Mediul temperat oceanic 11 c

12,384 views

Published on

1 Comment
3 Likes
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total views
12,384
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1,089
Actions
Shares
0
Downloads
203
Comments
1
Likes
3
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Mediul temperat oceanic 11 c

  1. 1. MediulTemperat Oceanic
  2. 2. Localizarea mediuluiMediul temperat-oceanic se afla in spatiile continentale vecine oceanelor,lalatitudini de 40-55*C, avand o dezvoltare mai mare in regiunile de campie side dealuri, (in Europa de Vest) si mai restransa in dreptul lanturilor de munti(Cordilieri, Anzi) care constituie bariere in calea maselor de aer aduse decirculatia vestica. .
  3. 3. Este caracteristica partii vestice a continentelor din zona temperata (Europa de Vest Marea Britanie, V. Frantei, V. Spaniei, Polonia,S.U.A., Chile, Noua Zeelanda), unde suntpredominante masele de aer umed, oceanic,din vest. Clima Iernile sunt blande, iar verile racoroase. Temperaturile medii anuale au valoride 10-15* C, iar cantitatile medii de precipitatii sunt in jur de 1.000 mm/an sicresc spre latitudinile mari, unde se inregistreaza si caderi mai abundente dezapada in sezonul rece.
  4. 4. HidrografieClimatul oceanic sau maritim este evident influențat de maselemari de apă sărată, oceane și mări, a căror prezență ajută sensibilla stabilizarea umidității și a temperaturii de-a lungul unui anîntreg. Deoarece în zonele temperate, vânturile predominante suntcele care bat dinspre vest, climatul maritim este tipic pentrumarginea vestică continentelor din emisfera nordică. Astfel, înEuropa, întreg vestul acesteia, din sudul Portugaliei până lajumătatea Norvegiei, la circa 65° - 66° latitudine nordică, respectivîntreaga coastă americană a Statelor Unite și a Canadei laOceanul Pacific, între 40° și 60° latitudine nordică sunt exempletipice de climat oceanic.Scurgerea apelor raurilor se caracterizeaza prin debite mari insezonul cuprecipitatii (iarna si primavara in Europa, vara in Asiade Vest) si debite mici in celelalte. Precipitatii mari se produc pe unele insule sau pe continente,unde, sezonier,circulatia maselor de aer este tot dinspre ocean,de exemplu: arhipelagul Hawaii, vestulS.U.A., la 45-60* C ,America de Sud la latitudini de 40-50*C.
  5. 5. SolurileSolurile zonei temperat-oceanice s-au dezvoltat inconditiile unei umiditati moderate si sub padure. Maiimportante sunt: luvisolurile, formate sub paduridefoioase, paduri de amestec si pajisti; argiluvisolurile,dezvoltate sub paduri de foioase(fag, stejar), deculoare brun-roscata sau bruna; podzolurile corespundunui climat umed si racoros si se dezvolta sub padurilede conifere( in Marea Britanie). Aceste soluri suntdeficitare in calciu, potasiu si magneziu si sunt ingeneral acide. Nu sunt deosebit de productive d.p.d.v.agricol.
  6. 6. Acolo unde relieful o permite, terenurile agricole sunt folosite pentru culturi si crestereaanimalelor. Padurile de foioase cu frunze cazatoare sunt caracteristice zonei climaticetemperat-oceanica si de tranzitie spre climatul continental si au o extinderemai mare inemisfera nordica  Europa de Vest si Centrala, estul Americii de Nord, estulAsiei. Inemisfera sudica ocupa spatii mai restranse, in sudul Americii de Sud si in Noua Zeelanda.In sezonul rece, arborii isi pierd frunzele si sunt reprezentati de fag, gorun,stejar, artar, tei,ulm, carpen, frasin, iar arbustii, mai raspanditi sunt cornul, sangerul silemnul cainesc.
  7. 7. Fauna acestor paduri este formata din cerb, caprioara, mistret, lup, vulpe,ursbrun si jder.Aici mediile naturale ale campiilor si dealurilor au fost in transformate inmediide culturi agricole, portuare, industriale, de asezari de diferite tipuri.In cea mai mare parte padurile de foioase au fost defrisate, locul lor fiind luatdeplantatii, pajisti si terenuri agricole.In munti, activitatile turistice, caile de comunicatie si asezarile (de exempluinFranta, Scotia, S.U.A., Canada, etc.) introduc o nota de antropizare, daraceasta estesubordonata mentinerii echilibrelor naturale. Se adauga multeteritorii supuse ocrotiri isub forma de rezervatii si parcuri

×