Održivi razvoj - Mario Bombek

594 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
594
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
8
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Održivi razvoj - Mario Bombek

 1. 1. Mario Bombek, 2. razred
 2. 2. Uvod Globalizacija, tehničke inovacije ,primjena znanosti i sve ubrzanija informatizacija u zadnjoj četvrtini 20. stoljeća nisu odgovorili na ključno pitanje opstanka: kako u budućnosti osigurati hranu, energiju i sirovine za sve brojnije stanovništvo svijeta.
 3. 3. Pojam “sustainable development” "Nakon Konferencije o životnoj sredini i razvoju, Rio de Janeiro ljeto 1992. godine, pojam “sustainable development" postao je vodeći pojam u području politike o životnoj sredini.
 4. 4. Područje 1 U području ekonomije treba uvesti novi načini privređivanja koji prilikom izračunavanja cijene uzimaju u obzir faktor prirode kao faktor daljnje proizvodnje.
 5. 5. Područje 2 U području socijalnog postavljaju se sasvim novi izazovi principima i praksi pravedne raspodjele - i to s tri stajališta: osnovna slika održivog razvoja koja potječe iz razvojno-političke debate je, prije svega, stvaranje jednakih prilika za razvoj u sklopu problematike Sjever-Jug.
 6. 6. Područje 3 Ova dva područja proširuju se i trećim, koje se može nazvati "integrativna pravednost prilikom raspodjele". Tijekom današnje raspodjele prilika i mogućnosti mora se misliti na interese budućih generacija.
 7. 7. Područje 4 Već i samo formuliranje ciljeva održivog razvoja pokazuje karakteristike kojima nisu dorasli sadašnji politički sustavi programirani za kratkoročni uspjeh na izborima i trajno povećanje blagostanja, a sve u cilju održanja moći. Prilikom implementiranja ovih ciljeva očituje se velika potreba za promjenom u području politike, jer se novi sustav vrijednosti i novi stil života ne mogu propisati administrativnim aktima, niti se mogu politički usvojiti.
 8. 8. Područje 5 Politika održivog razvoja zahtijeva od svakog pojedinca dovoljno odgovornosti da prepozna što bi se moglo izvesti i ostvariti kada taj pojedinac prepozna da su njegovi interesi neodvojivo povezani s interesima zajednice. Ideja održivog razvoja ovisi o kvalitativnom skoku sudjelovanja građana i o modernizaciji demokracije.
 9. 9. Područje 6 Ne radi se više o sudjelovanju u politički ili administrativno iniciranim planiranjima, odlukama i mjerama, nego se radi o savjesnom i odgovornom sudjelovanju na "savjetovanju o zajedničkim pitanjima", o sudjelovanju u određivanju zadaća politike.  
 10. 10. Područje 7 To znači: građani kao akteri moraju preuzeti veliku odgovornost za provedbu politike održivog razvoja, što sa sobom povlači strukturalne, institucionalne i financijske posljedice."
 11. 11. Iscrpljivanje prirodnih bogatstava: Nestajanje šuma Procjenjuje se da u Africi 80 % stanovništva kuha na drva. ”Afrika bilježi najveću stopu porasta stanovništva općenito i najveću stopu porasta gradskog stanovništva na svijetu“- stoji u južnoafričkom časopisu Getaway. Zbog toga su oko nekih gradova na području Sahela, širokog polupustinjskog pojasa na južnom dijelu saharske pustinje, posječena sva stabla u krugu od 100 kilometara. No, ta stabla nisu posječena iz obijesti. ’Ogromna većina afričkog stanovništva primorana je uništavati okoliš da bi preživjela‘- kaže profesor Samuel Nana-Sinkam.

×