Your SlideShare is downloading. ×
Dijabetes - Dorotea Haligonja i Lovro Likar
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

Dijabetes - Dorotea Haligonja i Lovro Likar

699
views

Published on

Published in: Education

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
699
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
14
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

 • 1. Dorotea Haligonja i Lovro Likar 2. razred
 • 2. Što je dijabetes? poremećaj je u povećavanju razine šećera u krvi žlijezde gušterače, koji se zbiva kada gušterača prestane potpuno ili djelomično proizvoditi hormon inzulin ili proizvedeni inzulin nije djelotvoran u organizmu; u tom slučaju stanice ne dobivaju hranu potrebnu za život.
 • 3. Simptomi učestalo mokrenje prekomjerna žeđ i suhoća usta izraziti umor/nedostatak energije stalna glad nagli gubitak težine smetnje vida ponavljane infekcije
 • 4.  U tipu 2 simptomi se javljaju postupno u mnogo blažem obliku, teže ih je dijagnosticirati, a mogu i izostati. Međutim, simptomi tipa 1 šećerne bolesti, u manje izraženoj formi, mogu također biti prisutni i u tipu 2 bolesti. Pojedine osobe s tipom 2 šećerne bolesti nemaju rane simptome pa se dijagnosticiraju i nekoliko godina nakon pojave bolesti. U oko polovici slučajeva sve do razvoja kroničnih komplikacija nema simptoma.
 • 5. Tipovi Najrasprostranjeniji su Tip 1 i Tip 2 dijabetesa, a poseban oblik bolesti je gestacijski dijabetes koji se javlja kod trudnica.
 • 6. Tip 1 Nekad nazivan inzulin - ovisni tip šećerne bolesti u kojem je životno potrebno u organizam unositi inzulin. Ovaj tip bolesti razvija se kad gušterača proizvodi malo ili nimalo inzulina. U tom slučaju inzulin mora biti unijet injekcijom. Češće se javlja u djece i adolescenata, ali može se pojaviti i u odraslih. Javlja se s učestalošću od oko 10% od ukupno oboljelih. Bolest je nasljedna, a vjerojatnost da će je osoba dobiti povećava se ako je osoba pretila.
 • 7. Tip 2 Nekad nazivan o inzulinu neovisan tip šećerne bolesti u kojem je inzulin potreban za metaboličku kontrolu. Tip 2 bolesti javlja se kad gušterača nije sposobna stvarati količinu inzulina da udovolji potrebama organizma ili se proizvedeni inzulin ne koristi učinkovito. Ovakvo stanje može se kontrolirati pravilnom prehranom, tabletama i redovnom tjelovježbom. Javlja se prvenstveno u odraslih, ali se sve češće razvija i u mlađih osoba. Ovo je najčešći oblik šećerne bolesti koji obuhvaća oko 90% svih oboljelih.
 • 8. Gestacijski dijabetes Gestacijski dijabetes je naziv za hiperglikemiju otkrivenu kod trudnice koja do tada nije bolovala od šećerne bolesti, a problemi prestaju nakon trudnoće. Ako hiperglikemija traje i nakon poroda tada se u trudnoći radilo o novootkrivenoj šećernoj bolesti.
 • 9. Akutne komplikacije Dijabetička ketoacidoza Hipoglikemija Hiperosmolarno neketotičko stanje Dijabetička koma Acidoza mliječnom kiselinom
 • 10. Liječenje U liječenju šećerne bolesti posebno mjesto zauzima edukacija, samopraćenje i samozbrinjavanje. Bolest se liječi pravilnom prehranom i tjelovježbom, nakon čega nastupa liječenje lijekovima Različite vrste inzulina se koriste u terapiji.
 • 11. Edukacija i samokontrola Potrebno je da oboljeli od šećerne bolesti nauči što više o svojoj bolesti, njenim komplikacijama, načinu liječenja i samopomoći. Treba svladati različite vještine, a u trenucima lošeg općeg stanja mora znati kako si sam pomoći. Samokontrola u osoba sa šećernom bolešću je briga o vlastitom zdravlju, pa je potrebno: • pridržavati se uputa o pravilnoj prehrani i postići preporučenu tjelesnu težinu, • svakodnevno provoditi tjelesnu aktivnost, • redovno kontrolirati krvni tlak, • svakodnevno provoditi njegu tijela, naročito stopala, • kontrolirati razinu glukoze u krvi i mokraći, a na dobivene rezultate pravilno reagirati.
 • 12. Inzulin Hormon kojeg luči žlijezda gušterača, a služi za regulaciju šećera u krvi, te metabolizam ugljikohidrata i masti u tijelu. On je transporter koji omogućava glukozi da iz krvi prodre u tjelesne stanice gdje se pretvara u energiju za tijelo. Ako inzulina uopće nema ili ako ga je premalo, šećer ne može nikako, ili samo djelomično, dospjeti u tjelesne stanice. Preostali šećer se zadržava u krvi, što se može izmjeriti.
 • 13. Podjela inzulina S obzirom na brzinu, intenzitet i trajanje inzuline dijelimo u3 skupine: 1. inzulini kratkog djelovanja: a) humani inzulini: početak djelovanja nakon 30 minuta, vrhunac djelovanja od 1 do 3,5 sata, duljina djelovanja 5 - 7 sati, b) humani inzulinski analozi: početak djelovanja od 10 do 20 minuta, vrhunac djelovanja 30 minuta do 3 sata, duljina djelovanja 2 - 6 sati. 2. inzulini srednje dugog djelovanja: humani inzulini: početak djelovanja nakon 1 sat, vrhunac djelovanja od 2 do 12 sati, duljina djelovanja do 24 sata. 3. inzulini dugog djelovanja: a) humani inzulini: početak djelovanja nakon 4 sata, vrhunac djelovanja od 8 do 24 sata, duljina djelovanja do 28 sati, b) humani inzulinski analozi: početak djelovanja nakon 1 sat, duljina djelovanja do 24 sata i više.
 • 14. Što uzrokuje dijabetes? Točan uzrok dijabetesa je nepoznat. Nasljedni faktor može igrati ulogu u razvoju oba tipa, ali je najčešće povezan s tipom 2. Pretilost, neki lijekovi, emocionalni i fizički stres povezani s medicinskim stanjima kao što su trudnoća, bolest i operacije mogu igrati ulogu u njegovom razvoju.
 • 15. Kako vježbati s dijabetesom? Vježba je moćan alat za kontrolu dijabetesa jer pomaže održati šećer u krvi na normalnoj razini. Pitajte svog liječnika o vrstama aktivnosti koje odgovaraju vašim tjelesnim potrebama. Preporučuje se vježbanje najmanje 20 minuta, 3 do 4 puta na tjedan. Čak i 5 minuta vježbe svaki dan može napraviti veliku razliku!
 • 16. Može li se dijabetes liječiti? Ne, dijabetes će uvijek biti dio vašeg života. Milijuni osoba žive zdrav i aktivan život s dijabetesom! Liječenje, zdrava prehrana i tjelovježba mogu pomoći u držanju bolesti pod kontrolom. Naučite sve što možete o dijabetesu!
 • 17. Spolnost i dijabetes Spolnost je važan dio života bez obzira na to imate li dijabetes ili ne. Postoje mnoge zablude o seksu i dijabetesu. Jako je važno da ne povjerujete u zablude. Dijabetes ne utječe na sve na isti način i ne reagiraju svi ljudi jednako na probleme.  Ključ dobroga spolnog života jest držati dijabetes pod nadzorom.
 • 18. Ključ dobroga spolnog života jest držati dijabetes pod nadzorom