LM2026 BAHASA MELAYU KERJAYA (SAINS DAN TEKNOLOGI)
Tajuk:

Rekabentuk
Dari Alam Semulajadi ke Alam Realiti
Disediakan oleh...
PENDAHULUAN
Dan sesungguhnya ada pengajaran untukmu
dalam binatang ternakan kamu.
Kami beri kamu minum daripada apa yang a...
DEFINISI ALAM SEMULAJADI
Alam semula jadi merangkumi segala jirim hidup dan jirim
bukan hidup yang berada secara semula ja...
“Pokok bahasan tentang "biomimikri" adalah bahwa kita
dapat belajar banyak dari dunia makhluk hidup,
sebagai acuan, rujuka...
Apa itu Biomimetika?
Cabang baru ilmu pengetahuan yang
meniru makhluk hidup atau
mengambil sebagai inspirasi.
Baru-baru in...
David Oakey, pakar buatan untuk Interface Inc.,
sebuah syarikat yang bersumberkan alam semulajadi
bagi meningkatkan mutu p...
• Biomimetik merujuk kepada semua
bahan, peralatan, mekanisme, dan
sistem yang dihasilkan oleh manusia
dalam mempergiat si...
REKA BENTUK : ILHAM DARI ALAM SEMULAJADI
Bangunan yang diilhamkan dari
sebiji telur (INDIA)

• Design menawarkan sistem ke...
Bentuk deretan rumah seperti cendawan liar
Inspirasi: ‘Sarang burung’ (Stadium Nasional Beijeng)

• Stadium Olimpik Sarang Burung (Bird's Nest Stadium) atau Stadium ...
Inspirasi: Sarang Lebah

Rekaan dinding bangunan seakan sarang lebah bagi
menyimpan madu. Rekaan diterapkan ke dinding ban...
Inspirasi: Pokok Kaktus
• Bagunan ini terletak di Amsterdem ,
Belanda dan berbentuk seperti pokok
kaktus. Ia merupakan seb...
Inspirasi: Air Terjun
Rumah yang diberi nama
Fallingwater ini
diinspirasikan dari air terjun.
• Direka oleh arkitek Amerik...
Inspirasi: Ombak (Strawscraper)

Inovasi teknologi dinding bangunan seakan bentuk
ombak,rumpai laut dan rambut manusia.
[S...
Kereta Api: Inspirasi dari Burung Raja Udang

(Kereta api peluru Shinkansen)

Kereta api peluru Shinkansen dikenali sebaga...
Automobil: Inspirasi dari ikan Boxfish

Pereka automobil cuba untuk menerapkan rekaan kereta seperti ikan di dasar
lautan....
Inspirasi: Kapal Terbang
Leonardo da
Vinci pula telah
mengkaji
bagaimana cara
burung terbang
dan beliau telah
mencetus ide...
Rekaan ilham dari
sayap rama rama
Warna dilihamkan dari
warna rama rama

Warna tembikar
diilhamkan dari
Warna obor obor di...
Kesimpulan
Sebagai seorang manusia kita hendaklah menghargai ciptaan Allah yang tidak ternilai ini
kerana terdapat banyak ...
Rekabentuk -Dari Alam Semulajadi Ke Alam Realiti
Rekabentuk -Dari Alam Semulajadi Ke Alam Realiti
Rekabentuk -Dari Alam Semulajadi Ke Alam Realiti
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Rekabentuk -Dari Alam Semulajadi Ke Alam Realiti

879 views

Published on

#Biomemetik

Published in: Education
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
879
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
12
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Rekabentuk -Dari Alam Semulajadi Ke Alam Realiti

 1. 1. LM2026 BAHASA MELAYU KERJAYA (SAINS DAN TEKNOLOGI) Tajuk: Rekabentuk Dari Alam Semulajadi ke Alam Realiti Disediakan oleh: Mizan Qistina bt Mohd Yusof Amalina Bt Mat Husin Norfarahanim Bt Hassan Hazari Siti Noorazilah Bt Zawawi
 2. 2. PENDAHULUAN Dan sesungguhnya ada pengajaran untukmu dalam binatang ternakan kamu. Kami beri kamu minum daripada apa yang ada dalam perut-perut mereka dan terdapat pelbagai kaedah yang kamu menafaat dari mereka, dan kamu makan sejumlah daripadanya, dan kamu mengenderai mereka dan atas kapal-kapal juga. (Qur’an, 23:21-22)
 3. 3. DEFINISI ALAM SEMULAJADI Alam semula jadi merangkumi segala jirim hidup dan jirim bukan hidup yang berada secara semula jadi di bumi. Dalam pengertian yang paling tulen, ia adalah persekitaran yang tanpa kegiatan manusia . Lawannya perkataan "alam semulajadi" ialah "persekitaran terbina"
 4. 4. “Pokok bahasan tentang "biomimikri" adalah bahwa kita dapat belajar banyak dari dunia makhluk hidup, sebagai acuan, rujukan, dan guru. Apa yang samasama dimiliki oleh para peneliti [di bidang] ini adalah pengakuan terhadap reka bentuk pada makhluk hidup, dan gagasan yang muncul untuk menerapkannya dalam memecahkan permasalahan umat manusia”. -Janine M. Benyus
 5. 5. Apa itu Biomimetika? Cabang baru ilmu pengetahuan yang meniru makhluk hidup atau mengambil sebagai inspirasi. Baru-baru ini, cabang ilmu pengetahuan ini telah secara luas diterapkan dalam dunia teknologi.
 6. 6. David Oakey, pakar buatan untuk Interface Inc., sebuah syarikat yang bersumberkan alam semulajadi bagi meningkatkan mutu produk dan produktiviti, berkata: “Alam semulajadi merupakan mentor saya bagi perniagaan dan rekabentuk, suatu model cara hidup. Sistem semulajadi yang telah bekerja selama jutaan-jutaan tahun … Biomimikri adalah satu kaedah pembelajaran berpandukan alam semulajadi.”
 7. 7. • Biomimetik merujuk kepada semua bahan, peralatan, mekanisme, dan sistem yang dihasilkan oleh manusia dalam mempergiat sistem-sistem yang wujud di alam semulajadi.
 8. 8. REKA BENTUK : ILHAM DARI ALAM SEMULAJADI Bangunan yang diilhamkan dari sebiji telur (INDIA) • Design menawarkan sistem kecerdasan provokatif di India dengan pejabat Egg Cybertecture • James Law High Tech 'Cybertecture telur' untuk Mumbai • Bangunan ini di reka seluas 32,000 meter persegi • Bangunan telah direka oleh James law Cybertecture Antarabangsa bangunan pejabat di Mumbai, India. • Struktur ini mengandungi 13 tingkat untuk pejabat. Bangunan ini akan termasuk sistem untuk memantau kesihatan pekerja dan bangunan.
 9. 9. Bentuk deretan rumah seperti cendawan liar
 10. 10. Inspirasi: ‘Sarang burung’ (Stadium Nasional Beijeng) • Stadium Olimpik Sarang Burung (Bird's Nest Stadium) atau Stadium Nasional Beijing ini sangat popular sejak Beijing mengadakan sukan Olimpik pada tahun 2008. • Direka oleh Herzog dan de Meuron dan berkolabrasi dengan Ai Weiwei. • Stadium ini boleh menampung muatan sebanyak 91,000 penonton ketika Olimpik berlangsung.
 11. 11. Inspirasi: Sarang Lebah Rekaan dinding bangunan seakan sarang lebah bagi menyimpan madu. Rekaan diterapkan ke dinding bangunan bertujuan untuk mengawal haba
 12. 12. Inspirasi: Pokok Kaktus • Bagunan ini terletak di Amsterdem , Belanda dan berbentuk seperti pokok kaktus. Ia merupakan sebuah kompleks pangsapuri. • Hasil idea dan ketinggian kreativiti sekumpulan ahli seni bina di UCX Arkitek. • Mengambil sempena nama pokok kaktus yang menjadi inspirasi reka bentuknya , ‘The Urban Cactus’ ini menempatkan 98 buah unit rumah 19 tingkat.
 13. 13. Inspirasi: Air Terjun Rumah yang diberi nama Fallingwater ini diinspirasikan dari air terjun. • Direka oleh arkitek Amerika Frank Lloyd Wright pada tahun 1935 di barat daya pedesaan Pennsylvania , 50 mil sebelah tenggara Pittsburgh. • American Institute of Architects menunjukkan bahawa Falling Water adalah “The Best all-time work American architecture”. Sementara itu National Geographic Traveler menetapkannya sebagai “Place of a Lifetime”.
 14. 14. Inspirasi: Ombak (Strawscraper) Inovasi teknologi dinding bangunan seakan bentuk ombak,rumpai laut dan rambut manusia. [Seni bina Sweden firma Belatchew Arkitek merangka satu pelan baru pelik untuk mengemaskini salah satu bangunan tertinggi di Stockholm.]
 15. 15. Kereta Api: Inspirasi dari Burung Raja Udang (Kereta api peluru Shinkansen) Kereta api peluru Shinkansen dikenali sebagai kereta api terlaju di dunia.Kereta api ini diilhamkan dari burung raja udang yang mempunyai kelajuan dan ketangkasan ketika menangkap ikan.Reka bentuk kepala kereta api peluru Shinkansen juga menyerupai paruh burung raja udang.
 16. 16. Automobil: Inspirasi dari ikan Boxfish Pereka automobil cuba untuk menerapkan rekaan kereta seperti ikan di dasar lautan.Justeru itu,rekaan dan bentuk kereta diilhamkan dari (boxfish). (Boxfish) adalah seekor ikan yang mempunyai badan yang besar tapi boleh berenang dengan laju.
 17. 17. Inspirasi: Kapal Terbang Leonardo da Vinci pula telah mengkaji bagaimana cara burung terbang dan beliau telah mencetus idea bagi rekabentuk mesin terbang.
 18. 18. Rekaan ilham dari sayap rama rama Warna dilihamkan dari warna rama rama Warna tembikar diilhamkan dari Warna obor obor di lautan
 19. 19. Kesimpulan Sebagai seorang manusia kita hendaklah menghargai ciptaan Allah yang tidak ternilai ini kerana terdapat banyak manfaat buat kita dan jagalah alam ini sebaik-baiknya. 

×