081126 FAE Figueres

456 views
392 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
456
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
5
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

081126 FAE Figueres

 1. 1. De l'ensenyament a l'aprenentage: adaptació de les titulacions universitàries a l'Espai Europeu d'Educació Superior“ Miquel Duran, Universitat de Girona Figueres, 26/11/2008
 2. 2. L’Espai Europeu d’Educació Superior. “ El vostre paper, estudiants”
 3. 3. L’Espai Europeu d’Educació Superior. “ El vostre paper, estudiants” El procés. Per què Bolonya? Ciutat on se signa, el 1999, la Declaració clau que obre el procés.
 4. 4. <ul><li>El Periódico, </li></ul><ul><li>22/11/08 </li></ul>
 5. 5. <ul><li>Progress in implementing Bologna targets measured in scorecard grades (one is the best score; five is the worst) </li></ul><ul><li>University Systems Ranking: Citizens and Society in the Age of the Knowledge </li></ul><ul><li>Lisbon council Policy Brief, 2008 </li></ul>
 6. 6. L’Espai Europeu d’Educació Superior. “ El vostre paper, estudiants” El procés de Bolonya com a instrument per enfortir l’educació superior europea en prevenció d’una globalització de l’educació. Declaració de la Sorbona . Maig de 1998 Declaració de Bolonya. Juny de 1999 Comunicats de Praga’01, Berlin’03, Bergen’05, Londres’07,... Els documents que van marcant el procés:
 7. 7. L’Espai Europeu d’Educació Superior. “ El vostre paper, estudiants” Els documents del de Paris, Bolonya, Praga, Berlin, Bergen, Londres,... són declaracions d’intencions compartides. Cada estat ha de desenvolupar el seu propi sistema universitari de forma que tots acabin convergint.
 8. 8. Postgrau L’Espai Europeu d’Educació Superior. “ El vostre paper, estudiants” Convergència en dos àmbits: 1.En l’estructura del sistema universitari. Tres cicles: Grau Màster Doctorat 1 2 3 4 cursos 1-2 cursos Elaboració tesi
 9. 9. L’Espai Europeu d’Educació Superior. “ El vostre paper, estudiants” -L’acostament de la Universitat a la societat: el paper de les competències. -Els European Credit Transfer System (ECTS): 1 crèdit = 25 hores de treball de l’estudiant. -L’increment de la mobilitat:La comparabilitat de titulacions (suplement europeu al títol). Altres característiques de la nova estructura:
 10. 10. L’Espai Europeu d’Educació Superior. “ El vostre paper, estudiants” Convergència en dos àmbits. 2. En les metodologies docents: La docència vista des d’una altra òptica: L’estudiant ha d’adquirir unes competències… realitzant unes … activitats d’aprenentatge… en relació amb uns … continguts.
 11. 11. L’Espai Europeu d’Educació Superior. “ El vostre paper, estudiants” Convergència en dos àmbits. 2. En les metodologies docents. Conseqüències d’aquest plantejament de la docència. 1.L’efecte de la Universitat ha de ser l’aprenentatge  el centre del procés és l’estudiant  aprendre és la responsabilitat de l’estudiant. 2.El professorat ha de facilitar els aprenentatges, guiant-los.
 12. 12. L’Espai Europeu d’Educació Superior. “ El vostre paper, estudiants” 3. El paper del professorat passa a ser el de proposar als estudiants les activitats d’aprenentatge que més els puguin ajudar a aprendre. 4.Creiem que la diversificació dels tipus d’activitats ajuda a l’aprenentatge.
 13. 13. L’Espai Europeu d’Educació Superior. “ El vostre paper, estudiants” 5.Canvis a la planificació docent
 14. 14. L’Espai Europeu d’Educació Superior. “ El vostre paper, estudiants” 6. El paper de l’estudiant passa a ser necessàriament actiu: la suma de treball amb professor + treball sense professor, ben planificada, és la clau de l’aprenentatge.
 15. 15. L’Espai Europeu d’Educació Superior. “ El vostre paper, estudiants” 7. Les competències transversals són les més valorades en el món professional. Aspectes relacionats amb... -L’expressió oral i escrita. <ul><ul><li>-El treball en equip i la compatibilitat. </li></ul></ul><ul><ul><li>-Les llengües estrangeres. </li></ul></ul><ul><ul><li>-El compromís ètic i la tolerància... </li></ul></ul>
 16. 16. L’Espai Europeu d’Educació Superior. “ El vostre paper, estudiants” 8.Suposa major implicació de l’estudiant. No més hores de treball: 40 setmanals. 9.Les eines virtuals prenen un paper important: les utilitats de La Meva .
 17. 17. L’Espai Europeu d’Educació Superior. “ El vostre paper, estudiants” Tot plegat en nom de... -Una major cohesió europea. -Un major apropament de la universitat a la societat. -Un creixement de les possibilitats de mobilitat d’estudiants i de treballadors: el vostre mercat de treball és Europa.
 18. 18. L’Espai Europeu d’Educació Superior. “ El vostre paper, estudiants” Gràcies per la vostra atenció i per la vostra obertura de mires.
 19. 19. No és Bolonya (El País, 25/11/08) <ul><li>El cambio de las titulaciones para convertir las diplomaturas, licenciaturas e ingenierías (que eran de entre tres a cinco años) en carreras de cuatro años si pasaban a ser Grado, y de uno o dos, en el caso de los Máster. Ésta es una decisión de Gobierno español. La mayoría de los países han establecido el Grado en tres años y el Máster en dos. </li></ul><ul><li>La Declaración de Bolonia no habla de privatización de la universidad. Anima a los países a buscar los mecanismos para invertir más en ella, pero no detalla cuáles. </li></ul><ul><li>El precio de las tasas de las matrículas los decide cada comunidad autónoma en función de una horquilla que aprueba cada año la Conferencia General de Política Universitaria, vinculada al Ministerio de Ciencia e Innovación. </li></ul><ul><li>La apuesta por un tipo de enseñanza pública o privada no tiene que ver con Bolonia. En España, la financiación depende de las comunidades autónomas. </li></ul>
 20. 20. Sí és Bolonya (El País, 25/11/08) <ul><li>Las enseñanzas deben estructurarse en Grado, Máster y Doctorado en toda la UE. Han firmado esta declaración 29 países. </li></ul><ul><li>El objetivo es la homologación de las titulaciones en toda </li></ul><ul><li>la UE de cara a facilitar la movilidad de estudiantes y profesores. </li></ul><ul><li>Otro de los fines es clarificar la formación recibida por los alumnos de toda Europa a la hora de buscar un trabajo en los países miembros de la Unión. </li></ul><ul><li>Los títulos deben incluir un �suplemento al diploma� en el que se especifique con detalle lo cursado por el alumno. </li></ul><ul><li>Las enseñanzas se estructuran en créditos, llamados ECTS, que se obtienen no sólo por horas de clase, sino también por el trabajo realizado por el alumno fuera del aula. </li></ul><ul><li>Establece principios generales, básicos, no entra en detalles. </li></ul>
 21. 22. UdG i l’Alt Empordà <ul><li>InterReg </li></ul><ul><li>Centre de promoció de noves professions </li></ul><ul><li>Empreneduria </li></ul><ul><li>Inserció Laboral </li></ul>
 22. 23. <ul><li>Salvador Cardús </li></ul><ul><li>La Vanguardia 26/11/08 </li></ul>

×