișiere cartelă este suficientă pentru fișierele peDespre Manager fișiere care le-ați ales pentru a crea copii deSelectați > Aplicații > Mngr. fișiere. siguranță.Cu Manager fișiere puteți parcurge,gestiona și deschide fișiere. Editarea cartelei de memorieOpțiunile disponibile pot varia. Selectați > Aplicații > Mngr. fișiere. Redenumirea sau formatarea carteleiPentru a face mapări de unități de disc sau de memorie.a defini setările pentru o unitate ladistanță conectată la aparat, selectați Selectați Opțiuni > Opțiuni cartelăOpțiuni > Unități disc la distanță. memor. și opțiunea dorită. Protejarea prin parolă a cartelei deGăsirea și organizarea fișierelor memorieSelectați > Aplicații > Mngr. fișiere. Selectați Opțiuni > Parolă cartelă memor..Pentru a găsi un fișier, selectațiOpțiuni > Căutare. Selectați locul în care Aceste opțiuni sunt disponibile doar dacăveți căuta și introduceți un termen de se introduce în aparat o cartelă decăutare care se potrivește cu numele memorie compatibilă.fișierului. Managerul de aparatePentru a muta sau a copia fișiere și dosare Configurare de la distanțăsau pentru a crea noi dosare, selectați Selectați > Setări > Manag. date >Opțiuni > Organizare. Manager aparate.Comandă rapidă:Pentru a efectua Cu Manager aparat, puteți gestiona setări,acțiuni asupra mai multor articole date și aplicații pe aparatul Dvs., de lasimultan, marcați articolele. Pentru a distanță.marca sau a anula marcajul articolelor, Vă puteți conecta la un server și putețiapăsați #. primi setări de configurare pentru aparatul Dvs. Puteți primi profiluri de © 2010 Nokia. Toate drepturile rezervate.
  • Gestionarea datelor 47server și diferite setări de configurare de Nume utilizator și Parolă — Introducețila furnizorii Dvs. de servicii sau de la ID de utilizator și parola pentru serveruldepartamentul de informare al de configurare.companiei. Setările de configurare pot Acceptare configurare — Selectați Dainclude setări de conectare și alte setări pentru a permite serverului să inițiezeutilizate de diferitele aplicații din aparatul sesiunea de configurare.Dvs. Opțiunile disponibile pot fi diferite. Acceptare autom. toate — Selectați DaConexiunea de configurare de la distanță dacă nu doriți ca serverul să vă soliciteeste, de obicei inițiată de server, dacă confirmare la inițierea sesiunii desetările aparatului trebuie actualizate. configurare. Autentificare rețea — Alegeți dacăPentru a crea un nou profil pentru server, utilizați sau nu autentificarea http.selectați Opțiuni > Profiluri server > Nume utilizator rețea și ParolăOpțiuni > Profil server nou. rețea — Introduceți ID de utilizator și parola pentru autentificarea http. AceastăPuteți primi aceste setări de la furnizorul setare este disponibilă numai dacă ațiDvs. de servicii, sub forma unui mesaj de selectat Autentificare rețea.configurare. Dacă nu, definițiurmătoarele: Pentru a vă conecta la server și a primiNume server — Introduceți un nume setări de configurare pentru aparatul Dvs.,pentru serverul de configurare. selectați Opțiuni > Începere configurare.Cod ID server — Introducețiidentificatorul unic pentru identificarea Pentru a vizualiza jurnalul de configurareserverului de configurare. al articolului ales, selectați Opțiuni >Parolă server — Introduceți o parolă Vizualizare jurnal.pentru identificarea aparatului Dvs. decătre server. Pentru a actualiza programul telefonuluiPunct de acces — Selectați punctul de prin Internet, selectați Opțiuni > Căutareacces de utilizat pentru conexiune sau actualizări. Actualizarea nu ștergecreați un punct de acces nou. De setările dvs. La primirea unui pachet deasemenea, puteți opta pentru a vi se actualizare pe aparatul Dvs., urmațisolicita punctul de acces la fiecare inițiere instrucțiunile de pe ecran. Aparatul Dvs.a unei conexiuni. Această setare este este repornit la finalizarea instalării.disponibilă numai dacă ați selectat Descărcarea actualizărilor de programeInternet ca tip de purtător. poate implica transmiterea unor cantitățiAdresă gazdă — Introduceți adresa mari de date (serviciu de rețea).Internet a serverului de configurare.Port — Introduceți numărul portului Asigurați-vă că acumulatorul aparatuluiserverului. are suficientă energie sau conectați încărcătorul înainte de a începe actualizarea.© 2010 Nokia. Toate drepturile rezervate.
  • 48 ConectivitateAvertizare: ConectivitateDacă instalați o actualizare a unuiprogram, aparatul nu poate fi utilizat, nici Transferul conținutului de pe altchiar pentru a efectua apeluri de urgență, aparatdecât după terminarea instalării și Selectați > Setări > Conectare >repornirea aparatului. Înainte de accepta Comutare.instalarea unei actualizări, efectuați copiide siguranță ale datelor. Cu aplicația Comutare, puteți transfera conținut, cum ar fi contacte, între două aparate Nokia compatibile. Tipul de conținut ce poate fi transferat depinde de modelul aparatului de pe care doriți să transferați conținutul. Dacă celălalt aparat acceptă sincronizarea, aveți, de asemenea, posibilitatea de a sincroniza date între aparatul respectiv și cel propriu. Aparatul propriu vă anunță dacă celălalt aparat nu este compatibil. În cazul în care celălalt aparat nu poate fi pornit fără o cartelă SIM, puteți introduce cartela SIM proprie în aparatul respectiv. Dacă aparatul este pornit fără o cartelă SIM, profilul deconectat se activează automat. Transferul conținutului Pentru a prelua date de pe celălalt aparat pentru prima oară: 1 Selectați tipul conexiunii prin care doriți să transferați date. Ambele aparate trebuie să accepte tipul de conexiune selectat. 2 Selectați aparatul de pe care doriți să transferați conținut. Vi se cere să introduceți un cod în aparat. Introduceți un cod (1-16 cifre) și selectați OK. Introduceți același cod în celălalt aparat și selectați OK. Aparatele sunt acum asociate. Pentru anumite modele de aparate, aplicația Comutare este transmisă către celălalt aparat sub forma unui © 2010 Nokia. Toate drepturile rezervate.
  • Conectivitate 49 mesaj. Pentru a instala aplicația 10 metri. O conexiune Bluetooth poate fi Comutare pe celălalt aparat, utilizată pentru expediere de imagini, deschideți mesajul și urmați videoclipuri, texte, cărți de vizită, note de instrucțiunile. agendă sau pentru realizarea unei3 Pe aparatul propriu, selectați conexiuni radio cu alte aparate care conținutul pe care doriți să-l utilizează tehnologia Bluetooth. transferați de pe celălalt aparat. Deoarece aparatele ce utilizeazăConținutul este transferat din memoria tehnologia Bluetooth comunică prin undeceluilalt aparat în locul corespunzător de radio, aparatul Dvs. și celălalt aparat nupe aparatul dumneavoastră. trebuie să se afle unul în raza vizuală a celuilalt. Cele două aparate trebuie numaiDurata transferului depinde de volumul să se afle la o distanță de maxim 10 metride date transferat. Puteți să anulați unul de celălalt, deși conexiunea poate fitransferul și să continuați mai târziu. influențată de interferențe cauzate de pereți sau alte aparate electronice.Sincronizarea are loc în ambele sensuri șidatele de pe ambele aparate sunt aceleași. Pot fi active simultan mai multe conexiuniÎn cazul în care un articol este șters de pe Bluetooth. De exemplu, dacă aparatul esteoricare dintre aparate, va fi șters și de pe conectat la un set cu cască, în același timp,celălalt la sincronizare. Datele șterse prin puteți transfera fișiere către un alt aparatsincronizare nu pot fi restaurate. compatibil.Pentru a vizualiza jurnalul ultimului Acest aparat este conform cu specificațiatransfer, mergeți la comanda rapidă în Bluetooth 2.0 + EDR, care acceptăecranul principal și selectați Opțiuni > următoarele profiluri: Advanced AudioVizualizare jurnal. Distribution, Audio/Video Remote Control, Basic Imaging, Basic Printing, Device ID, Dial-up Networking, File Transfer, GenericConexiuni la PC Audio/Video Distribution, Generic Access,Puteți utiliza aparatul mobil cu o varietate Generic Object Exchange, Handsfree,de aplicații de conexiuni PC și comunicații Human Interface Device, Headset, Objectde date compatibile. De exemplu, cu Nokia Push, Phone Book Access, Serial Port și SIMOvi Suite puteți transfera fișiere și imagini Access. Pentru a asiguraîntre aparat și un calculator compatibil. interoperabilitatea cu alte aparate cu sistem Bluetooth, utilizați accesoriiPentru informații suplimentare despre Ovi omologate de Nokia pentru acest model.Suite și legătura de preluare, consultați Consultați producătorii celorlalte aparatewww.ovi.com. pentru a determina gradul de compatibilitate al acestora cu aparatulBluetooth Dvs.Despre Bluetooth Funcțiile care utilizează tehnologiaTehnologia Bluetooth permite realizarea Bluetooth măresc consumul de energie șide conexiuni radio între aparate reduc durata de viață a acumulatorului.electronice aflate la o distanță de până la© 2010 Nokia. Toate drepturile rezervate.
  • 50 ConectivitateIndicații privind siguranța aparate Bluetooth, selectați CăutareCând nu utilizați sistemul Bluetooth, alte aparate.selectați Bluetooth > Oprit sau Vizibilit. 6 Selectați aparatul la care doriți să vătelefonului meu > Ascuns. conectați. Dacă celălalt aparat necesită să fie asociat înainte de aNu realizați asocieri cu aparate putea transmite datele, vi se solicitănecunoscute. să introduceți un cod.Expedierea și primirea de date prin După stabilirea conexiunii, se afișeazăBluetooth mesajul Expediere date în curs.Selectați > Setări > Conectare >Bluetooth. Dosarul Mesaje expediate din aplicația Mesaje nu stochează mesajele expediate1 La prima activare a conexiunii prin Bluetooth. Bluetooth, vi se va solicita să acordați aparatului un nume. Dați aparatului Pentru a primi date prin conexiunea un nume unic pentru a-l face ușor de Bluetooth, selectați Bluetooth > Pornit recunoscut dacă există mai multe șiVizibilit. telefonului meu > Văzut de aparate Bluetooth în apropiere. toți pentru a primi date de la un aparat neasociat sau Ascuns pentru a primi date2 Selectați Bluetooth > Pornit. numai de la aparate asociate. Când primiți3 Selectați Vizibilit. telefonului date prin intermediul conexiunii meu > Văzut de toți sau Definire Bluetooth, în funcție de setările profilului perioadă. Dacă selectați Definire activ, se aude un sunet și vi se solicită să perioadă, va fi necesar să definiți acceptați mesajul în care sunt incluse intervalul de timp în care aparatul datele. Dacă acceptați, mesajul se Dvs. este vizibil celorlalți. Aparatul memorează în dosarul Căsuță intrare din Dvs. și numele pe care l-ați introdus aplicația Mesaje. pot fi vizualizate acum de ceilalți utilizatori de aparate ce utilizează tehnologia Bluetooth. Indicaţie: Puteți accesa fișierele din4 Deschideți aplicația în care este aparat sau de pe cartela de memorie memorat articolul pe care doriți să îl folosing un accesoriu compatibil care expediați. acceptă serviciul Profil client transfer fișiere (de exemplu, un laptop).5 Selectați aplicația și Opțiuni > Expediere > Prin Bluetooth. După expedierea sau recepționarea Aparatul caută alte dispozitive din datelor, conexiunea Bluetooth se zonă utilizând tehnologia Bluetooth deconectează automat. Numai Nokia Ovi și le afișează. Suite și câteva accesorii cum ar fi seturile cu cască, păstrează conexiunea chiar dacă Indicaţie: În cazul în care ați mai nu este utilizată activ. trimis date prin Bluetooth, se afișează o listă cu rezultatele căutărilor anterioare. Pentru a căuta mai multe © 2010 Nokia. Toate drepturile rezervate.
  • Conectivitate 51Asocierea aparatelor conectare. După asociere, aparatulSelectați > Setări > Conectare > este memorat pe pagina de aparateBluetooth. asociate.Deschideți fereastra de asociere a Pentru a atribui un pseudonim aparatuluiaparatelor. asociat, selectați Opțiuni > Atribuire nume scurt. Pseudonimul este afișatÎnainte de asociere, creați propria parolă numai pe propriul aparat.numerică (1-16 cifre) și conveniți cuutilizatorul celuilalt aparat să folosească Pentru a șterge o asociere, selectațiaceeași parolă numerică. Aparatele care aparatul a cărui asociere doriți să onu au o interfață utilizator, au o parolă ștergeți și Opțiuni > Ștergere. Pentru anumerică fixă. Aveți nevoie de parola șterge toate asocierile, selectaținumerică numai atunci când conectați Opțiuni > Ștergere toate. Dacă suntețiaparatele pentru prima dată. După conectat la un aparat și anulați asociereaasociere, aveți posibilitatea să autorizați cu acel aparat, asocierea se eliminăconexiunea. Asocierea și autorizarea imediat, iar conexiunea se întrerupe.conexiunii accelerează și ușureazăconectarea, deoarece nu mai este necesar Pentru a permite unui aparat asociat să sesă acceptați conexiunea între aparatele conecteze automat la aparatul Dvs.,asociate de fiecare dată când stabiliți o selectați Setare ca autorizat. Conexiunileconexiune. între aparatul propriu și celălalt aparat se pot stabili fără știrea Dvs. Nu este necesarăParola pentru accesarea SIM de la distanță o confirmare sau o autorizare separată.trebuie să fie formată din 16 cifre. Utilizați această stare pentru aparatele1 Selectați Opțiuni > Aparat nou proprii, cum ar fi setul cu cască sau asociat. Aparatul începe să caute computerul compatibil sau aparatele care aparate Bluetooth aflate în raza sa. În aparțin unor persoane în care aveți cazul în care ați mai trimis date prin încredere. În cazul în care doriți să Bluetooth, se afișează o listă cu acceptați solicitări de conectare de la alte rezultatele căutărilor anterioare. aparate separat de fiecare dată, selectați Pentru a căuta mai multe aparate Setare ca neautorizat. Bluetooth, selectați Căutare alte aparate. Pentru a utiliza un accesoriu audio cu tehnologie Bluetooth, cum ar fi un2 Selectați aparatul cu care doriți să vă dispozitiv fără comenzi manuale sau un asociați și introduceți parola set cu cască Bluetooth, trebuie să asociați numerică. Aceeași parolă numerică aparatul cu accesoriul. Pentru parolă și trebuie introdusă și la celălalt aparat. instrucțiuni suplimentare, consultați3 Selectați Da pentru a transforma ghidul utilizatorului pentru accesoriu. conexiunea dintre aparatul propriu și Pentru a conecta accesoriul audio, porniți celălalt aparat într-o conexiune accesoriul. Unele accesorii audio se automată sau Nu pentru a confirma conectează automat la aparat. În caz manual conexiunea de fiecare dată contrar, deschideți fila aparate, selectați când se efectuează o încercare de© 2010 Nokia. Toate drepturile rezervate.
  • 52 Conectivitateaccesoriul și Opțiuni > Conect. la aparat cablul de date întâi la propriul aparat,audio. apoi la celălalt aparat sau la calculator. 2 Când aparatul întreabă ce mod săBlocarea aparatelor utilizeze, selectați Memorie deSelectați > Setări > Conectare > masă. În acest mod, puteți vizualizaBluetooth. aparatul pe computer ca unitate hard disc amovibilă.Pentru a nu permite unui aparat să 3 Transferați date între computer șistabilească o conexiune Bluetooth cu aparat.aparatul Dvs., deschideți fila aparateasociate. 4 Terminați conexiunea de la computer (de exemplu din asistentul EliminareSelectați un aparat pe care doriți să îl hardware din Windows) pentru ablocați și Opțiuni > Blocare. evita deteriorarea cartelei de memorie.Pentru a debloca un aparat, deschideți fila Pentru a transfera imagini de pe aparat peaparate blocate și selectați Opțiuni > un PC compatibil sau pentru a imprimaȘtergere. imagini stocate pe aparat cu ajutorul unei imprimante compatibile, conectați cablulPentru a debloca toate aparatele blocate, de date USB la PC sau la imprimantă, apoiselectați Opțiuni > Ștergere toate. selectați Transfer imagine.Dacă respingeți o solicitare de asociere Pentru a modifica setările modului USB,primită de la un alt aparat, vi se solicită să selectați > Setări > Conectare >confirmați dacă doriți să blocați toate USB.conexiunile viitoare de la acel aparat. Încazul în care confirmați, aparatul de la Pentru a modifica modul USB pe care îldistanță va fi adăugat la lista aparatelor utilizați în mod obișnuit cu cablul de dateblocate. USB, selectați Mod conectare USB.Cablul de date Pentru a seta aparatul să întrebe ce mod va utiliza de fiecare dată când conectați unPentru a evita deteriorarea cartelei de cablu USB la aparat, selectați Solicitarememorie sau deteriorarea datelor nu conectare > Da.deconectați cablul de date USB în timpulunui transfer de date. Pentru a utiliza Nokia Ovi Suite cu aparatul, instalați Nokia Ovi Suite pe PC,Transferul datelor între aparat și un conectați cablul de date USB și selectați PCcalculator Suite.1 Introduceți o cartelă de memorie în aparat și conectați aparatul la un calculator compatibil prin cablul de date USB. Conectați întotdeauna © 2010 Nokia. Toate drepturile rezervate.
  • Sugestii ecologice 53Sincronizare Sugestii ecologiceSelectați > Setări > Conectare >Sincroniz..Aplicația Sincronizare vă permite să văsincronizați notele, înregistrările înagendă, mesajele text și cele multimedia,marcajele de browser sau contactele cu În cele ce urmează sunt descrise câtevadiverse aplicații compatibile de pe un sfaturi despre cum puteți contribui lacalculator compatibil sau de pe Internet. protejarea mediului înconjurător.Puteți primi setările de sincronizare sub Economisiți energieforma unui mesaj, din partea furnizoruluide servicii. După ce ați încărcat complet acumulatorul și ați deconectat încărcătorul de la aparat,Un profil de sincronizare conține setările nu uitați să deconectați și încărcătorul denecesare pentru sincronizare. la priza de alimentare.Când deschideți aplicația Sincronizare, se Încărcătorul Dvs. nu va mai trebuiafișează profilul implicit sau cel utilizat reîncărcat atât de des dacă veți efectuaanterior. Pentru a modifica profilul, următoarele:parcurgeți până la un articol de • Închideți și dezactivați aplicațiile,sincronizare și selectați Marcare pentru a- serviciile și conexiunile atunci când nul include în profil sau Anul. marc. pentru le folosiți.a nu-l include. • Reduceți luminozitatea ecranului.Pentru gestionarea profilurilor de • Setați aparatul astfel încât să treacă însincronizare, selectați Opțiuni și opțiunea modul de economisire a energieidorită. după o perioadă minimă de inactivitate, dacă această opțiune este disponibilă.Pentru a sincroniza datele, selectați • Dezactivați sunetele inutile, cum ar fiOpțiuni > Sincronizare. sunetul tastelor. Reglați volumulPentru a anula sincronizarea înainte de aparatului la un nivel mediu.finalizarea acesteia, selectați Anulare. Reciclați V-ați reciclat vechiul aparat? 65-80% dintre materialele din care este alcătuit un telefon mobil Nokia pot fi reciclate. Returnați întotdeauna produsele electrice uzate, acumulatorii și ambalajele la un centru specializat de colectare. Asftel, contribuiți la prevenirea evacuării necontrolate a deșeurilor și promovați refolosirea resurselor materiale. Vedeți© 2010 Nokia. Toate drepturile rezervate.
  • 54 Informații de siguranță și despre produscum puteți să reciclați produsele Dvs. omologați de Nokia și reîncărcați acumulatorul Dvs. numai cu încărcătoare omologate de Nokia și destinate pentru a fiNokia pe www.nokia.com/werecycle sau utilizate cu acest aparat.www.nokia.mobi/werecycle. Dacă un acumulator este utilizat pentru prima oară sau dacăAmbalajele și ghidurile de utilizare pot fi acumulatorul nu a fost folosit pentru o perioadă îndelungatăreciclate la centrul local de reciclare. de timp, ar putea fi necesar să conectați încărcătorul și apoi să-l deconectați și să-l reconectați din nou pentru a începe încărcarea acumulatorului. Dacă acumulatorul este completEconomisiți hârtia descărcat, ar putea fi necesare mai multe minute înainte caAcest ghid al utilizatorului vă ajută să vă indicatorul de încărcare să apară pe ecran sau înainte de a putea efectua apeluri.familiarizați cu aparatul Dvs. Pentruinstrucțiuni mai detaliate, accesați funcția Măsuri de siguranță privind scoaterea acumulatorului.ajutor care este inclusă în aparatul Dvs. Înainte de a scoate acumulatorul, opriți întotdeauna aparatul(pentru majoritatea aplicațiilor, selectați și deconectați-l de la încărcător.Opțiuni > Ajutor). De asemenea, puteți Încărcarea corespunzătoare. Deconectați încărcătorul de lasă găsiți ghiduri de utilizare și alte priza de alimentare și de la aparat atunci când nu îl utilizați.materiale informative la Nu lăsați un acumulator complet încărcat conectat lawww.nokia.com/support. încărcător, deoarece supraîncărcarea ar putea scurta durata sa de viață. Dacă nu este utilizat, un acumulator complet încărcat se va descărca în timp.Aflați mai multe Evitați temperaturile extreme. Încercați întotdeauna săPentru informații suplimentare despre depozitați acumulatorul la temperaturi cuprinse între 15°C șicaracteristicile de mediu ale aparatului 25°C. Temperaturile extreme reduc capacitatea și durata deDvs., vă rugăm să consultați viață a acumulatorului. Este posibil ca un aparat al căruiwww.nokia.com/ecodeclaration. acumulator este fierbinte sau rece să nu funcționeze temporar. Performanțele acumulatorilor sunt afectate în mod special la temperaturi cu mult sub punctul de îngheț.Informații de siguranță și despreprodus Nu scurtcircuitați acumulatorul. Scurtcircuitarea accidentală poate apărea când un obiect metalic, cum ar fi o monedă, o agrafă sau un stilou, produce o legătură directă între bornaAccesorii pozitivă (+) și cea negativă (-) a acumulatorului. (Aceste bornePentru procurarea de accesorii aprobate, adresați-vă sunt ca niște benzi metalice aplicate pe acumulator.) Acestdistribuitorului Dvs. Când deconectați cablul de alimentare al lucru se poate întâmpla, de exemplu, când purtați unoricărui accesoriu, trageți de ștecher și nu de cablu. acumulator de schimb în buzunar sau în geantă. Scurtcircuitarea contactelor acumulatorului poate deterioraAcumulator acumulatorul sau obiectul care realizează scurtcircuitul.Informații referitoare la acumulator și la încărcătorAparatul Dvs. este alimentat de la un acumulator reîncărcabil. Evacuarea la deșeuri. Nu aruncați acumulatorii în focAcest aparat este destinat spre a fi alimentat de la un deoarece ei pot exploda. Evacuarea la deșeuri aacumulator BL-4CT. Nokia poate pune la dispoziție modele acumulatorilor uzați trebuie făcută conform reglementărilorsuplimentare de acumulator pentru acest aparat. Acest locale. Predați acumulatorii pentru reciclare, dacă esteaparat este destinat spre a fi alimentat de la următoarele posibil. Nu aruncați acumulatorii la deșeuri menajere.tipuri de încărcătoare: AC-8. Numărul exact al modeluluiîncărcătorului poate diferi în funcție de tipul de mufă. Scurgeri. Nu demontați, nu tăiați, nu deschideți, nu striviți,Varianta de mufă este identificată prin una dintre nu îndoiți, nu perforați și nu rupeți bateriile sau acumulatorii.următoarele litere sau combinații de litere: E, EB, X, AR, U, A, În cazul apariției unei scurgeri de lichid din acumulator,C, K sau UB. evitați contactul lichidului cu pielea sau cu ochii. Dacă, totuși, acest lucru se întâmplă, spălați imediat cu apă din abundențăAcumulatorul poate fi încărcat și descărcat de sute de ori, dar zonele afectate sau apelați la un medic.în cele din urmă se va uza. Atunci când duratele de convorbireși de așteptare sunt considerabil mai reduse decât ar fi Deteriorări. Nu modificați și nu reconfigurați acumulatorii, nunormal, înlocuiți acumulatorul. Utilizați numai acumulatori încercați să introduceți corpuri străine în ei, nu-i scufundați © 2010 Nokia. Toate drepturile rezervate.
  • Informații de siguranță și despre produs 55în și nu-i expuneți la apă sau alte lichide. Acumulatorii pot Parcurgerea cu succes a pașilor nu reprezintă o garanțieexploda dacă sunt deteriorați. totală a autenticității acumulatorului. Dacă nu puteți confirma autenticitatea acumulatorului Dvs. Nokia sau dacăModul corect de utilizare. Folosiți acumulatorul numai aveți motive să credeți că acumulatorul Nokia cu hologramaconform destinației sale. Utilizarea necorespunzătoare a pe etichetă nu este un acumulator Nokia autentic, nu utilizațiacumulatorului poate provoca incendii, explozii sau alte acel acumulator ci duceți-l la cel mai apropiat centru depericole. În cazul scăpării pe jos a aparatului sau a service sau distribuitor autorizat Nokia pentru asistență.acumulatorului, în special pe o suprafață dură, și dacă Dvs.considerați că acumulatorul a fost deteriorat, duceți-l la un Pentru a afla mai multe despre acumulatorii originali Nokia,centru de service pentru verificare înainte de a continua să-l consultați www.nokia.com/battery.utilizați. Nu folosiți niciodată un încărcător sau unacumulator deteriorat. Nu lăsați acumulatorul la îndemâna Întreținerea aparatului Dvs.copiilor mici. Aparatul Dvs. este un produs de calitate superioară, care trebuie folosit cu grijă. Sugestiile de mai jos vă vor ajuta săVerificarea autenticității acumulatorilor Nokia respectați condițiile de acordare a garanției.Pentru siguranța Dvs., utilizați întotdeauna acumulatorioriginali Nokia. Pentru a vă asigura că achiziționați un • Păstrați aparatul în stare uscată. Precipitațiile,acumulator original Nokia, cumpărați-l de la un centru service umiditatea și alte tipuri de lichide sau impurități potsau de la un furnizor autorizat Nokia și verificați eticheta conține substanțe care corodează circuiteleholografică parcurgând pașii următori: electronice. Dacă aparatul Dvs. se udă, scoateți acumulatorul și lăsați aparatul să se usuce completVerificarea autenticității hologramei înainte de a pune acumulatorul la loc.1 Privind eticheta holografică, trebuie să puteți observa, • Nu folosiți și nu depozitați aparatul în zone cu mult praf atunci când priviți dintr-un anumit unghi, simbolul cu sau murdărie. Părțile sale mobile și componentele cele două mâini care se împreunează, iar când priviți electronice se pot deteriora. dintr-un alt unghi, emblema "Nokia Original • Nu păstrați aparatul la temperaturi ridicate sau Enhancements" (Accesorii originale Nokia). scăzute. Temperaturile ridicate pot scurta viața dispozitivelor electronice, pot defecta acumulatorii și pot deforma sau topi anumite componente din material plastic. Când aparatul revine de la o temperatură scăzută la cea normală, umezeala poate forma condens în interiorul acestuia și poate deteriora plăcile cu circuite electronice. • Nu încercați să deschideți aparatul în alt mod decât cel descris în acest ghid. • Nu scăpați aparatul din mână, nu-l loviți și nu-l scuturați. Manipularea dură poate deteriora circuitele electronice interne și elementele de mecanică fină.2 Când înclinați holograma spre stânga, spre dreapta, în • Pentru curățarea aparatului nu se vor folosi produse jos sau în sus, trebuie să puteți observa pe fiecare parte chimice concentrate, solvenți de curățare sau câte 1, 2, 3 și respectiv 4 puncte. detergenți puternici. Utilizați o lavetă moale, curată și uscată pentru a curăța suprafața aparatului. • Nu vopsiți aparatul. Vopseaua poate bloca piesele mobile și poate împiedica funcționarea corespunzătoare. • Folosiți numai antena livrată împreună cu aparatul sau o antenă de schimb aprobată. Antenele neautorizate, modificările sau completările neautorizate, ar putea deteriora aparatul și ar putea încălca reglementările referitoare la aparatele de radioemisie. • Utilizați încărcătoarele numai în interior.© 2010 Nokia. Toate drepturile rezervate.
  • 56 Informații de siguranță și despre produs• Efectuați copii de siguranță ale tuturor datelor pe care referitoare la distanțele de separație menționate mai sus doriți să le păstrați, cum ar fi contactele și notele de până la terminarea transmisiei. agendă.• Pentru a reseta aparatul la anumite intervale de timp Echipamente medicale în vederea optimizării performanțelor, opriți aparatul Folosirea echipamentelor de transmisie radio, inclusiv a și scoateți acumulatorul. telefoanelor mobile, poate interfera cu funcționarea unor aparate medicale neprotejate corespunzător. Adresați-văSugestiile prezentate mai sus sunt valabile atât pentru unui medic sau producătorului echipamentului medicalaparat, cât și pentru acumulator, încărcător și orice alt tip de pentru a afla dacă acestea sunt protejate corespunzător fațăaccesoriu. de semnalele RF externe. Opriți aparatul în zonele în care sunt afișate instrucțiuni ce solicită acest lucru. Spitalele sauReciclare unitățile sanitare pot folosi echipamente sensibile laDuceți întotdeauna produsele electronice, bateriile și semnalele RF externe.acumulatoarele, precum și ambalajele folosite la centrele decolectare specializate. Astfel ajutați la prevenirea eliminării Echipamente medicale implantatenecontrolate a deșeurilor și promovați reciclarea Producătorii de aparate medicale recomandă o distanță dematerialelor. Consultați informațiile privind protejarea cel puțin 15,3 centimetri între un aparat mobil și un aparatmediului înconjurător și cele despre modalitățile de reciclare medical implantat, cum ar fi un stimulator cardiac sau una produselor Dvs. Nokia, la www.nokia.com/werecycle sau la defibrilator cardioverter implantat, pentru a evita o posibilăwww.nokia.mobi/werecycle. interferență cu aparatul medical respectiv. Persoanele care au astfel de dispozitive trebuie să respecte următoarele reguli: • Să țină întotdeauna aparatul mobil la o distanță mai mare de 15,3 centimetri de aparatul medical.Simbolul coș de gunoi barat plasat pe un produs, pe baterii • Nu purtați aparatul în buzunarul de la piept.sau pe acumulatori, pe documentație sau pe ambalaj, indică • Să țină aparatul mobil la urechea opusă pozițieifaptul că toate produsele electrice și electronice, bateriile și aparatului medical.acumulatorii se vor colecta separat la sfârșitul ciclului de • Să oprească aparatul mobil dacă există un motiv de aviață. Această cerință se aplică în Uniunea Europeană. Nu bănui prezența unei interferențe.aruncați aceste produse la gunoiul municipal nesortat.Pentru informații suplimentare despre protejarea mediului • Să respecte instrucțiunile producătorului aparatuluiînconjurător, consultați Declarația Eco a produsului la medical implantat.www.nokia.com/environment. Dacă aveți întrebări privind utilizarea aparatului Dvs. mobilInformații suplimentare referitoare la siguranță în apropierea unui aparat medical implantat, consultațiCopii mici medicul de familie.Aparatul Dvs. și accesoriile acestuia nu sunt jucării. Acestea Proteze auditivear putea conține piese de mici dimensiuni. Nu le lăsați laîndemâna copiilor mici. Unele aparate mobile digitale pot interfera cu anumite proteze auditive.Mediul de utilizare AutovehiculeAcest aparat corespunde recomandărilor de expunere laradio frecvență dacă este folosit în poziție normală de Semnalele RF pot afecta sistemele electronice instalateutilizare, la ureche, sau dacă este amplasat la o distanță de necorespunzător sau protejate inadecvat din autovehicule,cel puțin 1,5 centimetri (5/8 țoli)față de corp. Orice toc de cum ar fi sistemele electronice de injecție carburant,purtare, agățătoare la centură sau alt suport de purtare a sistemele electronice de frânare antiblocare, sistemeleaparatului pe corp nu trebuie să conțină metale și trebuie să electronice de control viteză și cele de tip air-bag. Pentruasigure plasarea telefonului la distanța față de corp informații suplimentare, interesați-vă la producătorulspecificată mai sus. autovehiculului sau al echipamentelor din dotarea acestuia.Pentru transmiterea de fișiere de date sau mesaje este Doar personalul calificat poate depana aparatul sau instalanecesară o conexiune de calitate cu rețeaua. Transmiterea de aparatul într-un vehicul. Instalarea sau depanareafișiere de date sau de mesaje poate fi întârziată până când o neadecvate pot fi periculoase și pot anula garanția aparatuluiastfel de conexiune este disponibilă. Urmați instrucțiunile Dvs. Verificați regulat ca toate echipamentele wireless din © 2010 Nokia. Toate drepturile rezervate.
  • Drept de autor şi alte note 57vehiculul Dvs. să fie montate și să funcționeze în mod adecvat. • Schimbați profilul Dvs. de pe deconectat sauNu depozitați și nu transportați lichide inflamabile, gaze sau avion pe un profil activ.materiale explozive în același compartiment cu aparatul, 2 Apăsați tasta de terminare de câte ori este necesarcomponentele sau accesoriile sale. Nu uitați că air-bagurile pentru a șterge afișajul și a pregăti aparatul pentruse declanșează cu forță mare. Nu amplasați aparatul sau apeluri.accesoriile acestuia în zona de declanșare a air-bagului. 3 Introduceți numărul oficial de urgență valabil în zonaOpriți aparatul înainte de a vă urca la bordul unui avion. Dvs. Numerele serviciilor de urgență variază în funcțieUtilizarea aparatelor de emisie radio într-un avion poate fi de zona în care vă aflați.periculoasă pentru funcționarea avionului și poate fi ilegală. 4 Apăsați tasta de apelare.Zone cu pericol de explozie Când efectuați un apel în caz de urgență, furnizați toateÎnchideți aparatul în orice zonă cu pericol de explozie. informațiile necesare cât mai exact posibil. Aparatul Dvs.Respectați toate instrucțiunile afișate. În asemenea zone, mobil poate fi singurul mijloc de comunicare prezent la loculscânteile pot provoca explozii sau incendii care pot duce la unui accident. Nu încheiați convorbirea până nu vi se permitevătămări corporale sau deces. Opriți aparatul în stațiile de acest lucru.alimentare cu carburant, precum și în apropierea pompelorde carburant de la atelierele auto. Conformați-vă restricțiilor Informații privind certificarea (SAR)din depozitele de carburanți, din zonele de depozitare și de Acest aparat mobil îndeplinește recomandările cudistribuire a carburanților, din incinta combinatelor chimice privire la expunerea la unde radio.sau din locurile unde se efectuează lucrări cu explozibili.Zonele cu medii cu pericol de explozie sunt, de obicei, Aparatul Dvs. mobil este un emițător și un receptor radio. Elmarcate vizibil, dar nu întotdeauna. Acestea includ zone unde este conceput pentru a nu depăși limitele de expunere la undese recomandă oprirea motorului vehiculului, cala vapoarelor, radio prevăzute în recomandările internaționale. Acesteunități de transfer și stocare a substanțelor chimice și zone recomandări au fost elaborate de organizația științificăîn care aerul conține substanțe chimice sau particule, cum ar independentă ICNIRP și includ limite de siguranță menite afi praf de cereale, praf obișnuit sau pulberi metalice. Trebuie asigura protecția tuturor persoanelor, indiferent de vârstă șisă consultați producătorii vehiculelor alimentate cu gaze starea de sănătate.lichefiate (cum ar fi propanul sau butanul) pentru a stabilidacă acest aparat poate fi utilizat în siguranță în apropierea Recomandările cu privire la expunere pentru aparateleacestora. mobile folosesc o unitate de măsură cunoscută sub numele de Specific Absorption Rate (rată specifică de absorbție) sauApeluri telefonice în caz de urgență SAR. Limita SAR specificată în recomandările ICNIRP este deImportant: Acest aparat funcționează utilizând semnale 2,0 wați/kilogram (W/kg) calculată ca valoare medie pe 10radio, rețele radio, rețele fixe terestre și funcții programate grame de țesut. Încercările pentru SAR sunt efectuate folosindde utilizator. Dacă aparatul Dvs. acceptă apelurile vocale prin pozițiile standard de utilizare și cu aparatul în regim deInternet (apeluri Internet), activați atât apelurile Internet cât emisie la cel mai înalt nivel admis de putere, în toate benzileși telefonul mobil. Aparatul ar putea încerca să efectueze de frecvență testate. Nivelul real SAR al unui aparat pornit seapeluri de urgență atât prin rețeaua celulară cât și prin poate afla sub valoarea maximă deoarece aparatul esteintermediul furnizorului de servicii pentru apeluri Internet, conceput să utilizeze numai puterea strict necesară pentrudacă ambele sunt activate. Conexiunile nu pot fi garantate în accesarea rețelei. Această putere depinde de diferiți factori,toate condițiile. Nu trebuie să vă bazați niciodată exclusiv pe de exemplu de cât de aproape vă aflați de releu.un aparat mobil pentru efectuarea unor comunicări esențiale,cum ar fi urgențele de natură medicală. Valoarea maximă SAR conform recomandărilor ICNIRP pentru utilizarea aparatului la ureche este de 1, 0 6 W/kg.Pentru efectuarea unui apel în caz de urgență: Utilizarea accesoriilor aparatului poate avea ca rezultat valori1 Dacă aparatul nu este pornit, porniți-l. Verificați dacă SAR diferite. Valorile SAR pot să difere în funcție de cerințele nivelul semnalului este adecvat. În funcție de aparatul naționale de raportare și testare, precum și de banda de Dvs., este posibil să fie, de asemenea, necesar să rețea. Informații suplimentare SAR pot fi disponibile în cadrul efectuați următoarele operații: informațiilor despre produs, la www.nokia.com. • Introduceți cartela SIM dacă aparatul Dvs. Drept de autor şi alte note utilizează o astfel de cartelă. • Dezactivați anumite restricționări de apeluri pe © 2010 Nokia. Toate drepturile rezervate. care le-ați activat în aparatul Dvs.© 2010 Nokia. Toate drepturile rezervate.
  • 58 Drept de autor şi alte noteDECLARAȚIE DE CONFORMITATE CONȚINUTUL ACESTUI DOCUMENT TREBUIE LUAT „CA ATARE”. CU EXCEPȚIA CAZURILOR PREVĂZUTE DE LEGEA APLICABILĂ, NICIUN FEL DE GARANȚII, EXPLICITE SAU IMPLICITE, INCLUZÂND, DAR FĂRĂ A SE LIMITA LA GARANȚIILE IMPLICITE DE VANDABILITATE ȘI ADECVARE LA UN SCOP ANUME, NU SE OFERĂ ÎN LEGĂTURĂ CU ACURATEȚEA, CORECTITUDINEA SAU CONȚINUTUL ACESTUIPrin prezenta, NOKIA CORPORATION declară că acest produs DOCUMENT. NOKIA ÎȘI REZERVĂ DREPTUL DE A MODIFICA ACESTRM-576 respectă cerințele esențiale și alte prevederi DOCUMENT SAU DE A-L RETRAGE ORICÂND, FĂRĂ NOTIFICARErelevante ale Directivei 1999/5/CE. O copie a declarației de PREALABILĂ.conformitate poate fi găsită pe pagina de Internet http://www.nokia.com/phones/declaration_of_conformity/. Copierea și prelucrarea oricăror programe din aparat este interzisă în limitele permise de legislația aplicabilă. ÎnNokia, Nokia Connecting People, Navi, OVI și sigla Nokia măsura în care prezentul ghid al utilizatorului cuprindeOriginal Enhancements sunt mărci comerciale sau mărci limitări cu privire la interpretările, garanțiile, despăgubirileînregistrate ale corporației Nokia. Nokia tune este o marcă de și răspunderile Nokia, respectivele limitări se vor aplica și însunet a corporației Nokia. Alte nume de produse și de firme cazul oricăror interpretări, garanții, despăgubiri și răspunderimenționate aici pot fi nume comerciale sau mărci comerciale ale licențiatorilor Nokia.aparținând proprietarilor respectivi. Disponibilitatea anumitor produse și a aplicațiilor și serviciilor pentru acestea poate varia în funcție de regiune.Este interzisă reproducerea, transferul, distribuirea și Vă rugăm consultați furnizorul Dvs. Nokia pentru detalii șistocarea unor părți sau a întregului conținut al acestui informații asupra disponibilității opțiunilor de limbă. Acestmaterial în orice formă fără permisiunea prealabilă scrisă a aparat poate conține piese, tehnologii sau programe ce potfirmei Nokia. Nokia duce o politică de dezvoltare continuă. face obiectul unor legi sau reglementări privind exportul dinNokia își rezervă dreptul de a face modificări și îmbunătățiri SUA sau din alte țări. Este interzisă încălcarea legislațieioricărui produs descris în acest document, fără notificare respective.prealabilă. OBSERVAȚII PRIVIND FCC/INDUSTRY CANADA Aparatul Dvs. poate provoca interferențe TV sau radio (de exemplu, la utilizarea unui telefon în apropierea echipamentului de recepție). Este posibil ca FCC sau Industry Canada să vă solicite încetarea utilizării aparatului dacă astfel de interferențe nu pot fi eliminate. Dacă aveți nevoie de asistență, contactați unitatea de service locală. Acest aparatJava and all Java-based marks are trademarks or registered este în conformitate cu secțiunea 15 a regulamentului FCC.trademarks of Sun Microsystems, Inc. Funcționarea face obiectul următoarelor două condiții: (1) Acest aparat nu trebuie să provoace interferențe dăunătoareAcest produs este licențiat MPEG-4 Visual Patent Portfolio și (2) acest aparat trebuie să accepte toate interferențeleLicense (i) pentru uz personal și necomercial în legătură cu recepționate, inclusiv pe cele care ar putea provoca odate care au fost elaborate în conformitate cu standardul funcționare defectuoasă. Orice schimbări sau modificăriMPEG-4 Visual Standard de către un client angajat într-o neacceptate în mod expres de Nokia ar putea anula dreptulactivitate cu scop personal și necomercial și (ii) pentru a fi utilizatorului de a folosi acest aparat.utilizat împreună cu fișierele video în format MPEG-4 livratede un furnizor licențiat de materiale video. Nu se acordă și nuse consideră acordată implicit nicio licență pentru niciun felde altă utilizare. Informații suplimentare, inclusiv informații Nokia Corporationreferitoare la utilizarea în scopuri promoționale, interne șicomerciale, pot fi obținute de la MPEG LA, LLC. A se vedea P.O.Box 226http://www.mpegla.com. FIN-00045 Nokia GroupÎN LIMITELE MAXIME PERMISE DE LEGEA APLICABILĂ, ÎN NICIOSITUAȚIE, NOKIA SAU ORICARE DINTRE LICENȚIATORII SĂI NU FinlandaVOR FI ȚINUȚI RESPONSABILI PENTRU NICIUN FEL DE PIERDERIDE DATE SAU DE VENITURI SAU PENTRU NICIUN FEL DE DAUNE /Ediţia 2 .1 ROSPECIALE, INCIDENTE, SUBSECVENTE SAU INDIRECTE, ORICUM S-AR FI PRODUS. © 2010 Nokia. Toate drepturile rezervate.
  • Index 59Index B blocare — blocarea automată aA aparatului 43accesorii — tastatură 43— setări 43 blocarea aparatului 15actualizare automată oră/dată 40 blocarea tastaturii 15actualizări 7 blocare de la distanță 15actualizări programe 7 blog 35acumulator 8 Bluetooth— încărcare 9 — asociere 51— nivel încărcare 13 — autorizarea aparatelor 51afișaj — expediere date 50— indicatoare 13 — parolă 51agendă 39 — recepționare date 50— crearea înregistrărilor 39 — siguranță 50antene 10 browseraparat foto-video — memorie cache 35— mod imagine 23 — navigare pagini 34— mod video 24 — siguranță 36apelare rapidă 17apelare vocală 18 Capeluri cartelă de memorie 8, 46— apelare rapidă 17 cartelă SIM 8— apel conferință 18 căști 16— căsuță vocală 17 căsuță poștală vocală— efectuare 17 — apelare 17— răspuns 18 căsuță vocală— respingere 18 — modificare număr 17— setări 20 Căutare 38apeluri conferință 18 Ceasapeluri video 19 — setări 40— comutarea în apel vocal 19 ceas cu alarmă 40— efectuarea unui apel 19 Centrul video 37aplicația ajutor 7 centru videoasistent setări 10 — preluare 38asociere — vizualizare 38— aparate 51 cod de blocare 43— parolă 51 cod de siguranță 15 cod PIN — schimbare 43© 2010 Nokia. Toate drepturile rezervate.
  • 60 Indexcod UPIN e-mail— schimbare 43 — adăugare fișiere atașate 32coduri de acces 15 — căutare 33comandă volum 14 — citire 32conectori 11 — conturi 33Conexiunea Bluetooth — deconectare 33— blocarea aparatelor 52 — dosare 33conexiune Internet 34 — expediere 31 A se vedea şi browser — fișiere atașate 32conexiune prin cablu 52 — răspuns automat 33conexiune prin cablu USB 52 — setări 33conexiune Web 34 — ștergere 33conexiuni cu calculatorul 49 expediere date A se vedea şi conexiuni de date — prin Bluetooth 50conexiuni de date— Conexiune la PC 49 F— sincronizare 53 fluxuri, știri 35configurare fluxuri știri 35— e-mail 31 foto-videoconfigurarea de la distanță 46 — realizare fotografii 23contacte 26— copiere 27 G— editare 26 gestiunea fișierelor 46— expediere 26— imagini în 26 I— indicative vocale 26 identitate apelant 20— în rețelele sociale 27 imagine fundal 22— memorare 26 indicatoare 13— sincronizare 53 Informații de asistență Nokia 6— ștergere 26 informații generale 6— sunete de apel 26 informații utile 6 instalarea aplicațiilor 44D instalări 16data și ora 40deconectat 12 Î încărcare acumulator 9E înregistrareeconomizor de energie 14, 22 — videoclipuri 24ecranul inițial 12ecranul meniu 14 Jefectuarea unui apel 17 jurnal 18 jurnale Web 35 © 2010 Nokia. Toate drepturile rezervate.
  • Index 61L perioadă de blocare automată 43limbă PIN 15— schimbare 29 profilurilimba de scriere 29 — creare 22 — personalizarea 22M programmanager de aparate 46 — actualizare 6media protecția tastaturii 15— radio 42 PUK 15memorie putere semnal 13— cache Web 35memorie cache 35 Rmeniu 14 radio 42mesaje audio 30 Radio FM 42mesaje multimedia 30 redirecționare apeluri 20mesaje text restabilirea setărilor originale 43— expediere 30 restricționarea apelurilor 21mesaj răspuns absent de la birou 33 resurse de asistență 6metode de conectare rețea— Bluetooth 50 — setări 22MMS (serviciu de mesajemultimedia) 30 Smod tradițional de introducere a setăritextului 28 — accesorii 43modul de introducere a textului cu funcția — apel 20de predicție 28 — aplicații 43modulul de siguranță 15 — blocarea tastaturii 43music player 41 — ceas 40 — configurare 10O — restabilire 43operator — rețea 22— selectarea 22 setări aplicație 43oprirea și pornirea aparatului 9 setări de configurare 10ora și data 40 setări originale 43 set cu cască 16P siguranțăparolă de restricționare 15 — aparat și cartelă SIM 43partajare online 36 — Bluetooth 50Partajare online — browser Web 36— abonare 36 sincronizarea datelor 53— activarea serviciilor 36 SMS (serviciu de mesaje scurte) 30— creare publicări 37© 2010 Nokia. Toate drepturile rezervate.
  • 62 Indexsolicitări de întâlnire— recepționare 33Ttastatură— setări de blocare 43taste și componente 11teme 22— descărcare 22text— metodă de introducere cu funcția depredicție 28— mod cifre 28— mod litere 28— mod tradițional de introducere 28UUPIN 15Vvideoclipuri 24 © 2010 Nokia. Toate drepturile rezervate.